<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Európa sok országában további korlátozások tolják ki a teljes mozgási szabadság eljöttét. Hiába kezdődtek meg az oltások, ez a kontinens nagyobb részén várhatóan csak az első félév vége felé fejeződik be, így a turisták sokkal óvatosabbak és vélhetően csak április-májustól indulnak nagyobb tömegben útnak. Ennek alapján egyre biztosabb, hogy Ferihegyen csak több hónapos késéssel tudják felpörgetni a forgalmat. A bevételkiesés miatt a Budapest Airport további költségcsökkentésekre kényszerülhet.

Cikkünk eredetileg laptársunknál, az Mfor.hu-n jelent meg.

Kevés nullát kellett az utasok havi száma mögé tenni Ferihegyen az elmúlt két-három hónapban és a helyzet január-februárban is hasonló lesz. Havonta pár tízezer emberről van szó, ami olyan, mintha egy máskor tömött 4-6-os villamoson csak két-három ember ülne. Emlékeztetőül: 2020 január elején a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport (BA) vezetői azt közölték, hogy 2019-ben 16,2 millió érkező és induló utas fordult meg a terminálokban, ezen kívül 135 ezer tonna légi árut kezeltek. Akkor még 17 millió utasra számítottak 2020-ra, majd áprilisban 10 millióra, októberben 4,5 millióra vitték le ezt a számot. Most pénteken megadták a végső számot: 3,86 millió fő. 

Márciusban már válságkezelési intézkedésekről beszélt a BA. Azonnali költségcsökkentés, májusban elbocsátások jöttek, ezek többszáz főt érintettek. A szeptembertől ismét bevezetett kormányzati korlátozásokra hivatkozva a hónap végén további 236 fős leépítést jelentettek be, távmunkába küldtek sok dolgozót.

Tavasszal a beruházások elhalasztása is napirenden volt, de a nyári hónapok javuló számai láttán az ősz legelején már azt mondták lapunknak, hogy mégsem mondanak le a fejlesztések tervezett üteméről – igaz, ez a második hullám felgyorsulása és kiterjedése előtti időszakban történt, azóta a tavaszinál is durvább forgalomcsökkenés volt, ami biztos kitart márciusig. Szeptember végén egyébként már jelezték, hogy az év hátralévő részében kizárólag a repülőtér biztonságos üzemeltetése érdekében szükséges kiadásokra fognak költeni, a beruházások számát erőteljesen csökkentik, és a meglévő forrásokat az alapvető repülőtér-üzemeltetésre, valamint a bérekre fogja fordítani.

Most, 2021 elején egyelőre nem jött a cégtől olyan jelzés, hogy felülvizsgálnák a sokszáz milliárd forintos hosszútávú beruházásokat, köztük például a hármas terminálét. A szinte nullás téli forgalom azonban elhozhatja ezt a döntést is. Valószínűleg elhalasztás jöhet, eltörlés nem, hosszútávon ugyanis indokolt lehet a kapacitásbővítés. Péntek estig nem jött válasz arra a kérdésünkre, hogy gondolkodnak-e újabb költségcsökkentésen, beleértve az elbocsátásokat, illetve a súlyos forgalomkiesés hogyan érinti a beruházásokat és van-e elegendő készpénz a súlyos téli hónapokra.    

Az a kevés utas, aki mégis megfordul az egyetlen nyitva tartó terminálon (2B), élvezhetné a tavaly átadott és több mint 33 millió euróba került 1-es utasmólót, de azt is lezárták. A teljes összeget saját forrásból fizette a cég, a kivitelezést a repülőtérnél több munkát (Ibis hotel, Wizz Air-hangár) is elnyert Market Építő Zrt. végezte.

Egyelőre szintén nem vehető igénybe a BA-hoz tartozó legtöbb reptéri parkoló sem. A terminálok előtti „gödörbe” tervezett hatszintes parkolóház viszont a balladai homályba veszett, az illetékes hatóság visszavonta az építési engedélyt. Június elején a teljes 2020-as beruházási értéket mintegy 70 millió euróban jelölte meg a társaság.

A járvány hónapokkal eltolta a repülőtér közelébe tervezett hotelfejlesztéseket. A magánparkolók túlnyomó része is lakatot tett a kapujára, legfeljebb tárolásra ajánlotta fel területét. Egy-két magánparkoló már méretes táblán hirdeti a Vecsés és Gyál közötti főúton, hogy eladó vagy a bérleti jog átadó.

A BA szerencséjére az áruforgalom kisebb sebeket kapott, mint a személyforgalom. Majdnem teljes gőzzel üzemel a Cargo City-nek nevezett logisztikai központ, új cargo légitársaságok is megjelentek, főleg Ázsiából. A dedikált cargo forgalmat bonyolító cégek (Cargolux, Korean Air, Qatar Airways Cargo, Turkish Cargo) járatai menetrendszerűen üzemelnek, akárcsak az úgynevezett integrátor vállalatok (DHL Express, Fedex, TNT Express, UPS). A menetrend szerinti légi teheráruszállító járatok mellett számos speciális charter járat is érkezik.

Állami lendület

Miközben a magánkézben lévő ferihegyi cégek szenvednek, az állami tulajdonú Aeroplex Kft. sikert sikerre halmoz. Már több évtizede betört a repülőgép karbantartó piacra, ott folyamatosan jó pozíciókat tart, s most újabb beruházásba fogott. Tavaly október végén letették az új hangárjának az alapkövét a repülőtéren, nem messze a többi hangártól, az átadást 2022 februárjára tervezik. A 8000 négyzetméteres ingatlanban egyidejűleg egy szélestörzsű, vagy négy keskenytörzsű repülőgép is helyet kaphat. A 600 fős cég 2019-ben 500 millió forintos eredményt ért el, a tavalyi számokat még nem közöltek.

A Budapest Airport azzal vigasztalódhatott, hogy a bezuhant forgalom miatt kisebb nyomás van rajta, így bizonyos kapacitások felszabadultak és egy sor tervezett felújítást, karbantartást és kisebb fejlesztést időben elvégezhetett. Ilyen volt többek között a két futópálya felújítása, a poggyászosztályozó terület 50 százalékos növelése. A csomagrendszer átvilágító berendezéseit is a jelenleg elérhető legjobb eszközökre, az Európai Uniós irányelvek szerinti „Standard 3” megfelelésű átvilágító berendezésekre cserélték. Új turbókörforgalom készült el a terminálokhoz vezető úton, összesen 3,011 millió euróba került, de a BA-nak csak átmenetileg kellett ennyire a zsebébe nyúlnia, mert a pénz 85 százalékát utólagos támogatással megtéríti az Európai Unió.

A pénzügyek terén egyelőre a vízfelszín felett lehet a BA, mert az elmúlt években lendületesen tudta növelni az EBITDA-t, a tőkearányos nyereség 20-ról 23,5 százalékra nőtt is 2019-ben, de 2020-ban nyilván romlott ez a mutató. Négy év alatt harmadával lett több a bevétel és több mint hatszorosra emelkedett az adózott eredmény. Hiteleinek átütemezéséről nem tudni, megroggyanásról tehát nincs szó. Ezzel együtt készpénzállománya bizonyosan rohamosan csökken.

A 2019-es beszámolójából kiderül, hogy  egyebek között az Európai Beruházási Banktól (EIB) vett fel 2018. decemberben egy 200 millió eurós beruházási kölcsönt, aminek a visszafizetése több részletben esedékes 2024. június 30-tól egészen 2032. december 31-ig. A bevételek 2016 és 2020 elejéig dinamikusan növekedtek, különösen az ennek oroszlánrészét adó légiforgalmi bevételek (főleg leszállási díjak), de a kereskedelmi tevékenységből is méretes pluszt tudtak elkönyvelni, például 2018-ban 76,6 millió eurót, 2019-ben pedig 82,6 millió eurót. Tavaly mindkét bevételcsoportnál 50-80 százalékos mínusz lehetett.

Inkább a hosszú távú kedvező kilátások tehették vonzóvá a céget annyira, hogy az ősz végén a NER-rel semmiképpen sem ellenséges magyar ingatlanbefektető és fejlesztő Indotek Group vezetője, Jellinek Dániel bevallotta: szeretné megvenni a cég többségét. Azóta fülsértő a csend a vélhetően amerikai partnerét is bevonó magyar milliárdos és a BA tulajdonosai közötti állítólagos tárgyalásokról. Muníció lenne hozzá, az Indotek igen erős hátteret épített, erről ebben a cikkben írtunk részletesen néhány héttel ezelőtt.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Kósa Lajos egyelőre nem tudta, hát magát menti meg a Csíki Sör
Székely Sarolta | 2021. július 29. 18:39
Persze a két megoldás nehezen nevezhető hasonlónak, hiszen míg a fideszes képviselő tartós javulást érhetett volna el, addig a tulajdonosok megoldása - a trendek változatlansága esetén - csak átmeneti, néhány évre szóló lehet.
Vállalat Iszonyatosat kaszált a Samsung a globális csipéhségen
MTI | 2021. július 29. 15:00
A vállalat negyedéves profitja 73 százalékkal nőtt, részben a hatalmas félvezető-kereslet kielégítése miatt.
Vállalat Gyorsított vizsgálatot indított a GVH a téglapiacon
MTI | 2021. július 29. 12:24
Először csapott le az építőanyag-kommandó.
Vállalat Jászai Gellért megint növelte részét a 4iG-ben
Privátbankár.hu | 2021. július 29. 10:28
A 4iG Zrt. vezetője, Jászai Gellért tovább növelte részét a vállalatban.
Vállalat A forgalmon és a nyereségen is meglepődött az Apple
MTI | 2021. július 28. 11:24
Mindkettő nagyobb lett a második negyedévben, mint amekkorára számítottak.
Vállalat Rekordbevétel és -nyereség a Microsoftnál
MTI | 2021. július 28. 11:16
Jó lett ez a negyedév.
Vállalat Rengeteg cégnél megoldhatatlan probléma, ha kiesik a kulcsember
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 10:45
A hazai cégek elsöprő többségét adó mikro- és kisvállalkozások tevékenységét komolyan veszélyezteti, ha egy vagy több kulcsemberük kiesik a munkából. Egy friss kutatás szerint a meghatározó szerepet betöltő munkatársak, vezetők átmeneti elvesztése – akár baleset, sérülés vagy betegség miatt – a 44 százalékuknál közepesen komoly, 21 százalékánál pedig gyakorlatilag megoldhatatlan nehézséget jelentene
Vállalat Majd' félmilliárdos veszteség az állam védelmi ügynökségénél
Székely Sarolta | 2021. július 28. 05:19
Költséges volt az indulás, bevétel is szinte csak állami támogatásból volt, és egy induló cégnél nem is nagyon meglepő, ha első teljes évében veszteséges. A mínusz mértéke már inkább az lehet. 
Vállalat Megint leállt a kecskeméti Mercedes-gyár
MTI | 2021. július 27. 11:16
Alkatrészhiány lépett fel, ami miatt három hétre szünetel a termelés. 
Vállalat Elismert hazai és nemzetközi szaktekintélyek a 4iG tanácsadó testületében
Privátbankár.hu | 2021. július 27. 07:11
Új stratégiai tanácsadói grémiumot hozott létre a 4iG Nyrt. igazgatósága. A nemzetközi kapcsolatok fejlesztésével, komplex tanácsadással megbízott szakmai testület három magyar és két külföldi szaktekintély bevonásával kezdte meg munkáját. A nemzetközi cégvilágban működő advisory boardok mintájára létrehozott szakértői testületet elnökként Czakó Borbála vezeti, a tagok között pedig Nancy Goodman Brinker, Karen Tramontano, Lantos Csaba és Martonyi János is helyet foglal.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos