TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A december 3-ára összetrombitált rendkívüli közgyűlésen menesztenék a győri járműipari céget másfél évtizede irányító, ősrábás vezérigazgatót, a helyére a Takarékbank felügyelőbizottságának elnöke kerülne. Mellette az igazgatóságba bekerülne a Fidesz-közeli Nézőpont Intézet vezetőjének testvére, aki által irányított cég Mészáros Lőrinc érdekeltségével nyert közösen egy közbeszerzési tenderen.

A cikk eredetileg laptársunk oldalán, az Mfor.hu-n jelent meg.

Tucathírnek tűnő közlemény jelent meg múlt csütörtök este a Budapesti Értéktőzsde honlapján, miszerint az egyik börzei társaság rendkívüli közgyűlésen személycseréket hajtana végre a vezető testületeiben. Kicsit alaposabban utánanézve a részleteknek azonban arra lehet következtetni, hogy korántsem szokványos bejelentéssel lehet dolgunk.

A szóban forgó vállalat a Rába Járműipari Holding Nyrt., amelynek közel 75 százalékos tulajdonosa a Magyar Állami Vagyonkezelő Zrt. (MNV), s amely október 27-én kezdeményezte rendkívüli közgyűlés összehívását, december 3-ára. Azzal a céllal, hogy azon hívják vissza a vezető testületek – igazgatóság (it), felügyelőbizottság (fb), auditbizottság – elnökét és tagjait, s a helyükre újakat válasszanak. Ebből már tudható volt, hogy útilaput kötnének a Rába elnök-vezérigazgatói tisztét 2005 óta betöltő Pintér István talpára.

Pintér ősrábás, sőt ősgyőri. A győri Széchenyi István Főiskolán 1980-ban megszerzett közlekedésmérnök diplomával a tarsolyában helyezkedett el a Rábánál, s a vállalati szamárlétrán fokozatosan feljebb lépdelve lett 2005-ben a Rába Járműipari Holding Nyrt. első embere.

A személycseréket az MNV nem indokolta, erre a törvény, mint részvényesi javaslattevőt, nem is kötelezi. Így a sorok között olvasva lehetett következtetni az okra, nevezetesen, hogy a Rába-csoport az idei harmadik negyedévet 267 millió forint adózás utáni veszteséggel zárta. Annak ellenére, hogy ez jóval alacsonyabb a második negyedév egymilliárd forintot meghaladó negatív eredménynél – ami a koronavírus-járvány első hulláma miatti, az egész hazai gazdaságot sújtó leállások következménye, nemcsak a Rábánál – és elmarad a 2019. július-szeptember közötti időszakáénak 429 milliós mínuszától. Ám 2020 első kilenc hónap vesztesége közel 2,2 milliárd forint lett, szemben az előző év azonos időszakában elért 425 millió forint nyereséggel, az előbbi már valóban vaskos tétel. 

Hiába bizonygatta a mostani cégvezetés, hogy a Rába-csoport üzemi szinten nyereséges volt a harmadik negyedévben, amikor is 64,9 millió forintos pluszt ért el, szemben a tavalyi harmadik negyedév 36,5 millió forintos üzemi veszteségével – ez a jelek szerint nem hatotta meg az államot tulajdonosként képviselő vagyonkezelő céget. 

Belebuktak a veszteségbe. Fotó: Raba.hu Belebuktak a veszteségbe. Fotó: Raba.hu

Az időzítés első ránézésre azért is meglepő, mert a COVID-19 miatt most a „békebeli” időknél jóval nehezebben tudja elkerülni egy társaság, hogy a forgalma visszaessen, s az eredménye veszteségbe forduljon. Ily módon az erősen exportorientált, alapvetően az Európai Unióba, a FÁK-országokba és az Egyesült Államokba járműveket szállító Rába-csoport árbevétele 16,9 százalékkal, 8,5 milliárd forintra csökkent a harmadik negyedévben, az első három negyedévben pedig 26,8 százalékkal 27,8 milliárd forintra a tavalyi év azonos időszakához képest. 

Ugyanakkor a veszteség – mint az grafikonunkon látható – korántsem szokatlan a győri cég történetében. Igaz, annak mértéke kétségtelenül még nem volt ilyen magas, mint az idei év első kilenc hónapjában. 

A 2014-2015 évek veszteségének nem lett következménye, most viszont, a második pandémiás hullám kellős közepén, annak felívelő szakaszában összejött negatív eredménynek már igen.

Érdemes felidézni, hogy az MNV immár kilenc éve a Rába fő tulajdonosa. Akkor tett nyilvános vételi ajánlatot a győri társaság részvényeseinek, azzal az indokkal, hogy szeretné az állami vagyont gyarapítani és az állami vagyongazdálkodás hatékonyságát növelni. „A Kormány célja, hogy a társaság által eddig elért eredményekre és a megkezdett programokra támaszkodva erősítse, támogassa a Rába működését új piacok szerzésében, a fejlesztésekben, a munkahelyek megtartásában és bővítésében” – szerepelt a hivatalos indoklásban.

Az akkori Rába-tulajdonosok az MNV ajánlatát el is fogadták – köztük tíz vezetőtársával együtt Pintér is.

Most azonban szinte bizonyosan távoznia kell, hiszen az állami tulajdonos képviselője csaknem háromnegyedes többsége birtokában akadálytalanul hajthat végre sorcserét a Rábánál.

Az MNV bizalma most Hetzmann Bélában van, ő lesz Pintér utódja. Minderről a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mediaworks által kiadott Világgazdaság „Tapasztalt szakembert neveznek ki a Rába élére” címmel számolt be. Megemlékezve arról, hogy Hetzmann az Apcon működő CSABAcast Könnyűfémöntöde Kft. egyik tulajdonosa és egyben ügyvezetője, aki munkatársaival 12 éve vette át az akkor még más néven működő és felszámolás alatt álló CSABAcast Kft-t, amely jelenleg egyebek mellett a Miele, a BMW, a VW-csoport (köztük a magyar Audi), a Daimler, a Ford, a GM és közvetve a Ferrari és a Maserati számára gyárt alumínium-alkatrészeket.

Hetzmann bizalmi mivoltát az is jelzi, hogy immár több mint másfél éve, 2019. április 30. óta erősíti a Takarékbank felügyelőbizottságát, annak az elnöke. Nem is kell messze mennie az fb-ülésre, hiszen a CSABAcast ugyanazon a budapesti, XII. kerületi, Németvölgyi úti irodaházban székel, mint ahová a Takarékbank főhadiszállása is be volt jegyezve 2019. április 30-ától október 31-éig, s ahol a Budapest Bankkal és az MKB-val való egyesülésre készülő hitelintézet most is fenntart egy fiókot a földszinten. 

Az épületben korábban a Takarékbankba tavaly beolvadt B3 Takarék helyezkedett el, az azt irányító és tulajdonló Vida Józsefnek, a Takarékbank elnök-vezérigazgatójának még most is van ott irodája. De ugyancsak a Németvölgyi úti címen vannak bejegyezve a szintén Hetzmann résztulajdonában lévő cégek, a Conquestor Ingatlanhasznosító Kft., a 2/2 Ingatlanhasznosító Kft. és a VTM Európa Kft., valamint az Euro-Faktor Pénzügyi Szolgáltató Zrt., amelynek igazgatósági tagja a Rába leendő új irányítója.

Hetzmann mellett még jelölt a Rába igazgatóságába Majoros Csaba, aki Hetzmann tulajdonostársa a CSABAcast-ban, emellett az ugyancsak a Takarékbank-fiókkal azonos címen bejegyzett Csaba Metál Öntödei Zrt.-nek a vezérigazgatója – 2015 márciustól. Így tehát ő is szakmai jelöltnek tekinthető.

Nem úgy, mint a harmadik leendő Rába it-tag, Mráz Dániel Emánuel. Ő a Fidesz-közeli Nézőpont Intézet vezetőjének, Mráz Ágoston Sámuelnek a testvére. Ám van ennél erősebb kapcsolódási pontja is a kormánypárthoz. Annak a Prolan Irányítástechnikai Zrt.-nek a vezérigazgatója 2015 végétől, amely 2018 januárjában Mészáros Lőrinc R-Kord nevű cégével együtt nyert 7,63 milliárdos közbeszerzést.

Ugyanakkor a Rába felügyelőbizottságának élére is szakember kerülhet, Lepsényi István személyében. Ő még az Ikarus Karosszéria és Járműgyár műszaki igazgatójaként vett részt a hazai személygépkocsi-gyártás létrehozásában, a Magyar Suzuki megalapításában. A harmadik Orbán-kormány idején, 2015-2018 között a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára volt.

Szakmai és politikai okok tehát egyaránt felfedezhetők a Rába teljes irányításának megváltoztatása mögött. Kérdés, ennek a radikális váltásnak pont most van-e itt az ideje, amikor a járműgyártás a koronavírus-járvány miatt világszerte komoly gondokkal küzd. Nem lehetett-e volna adni még egy esélyt a Rábát éveken át sikeresen menedzselő team-nek, amely a harmadik negyedéven üzemi szinten már nyereségesre hozta ki? Csak remélni tudjuk, hogy e kérdésekre a december 3-ai rendkívüli közgyűlésen választ kapunk.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Jelentős megállapodást kötött a Richter
Csabai Károly | 2020. december 3. 11:33
A hazai gyógyszercég 263,5 millió dollárért, mai árfolyamon mintegy 78 milliárd forintért megvásárolja a Johnson & Johnson belgiumi leányvállalatának fontos, fogamzásgátló termékét, amelyet az Egyesült Államokon kívüli piacokon, a világ 60 országában értékesíthet.
Vállalat Magyar kézbe került vissza a Budapesti Erőmű Zrt.
Privátbankár.hu | 2020. december 3. 11:21
Cseh kézből.
Vállalat Megvásárolná az állam a debreceni reptér többségét
Privátbankár.hu | 2020. december 3. 07:35
51 százalékot szerezne meg az állam a debreceni önkormányzattól és vagyonkezelőjétől a repteret üzemeltető cégből, amelyet mostanában komoly állami támogatással igyekeznek a felszínen tartani.
Vállalat Koronavírus: nagyobb a baj, mint azt a biztosítók gondolták
Király Béla | 2020. december 3. 05:11
Úgy tűnik, a biztosítók rosszul mérték fel előzetesen a koronavírus járvány gazdasági hatásait, emiatt komolyabb költségeik lesznek, mint amivel számoltak. A költségek és a veszteségek olyan súlyosak, hogy az érintett ágazatokban a biztosítók világszerte áremeléseket hajtottak végre.
Vállalat Óriási keresztelő: átnevezik az MVM-et
Privátbankár.hu | 2020. december 2. 15:17
Az MVM Magyar Villamosművek januártól MVM Energetika néven fut tovább. Az NKM helyett is NVM néven futnak majd a cégek.
Vállalat A britek engedélyezték a Pfizer-BioNTech-vakcina forgalmazását
MTI | 2020. december 2. 09:42
A szigetország ezzel a világon elsőként hagyott jóvá koronavírus-oltást.
Vállalat A követelésük 60 százalékához jutottak hozzá a Malév károsult utasai
Szakonyi Péter | 2020. december 1. 18:59
Nyolc év után végre pénzükhöz jutottak a Malév csődjében ragadt utasok - legalábbis egy részük. A nemzeti légitársaság leállása után hoppon maradtaknak a le nem utazott jegyek árának egy részét az IATA fizette vissza az elmúlt hetekben - de hogy mennyit és kinek, azt most is homály fedi. Az azonban bizonyosnak látszik, hogy maguk az utasok fizették az IATA perköltségeit is. Hogy mennyit? Az is titkos.
Vállalat A pandémia árnyékában borultak virágba - friss magyar fintech-sikerek
Natív tartalom | 2020. december 1. 13:25
Távolságot tartunk, nem érintkezünk, sőt, leginkább ki se mozdulunk otthonról – de a pénzügyeket attól még változatlanul intéznünk kell. Hogy ezt könnyebben és biztonságosabban tudjuk megtenni, abban segítenek a PSC CEE és az Ff.next megoldásai. Mindkét magyar fintech cég a gödör helyett a kihívást látta meg a járványhelyzetben, és némi iránymódosítással, valamint annál több innovációval mindketten sikeresen reagáltak is rá. További közös vonásuk, hogy mindkettejüket az OXO csoport támogatja.
Vállalat Vállalati egészségprogramok: megéri belevágni?
PR | 2020. december 1. 11:54
Az egészségügyi kiadások egy vállalat esetében elsősorban költségként jelennek meg. Egy hatékony vállalati egészségprogram révén azonban a cégvezetők a munkavállalók egészségére fordított összegekre beruházásként is tekinthetnek, ami visszatérül. De mennyire számszerűsíthető egy vállalati egészségprogram megtérülése?
Vállalat Atlétikai stadion: nettó 2,88 milliárdos megbízásról jött a hír
Privátbankár.hu | 2020. december 1. 08:41
Három év múlva rendezik a vébét.
Friss
hírlevél