TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A KPE Asset and Property Kft. fő tevékenységeként a vagyonkezelést jelölték meg. A társaságot a cégbírósági bejegyzések tanúsága szerint a Konzum PE Magántőkealap hozta létre, amely hivatalosan a válófélben lévő milliárdos nagyvállalkozó és felesége közös tulajdonában van.

A Magyar Nemzeti Bank 2016 júliusában vette nyilvántartásba a Konzum PE Magántőkealapot, amelynek menedzselését a Konzum Befektetési Alapkezelő Nyrt. vállalta magára. Erről a cégről akkor annyit lehetett tudni, hogy abban néhány hónappal korábban, 2016 áprilisában a Konzum Management Kft. szerzett minősített többségű befolyást (ez legalább 75 százalékos tulajdoni hányadot jelent). 

A Konzum Management Kft.-t egy offshore paradicsomban, a Bahama-szigetek fővárosában, Nassauban bejegyzett cég, az SCD Group International Ltd. hozta létre, 2009 áprilisában. A tulajdonos(ok)ról nem volt információ, ám támpontot jelentett, hogy e társaság ugyanazon nevű magyar „megfelelőjét”, az SCD Group Ingatlanfejlesztő és Beruházó Kft.-t Jászai Gellért másodmagával gründolta 2000-ben. 

Amikor a Konzum PE Magántőkealap megalakult, már Mészáros Lőrinc bőven betört a köztudatba – ne feledjük, a harmadik Orbán-kormány ciklusának közepén jártunk. Míg a felcsúti vállalkozó 2013-ban még a 88. leggazdagabb magyarnak számított a 6,9 milliárd forintos vagyonával, addig 2016-ban már a 31. volt, a 23,8 milliárdjával. 

Történetünk szempontjából ezt azért érdemes felidézni, mert amikor a Konzum 2016 szeptemberében megvette a Hunguest Hotels-lánc csaknem minden elemét Leisztinger Tamástól, a mintegy 20 milliárdos vételárhoz szükséges hitelt az állami Eximbank mellett az akkor már részben Mészáros Lőrinc tulajdonába is került MKB Bank nyújtotta.

Mészáros 2017 május végén hozta nyilvánosságra, hogy 53 százalékos részesedést szerzett a Konzum PE Magántőkealapot is menedzselő Konzum Befektetési Alapkezelőben. Akkori közlése szerint a Konzum PE Magántőkealap lényegi vagyona a Konzum Nyrt. 45, a Hunguest Hotels Zrt. 70,2 és az Opimus Group Nyrt. 40,4 százalékos tulajdonából állt. (Az Opimus jogutódja lett három hónappal később, 2017 augusztusában az Opus Global Nyrt., amely ma a Mészáros-cégbirodalom központi cége.)

Mészáros Lőrinc (képünkön) már előretekint. Fotó: MTI Mészáros Lőrinc (képünkön) már előretekint. Fotó: MTI

Az igazi truvájra azonban az alapkezelői tulajdonoscsere bejelentését követően mindössze három napot kellett várni. 2017. június 1. került be az annalesekbe azon napként, amikor is nyilvánvalóvá vált, amit már addig is sejteni lehetett: az MKB egyik vevője mögött Mészáros Lőrinc áll. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapjánközzétett tájékoztatás szerint ugyanis a Minerva Tőkealap-kezelő Zrt. átadta az MKB-t 45 százalékban tulajdonló Metis Magántőkealap teljes körű vagyonkezelését a Konzum Befektetési Alapkezelőnek. Az ügylettel párhuzamosan a Konzum Befektetési Alapkezelő a Metis II. Magántőkealapot is regisztráltatta a felügyeletnél, annak érdekében, hogy ezzel megvegyék a Blue Robin Investment 4 százalékos MKB-részesedését. E két ügylet révén 49 százaléknyi MKB-pakett került Mészáros ellenőrzése alá.

A bank mellé aztán 2017 végén jött egy biztosító is. A Konzum Nyrt. számára a CIG Pannónia Nyrt.-ben tervezett több mint 8,2 milliárd forintos tőkeemeléshez, illetve 24,85 százalékos tulajdon megszerzéséhez szükséges forrást fele részben a Konzum PE Magántőkealap biztosította. 

Bár a csecsemőkön kívül már mindenki tudta, mégis csak 2018 májusában látta elérkezettnek az időt arra az akkor még egy párt alkotott Mészáros-házaspár, hogy hivatalosan is elismerje: a Konzum PE Magántőkealap kizárólagos befektetői, miután a tulajdonukba kerültek a zártkörű alap befektetési jegyei. Annak ellenére vállalták a nyilvánosságot – alig egy hónappal azt követően, hogy a Fidesz megnyerte a választásokat, így 2022-ig tartó újabb kormányzás elé nézett –, hogy Magyarországon az EU tagországaival jogharmonizációban a befektetési vállalkozások működését szigorú törvényi előírások szabályozzák, amelyeknek megfelelően értékpapírtitoknak minősül a magántőkealapok befektetőiről az alapkezelő rendelkezésére álló információ. Mészárosék indoklása szerint annak érdekében döntöttek úgy, hogy feloldják az alapkezelő igazgatóságát az értékpapírtitok alól, hogy „a Konzum PE Magántőkealap befektetőinek megismerésével tovább erősítsék tőzsdei érdekeltségeik transzparens működését a társaságok részvényesei, illetve az intézményi befektetők számára”. 

Azóta, vagyis 2018. május 4. óta a Konzum PE Magántőkealap nem tett közzé újabb információt a Magyar Nemzeti Bank effajta bejelentésekre rendszeresített online felületén, így magától értetődőnek tekinthető, hogy az alap tulajdoni viszonyaiban nem következett be változás. A BÉT honlapján szereplő legfrissebb, 2020. szeptember 3-ai adatok szerint a Konzum PE Magántőkealap az Opus Global Nyrt. legnagyobb, 25,4 százalékos tulajdonosa. Ebből 0,15 százalékot közvetve a KPE Invest Kft.-n keresztül birtokol. E céget 2017 februárjában alapított Jászai Gellért, még három hét sem telt el az azonban, amikor a cég üzletrésze átkerült a Konzum PE Magántőkealaphoz.

Most a Konzum PE Magántőkealap ismét hallatott magáról. No nem azzal, hogy tulajdoni viszonyaiban állt volna be változás, noha Mészárosék szeptember elején bejelentették, hogy elválnak. A vagyonmegosztás azonban még arrébb van. Így jelenleg csak azt rögzíthetjük, hogy a válóper kellős közepén a Konzum PE Magántőkealap KPA Asset and Property Kft. néven létrehozott egy új társaságot, 3 millió forintos törzstőkével, fő tevékenysége pedig a vagyonkezelés. A KPE Asset and Property székhelye a számos más Mészáros-érdekeltségnek – köztük az Opus Globalnak – is otthont adó Andrássy úti épület, az 59. szám alatt található Andrássy Palace. 

Ügyvezetője pedig az a Gombai Gabriella lett, aki Mészáros bizalmi emberének számít. Idén június 11-én például a Takarékbankkal és a Budapest Bankkal egyesülni készülő MKB Bank igazgatóságába került be, megbízatása öt évre szól.

Gombai az alábbi Mészáros-cégeket irányítja:

  • Talentis Consulting,
  • KZBF Invest Kft.,
  • KZH Invest Kft.,
  • Status Energy Kft.,
  • Zion Europe Ingatlanforgalmazó és Hasznosító Kft.,
  • MTM Fund Invest Kft.,
  • Konzum Management Kft.,
  • BLT Ingatlan Kft.
  • RKOFIN Befektetési és Vagyonkezelő Kft.

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Jaj a techcégeknek? Tényleg jön a digitális adó?
Király Béla | 2020. november 28. 06:12
Az európai vezetők jóideje próbálják megadóztatni a nagy amerikai technológiai vállalatokat, akik viszont igyekeznek minden jogi kiskaput kihasználni. Ráadásul ebben a kérdésben maguk mögött tudhatták Donald Trump elnököt is. Egyelőre vitatott, hogy Joe Biden győzelmet milyen irányú változásokat hoz, a franciák mindenesetre minél előbb be akarják vezetni a digitális adót.
Vállalat Újabb milliárdos tenderek Pakson
Kollár Dóra | 2020. november 27. 19:31
Ismételten tendereztet az orosz fővállalkozó ASZE cégcsoport Paks II beruházásért felelős magyarországi fiókirodája – az az igényeik változásából is látszik, hogy a beruházás dübörög előre.
Vállalat Tovább hasít a 4iG Nyrt.
Privátbankár.hu | 2020. november 27. 18:40
Folytatja pénzügyi szárnyalását a 4iG Nyrt. - derül ki a cég harmadik negyedéves eredményeiből, amit a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján tett közzé pénteken.
Vállalat Újrateszteli a vakcináját az AstraZeneca, hogy eloszlassa a kételyeket
Privátbankár.hu | 2020. november 27. 07:59
Belátták, hogy véletlen sikerre nem lehet alapozni.
Vállalat Egyre gyűlnek a viharfellegek az AstraZeneca-féle Covid-vakcina körül
Tiszai Balázs | 2020. november 26. 17:03
Az oltóanyag hatékonyságának bejelentése óta kiderült, hogy a szérum adagolásánál hibát vétettek, és csak ennek a véletlennek köszönhetően mérhettek 90 százalék körüli eredményességet az egyik al-tesztcsoportnál. A tesztalanyok többsége az eredetileg szándékolt dózist kapta, az viszont jelentősen gyengébb eredményeket produkált. A fejlesztők ezt elhallgatták - most gyengülnek az AstraZeneca-részvények, és kérdésessé vált, hogy az USA engedélyezi-e sürgősségi eljárásban a szérumot.
Vállalat A Valton őrizheti a Puskás Arénát
Tiszai Balázs | 2020. november 25. 13:34
Egyetlen céggel versenyeztek a munkáért, de a rivális pályázata érvénytelennek ítéltetett.
Vállalat Újabb céget vásárolhat fel a 4iG
Privátbankár.hu | 2020. november 24. 12:04
Adásvételi szerződést kötött a DTSM Kft. 100 százalékos üzletrészének megvásárlására a 4iG Nyrt. - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A 140 főt foglalkoztató, IT és telekommunikációs rendszerek, valamint adatközpontok üzemeltetését végző és vállalati service desk szolgáltatást nyújtó társaság a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti engedélyezését követően kerülhet a 4iG tulajdonába. A DTSM pénzügyi átvilágítását és cégértékelését a 4iG megbízásából az EY végezte.
Vállalat Nagy lehet a baj, az online fizetés elhalasztását kérhetik a boltosok
Privátbankár.hu | 2020. november 24. 07:28
A járvány alatt más kihívásokkal kell megküzdeniük.
Vállalat Cudar évre számítanak a vállalatok 2021-ben
MTI | 2020. november 24. 07:12
Egy felmérésben a megkérdezett cégek 9 százaléka jelezte, hogy növekedést vár a következő évben.
Vállalat Koronavírus vakcina: repkednek a milliárdok, de mégsem lehet tisztán látni
Király Béla | 2020. november 24. 05:30
Az Egyesült Államokban és Európában is milliárdos beszerzésekről beszélnek a politikai vezetők, ha a koronavírus elleni oltóanyag a téma. A szert előállító vállalatok is megadnak árakat, ennek ellenére csak távolról tűnik úgy, hogy transzparens folyamatok zajlanak.
Friss
hírlevél