6p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Olyan régóta hallunk már arról, hogy az új generációs mobilinternet-szolgáltatás óriási változásokat hozhat az életünkbe, hogy talán már fel sem kapjuk a fejünket, amikor a bevezetés újabb és újabb mérföldköveiről érkezik híradás. Most, hogy valóban rákanyarodtunk a célegyenesre, érdemes megnézni, miért is olyan nagy szám az 5G, mivel tud többet az új technológia?
A zalaegerszegi járműipari tesztpálya 5G mobilszolgáltatást biztosító adótornya. MTI/Varga György

Nem szimplán gyors: elképesztően gyors

Nem kell ahhoz generációváltás, hogy tudjuk: az új, jobb minőségű internet első sorban gyorsabb kapcsolatot jelent. A vezetékes és a mobilszolgáltatók is időről időre nagyobb sávszélességű csomagokat kínálnak az ügyfeleknek, hozzá is szoktunk talán, hogy amikor új szerződést kötünk, vagy frissítjük a meglévő előfizetésünket, általában a korábbinál valami gyorsabb csomagra szerződünk. Az 5G-nél sincs ez másképp, itt is növekedni fog a sebesség - ezúttal azonban sokkal inkább úgy érdemes fogalmazni, hogy elképesztően nagyot ugrik.

A 4G LTE hálózatokon átlagosan 15-70 Mbit/s letöltési sebességgel számolhatnak a felhasználók, városi környezetben elvileg a 300 Mbit/s az elérhető maximum. Az 5G ennek az első tesztek szerint a tízszeresét, a másodpercenként 3 Gigabitet tudja, de a szakértők szerint a jövőben ideális körülmények között 10 Gbit / másodperces sebesség is elérhető lesz. Ez azt jelenti, hogy még a nagyfelbontású videófájlok letöltése-küldése is mindössze másodperceket vesz majd igénybe.

Annak idején a 4G hálózatok bevezetése tette lehetővé, hogy az okostelefonok elterjedjenek és valóban "okos" dolgokra kezdjük el használni őket, tömegesen. Az 5G azonban sokkal nagyobb újdonságot hoznak majd: az elképesztő adatátviteli sebesség mellett számos más hasznos fejlesztést lehetővé tesznek.

Az elképesztő sebesség csak egy dolog

A 4G hálózatok a nagyvárosokban, amikor nagyobb tömegek gyűlnek össze egy területen, ma már hajlamosak telítődni - a szolgáltatás ilyenkor akadozhat. Az 5G technológia azonban képes egyszerre sokkal több eszközt kiszolgálni egyidejűleg, a szolgáltatók új frekvenciasávokat is elkezdenek használni. Rengeteget javul majd a megbízhatóság, ami a mobilinternetet használó készülékek rendelkezésre állását fejleszti.

Felpörög a dolgok internete és elfelejthetjük a vezetékeket

Az, hogy az egyébként szupergyors technológia sokkal több eszközt képes megbízhatóan kiszolgálni, talán még nagyobb újdonságot hoz majd: lehetővé teszi, hogy gépek, eszközök vagy akár csak kisebb érzékelők is tömegesen képesek legyenek kommunikálni egymással vagy akár az emberekkel is. A dolgok internete, avagy az IoT fejlesztése elkezdődött, sok helyen már a gyakorlatban is használják, az 5G segítségével azonban minden akadály elhárul a tömeges felhasználás elől. (Emlékeztetőül: az IoT, azaz a dolgok internete, angolul Internet of Things lényegében olyan különböző elektronikai eszközöket jelent, amelyek képesek felismerni valamilyen lényegi információt, és azt egy internet alapú hálózaton egy másik eszközzel kommunikálni. A fogalom hálózatba kötött „intelligens” eszközöket takar, amelyek a beépített szenzoroknak köszönhetően képesek adatot gyűjteni.)

Az 5G számos iparágat gyökeresen alakít majd át: az egészségügytől az ipari folyamatokon át a mezőgazdaságig az élet minden területén új lehetőségeket hoznak a folyamatosan kommunikáló gépek, érzékelők. Az IDC előrejelzése szerint 2025-re 41,6 milliárd eszköz kapcsolódik majd a globális hálózatra világszerte, ezek kommunikációja elképzelhetetlen lenne az 5G nélkül.

Az 5G technológiai szolgáltatók egyik legfontosabb ígérete az, hogy amikor valóban teljes sebességgel dübörög majd az ötödik generációs internet, valóban nem lesz szükség semmilyen kábelre, hogy információt, adatot, szórakoztató tartalmat juttassunk el mobileszközeinkre, nem mobil eszközeinkre (okostévénkre, biztonsági rendszereinkre...) vagy éppen önvezető autóinkra.

Jön a valós idejű adatszolgáltatás

A rendkívüli sebesség valamint az eszközök tömegének nagy megbízhatóságú kapcsolódási lehetősége mellett a rendkívül alacsony válaszidő az 5G technológia egyik forradalmi újítása. Leegyszerűsítve: ez az az időtartam, ami szükséges ahhoz, hogy egy eszköz válaszoljon a kommunikáció során egy másik eszköznek. A 3G hálózatoknál ez 100 milliszekundum volt, a 4G pedig 30-50 milliszekundumot tud. Az 5G ezzel szemben 1 milliszekundumos vagy ez alatti válaszidőre is képes. Lehet, hogy már a 100 vagy a 30 sem tűnik soknak, de ha arra gondolunk, hogy egy önvezető autónak kell elkerülnie egy balesetet, vagy egy sebészeti beavatkozást egy másik kontinensről levezénylő orvosnak kell vezetnie egy operáló robotkart, akkor megérthetjük, milyen óriási jelentősége van az 1 milliszekundum alatti válaszidőnek: ez gyakorlatilag már valósidejű kapcsolatot jelent két vagy több eszköz között. (Nem mellesleg: az emberi szem és agy között 10 milliszekundum alatt utazik át az információ - a gépek most először léphetik át ez a "reakcióidőt" vezeték nélküli internetes kapcsolattal.)

Mikor hasíthatunk az 5G-n?

Bizonyos szempontból már ma is velünk van a jövő technológiája: Magyarországon is kaphatóak olyan mobilok, amelyek képesek az 5G használatára, októberben pedig a Vodafone elsőként elindította kereskedelmi 5G szolgáltatását. Egyelőre azonban a készülék-kínálatnak csak kicsi (ráadásul a legdrágább) szegmense alkalmas a legújabb technológia használatára, és az 5G lefedettség is meglehetősen kicsi, valójában egyelőre Budapest egy részére terjed csak ki. Ez nem magyar sajátosság, sokkal inkább az élenjárók között vagyunk - az egész világban még csak most ébredezik az új technológia gyakorlati alkalmazása, szakértők szerint további 3-5 évre lesz szükség ahhoz, hogy a széles tömegek valóban használatba vegyék az 5G-t, az önvezető autókhoz hasonló technológiai megoldások elterjedése pedig további éveket vesz majd igénybe. Az első fecskék azonban már itt vannak, számos helyen a gyakorlatban is használják már a technológiát - az 5G által biztosított új üzleti lehetőségekről sorozatunk következő részében olvashat.

Címkék: Vállalat 5G
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Penészedés, alkatrészcserék, horpadások a BYD-knél: minőségi gondokkal is küszködik Európában a magyar kormány új kedvenc autógyára
Litván Dániel | 2024. március 16. 17:44
Összességében tarolt tavaly a BYD, de Európában sántikálnak az eladások, és ebben a bosszantó minőségi gondok is szerepet játszanak. Az áraik sem elég alacsonyak ahhoz, hogy igazán nagy szeletet szakítsanak ki a piacból, segíthet mindezen a magyarországi gyár?
Vállalat Tőzsdéről szerezne 750 millió dollárt a közösségi platform, tavaly 90 milliót buktak
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 11:31
22 millió részvényt vinnének tőzsdére, de vajon megveszik majd a kívánatosnak tartott áron?
Vállalat Az MBH Bank szeretné lakossági ügyfeleit is minél inkább a zöld irányba terelni
Natív tartalom | 2024. március 12. 11:01
Az MBH a fenntarthatóság szempontjából szeretne a hazai bankpiac élmezőnyébe tartozni. Ez is kiderül a Puskás András vezérigazgató-helyettessel készült interjúból.
Vállalat Kirobbanó formában az OTP
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 11:13
Az OTP Bank a tavalyi utolsó negyedévben a várakozások átlagát meghaladva 229,987 milliárd forint konszolidált korrigált adózás utáni eredményt ért el, így éves szinten 1008,583 milliárd forinttal zárt.
Vállalat A Budapesti Értéktőzsde nem csak nőnapon támogatja a nők részvételét az üzleti életben
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:50
Az üzleti szférában a vezető testületek arányos összetételét, az esélyegyenlőséget és a nők részvételének támogatását szorgalmazza a Budapesti Értéktőzsde Nyrt. (BÉT), amely ennek előmozdítására szándéknyilatkozatot írt alá több szakmai szervezettel - közölte az értéktőzsde csütörtökön az MTI-vel.
Vállalat Beveszi Kolozsvárt a BMW
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 10:05
A BMW digitális átalakuását segítik majd a kolozvári központból. 
Vállalat Brüsszel megint lecsapott
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:52
Az Európai Bizottság ezúttal az Apple-t sújtotta 1,8 milliárd eurós bírsággal.  
Vállalat Nagy halat fogott ki az egyik hazai tőzsdei cég
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 18:37
William Wells, a Rothschild & Co globális pénzügyi tanácsadó vállalat korábbi Közép- és Délkelet-Európáért felelős igazgatósági alelnöke és ügyvezető igazgatója csatlakozik a 4iG tanácsadóihoz.
Vállalat Nagy veszély leselkedik a DIGI-előfizetőkre
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 15:54
Bezárja és törli a céghez tartozó elektronikus postafiókokat a DIGI, ami sok kellemetlenséget okozhat azoknak, akik minden online fiókjukat ilyen e-mail-címmel használták.
Vállalat Ecserről szolgálják ki Szlovákiát, Szlovéniát, de még Boszniát is
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 13:02
Háromszáz ember dolgozik azon, hogy simán menjenek a dolgok.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG