BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2019. november 15. 14:33

Az ötödik generációs mobilinternet jóval túlmutat azon, hogy másodpercek alatt tölthetünk le nagyfelbontású videókat az eszközeinkre. A legkisebbektől a legnagyobb vállalkozásokig mindenki részesülhet abból az óriási üzleti potenciálból, amit az új technológia jelent – összeszedtünk néhány példát.

Az 5G sokkal több, mint szupergyors mobilinternet - írtuk korábbi cikkünkben arról az új technológiáról, amely már a jelenben is a küszöbön van, és alapjaiban forgatja majd fel a jövőnket. Amellett, hogy az 5G segítségével vezeték nélküli kapcsolat segítségével akár másodpercek alatt tölthetnek le nagyfelbontású videós tartalmakat a lakossági felhasználók, a következő generációs mobilhálózat óriási üzleti potenciált rejt magában a vállalkozások számára is.

Az 5G a nagyobb sebesség mellett jóval rövidebb válaszidőt, nagyobb hálózati kapacitást, megbízhatóbb kapcsolatot jelent, miközben az előző generációs hálózati eszközöknél jóval kevesebb energiára van szükség a használatához. Ennek köszönhetően a mikrovállalkozástól a multi-mamutokig mindegyik cégméret-kategóriában újfajta üzleti lehetőségeket hoz majd, ha az 5G széles körben elterjedtté válik. A Qualcomm korábbi tanulmánya szerint 2035-re 22 millió új álláshelyet hozhat létre az 5G-technológia, segítségével eddigre több mint 12 ezer milliárd dollár értékű áru és szolgáltatás közvetítődhet világszerte, összesen 3000 milliárd dollárral növelve a globális GDP-t 2020 és 2035 között.

A PSB Research pedig 3500 üzleti döntéshozó, elemző és technológiai szakértő körében végzett felmérést arról, milyen változásokat hozhat majd az üzleti világban az 5G. A válaszadók 91 százaléka számít új, még fel sem talált termékek és szolgáltatások megjelenésére, 87 százalékuk új iparágak megjelenésére, 82 százalékuk a kisebb vállalatok méretének növekedésére és a globális verseny erősödésére, 89 százalékuk pedig a termelékenység, a hatékonyság javulására - mindezt kizárólag az 5G elterjedésének köszönhetően.

A napjainkban egyébként is meghatározó szereppel bíró mobiltelefonok szerepe a Qualcomm tanulmánya szerint az 5G-nek köszönhetően tovább emelkedik, és az elektromossággal vagy az autókkal egyenértékű jelentőségű lesz a mobil. A költségek csökkennek, a bevételek növekednek az 5G-nek köszönhetően, ami javítja a vállalkozások hatékonyságát, miközben a távmunka elterjedtsége robbanásszerűen emelkedik majd - a technológiai fejlődés a vállalati kultúrákat most már tényleg elkezdi átalakítani ebbe az irányba, a kiterjesztett és a virtuális valóság (AR és VR) pedig újabb lehetőségeket nyit meg a távmunka előtt. Emellett fejlődnek a vidéki, nagyvárosoktól távolabbi üzleti lehetőségek, köszönhetően az 5G lefedettségnek.

Miközben az 5G üzleti lehetőségei bármilyen méretű, szinte bármilyen területen működő vállalkozásoknál jelentkezhetnek, érdemes néhányat kiemelni ezek közül.

Egészségügy

Az egyébként is gyorsan fejlődő "digitális egészségügyön" óriásit lökhet az 5G elterjedése. A távolról vezérelt robotkar segítségével végrehajtott műtéti beavatkozások rohamosan fejlődnek; a páciensek távfelügyelete, az egészségi állapotra utaló jellemzők valósidejű nyomonkövetése egyre több magánegészségügyi szolgáltató kínálatában van jelen. Ez nem csak a technológiai és az egészségügyi szektorban működő cégeknek jelent üzleti lehetőségeket: a Fidelity International korábbi tanulmánya arra hívja fel a figyelmet, hogy az egészségbiztosítási piac is rengeteg módon használja a viselhető eszközök nyújtotta lehetőségeket. Ingyen adnak okos fitnesz-karkötőket, hogy a felhasználókról adatot gyűjthessenek, az egészséges élettel kapcsolatos döntéseket pedig honorálja a cég, általában a díjak csökkentésével.

Feldolgozóipar

A feldolgozóipari cégeken világszerte egyre nagyobb a nyomás, hogy minél olcsóbban és minél gyorsabban állítsanak elő termékeket - mindezt úgy, hogy a legyártandó termékek egyre bonyolultabbá válnak. Számos iparág eközben munkaerőhiánnyal küszködik. Az 5G segítségével azonban olyan "okos gyárak" épülhetnek, amelyek sokkal hatékonyabbá teszik a termelést, miközben a költségek is csökkennek - az automatizálás sosem látott szintre emelkedhet, ami csökkenti a munkaerőtől való függőséget. Bár sokan a munkahelyük elvesztésétől félnek az automatizálás miatt, valójában több energia marad a "robotolás" helyett a kreativitást (is) igénylő feladatokra. A kiterjesztett valóság (AR) használatának elterjedése az 5G-vel megtámogatva további lehetőségeket rejt a feldolgozóiparban, például a távoli karbantartási feladatok megkönnyítésével.

Szállítás, szállítmányozás

Az 5G elterjedése elengedhetetlen az önvezető járművek elterjedéséhez. Az egymással és az infrastruktúrával is kommunikáló vezető nélküli járművek (kamionok, teherautók, személyautók...), a forgalmi helyzethez alkalmazkodó okos közlekedési jelzőlámpák és a hasonló találmányok jelentősen csökkenthetik a közúton töltött időt mind a szállított áruk, mind a személyek tekintetében. Ráadásul aki önvezető járműben utazik, az tud menet közben akár dolgozni is... Az 5G emellett lehetővé teszi azt is, hogy a szupergyors vonatok "fedélzetén" is legyen szélessávú internetes elérés. Mindez persze nem csak munkára jó: az újgenerációs mobilinternet egészen újfajta szórakozási és kikapcsolódási lehetőségeket teremt az utasok számára akár egy önvezető autó, akár egy közösségi közlekedési eszköz fedélzetén is. Berobbanhat a különböző applikációk és szórakoztató tartalmak piaca az 5G-nek köszönhetően. A szállítási és logisztikai iparág pedig összességében a várakozások szerint az elsők között kerülhet az 5G legnagyobb haszonélvezői közé.

Kereskedelem

Az 5G forradalmi változásokat hozhat a mobilos AR- és VR-vásárlás területén is. Ez azt jelenti, hogy mobilunk és a kiterjesztett valamint a virtuális valóság segítségével úgy "járhatunk be" óriási alapterületű üzleteket, hogy valójában ki sem mozdulunk otthonunkból. A kereskedőknek emellett virtuális áruházaikban sokkal könnyebb lesz a begyűjtött adatok alapján személyre szabott termékeket és szolgáltatásokat kínálniuk a vásárlóknak. Ha pedig mégis (fizikailag) elmegyünk egy üzletbe, lehetőségünk lesz minden információt beszerezni egy termékről egy pillanat alatt a telefonunk segítségével. Az üzletházak környékének folyamatos probléma-faktora a parkolás is (különösen a kiemelt vásárlási időszakokban, karácsony környékén) - az 5G elterjedése az okos parkolási rendszerek tovább fejlődését is segítheti, ami újabb lehetőségeket jelent a kiskereskedelmi szereplők bevételének növelésére, hiszen a vásárlók parkolóhely-keresgélés helyett inkább az üzletekben tölthetik az idejüket. Az 5G segítségével vezérelt és nyomon követett drónok az interneten megrendelt termékek kiszállítási idejének lerövidítésében és a kiszállítási idő gyakorlatilag végtelen testreszabhatóságában jelenthetnek komoly üzleti potenciált a webáruházak számára.

Mezőgazdaság

A magas lefedettséggel rendelkező, folyamatosan megbízhatóan, nagy sávszélességgel üzemelő 5G tovább növeli az okos gazdálkodás vagy másnéven precíziós mezőgazdaság területén meglévő lehetőségeket. A földeken kihelyezett érzékelők folyamatosan monitorozzák a talaj állapotát, tápanyag- és nedvességtartalmát, képesek riasztásokat küldeni a gazdáknak vagy akár automatikusan beavatkozni, műtrágyát kijuttatni, öntözőrendszereket vezérelni - ezzel csökkentve a költségeket, mérsékelve az esetleges termelési veszteségeket, növelve az egy hektárra jutó bevételeket olcsón telepíthető, vezeték nélküli eszközök segítségével. Ahogy a kiskereskedelemben, úgy a mezőgazdaságban is komoly fejlődést hozhat a drónok használatának további elterjedése - a földek levegőből történő megfigyelése során az 5G-hálózaton akár valós időben nagyfelbontású videóképet kaphatnak a gazdák, követve ezzel a termés helyzetét. A kártevőket, fertőzéseket pedig akár már a megjelenést követő első órákban felfedezhetik, jelentősen csökkentve így az esetleges károkat.

A növénytermesztés mellett az állattenyésztők is kiaknázhatják az 5G kínálta üzleti lehetőségeit: ahogy az emberek egészségi állapotát követhetik az orvosok a viselhető eszközöknek köszönhetően valós időben, úgy a jószágét is az állatorvosok, a gazdák. Az okos eszközök, nyakörvek, biléták segítségével a gazdáik folyamatosan tudhatják, milyen egészségi állapotban vannak az állatok, betegek vagy éppen vemhesek, rendesen táplálkoznak.

Mindez persze csak egy kis szelete annak, amit már most ismerünk az 5G által hordozott üzleti lehetőségek közül – a küszöbön álló technológiai robbanás ráadásul olyan lehetőségeket is hordoz, amelyeket egyelőre még el sem tudunk képzelni…

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Címkék: Vállalat

Vállalat Július elején indulhatnak a közvetlen charterjáratok a tengerparti üdülőhelyekre
MTI | 2020. május 31. 12:37
Aki akar, utazhat.
Vállalat Egyértelműen fickósabb, macsósabb lett Trump a sikeres SpaceX-kilövéstől
MTI | 2020. május 31. 08:17
"Nem lehetsz első a Földön, ha második vagy az űrben", mondta az amerikai elnök a sikeres indítás után, majd hozzátette, hogy az USA nem is lesz második semmiben.
Vállalat Startupokat célozna meg Áder János klímavédelmi alapítványa  
Valkai Nikoletta | 2020. május 30. 19:55
40 millió forint keretösszeggel írtak ki pályázatot, a győztes is megvan.
Vállalat Hivatalos: bevette Debrecent a BMW
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 29. 19:59
A BMW Group átvette és kifizette a leendő debreceni autógyárának a területét, az ingatlan tulajdonjogát megszerezte.
Vállalat Három cégéből 20 milliárdos osztalék hullott Mészáros Lőrinc ölébe
Székely Sarolta | 2020. május 29. 15:36
A felcsúti polgármester három nagyobb építő- és vasútipari cége hozta a kötelezőt. Sőt, a zászlóshajónak is tekinthető Mészáros és Mészáros Kft. még várakozáson felül is teljesített.
Vállalat Trump rendelettel bünteti a közösségi médiát, mert megsértődött a Twitterre
MTI | 2020. május 29. 09:18
Mark Zuckerberg azonnal az amerikai elnök mellé állt.
Vállalat Az Audi is kisöpörte a padlást, 700 milliárd forintot vittek haza
Király Béla | 2020. május 29. 06:16
Az Audi Hungária is közzétette a 2019-es gazdasági adatait, amelyből az derül ki, hogy az autógyártó vállalat magyarországi tevékenysége tovább erősödött. Érdekesség ugyanakkor, hogy a társaság nem csak a tavalyi eredményét, hanem annál jóval nagyobb összeget vett ki osztalékként.
Vállalat Töltse fel most még kedvezőbb feltételekkel dolgozói SZÉP-kártyáját!
Natív tartalom | 2020. május 28. 11:16
A megnövekedett keretösszeg és a csökkentett terhek idén még vonzóbbá teszik a dolgozói pihenőkártyát mind a cégek, mind a munkavállalók számára. 
Vállalat Új bioüzemanyag-gyár épül Dunaföldváron
MTI | 2020. május 27. 16:11
A Pannonia Bio Zrt. nyáron kezdi a finomító építését a telephelyén.
Vállalat A hazai autóipari beszállítók jól járhatnak az ellátási láncok átalakulásával
PR | 2020. május 27. 09:38
Két esetben megindult a gyártás átszervezése Kínából Magyarországra– mondta el Konkoly-Thege Máté. A ThegePlastic Kft. ügyvezetője hozzátette, hogy a kormányzati lépések is egyre inkább a hazai ipari szereplők helyzetbe hozását segítik. A fentiek hatására a környezetterhelés is komolyan visszaeshet, illetve a körkörös gazdasághoz köthető beruházások is lendületet kaphatnak – emelte ki.
hírlevél