Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Indokolt volt az előadó-művészeti szervezeteket érintő támogatási rendszer átalakítása – erre a következtetésre jutott az Állami Számvevőszék társasági adóval kapcsolatos vizsgálata.

Mire jutott pontosan az ÁSZ-vizsgálat?

Holman Magdolna, az ÁSZ főtitkára egy mai online sajtótájékoztatón elmondta: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) társasági adóval kapcsolatos feladatellátása 2015 és 2017 között szabályszerű volt.

Az ellenőrzésben kockázati alapon kiválasztott 20 előadó-művészeti szervezet közül viszont 10 szervezetnél nem volt biztosított a társasági adóból származó támogatások felhasználásának ellenőrizhetősége, átláthatósága és elszámoltathatósága. Ezáltal nem volt igazolt, hogy a társasági adó támogatásokat a jogszabályi előírásokkal összhangban kizárólag az előadó-művészeti tevékenységgel összefüggő és az üzemeltetéshez kapcsolódó kiadásokra használták fel – húzta alá az ÁSZ főtitkára.

(Fotó: depositphotos.com)(Fotó: depositphotos.com)

Tavaly év elején szűnt meg a támogatás

Holman Magdolna a tájékoztatón felidézte: 2019. január 1-jétől megszűnt az előadó-művészeti szervezetek támogatása a társasági adóból és a támogatási rendszer átalakítását széles közérdeklődés kísérte. Jogszabály az előadói-művészeti szervezetek támogatását követő 5 éven belül a Pest Megyei Kormányhivatalnak hatósági ellenőrzés lefolytatását írja elő, amely kiterjed a kiegészítő támogatás és az adófelajánlás rendeltetésszerű felhasználására is. Mindezek alapján különösen indokolt volt, hogy az Állami Számvevőszék jelen ellenőrzés keretében értékelje a társasági adóból származó felajánlások felhasználását az előadó-művészeti szervezeteknél.

Tavaly márciusban szerkesztőségünk is megkeresett több budapesti színházat és színpadot, akkor arra voltunk kíváncsiak, hogy őket hogyan érintették a változások. Cikkünk >>>>

Pető Krisztina, az ÁSZ felügyeleti vezetője az online sajtótájékoztatón elmondta: az ellenőrzés célja annak értékelése volt, hogy a Nemzeti Adó-és Vámhivatal társasági adóval kapcsolatos feladatellátása megfelelő volt-e. Az ÁSZ ellenőrzése kiterjedt egyrészt a társasági adóval kapcsolatos egyes tevékenységek szabályozottságának és szabályszerűségének értékelésére, másrészt a társasági adóban érvényesíthető kedvezmények teljes köre kapcsán a NAV nyilvántartási, adatszolgáltatási, ellenőrzési tevékenysége értékelésére is.

A NAV-nál mindent rendben találtak

Pető Krisztina kiemelte: a 20 kockázati alapon kiválasztott előadó-művészeti szervezet részére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal mintegy 8,4 milliárd forint adófelajánlásból származó társasági adó támogatást utalt 2017-ben, míg az adókedvezményre jogosító közvetlen támogatások a 20-ból 15 szervezetnél együttesen meghaladták az 1,1 milliárd forintot Pető Krisztina az online sajtótájékoztatón elmondta: Az Állami Számvevőszék ellenőrzése megállapította, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal társasági adóval kapcsolatos feladatellátása szabályozott és szabályszerű volt. A feladatellátás kontrolljait a NAV szabályszerűen kiépítette és működtette. A NAV integritás kontrollrendszere megfelelően működött.

Átláthatatlan volt a rendszer

Holman Magdolna kiemelte: az előadó-művészeti szervezeteknek nyújtott társasági adó támogatás felhasználásának nyilvántartása és elszámolása az ellenőrzésre kockázati alapon kiválasztott 20 előadó-művészeti szervezet közül 10 szervezetnél nem volt szabályszerű. Ezeknél a szervezeteknél nem volt biztosított a társasági adóból származó támogatások felhasználásának ellenőrizhetősége, átláthatósága és elszámoltathatósága. Ezáltal nem volt igazolt, hogy a társasági adó támogatásokat a jogszabályi előírásokkal összhangban kizárólag az előadó-művészeti tevékenységgel összefüggő és az üzemeltetéshez kapcsolódó kiadásokra használták fel.

Pető Krisztina kifejtette: a 2009-től működő támogatási rendszeren belül az előadó-művészeti szervezetek részére folyósított közpénzek felhasználása nem volt szabályszerű, így nem voltak biztosítottak a hatékonyság és gazdaságosság feltételei sem. Nem volt biztosított ugyanis, hogy a társasági adót fizetők által nyújtott társasági adó támogatást visszaélésektől mentesen, kizárólag az adott célra használják fel. A támogatási rendszer által biztosított közpénzek szabályszerűen és átláthatóan történő felhasználását nem támogatta, hogy az 5 éven belül elvégzendő hatósági ellenőrzések – amelyek a szabálytalanságokat feltárhatták volna – nem évenkénti ütemezésben kerültek végrehajtásra.

A társasági adó támogatás felhasználásának nyilvántartása és elszámolása szabályszerű volt a következő tíz előadó-művészeti szervezetnél: Rivalda Stúdió Nkft., CENTER LINE NKft., Csimborasszó Nkft., Szöveg Színház, ZIKKURAT Kft., Függetlenül Egymással, Fogi Színháza, Angol nyelvű Színház, Hadart Nkft., SOLSTICE Nkft. A felsorolt tíz szervezet a 440/2015. (XII. 28.) Korm. rendelet előírásaival összhangban elszámolt a társasági adó támogatások felhasználásáról a Pest Megyei Kormányhivatalnak, továbbá rendelkezett a 440/2015. (XII. 28.) Korm. rendelet szerinti elkülönített, naprakész nyilvántartással – mondta el Pető Krisztina.

Más támogatásokat is vizsgálni kellene

Holman Magdolna szerint az Állami Számvevőszék ellenőrzési megállapításai is megerősítik, hogy megalapozott és indokolt volt az előadó-művészeti szervezeteket érintő támogatási rendszer 2019-től történő átalakítása annak érdekében, hogy biztosított legyen az átlátható és a közélet tisztaságának elve szerinti, az Alaptörvény előírásainak megfelelő közpénzfelhasználás. Az ÁSZ szerint javasolt továbbá a társasági adókedvezményként adható egyéb támogatási formák felülvizsgálata, indokolt esetben szigorítása, vagy átalakítása annak érdekében, hogy biztosított legyen az átlátható és szabályszerű közpénzfelhasználás.


 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Csúnya veszteség a Honvédnál - a tulajdonosok mégis bizakodnak
Székely Sarolta | 2021. április 12. 18:37
Bár harmadával nőtt a koronavírus-járvánnyal sújtott évben a Budapest Honvéd értékesítésből származó bevétele, ez kevés volt ahhoz, hogy elkerüljék az újabb tetemes veszteséget év végén. A tulajdonosok újabb pénzinjekcióval várják a fordulatot és a jelenlegi korlátozásokkal teli helyzet megváltozását. Lapunk megkeresésére azonban bizakodásuknak adtak hangot.
Vállalat Márciusban már a szebbik arcát mutatta az autópiac
Privátbankár.hu | 2021. április 12. 17:16
A Trend FM Reggeli monitor című műsorában kollégánk, Király Béla volt a vendég, aki az autóipar folyamatokat elemezte. A szektor értékesítési adatai számottevő javulást mutatnak, ugyanakkor a gyártási oldalon azért vannak nehézségek.
Vállalat Újabb 7 milliárd forintot kapott a Hell az államtól
Privátbankár.hu | 2021. április 12. 13:51
Egyedi döntéssel. 
Vállalat Beárazták a magyar utánpótlásképzést az Eb-n, de mi a baj igazából a fiatal labdarúgóinkkal?
Marosi Gergely | 2021. április 11. 16:59
Értékelhetetlen teljesítményért mentek a milliárdok a magyar utánpótlásfutballba, vagy meggondolatlan dolog ennyire sarkos kijelentést tenni? A magyar sport és közélet polarizált voltát jól mutatják az U21-es futballválogatott Eb-szereplésére érkezett reakciók. Annyit megállapíthattunk: a legidősebb utánpótlás-korosztályból összeállított csapat és ellenfelei között jókora, felkészültségi szempontból aggasztó különbség mutatkozott meg.
Vállalat Vissza kettő, padlógáz - minden zűrt leráztak magukról az autógyártók
Király Béla | 2021. április 10. 17:18
Az első negyedéves értékesítési adatok alapján úgy tűnik, a járműipar túl van a válságon. Annak ellenére biztatóak a számok, hogy a globálisan jelentkező chiphiány miatt számos vállalat szembesült nehézségekkel. Vélhetőleg azonban a növekvő keresletet a gyártás követni tudja.
Vállalat Csányi Sándor cége új tevékenységbe fogott
Csabai Károly | 2021. április 9. 05:24
Az egyebek mellett a mezőgazdaságban meghatározó szereplőnek számító Bonafarm Csoport felett diszponáló Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. az energetikai piacra lép. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója kizárólagos tulajdonában lévő társaság egy, az utóbbi években több milliárd forintos forgalmat lebonyolított százhalombattai cégben szerez 76 százalékos részesedést. 
Vállalat Így nyitottak újra a fodrászatok, kozmetikák
MTI | 2021. április 8. 16:11
A szolgáltatók fel tudtak készülni az üzletek újranyitására, a távolságtartást elsősorban időpontfoglalással oldják meg, amivel elkerülik az esetleges torlódást.
Vállalat Idő kérdése, hogy fizetésképtelenné váljanak a cégek
Privátbankár.hu | 2021. április 8. 14:03
Bár azzal meglepetést okoztak az eurózóna vállalatai, hogy a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásai miatt a fizetésképtelenség terén nem romlott a helyzet 2020-ban, de a következő időszakban változhat a helyzet. A Coface szerint a magyar gazdaságban az építőipar mellett  a szolgáltatási és a ruhaipari szektor is a rizikós ágazatok közé tartozik. 
Vállalat Nevet váltott a CIB Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 8. 13:41
A CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. felvette anyavállalata nevét, Eurizon Asset Management Hungary néven folytatja tevékenységét. 
Vállalat Ezek a legígéretesebb startupok ma Magyarországon
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 16:47
A Now Technologies a legígéretesebb startup, a Bitrise pedig a legjobb scale-up Magyarországon 2021-ben - közölte a rangsort készítő Startup Online.
hírlevél
depositphotos