TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A Richter Gedeon Nyrt. péntek hajnalban rekordszámokat publikált harmadik negyedéves gyorsjelentésében. A délelőtti online tájékoztatón a társaság vezetése a részleteket ismertette. Természetesen megkerülhetetlen téma volt a koronavírus, illetve a társaság által is gyártott szerek is szóba kerültek.

A Richter Gedeon vezérigazgatója, Orbán Gábor a negyedéves eredmények ismertetésének apropóján tartott online tájékoztatót nem a számokkal, hanem egy friss hírrel kezdte. A társaság a közelmúltban az év leginnovatívabb vállalata díjat kapta a Figyelő című laptól. Mint kiderült, ezt a vezető azért is tartotta fontosnak hangsúlyozni, mert a vállalat eredménye a viszonylag új, saját fejlesztésű originális gyógyszereknek köszönhetően alakult nagyon pozitívan. A számok egyébként olyannyira kedvezőek lettek, hogy rekordszintre ugrottak.

A társaság árbevétele 137,7 milliárd forint lett, ami meghaladta az elemzői várakozásokat, de jelentősen nőtt az EPS (egy részvényre jutó eredmény), a bruttó fedezet és az adózott eredmény is. Mint az Orbán Gábor elmondta, a korábbiakkal ellentétben az első kilenc hónapban a gyógyszergyártás volt, ami a bevételeket felfele húzta (15 százalékos növekedés volt), míg a nagy és kiskereskedelemben ennél szerényebb volt a növekedés (+5,8 százalék).

A vezérigazgató azt is hangsúlyozta, hogy a kiemelt, specializált termékportfólió növekedett látványosan. A bioszimiláris termékek mellett a legnagyobb sikert a Cariprazine (amit az USA-ban a Richter partnere Vraylar néven forgalmaz) érte el. Ezek esetében jelentős növekedés volt megfigyelhető a portfólión belüli súlyukat tekintve, a változás a generikus termékek rovására történt.

Tarolt a Cariprazine, hatalmas növekedés az USA-ban

A vállalat árbevétele az Egyesült Államokban nagyon jelentősen, 60 százalékkal ugrott meg. Ez a fent említett Cariprazine értékesítésének volt köszönhető. A szert kapcsán az amerikai partnerük royalty (jogdíjat) fizet, de beérkezett egy eseti összeg is, egy úgynevezett mérföldkő bevétel. Utóbbi nem rendszeres, most annak köszönhetően tudta a cég realizálni, hogy az USA-ban az értékesítés meghaladta az egymilliárd dollárt.

Orbán Gábor szerint a vállalat történelmi sikert ért el az USA-ban (Fotó: Bánkuti András) Orbán Gábor szerint a vállalat történelmi sikert ért el az USA-ban (Fotó: Bánkuti András)

Újságírói kérdésre a vezető azt jelezte, hogy az Egyesült Államokhoz hasonlóan Nyugat-Európában a Vraylar/Cariprazine sikerét egyelőre azért nem tudták megismételni, mert a kontinensen csak skizofréniára írható fel, míg az USA-ban három területen is alkalmazzák. A másik ok, az árazás, hiszen a tengerentúlon a fejlesztési költségeket sokkal jobban elismerik. Ennek ellenére Orbán Gábor szerint a szakmai elismertsége a terméknek megvan, több szakmai díjat is kapott a Cariprazine, és bízik abban, hogy ez később az üzleti mutatókban is jelentkezik majd. Folyamatban van egyébként a felhasználási lehetőségek kiterjesztése, és az úgynevezett major depresszió kezelésére az engedélyeztetési folyamat már zajlik. Emellett a földrajzi terjeszkedést is folytatja a termékkel a Richter, két új országba is bevezetik a szert.

Egy másik termékük, a Terrosa esetében 300 százalék feletti volt az árbevétel-növekedés, igaz, itt egy új termékről van szó, így alacsony a bázis. A kiszállítások és a fogyás nem fedi egymást, így ennek köszönhető, hogy a tervezett éves forgalmat már az első 9 hónapban elérték. Ugyanakkor az első háromnegyed év trendje az utolsó három hónapban éppen emiatt aligha fog folytatódni.

Az egyik legsikeresebb nőgyógyáaszti termékük, a meddőségi kezelésre használt Bemfola esetében a korábban elhalasztott kezeléseket részben pótolták, ez a harmadik negyedévben az értékesítést segítette. Összességében ugyanakkor Orbán Gábor szerint kijelenthető, hogy a Bemfola esetén a koronavírus féket rakott a meddőségi kezelésekre is, ez a terméknél éreztette a hatását. Mint a vezető elmondta, általános tapasztalat volt, hogy a fejlett országokban a bizonytalan helyzet miatt a gyerekvállalási kedv is visszaesett. Ez azzal járt, hogy például az ilyen típusú termékek forgalma gyengült, ugyanakkor például az orális fogamzásgátlók iránti kereslet, amelyek gyakorlatilag minimális orvos-páciens kapcsolatot igényelnek, számottevően nőtt.

Hogy nem csak pozitív üzleti folyamatok voltak idén azt jelzi, hogy a korábban igen sikeres termékük, az Esmya esetében a Farmakovigilancia Kockázatértékelő Bizottság (PRAC) a forgalombahozatali engedély visszavonása megkezdődött, ez a termékkel kapcsolatos bevételekre ugyanakkor már nem volt érdemi hatással. Ennek a terméknek az árbevétel kiesése egyébként a korábbi időszakkal összevetve leginkább a nyugat-európai (EU-15) régió számaiban érződött. A negatívumok kapcsán az is elhangzott, hogy Oroszország év közben a promóciós tevékenység nehézkesen indult újra. Az új hatósági árak sem voltak jó hatással a vállalat eredményére, és a szerializáció kapcsán is láttak gyermekbetegségeket. A vezérigazgató ezek mellett Kínát emelte még ki, itt ugyanis a Cavinton támogatás megszűnt az év elején, ez jelentősen rontotta a vállalat számait, ami jelentkezett mind a forgalomban, mind a már kiszállított termékek esetében végrehajtott leírásban.

A fentek egyébként az egyes országok és régiók piaci súlyában is visszaköszöntek. Az amerikai piac súlya nagyon látványosan megugrott a korábbi 17-ről 24 százalékra. Ezzel párhuzamosan a többi piac (EU15, Magyarország, EU12) arányosan csökkent. Az egyéb piacokon egymással ellentétes hatások voltak, hiszen Kínában erőteljes volt a visszaesés (45 százalékos), amit részben ellensúlyozott Latin-Amerika, Japán és Ausztrália.

A koronavírus a Richterre is hat

A vezérigazgató azt is elmondta, hogy a COVID helyzet az általános gyógyszerforgalomra negatívan hatott. Ennek több oka is volt, az egyik legfontosabb, hogy az újonnan bevezetett termékek promócióját akadályozza, de megfigyelhető az orvos-beteg találkozások visszaesése is, ami ugyancsak visszahúzólag hatott.

A koronavírus kezelésre szolgáló készítmények fejlesztése folyik, de Orbán Gábor azt jelezte, hogy a tocilizuma és ACE2 is hosszútávú megoldás lehet, legkorábban 2022-re engedélyezheti. A DNS-alapú oltóanyag esetén ők bérgyártást végeznek, de csak akkor fogják ezt megkezdeni, ha ez megkapja az engedélyt. A favipiravir esetén a vezérigazgató azt jelezte, hogy tapasztalatuk szerint ez nem túl preferált terápiás eszköz a betegek szempontjából. Ugyanakkor a Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyára által kifejlesztett, remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szer kapcsán optimista a cégvezető, hiszen az megkapta például az FDA engedélyét is.

Ugyanakkor mind Orbán Gábor, mind Bogsch Erik, a társaság operatív elnöke is azt hangsúlyozta, hogy a COVID elleni készítmények kapcsán a társaság erkölcsi kötelességének érzi a szerepvállalást. Ezek, főként a bérmunkában gyártott készítmények a vállalat profitját biztosan nem fogják növelni. Ugyanakkor a vállalat felelősséget érez az emberek iránt, és ezért mindenképpen részt vesznek ezek fejlesztésében és gyártásában.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Jelentős megállapodást kötött a Richter
Csabai Károly | 2020. december 3. 11:33
A hazai gyógyszercég 263,5 millió dollárért, mai árfolyamon mintegy 78 milliárd forintért megvásárolja a Johnson & Johnson belgiumi leányvállalatának fontos, fogamzásgátló termékét, amelyet az Egyesült Államokon kívüli piacokon, a világ 60 országában értékesíthet.
Vállalat Magyar kézbe került vissza a Budapesti Erőmű Zrt.
Privátbankár.hu | 2020. december 3. 11:21
Cseh kézből.
Vállalat Megvásárolná az állam a debreceni reptér többségét
Privátbankár.hu | 2020. december 3. 07:35
51 százalékot szerezne meg az állam a debreceni önkormányzattól és vagyonkezelőjétől a repteret üzemeltető cégből, amelyet mostanában komoly állami támogatással igyekeznek a felszínen tartani.
Vállalat Koronavírus: nagyobb a baj, mint azt a biztosítók gondolták
Király Béla | 2020. december 3. 05:11
Úgy tűnik, a biztosítók rosszul mérték fel előzetesen a koronavírus járvány gazdasági hatásait, emiatt komolyabb költségeik lesznek, mint amivel számoltak. A költségek és a veszteségek olyan súlyosak, hogy az érintett ágazatokban a biztosítók világszerte áremeléseket hajtottak végre.
Vállalat Óriási keresztelő: átnevezik az MVM-et
Privátbankár.hu | 2020. december 2. 15:17
Az MVM Magyar Villamosművek januártól MVM Energetika néven fut tovább. Az NKM helyett is NVM néven futnak majd a cégek.
Vállalat A britek engedélyezték a Pfizer-BioNTech-vakcina forgalmazását
MTI | 2020. december 2. 09:42
A szigetország ezzel a világon elsőként hagyott jóvá koronavírus-oltást.
Vállalat A követelésük 60 százalékához jutottak hozzá a Malév károsult utasai
Szakonyi Péter | 2020. december 1. 18:59
Nyolc év után végre pénzükhöz jutottak a Malév csődjében ragadt utasok - legalábbis egy részük. A nemzeti légitársaság leállása után hoppon maradtaknak a le nem utazott jegyek árának egy részét az IATA fizette vissza az elmúlt hetekben - de hogy mennyit és kinek, azt most is homály fedi. Az azonban bizonyosnak látszik, hogy maguk az utasok fizették az IATA perköltségeit is. Hogy mennyit? Az is titkos.
Vállalat A pandémia árnyékában borultak virágba - friss magyar fintech-sikerek
Natív tartalom | 2020. december 1. 13:25
Távolságot tartunk, nem érintkezünk, sőt, leginkább ki se mozdulunk otthonról – de a pénzügyeket attól még változatlanul intéznünk kell. Hogy ezt könnyebben és biztonságosabban tudjuk megtenni, abban segítenek a PSC CEE és az Ff.next megoldásai. Mindkét magyar fintech cég a gödör helyett a kihívást látta meg a járványhelyzetben, és némi iránymódosítással, valamint annál több innovációval mindketten sikeresen reagáltak is rá. További közös vonásuk, hogy mindkettejüket az OXO csoport támogatja.
Vállalat Vállalati egészségprogramok: megéri belevágni?
PR | 2020. december 1. 11:54
Az egészségügyi kiadások egy vállalat esetében elsősorban költségként jelennek meg. Egy hatékony vállalati egészségprogram révén azonban a cégvezetők a munkavállalók egészségére fordított összegekre beruházásként is tekinthetnek, ami visszatérül. De mennyire számszerűsíthető egy vállalati egészségprogram megtérülése?
Vállalat Atlétikai stadion: nettó 2,88 milliárdos megbízásról jött a hír
Privátbankár.hu | 2020. december 1. 08:41
Három év múlva rendezik a vébét.
Friss
hírlevél