3p
Egy évvel ezelőtt blöffölt arról a nyíregyházi polgármester, hogy Legoland családi élményközpont épül a városban, amire a kormány már pénzt is adott. A bejelentésről aztán kiderült, nem úgy van, ahogy a polgármester állította. Az üzemeltető még csak hírből sem hallott arról, hogy építene bármit is Nyíregyházán. Mindezek után Zugló is bejelentkezett, hogy náluk épüljön meg a központ. Megnéztük, mi lett a rákosrendezői tervekből.

Tavaly februárban robbant a bombasztikus hír, amely szerint Legoland Discovery Center élményközpont épül Nyíregyházán. A hírt a nyíregyházi fideszes polgármester a Facebookra posztolta ki. Kovács Ferenc ráadásul azt is közölte, hogy mindehhez a kormány 9,5 milliárd forint támogatást is adott, és több éves előkészítő munka előzte meg a folyamatot.

Kovács Ferenc bejelentése után aztán megkerestük a Merlin Entertainmentet, a Legoland kizárólagos üzemeltetőjét, akik gyorsan cáfolták a hírt: egyáltalán nem tervezték, hogy szabolcsi megyeszékhelyen nyissanak ilyen központot. Vagyis egyszerűen annyi történt, hogy a kormány adott egy zsák pénzt, hogy legyen mivel tárgyalóasztalhoz ülni és meggyőzni a Merlint, akik viszont nem nagyon terveztek Nyíregyházával.

Megindult a verseny

Miután kiderült, hogy Nyíregyházán semmi nem lesz (sőt, Kovács Ferenc utólag még a Facebook-posztját is átírta), Karácsony Gergely, Zugló polgármestere is bejelentkezett a projektre. Karácsony úgy gondolta, hogy egy újabb európai Legolandért még nyitott a verseny, és ebben a versenyben Zugló jobb esélyekkel indulhat, mint Nyíregyháza, ezért levelet írt Hans Aksel Pedersennek, a Legoland igazgatójának.

Karácsony lehetséges helyszínként az állami tulajdonú egykori teherpályaudvart, Rákosrendezőt ajánlotta, a 70 hektáros terület ugyanis kiváló közlekedési csomópontban, a Városliget szomszédságában, az állatkert közelében fekszik. A Rákosrendező infrastrukturális háttere, valamint két és félmilliós budapesti agglomerációs hátországa is előrevetíti, hogy Közép-Kelet Európa legjelentősebb családi élményparkja lehetne – indokolták, miért lenne jó választás a XIV. kerület.

Nyár óta várnak

Megkerestük Zugló Önkormányzatát, mi történt azóta, hogy Karácsony Gergely levelet írt a Legolandnak.

A levelére a Legoland képviselője azonnal válaszolt, a párbeszéd megindult, az önkormányzat írásban küldte el elképzeléseit a cégnek – közölte az önkormányzat sajtóosztálya a Privátbankár.hu-val.

Több egyeztetés is volt már

Mint elárulták: Zuglóban már 2015-ben készült egy stratégiai háttéranyag arról, miként működhetne a rákosrendezői terület Legolandként. Ezután többszöri telefonos egyeztetés is volt a Legoland fejlesztési vezetője és az önkormányzat illetékese között, a cég további információkat kért a területről.

Az információcsere azzal ért egyelőre véget tavaly nyáron, hogy a Legoland képviselője jelentkezik majd további információigényekkel – mondták el portálunknak az önkormányzatnál. A viszont terület állami tulajdonú, arról nincs információja az önkormányzatnak, hogy a Legoland esetleg felvette-e a kapcsolatot a tulajdonossal.

Zuglónak viszont nincs könnyű dolga. Emlékeztetőül: a Merlin Entertainment kőkemény feltételekhez köti a beruházást. Például ahhoz, hogy a központ 250 km-es körzetében, 2-3 órányi autóútra legalább 10 millió főnek kell élnie. Európában egyébként mindösszesen négy ilyen központ működik (Birminghamban, Manchesterben, Berlinben és Oberhausenben).

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Váratlanul csődöt jelentett egy amerikai elektromosautó-gyártó
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 13:24
A Fisker alig egy évvel ezelőtt dobta piacra első modelljét.
Vállalat Jól ment az INA-nak, lett is nagy osztalék
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 17:10
Az INA horvát olajipari vállalat pénteki közgyűlésén 240 millió euró (95,6 milliárd forint) osztalék kifizetéséről döntött, ez részvényenként 24 euró (9564 forint).
Vállalat Újabb jó hírt kapott Mészáros Lőrinc
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:02
Az OPUS Global Nyrt. jelentős hatékonyságjavulásának eredményeként rekord profitot ért el 2024 első három hónapjában. A nehéz külső körülmények mellett így ismét megmutatkozott a szinergiák kihasználásának a fontossága.
Vállalat Amíg Ön aludt, Elon Musk keresett 16 ezer milliárd forintot
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 06:41
Megszavazták a részvényesek Musk kompenzációs csomagját.
Vállalat A Liberty csehországi kohója csődöt jelentett, nem csak Dunaújvárosban vannak gondok
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:14
Az indiai tulajdonú acélvállalat súlyosan eladósodott Liberty Ostrava kohója csődeljárásba menekült -  jelentette a cseh média csütörtökön. Az acélipar árrései meredeken estek. A céget eladják.
Vállalat Csányi Sándor pincészete nem tud kikeveredni a veszteségből
Kormos Olga | 2024. június 12. 10:03
Ismét ránéztünk a borászatok tavalyi évére. Mivel oly sok figyelemreméltó borászat van Magyarországon, a szegmens csak egy szeletét tudjuk felvillantani, de így is érdekes képet kapunk a 2023-as évükről. Például a két leggazdagabb magyarnak nem a borászat a legerősebb oldala. 
Vállalat A norvégok sokallják Elon Musk juttatását, és szakszervezetet is szeretnének a Teslánál
Privátbankár.hu | 2024. június 8. 11:48
Norvégia vagyonalapja szombaton bejelentette, hogy a jövő héten esedékes részvényesi szavazáson Elon Musk, a Tesla vezérigazgatójának 56 milliárd dolláros fizetési csomagja ellen fog szavazni.
Vállalat Jó hírt közölt a magyar állammal egy hitelminősítő
Privátbankár.hu | 2024. június 6. 18:04
Az állami tulajdonú nagyvállalat MVM Zrt. osztályzatát megerősítették.
Vállalat Már nem csak a benzinkutakon vehetünk hot dogokat
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 18:28
Aki evett már a Mol-kutakon hot dogot, az minden bizonnyal díjazni fogja, hogy mostantól már az egyik üzletlánc polcain is megvásárolhatjuk a grillkolbászokat.  
Vállalat Zsíros biznisz Pintér Sándor bizalmasának lenni
Privátbankár.hu | 2024. június 3. 10:56
A Civil Biztonsági Zrt. 2023-as eredménye alapján 9 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött az őrző-védő cég. A siker titka nem is ennek a vállalkozásnak a gazdálkodása, hanem a leányvállalatok által ide utalt osztalék.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG