BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2019. november 13. 12:41

Olyan régóta hallunk már arról, hogy az új generációs mobilinternet-szolgáltatás óriási változásokat hozhat az életünkbe, hogy talán már fel sem kapjuk a fejünket, amikor a bevezetés újabb és újabb mérföldköveiről érkezik híradás. Most, hogy valóban rákanyarodtunk a célegyenesre, érdemes megnézni, miért is olyan nagy szám az 5G, mivel tud többet az új technológia?

A zalaegerszegi járműipari tesztpálya 5G mobilszolgáltatást biztosító adótornya. MTI/Varga György

Nem szimplán gyors: elképesztően gyors

Nem kell ahhoz generációváltás, hogy tudjuk: az új, jobb minőségű internet első sorban gyorsabb kapcsolatot jelent. A vezetékes és a mobilszolgáltatók is időről időre nagyobb sávszélességű csomagokat kínálnak az ügyfeleknek, hozzá is szoktunk talán, hogy amikor új szerződést kötünk, vagy frissítjük a meglévő előfizetésünket, általában a korábbinál valami gyorsabb csomagra szerződünk. Az 5G-nél sincs ez másképp, itt is növekedni fog a sebesség - ezúttal azonban sokkal inkább úgy érdemes fogalmazni, hogy elképesztően nagyot ugrik.

A 4G LTE hálózatokon átlagosan 15-70 Mbit/s letöltési sebességgel számolhatnak a felhasználók, városi környezetben elvileg a 300 Mbit/s az elérhető maximum. Az 5G ennek az első tesztek szerint a tízszeresét, a másodpercenként 3 Gigabitet tudja, de a szakértők szerint a jövőben ideális körülmények között 10 Gbit / másodperces sebesség is elérhető lesz. Ez azt jelenti, hogy még a nagyfelbontású videófájlok letöltése-küldése is mindössze másodperceket vesz majd igénybe.

Annak idején a 4G hálózatok bevezetése tette lehetővé, hogy az okostelefonok elterjedjenek és valóban "okos" dolgokra kezdjük el használni őket, tömegesen. Az 5G azonban sokkal nagyobb újdonságot hoznak majd: az elképesztő adatátviteli sebesség mellett számos más hasznos fejlesztést lehetővé tesznek.

Az elképesztő sebesség csak egy dolog

A 4G hálózatok a nagyvárosokban, amikor nagyobb tömegek gyűlnek össze egy területen, ma már hajlamosak telítődni - a szolgáltatás ilyenkor akadozhat. Az 5G technológia azonban képes egyszerre sokkal több eszközt kiszolgálni egyidejűleg, a szolgáltatók új frekvenciasávokat is elkezdenek használni. Rengeteget javul majd a megbízhatóság, ami a mobilinternetet használó készülékek rendelkezésre állását fejleszti.

Felpörög a dolgok internete és elfelejthetjük a vezetékeket

Az, hogy az egyébként szupergyors technológia sokkal több eszközt képes megbízhatóan kiszolgálni, talán még nagyobb újdonságot hoz majd: lehetővé teszi, hogy gépek, eszközök vagy akár csak kisebb érzékelők is tömegesen képesek legyenek kommunikálni egymással vagy akár az emberekkel is. A dolgok internete, avagy az IoT fejlesztése elkezdődött, sok helyen már a gyakorlatban is használják, az 5G segítségével azonban minden akadály elhárul a tömeges felhasználás elől. (Emlékeztetőül: az IoT, azaz a dolgok internete, angolul Internet of Things lényegében olyan különböző elektronikai eszközöket jelent, amelyek képesek felismerni valamilyen lényegi információt, és azt egy internet alapú hálózaton egy másik eszközzel kommunikálni. A fogalom hálózatba kötött „intelligens” eszközöket takar, amelyek a beépített szenzoroknak köszönhetően képesek adatot gyűjteni.)

Az 5G számos iparágat gyökeresen alakít majd át: az egészségügytől az ipari folyamatokon át a mezőgazdaságig az élet minden területén új lehetőségeket hoznak a folyamatosan kommunikáló gépek, érzékelők. Az IDC előrejelzése szerint 2025-re 41,6 milliárd eszköz kapcsolódik majd a globális hálózatra világszerte, ezek kommunikációja elképzelhetetlen lenne az 5G nélkül.

Az 5G technológiai szolgáltatók egyik legfontosabb ígérete az, hogy amikor valóban teljes sebességgel dübörög majd az ötödik generációs internet, valóban nem lesz szükség semmilyen kábelre, hogy információt, adatot, szórakoztató tartalmat juttassunk el mobileszközeinkre, nem mobil eszközeinkre (okostévénkre, biztonsági rendszereinkre...) vagy éppen önvezető autóinkra.

Jön a valós idejű adatszolgáltatás

A rendkívüli sebesség valamint az eszközök tömegének nagy megbízhatóságú kapcsolódási lehetősége mellett a rendkívül alacsony válaszidő az 5G technológia egyik forradalmi újítása. Leegyszerűsítve: ez az az időtartam, ami szükséges ahhoz, hogy egy eszköz válaszoljon a kommunikáció során egy másik eszköznek. A 3G hálózatoknál ez 100 milliszekundum volt, a 4G pedig 30-50 milliszekundumot tud. Az 5G ezzel szemben 1 milliszekundumos vagy ez alatti válaszidőre is képes. Lehet, hogy már a 100 vagy a 30 sem tűnik soknak, de ha arra gondolunk, hogy egy önvezető autónak kell elkerülnie egy balesetet, vagy egy sebészeti beavatkozást egy másik kontinensről levezénylő orvosnak kell vezetnie egy operáló robotkart, akkor megérthetjük, milyen óriási jelentősége van az 1 milliszekundum alatti válaszidőnek: ez gyakorlatilag már valósidejű kapcsolatot jelent két vagy több eszköz között. (Nem mellesleg: az emberi szem és agy között 10 milliszekundum alatt utazik át az információ - a gépek most először léphetik át ez a "reakcióidőt" vezeték nélküli internetes kapcsolattal.)

Mikor hasíthatunk az 5G-n?

Bizonyos szempontból már ma is velünk van a jövő technológiája: Magyarországon is kaphatóak olyan mobilok, amelyek képesek az 5G használatára, októberben pedig a Vodafone elsőként elindította kereskedelmi 5G szolgáltatását. Egyelőre azonban a készülék-kínálatnak csak kicsi (ráadásul a legdrágább) szegmense alkalmas a legújabb technológia használatára, és az 5G lefedettség is meglehetősen kicsi, valójában egyelőre Budapest egy részére terjed csak ki. Ez nem magyar sajátosság, sokkal inkább az élenjárók között vagyunk - az egész világban még csak most ébredezik az új technológia gyakorlati alkalmazása, szakértők szerint további 3-5 évre lesz szükség ahhoz, hogy a széles tömegek valóban használatba vegyék az 5G-t, az önvezető autókhoz hasonló technológiai megoldások elterjedése pedig további éveket vesz majd igénybe. Az első fecskék azonban már itt vannak, számos helyen a gyakorlatban is használják már a technológiát - az 5G által biztosított új üzleti lehetőségekről sorozatunk következő részében olvashat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Címkék: Vállalat 5G

Vállalat Július elején indulhatnak a közvetlen charterjáratok a tengerparti üdülőhelyekre
MTI | 2020. május 31. 12:37
Aki akar, utazhat.
Vállalat Egyértelműen fickósabb, macsósabb lett Trump a sikeres SpaceX-kilövéstől
MTI | 2020. május 31. 08:17
"Nem lehetsz első a Földön, ha második vagy az űrben", mondta az amerikai elnök a sikeres indítás után, majd hozzátette, hogy az USA nem is lesz második semmiben.
Vállalat Startupokat célozna meg Áder János klímavédelmi alapítványa  
Valkai Nikoletta | 2020. május 30. 19:55
40 millió forint keretösszeggel írtak ki pályázatot, a győztes is megvan.
Vállalat Hivatalos: bevette Debrecent a BMW
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 29. 19:59
A BMW Group átvette és kifizette a leendő debreceni autógyárának a területét, az ingatlan tulajdonjogát megszerezte.
Vállalat Három cégéből 20 milliárdos osztalék hullott Mészáros Lőrinc ölébe
Székely Sarolta | 2020. május 29. 15:36
A felcsúti polgármester három nagyobb építő- és vasútipari cége hozta a kötelezőt. Sőt, a zászlóshajónak is tekinthető Mészáros és Mészáros Kft. még várakozáson felül is teljesített.
Vállalat Trump rendelettel bünteti a közösségi médiát, mert megsértődött a Twitterre
MTI | 2020. május 29. 09:18
Mark Zuckerberg azonnal az amerikai elnök mellé állt.
Vállalat Az Audi is kisöpörte a padlást, 700 milliárd forintot vittek haza
Király Béla | 2020. május 29. 06:16
Az Audi Hungária is közzétette a 2019-es gazdasági adatait, amelyből az derül ki, hogy az autógyártó vállalat magyarországi tevékenysége tovább erősödött. Érdekesség ugyanakkor, hogy a társaság nem csak a tavalyi eredményét, hanem annál jóval nagyobb összeget vett ki osztalékként.
Vállalat Töltse fel most még kedvezőbb feltételekkel dolgozói SZÉP-kártyáját!
Natív tartalom | 2020. május 28. 11:16
A megnövekedett keretösszeg és a csökkentett terhek idén még vonzóbbá teszik a dolgozói pihenőkártyát mind a cégek, mind a munkavállalók számára. 
Vállalat Új bioüzemanyag-gyár épül Dunaföldváron
MTI | 2020. május 27. 16:11
A Pannonia Bio Zrt. nyáron kezdi a finomító építését a telephelyén.
Vállalat A hazai autóipari beszállítók jól járhatnak az ellátási láncok átalakulásával
PR | 2020. május 27. 09:38
Két esetben megindult a gyártás átszervezése Kínából Magyarországra– mondta el Konkoly-Thege Máté. A ThegePlastic Kft. ügyvezetője hozzátette, hogy a kormányzati lépések is egyre inkább a hazai ipari szereplők helyzetbe hozását segítik. A fentiek hatására a környezetterhelés is komolyan visszaeshet, illetve a körkörös gazdasághoz köthető beruházások is lendületet kaphatnak – emelte ki.
hírlevél