<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az amerikai-kínai tech-háború a következő generációs, 5G-mobiltechnológia futurisztikus világából hirtelen eljutott a hétköznapi okostelefon-használók szintjére: a világ második legnagyobb mobilgyártóját letiltották az Androidról, a világ első számú operációs rendszerének használatáról. A világpiac borítékolható átrendeződése mellett több mint egymillió magyar aggódik amiatt, kilövik-e a térképet és az áruházat a mobiljáról.
Fotó: Izsó Márton / Privatbankar.hu

Fordulat egy régóta dúló háborúban

A Huaweit régóta a kínai állam trójai falovaként kezeli az Egyesült Államok, a világszerte most kiépülő ötödik generációs mobilhálózatok kapcsán már többször is figyelmeztette szövetségeit az USA, hogy a hamarosan információs alapinfrastruktúrává váló 5G-ben mellőzzék a kínai beszállítót. Eddig a felhasználók legfeljebb kívülállóként követték a csörtét, egy számukra majd csak a jövőben elérhető technológia műszaki háttere nem különösebben izgalmas kérdés az átlagfelhasználónak. Talán még az sem izgat fel nagy tömegeket, hogy fennáll az esélye annak, hogy egy mobilgyártó kémkedik utánuk - egy olyan világban, ahol szinte elég egy egzotikus országra gondolni, hogy megjelenjenek az épp ilyen utazást kínáló célzott hirdetések a hírfolyamunkban, eléggé kitolódott az ingerküszöbünk ezen a téren.

Az elmúlt napok eseményei azonban nagyot fordítottak a fogyasztók érdektelenségén - így alakul például a "Huawei" keresőszó népszerűsége Magyarországon a Google-ben:

Új világ köszönthet be hamarosan, ahogy az 5G hálózatok beindulásával villámgyors vezeték nélküli hálózaton kapcsolódik majd össze minden mindennel és mindenkivel - gyakorlatilag nincs olyan területe az életnek, ahol ne hozhatna forradalmi változást az 5. generációs mobilhálózat. Az orosz propaganda viszont kipécézte magának az 5G-t, és elkezdte terjeszteni, hogy halálos. Kapcsolódó cikkünk >>

Trump elnök múlt héten aláírt rendelete alapján az amerikai beszállítók csak külön engedéllyel adhatnak el alkatrészt a Huaweinek; a fogyasztók azon még talán mindig kevéssé izgatnák fel magukat, hogy nem kerülhet amerikai chip a készülékbe, de a rendelet hatályba lépését követően az Android operációs rendszer használatától is elesik a kínai cég - ez pedig már igencsak lényeges információ a hétköznapi felhasználóknak is. Az első hírek arról szóltak, hogy a Huawei azonnali hatállyal elvesztette hozzáférését az (amerikai Google által fejlesztett) Android operációs rendszerhez. A Reuters közlése szerint az Android jövőbeli frissítésein kívül olyan népszerű tartalmakhoz sem férhetnek majd hozzá a kínai termékek használói, mint a Google Térkép vagy a Gmail, sőt: a Google Play áruházból semmit sem tölthetnek le a felhasználók.

Elsőre nem volt világos, hogy ez a már megvásárolt Huawei (és almárkája, a Honor) készülékekre milyen hatással lesz, később aztán a Google ezt valamelyest tisztázta:

"A Google Play és a Google Play Protect továbbra is elérhetők és használhatók maradnak a forgalomban lévő Huawei eszközökön."

A kínai cég azt írta reakciójában:

"A Huawei továbbra is biztosítja a biztonsági frissítéseket és az értékesítés utáni szolgáltatásokat minden már értékesített vagy kereskedelmi forgalomban lévő Huawei, illetve Honor okostelefonon és tableten."

Jelen állás szerint tehát a jelenleg Huawei (vagy Honor) telefonnal, tablettel rendelkezőknek nem kell amiatt aggódniuk, hogy egyszer csak eltűnik telefonjukról a Google Térkép vagy nem tudnak új appokat letölteni az áruházból, és a Huawei szerint az Androidhoz kiadandó biztonsági frissítéseket is megkapják majd a telefonjukra. Persze érthető, ha nem nyugodtak meg teljesen a felhasználók - egy hete még fel sem merült a kérdés, ki tudja, mi lesz egy hét múlva...? A Huaweihez özönlenek az ezzel kapcsolatos kérdések, ezért külön leszögezik:

"A Huawei Technologies összes eddig megjelent, felhasználók által már megvásárolt, valamint kereskedelmi forgalomban elérhető okoseszközén most és a jövőben is változatlanul elérhetők lesznek a legújabb Google és Android frissítések."

Az Android pedig azt tette közzé:

“A Huawei felhasználók kérdéseivel kapcsolatban és az Egyesült Államok kormányzati intézkedések betartása érdekében: Biztosíthatunk titeket, miközben betartjuk az összes amerikai követelményt, a Google Play és a Google Play Protect szolgáltatásai a jövőben is elérhetők lesznek a forgalomban lévő Huawei eszközökön.”

Vennél olyan telefont, amin kínai oprendszer fut Android helyett?

A Huawei-t nem érhette meglepetésként az amerikai lépés, állítólag már évek óta készülnek arra, hogy elzárják előlük a világ legnépszerűbb mobilos operációs rendszerét (és ezzel az ez alá fejlesztett alkalmazásokat is). Kínában egyébként sem ritkaság, hogy a nálunk megszokott szolgáltatások helyett a kínai alkalmazások vezetik a piacot (ezeket ugyanis támogatja az állam, szemben mondjuk a Google alkalmazásaival) - legyen szó akár keresőmotorról, akár közösségi médiáról, akár csevegőalkalmazásról vagy épp mobilfizetésről.

Azt még nem tudjuk, hogy mit fejlesztettek a telefonokra az Android helyett, de nem valószínű, hogy az európai fogyasztók nagy tömegben vásárolnának új készüléket kínai fejlesztésű operációs rendszerrel és alkalmazásokkal - sokkan nagyobb az esélye, hogy egyszerűen nem fognak Android nélküli Huawei- vagy Honor-telefonokat vásárolni.

Fotó: Izsó Márton / Privatbankar.hu

1,3 millió magyar izgul most a telefonjáért?

Pedig a Huawei egyébként jelentős szereplő: a Samsung mögött a világ második legnagyobb mobilgyártójává nőtte ki magát, második legjelentősebb piaca pedig Kína után Európa. (Az Egyesült Államokban nem tudták érdemben megvetni a lábukat épp a most csúcsra érő folyamatok miatt.)

Hogy Magyarországon mekkora a piaci súlyuk, arról nincsenek konkrét adatok (más cégekhez hasonlóan a Huawei sem adja ki, pontosan hány telefont adtak el nálunk), a huaweiblog.hu viszont nemrég közzétett egy meglehetősen erős lábakon álló becslést.

Abból a feltételezésből indultak ki, hogy akinek okostelefonja van, az jó eséllyel használja a Facebookot; a Facebook hirdetési rendszere pedig lehetőséget nyújt a hirdetések célzására különböző demográfiai csoportokra. Lehetőség van csak Huawei telefon-tulajdonosokra hirdetni, a Facebook pedig a kampány beállításakor információt ad arról, nagyjából hány embert van lehetőségünk így elérni. Ez alapján persze nem tudjuk meg tökéletesen pontosan, hány Huawei készülék van forgalomban Magyarországon (ahogy azt sem, közéjük érti-e a Facebook a Honor-tulajdonosokat), de más publikus adat híján egy jó támpont lehet a piaci részesedés felmérésében: eszerint a módszertan szerint a Huaweiblog

1,3 millióra tette a magyarországi Huawei telefonnal vagy tablettel rendelkezők számát 2018 végén.

A blog egyébként megjegyzi: ezzel a módszertannal vizsgálva az első négy helyet tekintve a magyarországi helyzet nagyon hasonló a nemzetközi trendekhez, a Samsung a legnépszerűbb, a Huawei már a második helyen áll, míg az Apple követi azt a harmadik helyen.

Címkék: Vállalat
A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Három magyar cég is felkerült egy előkelő rangsorra
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 14:00
Az árbevétel alapján a leggyorsabban növekvő technológiai cégeket díjazó Deloitte Central Europe 2022-es Technology Fast 50 programjára 16 közép-európai országból 400 pályázat érkezett, a rangsorba 3 magyar cég került be - közölte a könyvvizsgáló és adótanácsadó az MTI-vel csütörtökön.
Vállalat Brutális mértékű adót kapott nyakába a Mol
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 08:23
A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra, az erről szóló rendeletmódosítás szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben.
Vállalat Egy másik céggel alapított közös leányvállalatot a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 17:54
Létrejött a Rheinmetall 4iG Digital Services.
Vállalat Fontosnak tartják, de keveset tesznek a fenntarthatóságért a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 11:21
A K&H fenntarthatósági indexe a kedvezőtlen gazdasági helyzet ellenére is emelkedést mutatott, de ténylegesen inkább a nagy cégek foglalkoznak a kérdéssel.
Vállalat Hibázott a Mol, meg is kapta a büntetését
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 09:34
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ötmillió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Mol Nyrt.-re a vecsési kőolajmező feltárása kapcsán.
Vállalat Átkeresztelik a Telekom leánycégét
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 06:43
A tervek szerint Telekom Rendszerintegrációs Zrt. néven folytathatja tovább jövőre tevékenységét a Magyar Telekom rendszerintegrációs leányvállalata, a T-Systems Magyarország Zrt.
Vállalat 410 kúttal bővült a Mol hálózata
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 16:09
A Mol-csoport 2022. december 2-ától bővíti lengyel kiskereskedelmi hálózatát. A több mint 410 töltőállomás megvásárlása jelentős mérföldkövet jelent a vállalat számára Kelet-Közép-Európa legnagyobb piacán. A Mol márka és a fogyasztói szolgáltatások kiváló kínálatának bevezetése azonnal megkezdődik, beleértve a Fresh Cornert is, közölte a társaság.
Vállalat Olyan elbocsátási hullám jöhet Magyarországon, amilyet 10 éve nem láttunk
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 10:54
Kevesebb új munkavállalóval tervezik a következő évet a vállalkozások: felére esett vissza a munkaerőfelvételt tervezők aránya, miközben létszámleépítésben utoljára 10 évvel ezelőtt gondolkoztak ilyen sokan. A K&H kkv-k körében végzett kutatásának eredményeiből az is kiderül, hogy béremelésre a vállalkozások kétharmada készül, a cafeteria juttatásokat viszont erősen visszafogják.
Vállalat Klasszis TopDesign 2022 verseny: megvannak az idei győztesek!
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 08:06
A Klasszis lapcsoport kihirdette a hazai Horeca-szakma területén egyedülálló, a hazai szállodákat, kisebb-nagyobb vendéglátóhelyeket megszólító Klasszis TopDesign szakmai verseny díjazottjait.
Vállalat 200 milliárdos árbevétel a 4iG-nál
Privátbankár.hu | 2022. november 30. 18:51
Közzétették a harmadik negyedéves jelentést.  
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG