Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Kétségtelen, az avató ünnepségek kivétel nélkül jó alkalmak a kormányzati szereplők pozitív kontextusban történő szerepléséhez. Így volt ez minden voksolás előtt, az októberi választások közeledtével is számtalan ilyen esemény van az országban. A külgazdasági és külügyminiszter egyetlen hónap alatt 14 avatáson vett részt, átadott több mint 130 milliárd forintnyi beruházást, vele közel 2 ezer új munkahelyet.

A tavaly áprilisi parlamenti választások előtt már készítettünk egy olyan gyűjtést, ahol sorra vettük, miket adtak át az országban még a voksolás előtti időszakban a politikusok. Végignéztük, hogy azalatt az egy hónap alatt hány olyan avatóünnepséget tartottak Magyarországon, amelyen jelen volt legalább egy miniszter, országgyűlési képviselő, és polgármester. Akkor 38 olyan eseményt találtunk, amelyről az MTI is tudósított. Köztük mindenféle avatás előfordult. Például ekkor adták át a hatvani gyógyszertárat, a kisvárdai postát, a velencei kilátót, óvodát Nagykanizsán és tanuszodát Szobon. Az akkori avatások – és szalagvágások – rekordere Szijjártó Péter lett. A külgazdasági és külügyminiszter szerepelt a legtöbbször ezeken az eseményeken, összesen 6 alkalommal.

Minden most készült el az országban

Szeptember 1. és 30. között, azaz az önkormányzati választások előtt néhány héttel ismételten megnéztük, kizárólag csak Szijjártó Péter hány ilyenen vett részt.

Gyűjtésünk egyszerű tanulsága: tavaly áprilishoz képest még inkább felpörgött az avatóverseny. Ennek persze magyarázata lehet, hogy ezeknek a helyi ünnepségeknek még nagyobb a súlya az önkormányzati voksolások előtt. Ezúttal 14 olyan eseményt találtunk, amelyen a Szijjártó Péter is megjelent. Akadt olyan nap, szeptember 18-a, amikor egymás után három várost, Debrecent, Nyíregyházát és Tiszafüredet is megjárta.

Az elmúlt egy hónapban az autóipartól kezdve, a dohányiparon át, a sütőiparig szinte valamennyi iparágban felavatott egy új üzemet, gyártócsarnokot, raktárat a miniszter. Ezeken túl egy takarmánygyártó és egy gumi, illetve műanyag alapanyagú termék előállításával foglalkozó vállalkozás bokrétaünnepségén is részt vett.

Megnéztük, mekkora volt az egyes beruházások értéke, ehhez a cégek mekkora vissza nem térítendő támogatást kaptak a kormánytól, valamint hány munkahelyet teremtett az adott beruházás.

A beruházások összértéke 136,75 milliárd forintra rúgott, ebből kormányzati támogatás összesen 23,09 milliárd forint volt, vele 1955 új munkahely jött létre csak szeptemberben.

A mostani átadások közül a csomagolás- és italtöltő technikával foglalkozó német Krones gépgyártó vállalat debreceni termelőüzem szeptember 18-i átadása tűnik a legnagyobb durranásnak. 500 új munkahely jött létre, a 15 milliárd forintos beruházásba a kormány pedig 5,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással szállt be.

Nézzük időrendben a többi avatást!

1. Szeptember 2.

Iparág: dohányipar
Cég: British American Tobacco (brit), Pécs
Esemény: új üzem átadása
Beruházás értéke: 7,5 milliárd forint
Kormányzati támogatás: -
Új munkahelyek száma: 100

Páva Zsolt polgármester (Fidesz-KDNP), Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő, Szijjártó Péter, Bernd Meyer, a British American Tobacco Európai és Észak-Afrikai Régiójának gyártásért felelős igazgatója és Sacha Ruffier, a BAT Észak-Közép-Európai Alrégiójának igazgatója (b-j) a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. új üzemének avatásán (MTI/Máthé Zoltán)


2. Szeptember 2.

Iparág: kiskereskedelem
Cég: Aldi International IT Services Kft. (német), Pécs
Esemény: beruházás bejelentése, magyarországi szolgáltatóközpont létrehozása 
Beruházás értéke: 1,3 milliárd forint
Kormányzati támogatás: 300 millió forint
Új munkahelyek száma: 70

Szijjártó Péter és David Godschalk, az Aldi International Services GmbH & Co. oHG ügyvezetője a beruházásbejelentő sajtótájékoztató előtt Pécsen (MTI/Máthé Zoltán)


3. Szeptember 3.

Iparág: autóipar
Cég: Bridgestone (japán), Tatabánya
Esemény: 10 ezer négyzetméteres, 180 ezer abroncs tárolására alkalmas új raktár átadása
Beruházás értéke: 9,2 milliárd forint
Kormányzati támogatás: 826 millió forint
Új munkahelyek száma: 100

Topolcsik Melinda, a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. ügyvezető igazgatója (b4), Szijjártó Péter (j4), Jamada Maszahiro vezető tanácsadó (b3), Beke László, Környe (b2) és Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP), Tatabánya (j3) polgármestere, Somogyi Zoltán raktárvezető (b), valamint Czunyiné Bertalan Judit (j2) és Bencsik János (j) fideszes országgyűlési képviselők. (MTI/Bodnár Boglárka)


4. Szeptember 13.

Iparág: elektronika
Cég: Intretech Hungary Kft. (kínai), Kapuvár
Esemény: új gyártóüzem átadása
Beruházás értéke: 8,8 milliárd forint
Kormányzati támogatás: 1,2 milliárd forint
Új munkahelyek száma: 200

Szijjártó Péter az Intretech Hungary Kft. elektronikai gyártóüzemének átadásán (MTI/Nyikos Péter)


5. Szeptember 13.

Iparág: járműipar
Cég: GMD Group (francia), Dorog
Esemény: alumíniumöntöde átadása
Beruházás értéke: 20 milliárd forint
Kormányzati támogatás: 2,9 milliárd forint
Új munkahelyek száma: 240

Szijjártó Péter (b4), mellette Alain Martineau, a GMD-csoport elnöke és tulajdonosa (b3), Völner Pál, a térség fideszes országgyűlési képviselője, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára (b2) és Yves Martineau, a GMD Hungary Kft. ügyvezető igazgatója (MTI/Máthé Zoltán)


6. Szeptember 16.

Iparág: mezőgazdaság
Cég: Claessens Grouphoz (belga) tartozó TBZ Táp Kft., Böhönye-Terebezdpuszta
Esemény: takarmánygyártó üzem bokrétaavatója
Beruházás értéke: 3,1 milliárd forint
Kormányzati támogatás: 1,24 milliárd forint
Új munkahelyek száma: 50

Szijjártó Péter (elöl, b4), Claessens Peter, a Claessens Group egyik tulajdonosa (elöl, b3), Bíró Norbert (Fidesz-KDNP), a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke (elöl, b2) és Móring József Attila, a térség kereszténydemokrata párti országgyűlési képviselője (elöl, b), valamint Neszményi Zsolt, Somogy megyei kormánymegbízott (elöl, j2) és Zsoldos Márta Piroska, Böhönye független polgármestere (elöl, j) a Claessens cégcsoport érdekeltségébe tartozó TBZ Táp Kft. 3,1 milliárd forintból épülő takarmánygyártó üzemének bokrétaavatóján (MTI/KKM/Kovács Márton)


7. Szeptember 16.

Iparág: sütőipar
Cég: Zalaco Zrt. (magyar), Zalaegerszeg
Esemény: új üzem átadása
Beruházás értéke: 4 milliárd forint
Kormányzati támogatás: 836 millió forint
Új munkahelyek száma: 150

Szijjártó Péter (elöl, j3) és Berta László, a Zalaco Sütőipari Zrt. vezérigazgatója (elöl, b) beszélget, jobbról Vigh László, Zalaegerszeg fideszes országgyűlési képviselője, miniszteri biztos, balról Ibránszki György, a Zalaco Sütőipari Zrt. vezérigazgató-helyettese a Zalaco Sütőipari Zrt. új üzemcsarnokában. (MTI/KKM/Seres Péter)


8. Szeptember 17.

Iparág: bútoripar
Cég: ASS-cégcsoporthoz (német) tartozó, Duocor Ipari Bt., Makó
Esemény: új gyártócsarnok átadása
Beruházás értéke: 3,2 milliárd forint
Kormányzati támogatás: 635 millió forint
Új munkahelyek száma: 65

Szijjártó Péter (b), Farkas Éva Erzsébet (Fidesz-KDNP), Makó polgármestere (b2), Gábor Zoltán, a Duocor Ipari Bt. ügyvezetője (b3) és Michael Stegner, a Ducor Ipari Bt. tulajdonosa (MTI/Rosta Tibor)


9. Szeptember 18.

Iparág: gépipar  
Cég: Krones AG (német), Debrecen
Esemény: termelőüzem átadása
Beruházás értéke: 15 milliárd forint
Kormányzati támogatás: 5,5 milliárd forint
Új munkahelyek száma: 500

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester, Pascal Männche, a Krones Hungary Kft. ügyvezetője, Szijjártó Péter és Ralf Goldbrunner, a csomagolás- és italtöltő technikával foglalkozó német Krones gépgyártó vállalat végrehajtó tanácsának képviselője (b-j) a cég új gyárának átadásán Debrecen déli ipari övezetében 2019. szeptember 18-án. (MTI/Czeglédi Zsolt)


10. Szeptember 18.

Iparág: gumi és műanyag alapanyagú termék gyártása
Cég: Hübner-H Gumi- és Műanyagipari Kft. (német), Nyíregyháza
Esemény: egy 8600 négyzetméteres, 2020 februárjára elkészülő gyártócsarnok bokrétaünnepsége
Beruházás értéke: 3,4 milliárd forint
Kormányzati támogatás: 844 millió forint
Új munkahelyek száma: 125

Szijjártó Péter (b), Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (Hungarian Investment Promotion Agency, HIPA) elnöke (b2) és Ingo Heerdt ügyvezető igazgató (b3) (MTI/Balázs Attila)


11. Szeptember 18.

Iparág: kiskereskedelem, Tiszafüred
Cég: -
Esemény: egy új piac alapkőletétele, a belváros fejlesztésének bejelentése
Beruházás értéke: 750 millió forint, ezen belül a piacé 186 millió forint
Kormányzati támogatás: -
Új munkahelyek száma: -

Fazekas Sándor (b) és F. Kovács Sándor (j) fideszes országgyűlési képviselők, Ujvári Imre (Fidesz-KDNP) polgármester (b2) és Szijjártó Péter a megújuló belváros ünnepélyes alapkőletételén. A város 750 millió forint értékű pályázati támogatást nyert el, ennek keretében újul meg a piac is (MTI/Czeglédi Zsolt)


12. Szeptember 20.

Iparág: autóipar
Cég: Denso Gyártó Magyarország Kft. (Japán), Székesfehérvár
Esemény: logisztikai központ átadása
Beruházás értéke: 18,5 milliárd forint
Kormányzati támogatás: 1,5 milliárd forint
Új munkahelyek száma: ?

Szijjártó Péter (k), Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester (j3), Vargha Tamás (j2) és Törő Gábor, a térség fideszes országgyűlési képviselői, valamint Nisida Noboru, a Denso Gyártó Magyarország Kft. alelnöke (b), Kato Jukihiro, a Denso Gyártó Magyarország Kft. elnöke (b2), Szincsák Attila, a Denso Gyártó Magyarország Kft. kereskedelmi és pénzügyi igazgatója (b3) (MTI/Bodnár Boglárka)


13. Szeptember 30.

Iparág: alkatrészgyártás 
Cég: Sennebogen-csoporthoz (német) tartozó TLC Kft., Litér 
Esemény: acélalkatrész-gyártó cég alapkövének letétele, a termelés 2020 végén kezdődhet
Beruházás értéke: 10 milliárd forint 
Kormányzati támogatás: 1,27 milliárd forint 
Új munkahelyek száma: 80

Kontrát Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Szedlák Attila polgármester, Szijjártó Péter, Walter Sennebogen, a TLC Kft. tulajdonosa, Michael Seiferling, a TLC Magyarország ügyvezető igazgatója és Anton Sennebog, Sennebogen Group pénzügyi igazgatója (MTI/KKM/Kovács Márton)


14. Szeptember 30.

Iparág: autóipar 
Cég: Infineon Technologies, Cegléd 
Esemény: az új gyár alapkövének letétele
Beruházás értéke: 32 milliárd forint 
Kormányzati támogatás: 6,4 milliárd forint 
Új munkahelyek száma: 275

Szijjártó Péter és Szabó Tamás, az Infineon Technologies Cegléd Kft. vezérigazgatója (MTI/Szigetváry Zsolt)

Még van közel két hét az önkormányzati választásokig. Egy következő cikkben, október 13-a előtt újra megnézzük majd, hány további átadás történt még az országban.

Fontosak a külföldi cégek - mától új beruházás-ösztönzési rendszer jön
Hétfőn jelentette be Szijjártó Péter, hogy "miután a nemzetközi beruházásokért nagy a verseny a világban", október elsejétől új beruházás-ösztönzési rendszer lép életbe Magyarországon. Ennek az a célja, hogy a "technológiaorientált beruházásokról szóló döntések is Magyarország mellett szülessenek". Ehhez több kedvezményt is nyújtanak. Például a fejlesztési adókedvezmény igénybevételéhez szükséges beruházási minimumot lejjebb vitték, megszűnik a társasági adóelőleg-feltöltési kötelezettség, valamint járulékokat is összevontak. A miniszter nyilatkozatából több érdekes adat is kiderült. Eszerint Németország az első számú külgazdasági partnerünk. 6 ezer német vállalat 300 ezer embernek ad munkát. Őket az amerikaiak követik: 1700 amerikai vállalat 106 ezer embert foglalkoztat. A magyar ipari teljesítménynek az autóipar adja a 29 százalékát. Az első fél évben a németeket megelőzve azok a koreai cégek állnak az élen a magyarországi beruházásokban, amelyek meghatározók az autóipar új korszakában és piacvezetők az elektromos autóiparban. 2017 végén az új beruházásokkal Magyarországon létrehozott munkahelyeken az átlagos bruttó fizetés 304 ezer forint volt, 2019 közepén ez 505 ezer forint, másfél év alatt a havi bruttó kétszázezer forinttal nőtt az új beruházások által létrehozott munkahelyeken adott átlagfizetés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Nyitnak a teraszok, tetszhalott állapotából ébred a vendéglátás
Valkai Nikoletta | 2021. április 16. 17:09
Várhatóan a jövő héten kinyitnak a vendéglátóhelyek teraszai, egy hónapon belül talán az éttermek is újra fogadhatnak vendégeket. A vendéglátók ipartestületének elnöke óvatos újranyitásban bízik. Kérdés, mekkora lesz a kereslet, és a nyitást követő eufória lecsengése után hány vendéglátóhely tud életben maradni.
Vállalat A jeges racionalitás vághatta el Petry herthás karrierjét
Marosi Gergely | 2021. április 15. 15:07
Petry Zsolt, a német Hertha BSC labdarúgócsapatának immáron ex-kapusedzője nyilatkozatával (és az azt követő menesztésével) kirobbantott egy politikailag túlfűtött, miniszterelnöki reakciót kiváltó, diplomáciai szintre is eljutó, sajtóetikai kérdéseket is felvető vitát. Petry nyilatkozata miatt kellett, hogy távozzon Berlin legtradicionálisabb futballklubjától – ugyanakkor egyesületi, vállalati szemszögből aligha lehetett más kimenetele mondatainak, figyelembe véve a Hertha imázsát, hátterét, illetve szakmai-üzleti érdekeit. Hogy miért? Ezt járjuk körbe.
Vállalat Feloldhatatlannak tűnik a BKV-nál kialakult patthelyzet
Privátbankár.hu | 2021. április 15. 08:16
A BKV-s dolgozók mindenképpen fizetésemelést szeretnének, miközben a főváros forráshiányra hivatkozva nem akar többet fizetni, áll a Népszava cikkében. A tömegközlekedésben dolgozók attól tartanak, hogy egy politikai játszma áldozatai lesznek.
Vállalat Közös kilábalási stratégián dolgozik a BKIK és a fővárosi önkormányzat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 14. 17:47
Több kedvezményt is fenntartanának. 
Vállalat Fél évvel a második oltás után is véd a mutánsok ellen a Moderna szere
MTI | 2021. április 14. 06:33
A Pfizer pedig növelte oltóanyag-termelését.
Vállalat Háromezernél is több cég kért újraindítási gyorskölcsönt
MTI | 2021. április 13. 17:26
Több mint 3200 vállalkozás adta már be hiteligényét az MFB kamatmentes újraindítási gyorskölcsönre, az összes hiteligénylés meghaladja a 25 milliárd forintot - közölte az MFB kedden.
Vállalat Bővítenének és fizetést emelnének az építőipari cégek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 13. 15:58
Már az idén árbevétel-növekedést remélnek. 
Vállalat Vége szakadt a cégbejegyzési rekordoknak
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 15:19
Magas szinten stabilizálódik a hazai cégalapítások száma: márciusban 3044 új magyarországi társas vállalkozást jegyeztek be. 
Vállalat Ellentétes jóslatok a hazai nagyvállalatok idei várakozásairól 
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 10:23
A hazai nagyvállalatok bevétel és profit szempontjából is komoly visszaesésre számítanak idén - közölte saját felmérésére hivatkozva a K&H Bank. Ez a megállapítás azért érdekes, mert a PwC három hete kijött éves vezérigazgatói hangulatjelentése enyhén pozitív várakozásokat jelzett. 
Vállalat Csúnya veszteség a Honvédnál - a tulajdonosok mégis bizakodnak
Székely Sarolta | 2021. április 12. 18:37
Bár harmadával nőtt a koronavírus-járvánnyal sújtott évben a Budapest Honvéd értékesítésből származó bevétele, ez kevés volt ahhoz, hogy elkerüljék az újabb tetemes veszteséget év végén. A tulajdonosok újabb pénzinjekcióval várják a fordulatot és a jelenlegi korlátozásokkal teli helyzet megváltozását. Lapunk megkeresésére azonban bizakodásuknak adtak hangot.
Friss
hírlevél
depositphotos