5p

Indokolt volt az előadó-művészeti szervezeteket érintő támogatási rendszer átalakítása – erre a következtetésre jutott az Állami Számvevőszék társasági adóval kapcsolatos vizsgálata.

Mire jutott pontosan az ÁSZ-vizsgálat?

Holman Magdolna, az ÁSZ főtitkára egy mai online sajtótájékoztatón elmondta: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) társasági adóval kapcsolatos feladatellátása 2015 és 2017 között szabályszerű volt.

Az ellenőrzésben kockázati alapon kiválasztott 20 előadó-művészeti szervezet közül viszont 10 szervezetnél nem volt biztosított a társasági adóból származó támogatások felhasználásának ellenőrizhetősége, átláthatósága és elszámoltathatósága. Ezáltal nem volt igazolt, hogy a társasági adó támogatásokat a jogszabályi előírásokkal összhangban kizárólag az előadó-művészeti tevékenységgel összefüggő és az üzemeltetéshez kapcsolódó kiadásokra használták fel – húzta alá az ÁSZ főtitkára.

(Fotó: depositphotos.com)
(Fotó: depositphotos.com)

Tavaly év elején szűnt meg a támogatás

Holman Magdolna a tájékoztatón felidézte: 2019. január 1-jétől megszűnt az előadó-művészeti szervezetek támogatása a társasági adóból és a támogatási rendszer átalakítását széles közérdeklődés kísérte. Jogszabály az előadói-művészeti szervezetek támogatását követő 5 éven belül a Pest Megyei Kormányhivatalnak hatósági ellenőrzés lefolytatását írja elő, amely kiterjed a kiegészítő támogatás és az adófelajánlás rendeltetésszerű felhasználására is. Mindezek alapján különösen indokolt volt, hogy az Állami Számvevőszék jelen ellenőrzés keretében értékelje a társasági adóból származó felajánlások felhasználását az előadó-művészeti szervezeteknél.

Tavaly márciusban szerkesztőségünk is megkeresett több budapesti színházat és színpadot, akkor arra voltunk kíváncsiak, hogy őket hogyan érintették a változások. Cikkünk >>>>

Pető Krisztina, az ÁSZ felügyeleti vezetője az online sajtótájékoztatón elmondta: az ellenőrzés célja annak értékelése volt, hogy a Nemzeti Adó-és Vámhivatal társasági adóval kapcsolatos feladatellátása megfelelő volt-e. Az ÁSZ ellenőrzése kiterjedt egyrészt a társasági adóval kapcsolatos egyes tevékenységek szabályozottságának és szabályszerűségének értékelésére, másrészt a társasági adóban érvényesíthető kedvezmények teljes köre kapcsán a NAV nyilvántartási, adatszolgáltatási, ellenőrzési tevékenysége értékelésére is.

A NAV-nál mindent rendben találtak

Pető Krisztina kiemelte: a 20 kockázati alapon kiválasztott előadó-művészeti szervezet részére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal mintegy 8,4 milliárd forint adófelajánlásból származó társasági adó támogatást utalt 2017-ben, míg az adókedvezményre jogosító közvetlen támogatások a 20-ból 15 szervezetnél együttesen meghaladták az 1,1 milliárd forintot Pető Krisztina az online sajtótájékoztatón elmondta: Az Állami Számvevőszék ellenőrzése megállapította, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal társasági adóval kapcsolatos feladatellátása szabályozott és szabályszerű volt. A feladatellátás kontrolljait a NAV szabályszerűen kiépítette és működtette. A NAV integritás kontrollrendszere megfelelően működött.

Átláthatatlan volt a rendszer

Holman Magdolna kiemelte: az előadó-művészeti szervezeteknek nyújtott társasági adó támogatás felhasználásának nyilvántartása és elszámolása az ellenőrzésre kockázati alapon kiválasztott 20 előadó-művészeti szervezet közül 10 szervezetnél nem volt szabályszerű. Ezeknél a szervezeteknél nem volt biztosított a társasági adóból származó támogatások felhasználásának ellenőrizhetősége, átláthatósága és elszámoltathatósága. Ezáltal nem volt igazolt, hogy a társasági adó támogatásokat a jogszabályi előírásokkal összhangban kizárólag az előadó-művészeti tevékenységgel összefüggő és az üzemeltetéshez kapcsolódó kiadásokra használták fel.

Pető Krisztina kifejtette: a 2009-től működő támogatási rendszeren belül az előadó-művészeti szervezetek részére folyósított közpénzek felhasználása nem volt szabályszerű, így nem voltak biztosítottak a hatékonyság és gazdaságosság feltételei sem. Nem volt biztosított ugyanis, hogy a társasági adót fizetők által nyújtott társasági adó támogatást visszaélésektől mentesen, kizárólag az adott célra használják fel. A támogatási rendszer által biztosított közpénzek szabályszerűen és átláthatóan történő felhasználását nem támogatta, hogy az 5 éven belül elvégzendő hatósági ellenőrzések – amelyek a szabálytalanságokat feltárhatták volna – nem évenkénti ütemezésben kerültek végrehajtásra.

A társasági adó támogatás felhasználásának nyilvántartása és elszámolása szabályszerű volt a következő tíz előadó-művészeti szervezetnél: Rivalda Stúdió Nkft., CENTER LINE NKft., Csimborasszó Nkft., Szöveg Színház, ZIKKURAT Kft., Függetlenül Egymással, Fogi Színháza, Angol nyelvű Színház, Hadart Nkft., SOLSTICE Nkft. A felsorolt tíz szervezet a 440/2015. (XII. 28.) Korm. rendelet előírásaival összhangban elszámolt a társasági adó támogatások felhasználásáról a Pest Megyei Kormányhivatalnak, továbbá rendelkezett a 440/2015. (XII. 28.) Korm. rendelet szerinti elkülönített, naprakész nyilvántartással – mondta el Pető Krisztina.

Más támogatásokat is vizsgálni kellene

Holman Magdolna szerint az Állami Számvevőszék ellenőrzési megállapításai is megerősítik, hogy megalapozott és indokolt volt az előadó-művészeti szervezeteket érintő támogatási rendszer 2019-től történő átalakítása annak érdekében, hogy biztosított legyen az átlátható és a közélet tisztaságának elve szerinti, az Alaptörvény előírásainak megfelelő közpénzfelhasználás. Az ÁSZ szerint javasolt továbbá a társasági adókedvezményként adható egyéb támogatási formák felülvizsgálata, indokolt esetben szigorítása, vagy átalakítása annak érdekében, hogy biztosított legyen az átlátható és szabályszerű közpénzfelhasználás.


 

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat A szaúdik bevásárolják magukat a brit gazdaság artériájába
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:36
A legismertebb repülőtér 10 százalékát veszi meg egy szaúd-arábiai alap. Az ország tovább növeli ezzel üzleti érdekeltségeit a nyugati világban. A belépő egy globálisan is irgalmatlan pénzet kezelő átláthatatlan befektetési alap.
Vállalat Durván jól hasított az easyJet 2023-ban
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 13:56
A brit fapados légitársaság, az easyJet Plc szeptember végével záródott pénzügyi évében elért adózás előtti nyeresége némileg felülmúlta az elemzői várakozásokat, részben a bevételek 42 százalékos növekedésének, valamint az üzleti év második felében elért rekordmagas adózás előtti nyereségnek köszönhetően.
Vállalat Csődben a legnagyobb ukrán légitársaság
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 11:55
Nincs már repülőgépe és nem fizeti a pilótákat sem az Ukraine International Airlines.
Vállalat Csúnyán összerúgta a port a Tesla a svédekkel
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 19:54
A sztrájkoló dolgozók miatt perel az amerikai vállalat.
Vállalat A COVID-19 jelentős veszteségeket okozhat a cégeknek, amelyek azonban elkerülhetőek vagy csökkenthetőek lehetnek
PR | 2023. november 24. 09:52
Egy ezer főt foglalkoztató magyar vállalkozás éves szinten átlagosan 370 millió forintot meghaladó kárt szenvedhet el a COVID-19 következményei miatt. A pénzügyi és a kommunikációs szektorban ez az összeg az 580 millió forintot is elérheti – derül ki egy nemrég készült magyar tanulmányból.1 Az egészséggazdasági elemzés szerint azonban ez a veszteség elkerülhető, de legalábbis jelentősen enyhíthető lehet, ha a cégek költséghatékony intézkedésekkel bővítik a járványügyi ajánlások szerinti foglalkozás-egészségügyi tevékenységüket.1
Vállalat Súlyos milliárdokra perelik a PlayStation gyártóját
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 14:33
A Sony jócskán a zsebébe nyúlhat majd, ha elbukja a pert. 
Vállalat Megtudtuk, mire készül a 4iG és a Rheinmetall
Privátbankár.hu | 2023. november 21. 18:46
Ez a német cég által rendezett befektetői napon hangzott el.
Vállalat Perre kell mennie a mesterséges intelligenciának
Privátbankár.hu | 2023. november 21. 17:01
A ChatGPT-t készítő OpenAI néhány befektetője jogi lépéseket fontolgat a vállalat igazgatótanácsa ellen - mondták az ügyet ismerő források
Vállalat Akkora pofáraesés várja Elon Muskot, hogy az egész Teslát is bedöntheti
Litván Dániel | 2023. november 20. 19:01
Nagyon nagy szüksége lenne a Teslának egy új modellre és egy sztorira, amivel tovább lehetne építeni a márka imázsát. Ehhez képest nagyon úgy tűnik, a legújabb autójuk megfelelő fékrendszer nélkül száguld a PR-katasztrófa betonfala felé.
Vállalat Újabb fordulat: visszatérhet a kirúgott ChatGPT-vezér?
Privátbankár.hu | 2023. november 19. 13:09
A befektetőknek nem tetszik az igazgatótanács lépése, visszahoznák Sam Altmant.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG