BUX
36 582.92
+1.38%
+497.00
OTP
10 570.00
+3.22%
+330.00
MOL
2 012.00
-0.10%
-2.00
RICHTER
6 950.00
+0.65%
+45.00
MTELEKOM
396.00
+0.25%
+1.00
 
2019. május 15. 20:24

Jelentősen lelassítja a Daimler a Bács-Kiskun megyei egységének bővítését. A hazai vállalat aktuális céges beszámolója ezt a lépést biztosan nem indokolja: a számok hullámzó, de végső soron eredményes üzleti évről árulkodnak.

Varga Mihály pénzügyminiszter a kecskeméti Mercedes-gyárban, egy korábbi felvételen. (MTI Fotó: Ujvári Sándor)

Átmenetileg felfüggesztik a kecskeméti Mercedes-gyár bővítését, írta meg az Index. Bár az üzem kommunikációs igazgatója azt nyilatkozta a lapnak, hogy a projekt később folytatódni fog, és az új gyár már jövőre termelni kezd, a korábbi fejlesztési terveket felülvizsgálják, és lehetséges, hogy az ígért full-flex gyár helyett - itt rugalmasan, egyazon gyártósoron rakták volna össze a cég összes modelljét - valami más koncepció valósul meg.

Az Index latolgatása szerint a fejlesztés lefékezése hátterében az elektromos autók felfutása miatt érkező új kihívások állhatnak. Az valóban biztos, hogy nem a gyár tavalyi eredménye miatt kell módosítani a terveken, az ugyanis - bár voltak benne kedvezőtlenebb kanyarok - végső soron jól sikerült.

Pénz, ember, gép

Nem került veszélybe a magyarországi bővítés

Szerda délután az autógyár is kiadott egy közleményt, amelyben azt írták: nincs veszélyben az a korábban kitűzött cél, hogy bővítsék a Mercedes-Benz kecskeméti gyárát. A Mercedes-Benz-gyár közleménye szerint a magyarországi telephelyen számtalan fejlesztés zajlik a bővítés mellett is. A gyár teljes kapacitással működik, és a termelési programja már a jövő évre is telített, hiszen az itt gyártott kompakt autók kereslete továbbra is növekszik.

Mint írták, a piaci igények, a technológiai trendek és az iparágat érintő szabályozások mind befolyásolják azt, hogy az autóipari gyárak milyen irányba fejlesztenek, így a Daimler AG is rendszeresen felülvizsgálja termék portfólióját és igyekszik kiegyensúlyozott kapacitás-kihasználtságot elérni nemzetközi gyártási láncában.

A kecskeméti gyár fontos eleme ennek a termelési láncnak. A Daimler csak jó tapasztalatokkal rendelkezik Magyarországon és hosszú távon épít kecskeméti beruházására - olvasható a közleményben. (MTI)

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. frissen közzétett, 2018-ra vonatkozó üzleti beszámolója szerint ugyanis a cég üzemi eredménye 81-ről 99 millió euróra nőtt, adózott eredménye pedig 76,9 millió euróról 89,5 millió euróra. Az árbevétel is pozitív irányba mozdult, a belföldi értékesítésé nettó 9 millió euróról 9,1 millióra nőtt, míg az exporté 3,54 milliárdról 3,55 milliárdra. Nőtt a kecskeméti Mercedes saját tőkéje is, 421 millió euróról 511 millióra, az adózott eredmény pedig 77 millió euróról 90 millióra. A vállalat forrásai összesen 1,25 milliárd euróról 1,46 milliárdra nőttek.

A bővülés a személyzetben is jócskán tetten érhető volt, a dolgozók száma a 2017-es 3550 főről 4281 főre ugrott, melyből 3291 volt a fizikai-, 990 pedig szellemi munkás. A bérköltség így 55-ről 69 millió euróra nőtt, ebből 49 millió jutott a kék-, 20 millió pedig a fehérgalléros alkalmazottakra. Előbbiek 6,5 millió eurós személyi jellegű egyéb kifizetésben részesültek, utóbbiak 2,7 milliósban.

A kecskeméti Mercedes tárgyi eszközei összértéke 921 millió euróról 1,1 milliárd euróra nőtt - a műszaki berendezések, gépek és járművek értéke közel megduplázódott, 222 millió eurósról 418 millió eurósra.

Itt fejlesztenek, ott elavulnak

A nem aktivált beruházások értéke a az előző évhez képest 35 millió euróval nőve 186 millió eurót tett ki. A befejezetlen beruházások között szerepel 160 millió eurós, a gyárbővítéshez kapcsolódó beruházás, egy szortírozó- és anyagellátó berendezés 4,6 millió euró értékben, illetve az 1,8 millió eurós MFA2-es gyártósor. Az év során elkészült beruházások összesen 342 millió euró értékűek: az új karosszériaüzem gyártósora 235 millió eurós kiadást jelentett, a Mercedes-Benz Akadémia Oktatási Centrum pedig mely 11 millió eurós értéket képvisel. 11 millió euróba került az új karosszériaüzem anyagellátási és hulladékgazdálkodási rendszere.

A tárgyévben 122 millió eurós értékcsökkenést számoltak el, 25 millióval többet, mint tavalyelőtt. A jelentős növekedést az okozta, hogy a cég több, a karosszéria-üzemben használt tárgyi eszközének a hasznos élettartamát megváltoztatta, mert a kérdéses berendezéseket csak olyan modellekhez lehetett használni, melyek gyártása idén március elsejével megszűnt - a berendezések értelemszerűen eddig voltak használhatók.

Követelések, tartozások

Eléggé megugrott a cég követeléseinek összege is, tavalyelőtt 102 millió euróval tartoztak a kecskeméti Mercedesnek, tavaly már 152 millióval. Ebből az anyavállalat Daimler AG 3,6 millióról 24 millióra növelte a tartozását a kecskeméti egységgel szemben. Mindeközben jelentősen nőtt az áruszállításban és szolgáltatásban tevékenykedő vevők tartozása is, akik 732 ezer euró helyett már összesen 2,6 millió euróval lógnak a kecskemétieknek (az egyéb követelések összege pedig egy év alatt 96 millió euróról 125 millió euróra nőtt).

Persze nem csak a kecskeméti Mercedesnek tartoznak, a kecskeméti Mercedes is tartozik másoknak, most többel, mint egy évvel korábban. A két évvel ezelőtti 747 millió euró helyett tavaly már 856 millió eurós volt a törlesztendő összeg, melyen belül a vevők felé fennálló tartozás 176 millió euróról 247 millió euróra nőtt.

A vállalat éven belül esedékes kötelezettségeinek állománya 506 millió euró. A cég az anyavállalatával, a Daimler AG-val szembeni hiteltartozása 75 millió euróról egy év alatt 200 millióra emelkedett. A hosszú lejáratú kötelezettségek mérlegben szereplő értéke 350 millió euró, mely hitelállomány teljes egészében külső pénzintézetekkel szembeni tartozás.

A cég bankbetéteinek összege tavaly 151 millió euróról 97 millióra csökkent. Az eszközök összértéke viszont 1,25 milliárd euróról 1,46 milliárdra nőtt.

Az előzményekkel korábbi cikkünkben foglalkoztunk. Ebből az is kiderül, hogy értesüléseink szerint a kecskeméti gyárban nem függesztik fel, csupán lassítják a bővítést.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Vállalat A hazai autóipari beszállítók jól járhatnak az ellátási láncok átalakulásával
PR | 2020. május 27. 09:38
Két esetben megindult a gyártás átszervezése Kínából Magyarországra– mondta el Konkoly-Thege Máté. A ThegePlastic Kft. ügyvezetője hozzátette, hogy a kormányzati lépések is egyre inkább a hazai ipari szereplők helyzetbe hozását segítik. A fentiek hatására a környezetterhelés is komolyan visszaeshet, illetve a körkörös gazdasághoz köthető beruházások is lendületet kaphatnak – emelte ki.
Vállalat Nyáron megszűnik az állami felügyelet a Kartonpack felett
Székely Sarolta | 2020. május 27. 07:47
Legkésőbb augusztus 15-ig megszűnik a tőzsdei társaság állami felügyelete.
Vállalat A mai nap is Jászai Gellérté
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 09:05
970 milliós munkát nyert a 4iG.
Vállalat Miniszteri jóváhagyás nélkül nem szerezhet magyar cégben külföldi részesedést
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 06:17
Év végéig a belgazdaságért felelős miniszter döntése szükséges ahhoz, hogy külföldi szereplő magyar stratégiai vállalatban szerezzen tulajdonrészt. 
Vállalat Megszületett az alku: komoly támogatást kap a bajba jutott légitársaság
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 21:57
Megállapodott a német kormány és a Lufthansa egy 9 milliárd euró értékű mentőcsomagról, amely segít megbirkózni a legnagyobb német légitársaságnak a koronavírus-járvány által okozott súlyos veszteséggel.
Vállalat Közbeszerzést nyert a 4iG
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 19:19
A tőzsde honlapján tették közzé a közbeszerzési eljárásról szóló hírt.
Vállalat A Mercedes a teljes magyarországi nyereségét kiveszi osztalékként
Csabai Károly | 2020. május 25. 17:01
Ez közel 95,6 millió eurót jelent, köszönhetően annak, hogy a stuttgarti autógyár itteni érdekeltsége csaknem 7 százalékkal több profitot termelt 2019-ben, mint egy évvel korábban.
Vállalat Megjöttek a számok: így áll a hazai lízingpiac
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 10:35
Összesen 146 milliárd forintos kihelyezéssel zárta az első negyedévet a magyar lízingpiac, ami 10 százalékkal marad el az egy évvel korábbi szinttől.
Vállalat Százmilliárdos osztalékot vettek ki a magyar Opel-gyárból
Gáspár András | 2020. május 23. 06:04
Tovább csökkent a magyarországi Opel-gyár árbevétele és az alkalmazottak létszáma is 2019-ben a társaság friss beszámolója szerint. Az adózott nyereség viszont több mint kétszeresére nőtt - így is elmarad azonban a korábbi évek szintjétől. A német anyacég 203 millió eurót nem pénzben, 80 millió eurót pedig pénzben vett ki a magyar társaságból osztalék formájában. Aztán jött a világjárvány.
Vállalat A második műszak indítására készül a Suzuki
MTI | 2020. május 22. 17:34
A Magyar Suzuki Zrt. felkészül arra, hogy az európai autópiac az év végéig felocsúdik a koronavírus-járvány okozta sokkból, ezért őrzi kapacitásait, és mintegy 400 fő toborzásával megkezdte a dolgozói létszám helyreállítását, hogy június 29-én újraindíthassa a második műszakot is a termelésben - mondták el a cég vezetői pénteken, online sajtóbeszélgetésen.
hírlevél