BUX
36 266.71
+2.46%
+872.00
OTP
11 030.00
+1.66%
+180.00
MOL
1 877.00
+3.08%
+56.00
RICHTER
6 760.00
+3.60%
+235.00
MTELEKOM
383.00
+1.46%
+5.00
 
2018. június 22. 09:05

Miért jó a Munkavállalói Résztulajdonosi Program, mi haszna származik belőle az érintett munkavállalóknak? A témával foglalkozott a Trend FM műsora is.

Az 1992. évi XLIV. törvény (MRP törvény) 2015. november 28. napján hatályba lépett módosításával új típusú munkavállalói résztulajdonosi program (MRP) indítására van lehetőség, amellyel eddig számos hazai, mérvadó gazdasági szereplő élt.

De mire is jó az MRP?

Az MRP alapgondolata az alapító céggel jogviszonyban álló munkavállalók, illetve vezető tisztségviselők (a továbbiakban résztvevők) tulajdonosi szemléletű érdekeltté tétele. Ez az érdekeltség alkalmas arra, hogy pozitív hatást fejtsen ki, nem csak az alapító jogi személy működésében, hanem a magyar gazdaság élénkítése tekintetében is.

Az új típusú MRP-ben ennek érdekében értékpapírok vagy ahhoz kapcsolódó értékkel bíró jogok kezelése történik úgy, hogy egy meghatározott későbbi feltétel vagy feltételek teljesülése esetén az MRP-ben résztvevők ingyenesen vagy kedvezményesen részesedjenek az értékpapírokból vagy az azokhoz kapcsolódó jogokból vagy ezek hozamaiból. Ezekhez ráadásul mind munkavállalói, mind munkáltatói oldalon jelentős adókedvezmények társulnak. Fontos kiemelni, hogy az MRP-vel kapcsolatos adókedvezmények nem alanyi jogon járnak a résztvevőknek, hanem az MRP sikere, azaz az MRP javadalmazási politikában meghatározott célkitűzés megvalósulása szükséges hozzá.

A gyakorlatban az új típusú MRP egyik legnépszerűbb alkalmazása az adott cég vagy cégcsoport teljesítményjavadalmazási (bónusz) rendszerének „MRP-sítése”, ugyanis az általában használt elszámolási rendszerek, juttatási szabályzatok szinte teljes egészében átültethetőek, és – az alapító jogi személy döntésétől függően – az ezáltal elérhető adóelőnyök cég vagy cégcsoporti szintű megtakarítást, vagy a résztvevők fizetésének emelését is szolgálhatják. A bónuszrendszer új típusú MRP keretében történő működtetésében rejlő potenciált mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a bónusz juttatása tekintetében szinte legszigorúbb korlátozások, megkötések alá eső bankszektor számos hazai meghatározó szereplője MRP-ben működteti a teljesítményjavadalmazási rendszerét.

Milyen értékpapírok kezelhetőek MRP keretében?

Bár MRP keretében a Polgári Törvénykönyv szerinti értékpapír definíció alá eső valamennyi értékpapír kezelhető, de a tulajdonosi szemlélet akkor tud kialakulni, ha tulajdonosi jogokat megtestesítő értékpapírról beszélünk.

Tulajdonosi jogokat megtestesítő értékpapír lehet például a részvény, a részvényekre jellemző jogosultságokat is felmutató kötvény, részvényre vonatkozó vételi jog.

Ezen értékpapírok vagy jogok azért képesek tulajdonosi szemlélet kialakítására, mert az MRP-ben résztvevők által megszerezhető vagyoni érték ezen értékpapírok aktuális piaci értékétől, következésképpen a jogi személy teljesítményétől, annak értékétől függnek. Pontosan ez az, ami motiválja a résztvevőt a cég minél jobb teljesítményének elérésében, és ami nagyon fontos: ha ügyesen van kitalálva az MRP, akkor az a cégnek nem csak a rövidtávú elképzeléseit képes szolgálni. Megfelelő tartási időszak, vagy részletfizetési konstrukció mellett a résztvevők érdekeltsége ­– az általuk futott árfolyamkockázat miatt – folyamatosan fenntartható, és bár kutatások mutatják, hogy a pénz csak egy bizonyos fokig képes az emberek motiválására, ebben az esetben kialakítható és folyamatosan fenntartható az a tudat, hogy az elérhető haszon függ az egyéni, felelős teljesítménytől.

Zárt körben működő részvénytársaságok esetén kardinális jelentőségű kérdés szokott lenni, hogy a tulajdonosi jogokat megtestesítő részvények MRP-sítése okán a tulajdonosi viszonyok módosulhatnak, azonban nincs ok az aggodalomra: a Ptk. lehetőséget biztosít olyan, akár értékpapírosítható jog létrehozására, amely bár nem részvény, értéke követi a részvények értékét, így azonos hatás érhető el velük, mintha az MRP részvényeket kezelne.

Természetesen a tulajdonosi jogokat megtestesítő értékpapírok mellett a hitelviszont megtestesítő értékpapírok köre is számításba jöhet. Ilyen lehet például a cég által kibocsátott kötvény MRP-keretében történő kezelése. Az ilyen típusú értékpapírokat gyakran alkalmazzák a tulajdonosi jogokat megtestesítő értékpapírok mellett, főleg abban az esetben, ha a résztvevők az MRP-ben nem közvetlenül a tulajdonosi jogokat megtestesítő értékpapírra, hanem az értékpapírok árfolyamnyereségére jogosultak. Ilyen esetben a kötvény hozama egy fix hozamot tud garantálni munkavállalónak, amely természetesen szintén csak akkor jár, ha az MRP javadalmazási politikában meghatározott kifizetési feltétel (pl. egy gazdasági mutató meghatározott célértéke) megvalósul. Ez a modell gyakran kerül alkalmazásra a pénzügyi szektor azon szereplői között, akik bónuszrendszerüket kívánják MRP-n keresztül működtetni. Például a bankoknál – a Hpt. szigorú megkötései miatt – a kifizethető bónusz felét készpénzben, felét pedig részvényhez vagy részvényárfolyamhoz kötött egyéb instrumentum formájában kell teljesíteni. MRP-ben a bónusz készpénz lábára a kötvény, a részvény lábra pedig tulajdonosi jogokat megtestesítő értékpapír alkalmazása kínálhat kielégítő megoldást

Mit kap a résztvevő munkavállaló, vezető tisztségviselő az MRP-ből?

Bár az új típusú MRP értékpapírok kezelésén alapszik, azonban ez az MRP sikere esetén nem feltétlenül jelenti azt, hogy a résztvevő megkapja a cég részvényeit, ugyanis erről az MRP-t alapító cég jogosult dönteni. Az MRP-t alapító cég döntése alapján a résztvevő megkaphatja az értékpapírok pénzben kifejezhető ellenértékét is, ezzel biztosítva azt, hogy a cég tulajdonosi köre ne változzon, híguljon. Lejárattal rendelkező értékpapírok esetén a lejáratból eredő kifizetéssel is teljesíthető a résztvevő igénye.

A teljes beszélgetést a Trend FM honlapján hallgathatja meg >>

További információk a témában: www.mrpvilag.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Címkék: Vállalat

Vállalat Meghátrált a Facebook a gyűlöletbeszéd miatt reklámstopot hirdető cégek elől
MTI | 2020. július 1. 11:08
Beérni látszik a Stop Hate for Profit mozgalom.
Vállalat Ez még a Facebooknak is fájhatma
Privátbankár.hu | 2020. június 29. 19:44
Jó ideje folyik a vita arról, hogy a Facebook mennyire felelős akár jogi, akár erkölcsi értelemben az oldalakon megjelenő véleményekért. A cég eddig ezeket a kritikákat sikeresen szerelte le, és érzékelhetően nem sokat tett ezek szűrésére vagy elrejtésére. Most viszont komoly nyomás alá kerülhet a közösségi oldal.
Vállalat Egyre mélyebb gödörben a Nissan, bezárják a dél-koreai gyárakat
MTI | 2020. június 29. 11:01
Ha ez így megy tovább a Nissan két év múlva már nem is fog létezni, mondta az egyik részvényes a vállalat hétfői közgyűlésén.
Vállalat Mi lesz a járvány után az autógyártással?
Privátbankár.hu | 2020. június 28. 16:38
A magyar járműgyártás az utóbbi években komoly sikertörténet volt. A járvány miatt viszont előbb a gyártósorok álltak le, majd a vevők is eltűntek, így az értékesítés is lenullázódott. Rövidtávon ez óriási problémákat okoz, a helyzet viszont talán nem olyan tragikus, mint amilyennek tűnik.
Vállalat Cégek, amelyek jól jöttek ki a válságból
Privátbankár.hu | 2020. június 27. 11:33
A Piac & Profit azok között a cégek között tallózott, amelyek úgy tűnik, nyertesei a válságnak. Voltak iparágak, amelyeket a koronavírus-járvány nem érintett közvetlenül, ám ezek is szembesültek kihívásokkal. Bár a megváltozott helyzet többek számára kínál új lehetőségeket, ezeket nem mindenki tudja kihasználni.
Vállalat Újabb európai légitársaság kapott állami segítséget
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 26. 18:31
Állami mentőcsomagot kapott a KLM is, a holland királyi légitársaság 3,2 milliárd euró értékű hitelről és hitelkeretről állapodott meg a kormányzattal.
Vállalat Nem csak ellenség, barát is lehet a válság
Privátbankár.hu | 2020. június 26. 12:18
Daniel Korioth, a Bosch csoport Magyarországért és az Adria régióért felelős vezetője, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója a koronavírus-járvány ellenére is optimista. Úgy véli, most van igazán komoly előnye annak, mennyire diverzifikált a Bosch. Magyarország komoly stratégiai szerepet tölt be a Bosch csoport működésében, és ezt a válság sem írja felül. 
Vállalat Újraindulási modell vállalatoknak - lehet úgy dolgozni, hogy ne fertőződjön meg mindenki?
Privátbankár.hu | 2020. június 26. 06:33
Indul az élet az irodákban, ügyfélszolgálatokon, üzemekben, ez azonban számos új feladatot jelent a cégeknek, annak érdekében, hogy alacsony szinten tartsák a fertőzöttség munkahelyi kialakulásának esélyét. Teljes bizonyossággal nem lehet elhárítani a veszélyt,ezt a munkavédelmi törvény sem várja el tőlük, de azt igen, hogy minimalizálják a munkavállalók megbetegedésének kockázatát. A Piac & Profit magazinban Dr. Balázs Annát, a CMC Déli Klinika vezérigazgatóját kérdeztük arról, hogyan indulhatnak újra a munkahelyekjárványügyi szempontból.
Vállalat 500 millió forint megy el a vadászati világkiállítás felvezető eseményeire
Tiszai Balázs | 2020. június 25. 19:59
A 2021-es expó alapozását a már bejáratott NER-es cégekre bízták, a biztonsági őröket a Valton-Sec delegálja, a promóciós tevékenységeket pedig Balásy Gyula Lounge Design-ja és New Land Mediája látja el.
Vállalat 20 kínai céget listázott a Pentagon - mind kapcsolatban áll a kínai hadsereggel
MTI | 2020. június 25. 08:29
A Huawei is köztük van.
hírlevél