<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A pénzintézet kormányzótanácsa egybehangzóan támogatta a Szerb Köztársaság felvételét a részvényes államok sorába.

2021. december 8-án tartották a Nemzetközi Beruházási Bank Kormányzótanácsának, a pénzintézet legfőbb irányító szervének negyedik ülését, adta hírül szerdán az NBB. Az eseményt hibrid formában rendezték meg: a kilenc részvényesből heten személyesen voltak jelen az NBB budapesti székhelyén, míg ketten online vettek részt a rendezvényen. Ez volt a Kormányzótanács első ülése, mióta a Bank állandó jelleggel átköltözött a Lánchíd Palota műemlék épületébe. Az Igazgatótanács a Kormányzótanács ülését megelőzően, 2021. december 6-án ülésezett.

Az izmosodás éve

A részvényes államok magas szintű képviselőihez intézett beszédében Nyikolaj Koszov, az NBB Igazgatótanácsának elnöke elégedetten jelentette ki, hogy 2021-ben a Nemzetközi Beruházási Bank az összes kulcsfontosságú mutató tekintetében előrelépést ért el. A hitelportfólió minőségi és mennyiségi növekedést mutat, miközben az intézmény megőrizte nagyfokú pénzügyi stabilitását, és növekszik az alaptevékenységekből származó profit. A Bank a tervezettnél több mint egy évvel korábban elérte azt az 1,2 milliárd euró értékű hitel- és dokumentációs portfólió célkitűzést, amelyet a jelenlegi stratégia 2022. év végére jelölt meg stratégiai célként. A portfólió a támogatási eszközök, a földrajzi kiterjedés, valamint az ágazatok szempontjából rendkívül diverzifikált, mivel az összes NBB tagállam érdekeit lefedi. A portfólió teljes volumenén belül az európai beruházások aránya meghaladja az 55 százalékot.  

Az idei év a tőkepiaci tevékenységek szempontjából is mérföldkő volt az NBB számára. A befektetői bázis folyamatos bővítésén és diverzifikálásán túlmenően, a Bank történetében most fordult elő először, hogy KBK programja keretében negatív kamattal vonzotta a forrásokat, és az év során számos alkalommal magabiztosan épített erre a sikertörténetre. Továbbá 2021-ben az NBB az eddigi leghosszabb, 20 éves futamidővel bocsátott ki kötvényeket. Szembeszökő a treasury-eszközök minőségi növekedése is: a treasury-portfólió több mint 67 százalékát kiváló minősítésű ESG (környezeti, társadalmi és kormányzati) eszközökre fordítják.

Összegezve tehát a Bank 2012-es újraindítása óta eltelt kilenc év tevékenységeinek közbenső eredményeit, a következő fontosabb eredmények emelhetők ki. A tagállamok gazdaságába történt beruházások összesített volumene 3,1 milliárd euró volt. A hitel- és dokumentációs portfólió a tizenháromszorosára, azaz 95,6 millió euróról a jelenlegi 1,3 milliárd euróra nőtt. Az eszközállomány az ötszörösére, azaz 367 millió euróról 1,8 milliárd euróra növekedett. A Bank által vonzott finanszírozási források teljes volumene 2,5 milliárd euró. A nemteljesítő hitelek aránya a teljes portfólió 75,3 százalékáról 2,3 százalékára csökkent.

A kormányzók egyöntetű megelégedésüket fejezték ki az NBB Igazgatótanácsának és nemzetközi csapatának munkáját illetően. Kiemelték, hogy a meglehetősen nagy kihívásokat rejtő globális környezet ellenére a Bank jelentősen növelte a tagállamainak nyújtott támogatás mértékét, és összteljesítménye felülmúlta az idei várakozásokat.

Jön Szerbia

A Kormányzótanács ülésének legfontosabb napirendi pontja a Szerb Köztársaság a Nemzetközi Beruházási Bank tagsága iránti csatlakozási kérelme volt. Fontos kiemelni, hogy egy új állam csatlakozásának kérdése a pénzintézet több mint félévszázados fennállása óta most először képezte megbeszélés tárgyát. Ennek eredményeképpen az az egybehangzó támogató határozat született, hogy a Szerb Köztársaságot felveszik a részvényes államok sorába.

Zászlók a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) új budapesti székházán, a Lánchíd palotán az átadó napján, 2021. február 19-én. Hamarosan a szerb lobogó is kikerül. (Fotó: MTI / Balogh Zoltán)Zászlók a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) új budapesti székházán, a Lánchíd palotán az átadó napján, 2021. február 19-én. Hamarosan a szerb lobogó is kikerül. (Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

A tagállamok képviselői hangsúlyozták, hogy a részvényesi bázis Szerbiával történő bővítése teljes mértékben egybeesik minden ország érdekeivel. Mindez lehetővé teszi az NBB számára, hogy – az előző évek „európai" stratégiai irányát folytatva – kiszélesítse európai tevékenységét, emelje a tőkeszinteket, és tovább javítsa a pénzügyi stabilitást és a földrajzi diverzifikációt a balkáni régió piacaihoz való hozzáférésnek köszönhetően. Ezenkívül – különböző integrációs elemeket tartalmazó projektek megvalósításán keresztül – Szerbia tagsága további lendületet adhat az NBB tagállamaival fennálló kereskedelmi és gazdasági kapcsolatainak mind bilaterális, mind multilaterális szinten. 

„Az Igazgatótanács nevében teljes szívemből üdvözlöm a Szerb Köztársaság felvételét a Nemzetközi Beruházási Bank tagállamainak sorába. Szeretném megköszönni a szerb kormány konstruktív, hatékony és gyakorlatias hozzáállását ehhez a kérdéshez. Szintúgy köszönet illeti a Bank részvényeseit azért, hogy ilyen nagyra értékelték a szerb kormány és a Bankunk munkatársai által tett erőfeszítéseket, és egyhangúlag támogatták ezt a nagy horderejű döntést" – nyilatkozta Nyikolaj Koszov. „Szimbolikus jelentőségűnek tartom, hogy az NBB éppen intézményünk újraindításának 10. évfordulóján válik 10 ország és 3 kontinens bankjává. A 2021-es évben a tervezettnél előbb sikerült megvalósítanunk a 2018–2022-es Bukaresti Stratégiát, és elmondhatjuk, hogy ez az év mindannyiunk szempontjából figyelemreméltó módon és rendkívüli eredményekkel zárul."  

Az ülés további részében a kormányzók az NBB jelenlegi tevékenységeihez és a 2022. évre vonatkozó terveihez kapcsolódó számos egyéb kérdést vitattak meg. A tagállamok jóváhagyták a Bank Igazgatótanácsának javaslatait a jövő év stratégiai prioritásaira vonatkozóan, amelyek a beruházási műveletek további növekedését tűzik ki célul, valamint azt, hogy a régió kulcsfontosságú pénzintézeteként megerősítsék a Bank pozícióját. A kormányzók hangot adtak azon szándékuknak, miszerint továbbra is átfogó támogatást szeretnének nyújtani a Nemzetközi Beruházási Bank számára, hogy elérhesse ambiciózus célkitűzéseit.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Magyarország élen jár a GDPR-bírságok kiszabásában
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 15:44
Egy most publikált felmérés szerint közel hétszeresére nőtt a GDPR-bírságok mértéke a tavalyi évhez képest.
Vállalat Ilyen volt a CES egy budapesti kockázati tőkealap-kezelő szemével
Natív tartalom | 2022. január 27. 14:52
A magyar-amerikai hibrid üzleti modelljéről ismert kockázati tőkealap-kezelő, a Vespucci Partners négy vezetője, valamint három portfóliócégük – Haris Digital, Mollia és IMM-DATA – is részt vett idén a CES-en, a világ legnagyobb szabású, egyben legbefolyásosabb technológiai rendezvényén Las Vegasban, ahol a legmodernebb technológiák és a globális innovációs trendek mellett a világ legismertebb márkáinak képviselőivel és potenciális befektetőkkel is találkoztak. Az utat az Input Program és Express Innovation Agency hozta tető alá.
Vállalat Brutális negyedévet zárt a Samsung
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 13:33
Megugrott a negyedéves profit és rekordnagy lett a bevétel is.
Vállalat Ki nem találná, mi lesz márciustól a Telenor neve
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:33
Bejelentették, mi lesz a cég új neve márciustól. Magyarországon kívül Szerbiában és Bulgáriában is megtörténik a váltás. A szerződéseket és szolgáltatásokat semmilyen formában nem érinti a változás.
Vállalat A taxisok már kifele jönnek a válságból
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 08:21
Felfutóban a kereslet, újra növekszik a taxizó egyéni vállalkozók száma.
Vállalat Íme, a világ 500 legértékesebb márkája - az első helyezett 355 milliárd dollárt ér
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 13:21
Nagy mozgások nem voltak a top 10-ben, a legnagyobb növekedést a TikTok tudta összehozni. Tarolnak az amerikai és kínai cégek.
Vállalat Mi lesz az idei béremeléssel? Cégek mondták el terveiket
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 13:01
Tízből hét cégnél emelték a fizetéseket 2021-ben és ugyanekkora azoknak a vállalatoknak aránya is, ahol ez idén kilátásban van.
Vállalat Német világcég száll be a 4iG-be
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 19:43
Végleges megállapodást kötött Jászai Gellért befektetési társasága a KZF Vagyonkezelő Kft., a 4iG Nyrt., valamint a Rheinmetall AG. A német világcég részvényvásárlással és tőkeemeléssel 25,12 százalékos tulajdont szerez a 4iG Nyrt.-ben, amellyel a magyar informatikai és távközlési cégcsoport legnagyobb nemzetközi befektetője lesz.
Vállalat 37 milliós bírságot kapott a Generali
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 10:29
Több hiányosságot is feltárt az MNB.
Vállalat Élet a Nagykörúton túl: együttműködik az Mfor.hu és az Ugytudjuk.hu
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 19:01
A megállapodás nem titkolt célja annak bemutatása, hogy a „Nagykörúton” is túl van élet.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló