4p
Az MNB tavasszal bejelentett 300 milliárd forintos Növekedési Kötvényprogramja (NKP) akár 15 nagy vállalatcsoportnak biztosíthatja a növekedéshez szükséges forrást. Ugyanakkor valószínű, hogy a forrást nem csak nagyvállalatok, hanem akár tucatnyi kisebb méretű vállalat is igénybe fogja venni, és az általuk kibocsátott kötvények jelentős hányadát a BÉT friss Xbond piacára fogják bevezetni.

Az első pár hónap tapasztalatai alapján a Kapolyi Ügyvédi Iroda szerint komoly érdeklődés tapasztalható a magyar közép- és nagyvállalatok körében a Magyar Nemzeti Bank által elindított Növekedési Kötvényprogram (NKP) keretében elérhető forrás iránt.

Dr. Menyhárt Ádám

Dr. Menyhárt Ádám, a banki, finanszírozási és tőkepiaci területen piacvezető ügyvédi iroda szakértője a program kedvező fogadtatásával kapcsolatban kiemelte, hogy az első kötvénykibocsátások az ehhez szükséges hitelminősítések és egyéb jogi folyamatok lezárulta után hamarosan megtörténhetnek. Az elsők között elsősorban még nagyobb vállalatok lesznek, miközben a program akár már 1 milliárd forinttól, így a közepes méretű vállalatok számára is elérhető. Hozzátette, hogy miközben a nagyvállalatok szinte ugrásra készen várták az NKP részletszabályainak megjelenését, és a kibocsátáshoz szükséges előkészítő átvilágítási és jogi folyamatok már javában zajlanak, addig a kisebb vállalkozások jó része egyelőre még tapogatózik.

Ezzel kapcsolatban a Kapolyi Ügyvédi Iroda szakértője kiemelte, hogy az NKP-val összefüggésben lesznek még szabályváltozások az első kibocsátások tapasztalatai alapján, valamint amiatt is, hogy az uniós jogszabály július 21-i módosulása még nem lett átvezetve a magyar tőkepiaci törvényben (Tpt.). Ráadásul ez utóbbi változás könnyítést tartalmaz, mivel a zárt körben kibocsátott, a Budapesti Értéktőzsde által üzemeltetett, kifejezetten kötvények kereskedésére létrehozott Xbond piacon regisztrálandó kötvények esetében a kibocsátási összértéktől függetlenül nem lenne szükséges az MNB által jóváhagyott tájékoztató és hirdetmény közzététele.

Kevesebb az admnisztráció

Ehelyett elegendő a BÉT által jóváhagyott Információs Dokumentum, ami a tájékoztatóhoz képest jóval kisebb adminisztrációs terhet jelent a kibocsátó számára. Jelenleg a magyar és az uniós szabályozás nem egyezősége miatt jogértelmezési kérdés áll fenn: a hatályos Tpt. tájékoztató készítését írja elő, amennyiben valaki 5 millió eurónak megfelelő forint összeg felett bocsát ki zárt körben, és ezen papírokat regisztrálni kívánja az Xbond-ra, míg a hatályos uniós szabályozás ilyen esetben nem ír elő tájékoztató készítési kötelezettséget.

Az NKP-val összefüggésben a Budapesti Értéktőzsde július 1-jén indította el az Xbond piacot, amelyre könnyített adminisztráció, és az első másfél évben 50 százalékkal mérsékelt költségek mellett léphetnek piacra a kibocsátók. Dr. Menyhárt Ádám szerint az Xbond elsősorban olyan közepes méretű vállalkozások számára lehet optimális választás, amelyek 5 millió euró alatt – tehát a Tpt. szerint most is kibocsátási tájékoztató nélkül – kívánnak kötvényt forgalomba hozni, így számukra az Xbond által nyújtott előnyök, kedvezmények maximálisan kihasználhatók. Ugyanakkor mielőtt sor kerülne a vállalati kötvények regisztrációjára, javasolt időben felkészülni a nyilvános értékpapír kibocsátók működéséből fakadó teendőkre.

Bevezetés után is vannak feladatok

A kötvényt kibocsátónak ugyanis mind a rendszeres, mind a rendkívüli közzétételi kötelezettségeknek eleget kell tennie. A szakértő kiemelte, hogy nem csak a bevezetésig vannak feladatai a vállalkozásoknak, hanem azt követően is, amivel összefüggésben a publikációs kötelezettségek teljesítését kiemelten vizsgálja az MNB, mint felügyeleti hatóság, és a piaci tapasztalat az, hogy azok esetleges megsértésével szemben határozottan fel is lép. Mindez a megfelelő előkészületekkel, belső szabályzatok kialakításával és azok alkalmazásával egyszerűen kezelhető, és így a vállalkozás az NKP és a tőkepiac adta finanszírozási lehetőségek kihasználására, valamint az ezáltal elérhető növekedésre fókuszálhat.

A Kapolyi Ügyvédi Iroda Növekedési Kötvényprogrammal kapcsolatos részletes elemzése itt érhető el.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat A Tesla-vezér minden tizedik dolgozót kirúgja
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 15:12
Egy vállalati belső levél is kiszivárgott, amelyben Musk lényegében elbúcsúzott az érintettektől.
Vállalat Jókora gyomrost kapott az Apple
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:32
Legnagyobb riválisa vitte be az ütést.
Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
Vállalat Horvát céggel kötött üzletet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:12
A Janaf kőolajvezeték-üzemeltető 2,2 millió tonna kőolajat szállít 2024 végéig.
Vállalat Nagyon jól megy a Duna House-nak idén eddig
Privátbankár.hu | 2024. április 9. 09:04
Közel 4 milliárd forintot zsebeltek be csak jutalékokból, de minden szegmens jól teljesített az első negyedévben.
Vállalat Az Appeninn elkezdett kaszálni ingatlanjain
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:51
Tavaly 142 százalékkal 19,5 millió euróra növelte ingatlan-bérbeadási bevételeit az Appeninn-csoport, adózott eredménye 22,8 millió euróra emelkedett.
Vállalat Az Autowallis megújítja vezetését - kik a jelöltek?
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:10
Az AutoWallis új igzagatósági és felügyelő bizottsági tagokat választ április 26-ai rendes közgyűlésén, és nem tervez osztalékot fizetni.
Vállalat Óvatos a Vertikal Group, nem költi el a profitot
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 16:51
A Vertikal Group Nyrt. a tavalyi 765 millió forint adózott eredményét az eredménytartalékba helyezné a további növekedés finanszírozására az igazgatóság - közölte a környezetgazdálkodással foglalkozó társaság szerdán.
Vállalat Bevásárolt a Waberer's a szomszédban, további növekedést alapoznának meg
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:08
A szerb piac meghatározó szereplőjében szerzett többségi részesedést a magyar logisztikai óriás.
Vállalat Nagyot mentek a Volkswagen tömegmárkái 2023-ban
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:47
A Volkswagen-csoporthoz tartozó tömegmárkák (Core csoport) összesített árbevétele tavaly 21 százalékkal 138 milliárd euróra nőtt, a működési eredmény 80 százalékkal 7,3 milliárd euróra emelkedett.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG