11p

Kétségtelen, az avató ünnepségek kivétel nélkül jó alkalmak a kormányzati szereplők pozitív kontextusban történő szerepléséhez. Így volt ez minden voksolás előtt, az októberi választások közeledtével is számtalan ilyen esemény van az országban. A külgazdasági és külügyminiszter egyetlen hónap alatt 14 avatáson vett részt, átadott több mint 130 milliárd forintnyi beruházást, vele közel 2 ezer új munkahelyet.

A tavaly áprilisi parlamenti választások előtt már készítettünk egy olyan gyűjtést, ahol sorra vettük, miket adtak át az országban még a voksolás előtti időszakban a politikusok. Végignéztük, hogy azalatt az egy hónap alatt hány olyan avatóünnepséget tartottak Magyarországon, amelyen jelen volt legalább egy miniszter, országgyűlési képviselő, és polgármester. Akkor 38 olyan eseményt találtunk, amelyről az MTI is tudósított. Köztük mindenféle avatás előfordult. Például ekkor adták át a hatvani gyógyszertárat, a kisvárdai postát, a velencei kilátót, óvodát Nagykanizsán és tanuszodát Szobon. Az akkori avatások – és szalagvágások – rekordere Szijjártó Péter lett. A külgazdasági és külügyminiszter szerepelt a legtöbbször ezeken az eseményeken, összesen 6 alkalommal.

Minden most készült el az országban

Szeptember 1. és 30. között, azaz az önkormányzati választások előtt néhány héttel ismételten megnéztük, kizárólag csak Szijjártó Péter hány ilyenen vett részt.

Gyűjtésünk egyszerű tanulsága: tavaly áprilishoz képest még inkább felpörgött az avatóverseny. Ennek persze magyarázata lehet, hogy ezeknek a helyi ünnepségeknek még nagyobb a súlya az önkormányzati voksolások előtt. Ezúttal 14 olyan eseményt találtunk, amelyen a Szijjártó Péter is megjelent. Akadt olyan nap, szeptember 18-a, amikor egymás után három várost, Debrecent, Nyíregyházát és Tiszafüredet is megjárta.

Az elmúlt egy hónapban az autóipartól kezdve, a dohányiparon át, a sütőiparig szinte valamennyi iparágban felavatott egy új üzemet, gyártócsarnokot, raktárat a miniszter. Ezeken túl egy takarmánygyártó és egy gumi, illetve műanyag alapanyagú termék előállításával foglalkozó vállalkozás bokrétaünnepségén is részt vett.

Megnéztük, mekkora volt az egyes beruházások értéke, ehhez a cégek mekkora vissza nem térítendő támogatást kaptak a kormánytól, valamint hány munkahelyet teremtett az adott beruházás.

A beruházások összértéke 136,75 milliárd forintra rúgott, ebből kormányzati támogatás összesen 23,09 milliárd forint volt, vele 1955 új munkahely jött létre csak szeptemberben.

A mostani átadások közül a csomagolás- és italtöltő technikával foglalkozó német Krones gépgyártó vállalat debreceni termelőüzem szeptember 18-i átadása tűnik a legnagyobb durranásnak. 500 új munkahely jött létre, a 15 milliárd forintos beruházásba a kormány pedig 5,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással szállt be.

Nézzük időrendben a többi avatást!

1. Szeptember 2.

Iparág: dohányipar
Cég: British American Tobacco (brit), Pécs
Esemény: új üzem átadása
Beruházás értéke: 7,5 milliárd forint
Kormányzati támogatás: -
Új munkahelyek száma: 100

Páva Zsolt polgármester (Fidesz-KDNP), Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő, Szijjártó Péter, Bernd Meyer, a British American Tobacco Európai és Észak-Afrikai Régiójának gyártásért felelős igazgatója és Sacha Ruffier, a BAT Észak-Közép-Európai Alrégiójának igazgatója (b-j) a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. új üzemének avatásán (MTI/Máthé Zoltán)


2. Szeptember 2.

Iparág: kiskereskedelem
Cég: Aldi International IT Services Kft. (német), Pécs
Esemény: beruházás bejelentése, magyarországi szolgáltatóközpont létrehozása 
Beruházás értéke: 1,3 milliárd forint
Kormányzati támogatás: 300 millió forint
Új munkahelyek száma: 70

Szijjártó Péter és David Godschalk, az Aldi International Services GmbH & Co. oHG ügyvezetője a beruházásbejelentő sajtótájékoztató előtt Pécsen (MTI/Máthé Zoltán)


3. Szeptember 3.

Iparág: autóipar
Cég: Bridgestone (japán), Tatabánya
Esemény: 10 ezer négyzetméteres, 180 ezer abroncs tárolására alkalmas új raktár átadása
Beruházás értéke: 9,2 milliárd forint
Kormányzati támogatás: 826 millió forint
Új munkahelyek száma: 100

Topolcsik Melinda, a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. ügyvezető igazgatója (b4), Szijjártó Péter (j4), Jamada Maszahiro vezető tanácsadó (b3), Beke László, Környe (b2) és Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP), Tatabánya (j3) polgármestere, Somogyi Zoltán raktárvezető (b), valamint Czunyiné Bertalan Judit (j2) és Bencsik János (j) fideszes országgyűlési képviselők. (MTI/Bodnár Boglárka)


4. Szeptember 13.

Iparág: elektronika
Cég: Intretech Hungary Kft. (kínai), Kapuvár
Esemény: új gyártóüzem átadása
Beruházás értéke: 8,8 milliárd forint
Kormányzati támogatás: 1,2 milliárd forint
Új munkahelyek száma: 200

Szijjártó Péter az Intretech Hungary Kft. elektronikai gyártóüzemének átadásán (MTI/Nyikos Péter)


5. Szeptember 13.

Iparág: járműipar
Cég: GMD Group (francia), Dorog
Esemény: alumíniumöntöde átadása
Beruházás értéke: 20 milliárd forint
Kormányzati támogatás: 2,9 milliárd forint
Új munkahelyek száma: 240

Szijjártó Péter (b4), mellette Alain Martineau, a GMD-csoport elnöke és tulajdonosa (b3), Völner Pál, a térség fideszes országgyűlési képviselője, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára (b2) és Yves Martineau, a GMD Hungary Kft. ügyvezető igazgatója (MTI/Máthé Zoltán)


6. Szeptember 16.

Iparág: mezőgazdaság
Cég: Claessens Grouphoz (belga) tartozó TBZ Táp Kft., Böhönye-Terebezdpuszta
Esemény: takarmánygyártó üzem bokrétaavatója
Beruházás értéke: 3,1 milliárd forint
Kormányzati támogatás: 1,24 milliárd forint
Új munkahelyek száma: 50

Szijjártó Péter (elöl, b4), Claessens Peter, a Claessens Group egyik tulajdonosa (elöl, b3), Bíró Norbert (Fidesz-KDNP), a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke (elöl, b2) és Móring József Attila, a térség kereszténydemokrata párti országgyűlési képviselője (elöl, b), valamint Neszményi Zsolt, Somogy megyei kormánymegbízott (elöl, j2) és Zsoldos Márta Piroska, Böhönye független polgármestere (elöl, j) a Claessens cégcsoport érdekeltségébe tartozó TBZ Táp Kft. 3,1 milliárd forintból épülő takarmánygyártó üzemének bokrétaavatóján (MTI/KKM/Kovács Márton)


7. Szeptember 16.

Iparág: sütőipar
Cég: Zalaco Zrt. (magyar), Zalaegerszeg
Esemény: új üzem átadása
Beruházás értéke: 4 milliárd forint
Kormányzati támogatás: 836 millió forint
Új munkahelyek száma: 150

Szijjártó Péter (elöl, j3) és Berta László, a Zalaco Sütőipari Zrt. vezérigazgatója (elöl, b) beszélget, jobbról Vigh László, Zalaegerszeg fideszes országgyűlési képviselője, miniszteri biztos, balról Ibránszki György, a Zalaco Sütőipari Zrt. vezérigazgató-helyettese a Zalaco Sütőipari Zrt. új üzemcsarnokában. (MTI/KKM/Seres Péter)


8. Szeptember 17.

Iparág: bútoripar
Cég: ASS-cégcsoporthoz (német) tartozó, Duocor Ipari Bt., Makó
Esemény: új gyártócsarnok átadása
Beruházás értéke: 3,2 milliárd forint
Kormányzati támogatás: 635 millió forint
Új munkahelyek száma: 65

Szijjártó Péter (b), Farkas Éva Erzsébet (Fidesz-KDNP), Makó polgármestere (b2), Gábor Zoltán, a Duocor Ipari Bt. ügyvezetője (b3) és Michael Stegner, a Ducor Ipari Bt. tulajdonosa (MTI/Rosta Tibor)


9. Szeptember 18.

Iparág: gépipar  
Cég: Krones AG (német), Debrecen
Esemény: termelőüzem átadása
Beruházás értéke: 15 milliárd forint
Kormányzati támogatás: 5,5 milliárd forint
Új munkahelyek száma: 500

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester, Pascal Männche, a Krones Hungary Kft. ügyvezetője, Szijjártó Péter és Ralf Goldbrunner, a csomagolás- és italtöltő technikával foglalkozó német Krones gépgyártó vállalat végrehajtó tanácsának képviselője (b-j) a cég új gyárának átadásán Debrecen déli ipari övezetében 2019. szeptember 18-án. (MTI/Czeglédi Zsolt)


10. Szeptember 18.

Iparág: gumi és műanyag alapanyagú termék gyártása
Cég: Hübner-H Gumi- és Műanyagipari Kft. (német), Nyíregyháza
Esemény: egy 8600 négyzetméteres, 2020 februárjára elkészülő gyártócsarnok bokrétaünnepsége
Beruházás értéke: 3,4 milliárd forint
Kormányzati támogatás: 844 millió forint
Új munkahelyek száma: 125

Szijjártó Péter (b), Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (Hungarian Investment Promotion Agency, HIPA) elnöke (b2) és Ingo Heerdt ügyvezető igazgató (b3) (MTI/Balázs Attila)


11. Szeptember 18.

Iparág: kiskereskedelem, Tiszafüred
Cég: -
Esemény: egy új piac alapkőletétele, a belváros fejlesztésének bejelentése
Beruházás értéke: 750 millió forint, ezen belül a piacé 186 millió forint
Kormányzati támogatás: -
Új munkahelyek száma: -

Fazekas Sándor (b) és F. Kovács Sándor (j) fideszes országgyűlési képviselők, Ujvári Imre (Fidesz-KDNP) polgármester (b2) és Szijjártó Péter a megújuló belváros ünnepélyes alapkőletételén. A város 750 millió forint értékű pályázati támogatást nyert el, ennek keretében újul meg a piac is (MTI/Czeglédi Zsolt)


12. Szeptember 20.

Iparág: autóipar
Cég: Denso Gyártó Magyarország Kft. (Japán), Székesfehérvár
Esemény: logisztikai központ átadása
Beruházás értéke: 18,5 milliárd forint
Kormányzati támogatás: 1,5 milliárd forint
Új munkahelyek száma: ?

Szijjártó Péter (k), Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester (j3), Vargha Tamás (j2) és Törő Gábor, a térség fideszes országgyűlési képviselői, valamint Nisida Noboru, a Denso Gyártó Magyarország Kft. alelnöke (b), Kato Jukihiro, a Denso Gyártó Magyarország Kft. elnöke (b2), Szincsák Attila, a Denso Gyártó Magyarország Kft. kereskedelmi és pénzügyi igazgatója (b3) (MTI/Bodnár Boglárka)


13. Szeptember 30.

Iparág: alkatrészgyártás 
Cég: Sennebogen-csoporthoz (német) tartozó TLC Kft., Litér 
Esemény: acélalkatrész-gyártó cég alapkövének letétele, a termelés 2020 végén kezdődhet
Beruházás értéke: 10 milliárd forint 
Kormányzati támogatás: 1,27 milliárd forint 
Új munkahelyek száma: 80

Kontrát Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Szedlák Attila polgármester, Szijjártó Péter, Walter Sennebogen, a TLC Kft. tulajdonosa, Michael Seiferling, a TLC Magyarország ügyvezető igazgatója és Anton Sennebog, Sennebogen Group pénzügyi igazgatója (MTI/KKM/Kovács Márton)


14. Szeptember 30.

Iparág: autóipar 
Cég: Infineon Technologies, Cegléd 
Esemény: az új gyár alapkövének letétele
Beruházás értéke: 32 milliárd forint 
Kormányzati támogatás: 6,4 milliárd forint 
Új munkahelyek száma: 275

Szijjártó Péter és Szabó Tamás, az Infineon Technologies Cegléd Kft. vezérigazgatója (MTI/Szigetváry Zsolt)

Még van közel két hét az önkormányzati választásokig. Egy következő cikkben, október 13-a előtt újra megnézzük majd, hány további átadás történt még az országban.

Fontosak a külföldi cégek - mától új beruházás-ösztönzési rendszer jön
Hétfőn jelentette be Szijjártó Péter, hogy "miután a nemzetközi beruházásokért nagy a verseny a világban", október elsejétől új beruházás-ösztönzési rendszer lép életbe Magyarországon. Ennek az a célja, hogy a "technológiaorientált beruházásokról szóló döntések is Magyarország mellett szülessenek". Ehhez több kedvezményt is nyújtanak. Például a fejlesztési adókedvezmény igénybevételéhez szükséges beruházási minimumot lejjebb vitték, megszűnik a társasági adóelőleg-feltöltési kötelezettség, valamint járulékokat is összevontak. A miniszter nyilatkozatából több érdekes adat is kiderült. Eszerint Németország az első számú külgazdasági partnerünk. 6 ezer német vállalat 300 ezer embernek ad munkát. Őket az amerikaiak követik: 1700 amerikai vállalat 106 ezer embert foglalkoztat. A magyar ipari teljesítménynek az autóipar adja a 29 százalékát. Az első fél évben a németeket megelőzve azok a koreai cégek állnak az élen a magyarországi beruházásokban, amelyek meghatározók az autóipar új korszakában és piacvezetők az elektromos autóiparban. 2017 végén az új beruházásokkal Magyarországon létrehozott munkahelyeken az átlagos bruttó fizetés 304 ezer forint volt, 2019 közepén ez 505 ezer forint, másfél év alatt a havi bruttó kétszázezer forinttal nőtt az új beruházások által létrehozott munkahelyeken adott átlagfizetés.
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Váratlanul csődöt jelentett egy amerikai elektromosautó-gyártó
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 13:24
A Fisker alig egy évvel ezelőtt dobta piacra első modelljét.
Vállalat Jól ment az INA-nak, lett is nagy osztalék
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 17:10
Az INA horvát olajipari vállalat pénteki közgyűlésén 240 millió euró (95,6 milliárd forint) osztalék kifizetéséről döntött, ez részvényenként 24 euró (9564 forint).
Vállalat Újabb jó hírt kapott Mészáros Lőrinc
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:02
Az OPUS Global Nyrt. jelentős hatékonyságjavulásának eredményeként rekord profitot ért el 2024 első három hónapjában. A nehéz külső körülmények mellett így ismét megmutatkozott a szinergiák kihasználásának a fontossága.
Vállalat Amíg Ön aludt, Elon Musk keresett 16 ezer milliárd forintot
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 06:41
Megszavazták a részvényesek Musk kompenzációs csomagját.
Vállalat A Liberty csehországi kohója csődöt jelentett, nem csak Dunaújvárosban vannak gondok
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:14
Az indiai tulajdonú acélvállalat súlyosan eladósodott Liberty Ostrava kohója csődeljárásba menekült -  jelentette a cseh média csütörtökön. Az acélipar árrései meredeken estek. A céget eladják.
Vállalat Csányi Sándor pincészete nem tud kikeveredni a veszteségből
Kormos Olga | 2024. június 12. 10:03
Ismét ránéztünk a borászatok tavalyi évére. Mivel oly sok figyelemreméltó borászat van Magyarországon, a szegmens csak egy szeletét tudjuk felvillantani, de így is érdekes képet kapunk a 2023-as évükről. Például a két leggazdagabb magyarnak nem a borászat a legerősebb oldala. 
Vállalat A norvégok sokallják Elon Musk juttatását, és szakszervezetet is szeretnének a Teslánál
Privátbankár.hu | 2024. június 8. 11:48
Norvégia vagyonalapja szombaton bejelentette, hogy a jövő héten esedékes részvényesi szavazáson Elon Musk, a Tesla vezérigazgatójának 56 milliárd dolláros fizetési csomagja ellen fog szavazni.
Vállalat Jó hírt közölt a magyar állammal egy hitelminősítő
Privátbankár.hu | 2024. június 6. 18:04
Az állami tulajdonú nagyvállalat MVM Zrt. osztályzatát megerősítették.
Vállalat Már nem csak a benzinkutakon vehetünk hot dogokat
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 18:28
Aki evett már a Mol-kutakon hot dogot, az minden bizonnyal díjazni fogja, hogy mostantól már az egyik üzletlánc polcain is megvásárolhatjuk a grillkolbászokat.  
Vállalat Zsíros biznisz Pintér Sándor bizalmasának lenni
Privátbankár.hu | 2024. június 3. 10:56
A Civil Biztonsági Zrt. 2023-as eredménye alapján 9 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött az őrző-védő cég. A siker titka nem is ennek a vállalkozásnak a gazdálkodása, hanem a leányvállalatok által ide utalt osztalék.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG