TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A KPE Asset and Property Kft. fő tevékenységeként a vagyonkezelést jelölték meg. A társaságot a cégbírósági bejegyzések tanúsága szerint a Konzum PE Magántőkealap hozta létre, amely hivatalosan a válófélben lévő milliárdos nagyvállalkozó és felesége közös tulajdonában van.

A Magyar Nemzeti Bank 2016 júliusában vette nyilvántartásba a Konzum PE Magántőkealapot, amelynek menedzselését a Konzum Befektetési Alapkezelő Nyrt. vállalta magára. Erről a cégről akkor annyit lehetett tudni, hogy abban néhány hónappal korábban, 2016 áprilisában a Konzum Management Kft. szerzett minősített többségű befolyást (ez legalább 75 százalékos tulajdoni hányadot jelent). 

A Konzum Management Kft.-t egy offshore paradicsomban, a Bahama-szigetek fővárosában, Nassauban bejegyzett cég, az SCD Group International Ltd. hozta létre, 2009 áprilisában. A tulajdonos(ok)ról nem volt információ, ám támpontot jelentett, hogy e társaság ugyanazon nevű magyar „megfelelőjét”, az SCD Group Ingatlanfejlesztő és Beruházó Kft.-t Jászai Gellért másodmagával gründolta 2000-ben. 

Amikor a Konzum PE Magántőkealap megalakult, már Mészáros Lőrinc bőven betört a köztudatba – ne feledjük, a harmadik Orbán-kormány ciklusának közepén jártunk. Míg a felcsúti vállalkozó 2013-ban még a 88. leggazdagabb magyarnak számított a 6,9 milliárd forintos vagyonával, addig 2016-ban már a 31. volt, a 23,8 milliárdjával. 

Történetünk szempontjából ezt azért érdemes felidézni, mert amikor a Konzum 2016 szeptemberében megvette a Hunguest Hotels-lánc csaknem minden elemét Leisztinger Tamástól, a mintegy 20 milliárdos vételárhoz szükséges hitelt az állami Eximbank mellett az akkor már részben Mészáros Lőrinc tulajdonába is került MKB Bank nyújtotta.

Mészáros 2017 május végén hozta nyilvánosságra, hogy 53 százalékos részesedést szerzett a Konzum PE Magántőkealapot is menedzselő Konzum Befektetési Alapkezelőben. Akkori közlése szerint a Konzum PE Magántőkealap lényegi vagyona a Konzum Nyrt. 45, a Hunguest Hotels Zrt. 70,2 és az Opimus Group Nyrt. 40,4 százalékos tulajdonából állt. (Az Opimus jogutódja lett három hónappal később, 2017 augusztusában az Opus Global Nyrt., amely ma a Mészáros-cégbirodalom központi cége.)

Mészáros Lőrinc (képünkön) már előretekint. Fotó: MTI Mészáros Lőrinc (képünkön) már előretekint. Fotó: MTI

Az igazi truvájra azonban az alapkezelői tulajdonoscsere bejelentését követően mindössze három napot kellett várni. 2017. június 1. került be az annalesekbe azon napként, amikor is nyilvánvalóvá vált, amit már addig is sejteni lehetett: az MKB egyik vevője mögött Mészáros Lőrinc áll. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapjánközzétett tájékoztatás szerint ugyanis a Minerva Tőkealap-kezelő Zrt. átadta az MKB-t 45 százalékban tulajdonló Metis Magántőkealap teljes körű vagyonkezelését a Konzum Befektetési Alapkezelőnek. Az ügylettel párhuzamosan a Konzum Befektetési Alapkezelő a Metis II. Magántőkealapot is regisztráltatta a felügyeletnél, annak érdekében, hogy ezzel megvegyék a Blue Robin Investment 4 százalékos MKB-részesedését. E két ügylet révén 49 százaléknyi MKB-pakett került Mészáros ellenőrzése alá.

A bank mellé aztán 2017 végén jött egy biztosító is. A Konzum Nyrt. számára a CIG Pannónia Nyrt.-ben tervezett több mint 8,2 milliárd forintos tőkeemeléshez, illetve 24,85 százalékos tulajdon megszerzéséhez szükséges forrást fele részben a Konzum PE Magántőkealap biztosította. 

Bár a csecsemőkön kívül már mindenki tudta, mégis csak 2018 májusában látta elérkezettnek az időt arra az akkor még egy párt alkotott Mészáros-házaspár, hogy hivatalosan is elismerje: a Konzum PE Magántőkealap kizárólagos befektetői, miután a tulajdonukba kerültek a zártkörű alap befektetési jegyei. Annak ellenére vállalták a nyilvánosságot – alig egy hónappal azt követően, hogy a Fidesz megnyerte a választásokat, így 2022-ig tartó újabb kormányzás elé nézett –, hogy Magyarországon az EU tagországaival jogharmonizációban a befektetési vállalkozások működését szigorú törvényi előírások szabályozzák, amelyeknek megfelelően értékpapírtitoknak minősül a magántőkealapok befektetőiről az alapkezelő rendelkezésére álló információ. Mészárosék indoklása szerint annak érdekében döntöttek úgy, hogy feloldják az alapkezelő igazgatóságát az értékpapírtitok alól, hogy „a Konzum PE Magántőkealap befektetőinek megismerésével tovább erősítsék tőzsdei érdekeltségeik transzparens működését a társaságok részvényesei, illetve az intézményi befektetők számára”. 

Azóta, vagyis 2018. május 4. óta a Konzum PE Magántőkealap nem tett közzé újabb információt a Magyar Nemzeti Bank effajta bejelentésekre rendszeresített online felületén, így magától értetődőnek tekinthető, hogy az alap tulajdoni viszonyaiban nem következett be változás. A BÉT honlapján szereplő legfrissebb, 2020. szeptember 3-ai adatok szerint a Konzum PE Magántőkealap az Opus Global Nyrt. legnagyobb, 25,4 százalékos tulajdonosa. Ebből 0,15 százalékot közvetve a KPE Invest Kft.-n keresztül birtokol. E céget 2017 februárjában alapított Jászai Gellért, még három hét sem telt el az azonban, amikor a cég üzletrésze átkerült a Konzum PE Magántőkealaphoz.

Most a Konzum PE Magántőkealap ismét hallatott magáról. No nem azzal, hogy tulajdoni viszonyaiban állt volna be változás, noha Mészárosék szeptember elején bejelentették, hogy elválnak. A vagyonmegosztás azonban még arrébb van. Így jelenleg csak azt rögzíthetjük, hogy a válóper kellős közepén a Konzum PE Magántőkealap KPA Asset and Property Kft. néven létrehozott egy új társaságot, 3 millió forintos törzstőkével, fő tevékenysége pedig a vagyonkezelés. A KPE Asset and Property székhelye a számos más Mészáros-érdekeltségnek – köztük az Opus Globalnak – is otthont adó Andrássy úti épület, az 59. szám alatt található Andrássy Palace. 

Ügyvezetője pedig az a Gombai Gabriella lett, aki Mészáros bizalmi emberének számít. Idén június 11-én például a Takarékbankkal és a Budapest Bankkal egyesülni készülő MKB Bank igazgatóságába került be, megbízatása öt évre szól.

Gombai az alábbi Mészáros-cégeket irányítja:

  • Talentis Consulting,
  • KZBF Invest Kft.,
  • KZH Invest Kft.,
  • Status Energy Kft.,
  • Zion Europe Ingatlanforgalmazó és Hasznosító Kft.,
  • MTM Fund Invest Kft.,
  • Konzum Management Kft.,
  • BLT Ingatlan Kft.
  • RKOFIN Befektetési és Vagyonkezelő Kft.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Magyar úton halad Lengyelország: kiseprűznék a külföldi médiacégeket
Privátbankár.hu | 2020. október 27. 15:39
A júliusban újra elnökké választott Andrzej Duda és konzervatív-nacionalista tábora szerint a külföldi médiatulajdonosok jelenléte nemkívánatos, és a lengyel médiaviszonyok átalakítása a regnáló hatalom egyik legfontosabb dolga lesz. Ha véghezviszik a terveiket, akkor nagyon hasonló lesz a média helyzete, mint Magyarországon, ahol a korábbi nemzetközi tulajdonosok mára a legtöbb esetben eladták médiaportfolióikat - többnyire NER-közeli vállalkozóknak, hogy végül a KESMA lenyelje majd mindet. 
Vállalat Sosem látták még ilyen borúsnak a gazdasági kilátásokat a magyar nagyvállalatok
Privátbankár.hu | 2020. október 27. 14:44
Továbbra is pesszimisták a hazai vállalatok, a K&H nagyvállalati növekedési index értéke az előző negyedévhez képest nem változott, jelenleg is -2 ponton áll. A vállalatok saját kilátásaikat kedvezőbben látják, a gazdasági környezet megítélésében azonban drasztikus, az index történetének eddigi legnagyobb zuhanása figyelhető meg.
Vállalat Korrekt és alázatos üzletfejlesztéssel a válság ellen
Natív tartalom | 2020. október 27. 12:26
Egy éve történt a bejelentés, hogy a hazai üzletfejlesztési piac egyik legismertebb szereplője nevet változtatott és Mentors & Partners Group néven Magyarország vezető üzletfejlesztőjévé vált. A cég 10 éve indította el a ma már sokak által alkalmazott „business mentoring programot”, mely a stratégiai tanácsadás legmagasabb szintje, a business coaching és a klasszikus üzletfejlesztési tanácsadás együttes alkalmazása. Palencsár Miklóssal a Mentors & Partners Group alapító-tulajdonosával beszélgettünk.
Vállalat Bejelentette a Mercedes, hogy mikor állítja le egy hónapra kecskeméti gyárát
MTI | 2020. október 26. 17:53
Karbantartást végeznek.
Vállalat Új kórház nyitása csak egy a Doktor24 tervei közül
Privátbankár.hu | 2020. október 25. 17:31
Kóka János 1996-ban szerzett diplomát a SOTE-n, nevét mégsem az orvosi hivatással, hanem a politikával, jobb esetben az informatikával kötheti össze az olvasó. Lancz Róbert a Doktor24 vezérigazgatójaként az egyik legnagyobb hazai foglalkozás-egészségügyi és járóbeteg-ellátó cégcsoportért felel. Évtizedek óta együtt dolgoznak Kóka Jánossal üzlettársként a magán-egészségügyi intézmény élén. A közelmúltban a Doktor24 két külföldi befektető segítségével hajtott végre tőkeemelést. A döntés hátteréről, a hazai egészségpiac helyzetéről és a koronavírus-járvány okozta változásokról is kérdeztük a Doktor24 vezetőit.
Vállalat Útmutató az otthoni munkavégzés tökéletesítéséhez
Valkai Nikoletta | 2020. október 23. 16:20
Nehéz időszakon vagyunk túl, hiszen a Magyarországon korábban csak korlátozottan népszerű otthoni munkavégzés hirtelen általánossá vált. A veszélyhelyzetben munkavállalók százezreinek kellett hozzászokniuk az új munkarendhez. De hogyan lehet a legtöbbet kihozni a home office-ból? 
Vállalat Ezek az előnyei, ha az Adobe Photoshopot iPaden használod
Márkázott tartalom | 2020. október 23. 11:24
Szívesen használod az Adobe Photoshopot, de nem feltétlenül maradnál meg az asztali számítógépen vagy a laptopon történő felhasználásnál? Akkor ez a bejegyzés kimondottan neked szól, hiszen a szoftver immáron iPaden is elérhető. A cikkből kiderül, hogy egyrészt milyen módon kezdheted el iPaden is használni a programot, illetve a szoftver milyen funkciók segítségével könnyítheti meg számodra a rendszeres munkát. Mostantól kezdve tehát minden feltétel adott lehet a lokációtól teljesen független felhasználáshoz.
Vállalat Éttermek, kocsmák italbeszerzéseire néz rá a GVH
MTI | 2020. október 22. 18:29
Egyes beszállítók kiszorítják a kisebb magyar cégeket. 
Vállalat Költséghatékony együtt gondolkodás - energetikai megoldások vállalkozásoknak
PR | 2020. október 22. 13:19
Csökkenthetők az energetikai kiadások, nem kell aggódni az üzemeltetés miatt és nem kell többé szerelőt keresni egy hirtelen fellépő hiba gyors elhárítására azoknak a vállalkozásoknak, amelyek az E.ON integrált energetikai szolgáltatásait választják. Ők olyan jövőbemutató, innovatív megoldásokat is kaphatnak, amelyekkel kiszámíthatóbb, biztosabb alapokra helyezhetik vállalkozásuk működését.
Vállalat Mi a rendszergazdák feladata, és miért fontos?
Márkázott tartalom | 2020. október 22. 12:13
A rendszergazdát, mint foglalkozást mindenki ismeri, de csak kevesen tudják, hogy pontosan mivel is foglalkozik az, akinek ez a szakmája. Azzal pedig, hogy a rendszergazdai szolgáltatások valójában mit is takarnak, milyen feladatkörökből állnak össze, milyen sokrétű és mennyire fontos tevékenység-rendszert fednek le, még kevesebben vannak csak tisztában. Ebben a cikkben részletesen megnézzük, hogy pontosan mit csinál egy “sysadmin”, azaz egy rendszergazda. Kitérünk arra is, hogy miért ennyire fontos a munkája, és hogy a technika folyamatos fejlődésével együtt miért növekszik egyenesen arányosan ennek a munkának is a jelentősége.
Friss
hírlevél