Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Ha akarjuk, ha nem: a jövőnk közös. Ez a felismerés vezetett el a globális klímavédelmi mozgalmakhoz és ezért jelentek meg a mindennapjainkat is gyökeresen átformáló technológiák, sokszor a legmeglepőbb területeken. Szinte észrevehetetlenül beszivárognak az életünkbe és olyan gyökeres pozitív változásokat indítanak el, amelyekre csak évtizedek múlva fognak rácsodálkozni a dédunokáink.

Ma már senki sem kapja fel a fejét, ha egy akár percekre is kibérelhető elektromos autó suhan el mellette, vagy ha gigantikus szélerőművek tűnnek fel a horizonton. Teljesen természetesnek vesszük a napelemtáblák biztató csillogását, a kertek és erkélyek hangulatát megteremtő filléres szolárlámpákat, vagy egy gyerek sóvárgását az elektromos bicikli iránt. A hőszivattyú vagy a passzív ház fogalma is rendszeresen felbukkan már az ingatlanhirdetésekben, „méregzöld” trendből költséghatékony megoldássá avanzsálva. A környezettudatosság persze nemcsak technológiai fejlődést indukál, hanem újradefiniálja az embertársainkhoz való viszonyunkat, szokásainkat is. Ma már teljesen magától értetődő a szelektív hulladékgyűjtés, pedig az ezredforduló előtt még nagyívű álomnak, jószándékú kísérletnek tűnt csupán. Mégis, mindenki tisztában van azzal, hogy ez a legkevesebb, amit meg kell tennünk önmagunkért, egymásért, a bolygónkért.

Ezek a lépések a jövőbe vezetnek és sokszor fel sem tűnik a változás. Persze tudjuk, hogy nem léphetünk át mindent magunk mögött hagyva a jövőbe, egyik pillanatról a másikra. Számtalan apró változásból áll össze a nagy egész, aminek mindannyian részei és formálói vagyunk. A kollektív cselekvésre, kooperációra éppúgy szükség van, mint az egyéni felelősségvállalásra, a „Mit tehetek még a környezetemért és önmagamért?” kérdés rendszeres feltevésére.

Sokszor több válasz is lehetséges

A leghétköznapibb példánál, a közlekedésnél maradva az autós átülhet egy tisztán elektromos meghajtású autóba, vagy ha az valamilyen okból nem felel meg az igényeinek, dönthet egy hibrid mellett is. Mindkettő egy lépcsőfok a jövőbe, egy kézenfekvő megoldás az ártalmak csökkentésére. Ráadásul sokszor észrevehetetlenül, magától értetődő természetességgel produkál járulékos előnyöket is. Az elektromobilitásnak köszönhetően – amint uralkodóvá válik a technológia – vélhetően a talán nem is olyan távoli jövőben a városaink el fognak csendesedni. Eltűnik a motorzaj, ahogy a füst meg szmog is, és még a legforgalmasabb főutak mentén is évtizedeken át színesek maradnak a homlokzati vakolatok. Persze a legegyszerűbb az lenne, ha senki sem ülne autóba, de legyünk őszinték, az autósok többsége nem tudna könnyen lemondani az ezzel járó kényelemről és sokan munkájukból adódóan meg sem tehetnék. Azt viszont megtehetik, hogy törekednek az ártalomcsökkentésre, például, ha lehet, akkor lecserélik az autóikat elektromosra vagy hibridre, vagy a tömegközlekedést választják – tény, az is gyakran környezetszennyező, de nagyságrendekkel kisebb mértékben.

A technológia utat mutat

A jövő a lehetőségekről szól és azoké lesz, akik élnek ezekkel. Az élet minden területén jelentkeznek újdonságok, újítások és megváltoztatják a szokásainkat. Például egyre több cigarettázó emberben tudatosul, hogy elsősorban nem a nikotin, hanem az égés a cigarettázással összefüggő betegségek legfőbb okozója. Miként az is, hogy a cigaretta égése során keletkező füstben lévő vegyi anyagok a dohányzó emberre és környezetére nézve is károsak. Mintha egy kizárólag villanyautósok által lakott településre behajtanánk egy robbanómotoros füstokádó gépszörnyeteggel…

Egy cigaretta meggyújtását követően a füstjében több mint hétezer vegyi anyag keletkezik és ezek jó része bejut a dohányos szervezetébe. Köztük 93 olyan, amelyet az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA) hivatalosan is károsnak vagy potenciálisan károsnak minősített. A legjobb az lenne, ha az emberek egyáltalán rá sem gyújtanának a cigarettára, vagy ha dohányoznak, akkor mihamarabb letennék, mert már az első cigarettamentes naptól jelentősen csökken a dohányzással összefüggő betegségek kockázata. Mégis, sokan minden figyelmeztetés ellenére sem tudnak lemondani róla, noha kifejezetten zavarja őket az is, hogy a környezetükben lévők egészségét is kockáztatják. Számukra kínál lehetőséget a tudomány fejlődése a füstmentes technológiák formájában.

Az ártalomcsökkentéssel mindenki nyer

A füstmentes technológiákban közös, hogy égés és füst nélkül működnek, így kutatások szerint lényegesen kevesebbet szabadíthatnak fel a cigarettázás során keletkező rákkeltő anyagokból. Ennek köszönhetően nemcsak a dohányos, hanem a környezete is kevesebbet szívhat be ezekből, mint a hagyományos cigaretta esetén. Mindemellett a füstmentes technológiák bizonyos típusainak használata után nem keletkezik csikk sem. Más típusok esetén az eszköz az életciklusa végén szétszedhető, és újrahasznosítható, a legfontosabb közös jellemző tehát az, hogy az alkalmazásuk során nincs égés, így nem keletkezik füst sem. Vagyis az ökológiai lábnyom a füstmentes technológiák használatával is csökkenthető.

A füstmentes technológiák megváltoztathatják a fogyasztói magatartást is: ezeknél a technológiáknál a fogyasztók valószínűleg kisebb arányban dobják el a visszamaradt hulladékot, így kevesebb szemét és környezetkárosító anyag keletkezhet.

Fontos a tájékozódás

A füstmentes technológiákat több nagyobb csoportba lehet sorolni. Az egyik az e-cigaretta, ami nikotinpárát képez, a tartályában lévő, nikotintartalmú folyadék hevítésével. Más megközelítést képvisel a dohány-hevítéses technológia, amely olyan hőmérsékletre hevíti fel a dohányt, hogy dohány- és nikotinpára szabaduljon fel, de még ne történjen égés, így füst sem keletkezik. A harmadik csoport a nikotinsóval működő technológia, ahol kémiai reakció eredményeként keletkezik nikotinpára. Ezen kívül még számos más technológia létezik, azonban ezekben a technológiákban közös, hogy füst és égés nélküli, kevésbé káros alternatívát jelentenek a cigarettázással szemben.

Tény, hogy az új technológiák sem kockázatmentesek, hiszen például nikotint tartalmaznak, ami erős függőséget okoz és megemeli a vérnyomást. Használatuk hosszú távú hatása sem ismert, de az állami brit egészségügyi hatóság (PHE) idén márciusban kiadott közleménye szerint ezek az eszközök csökkentik az ártalmakat azon felnőtt dohányosok esetében, akik nem szoknak le. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy ezek nem leszoktató eszközök.

A dohányzással kapcsolatos ártalomcsökkentés leghatékonyabb módja továbbra is kizárólag az, ha nem dohányzunk. Ha pedig dohányzunk, az ártalmakat úgy csökkenthetjük a leghatékonyabban, ha teljesen abbahagyjuk a dohány- és nikotintartalmú termékek fogyasztását. Az élet más területén pedig tudatossággal és odafigyeléssel próbálunk tenni az ártalmak csökkentéséért.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

(x)

Címkék: Vállalat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Egyre inkább úgy tűnik, 4 százalékkal fog nőni a minimálbér
Valkai Nikoletta | 2021. január 20. 14:16
Elhúzódó egyeztetés után ma sem született végső megállapodás az idei legkisebb bérekről. Készül viszont egy megegyezéstervezet, benne 4 százalékos emeléssel. 
Vállalat A győri Audit is elérte a globális csiphiány
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 12:11
A kecskeméti Mercedesszel szemben náluk nem lesz leállás, de két héten keresztül csak egy műszakban folytatják a gyártást.
Vállalat Alig indult újra a gyártás a kecskeméti Mercedesnél, megint le kell állni
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 11:05
Őket is elérte a globális félvezető-hiány. Egy hónap szünet után vasárnap éjjel kezdődött újra a termelés, de most újabb tíz nap leállás jön.
Vállalat A miniszterelnök barátai most a Citadellát újíthatják fel
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 10:10
20 milliárd forintos megbízást jelent mindez a miniszterelnök barátai kezében lévő cégeknek.
Vállalat 19 milliárdért újítják fel a Lánchidat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 19. 07:46
Hosszas vajúdás után lezárult a felújításra kiírt tender.
Vállalat "Megtaláltuk az utunkat a borkészítésben" – Schieber Anita borról, alkotásról és üzletről
Privátbankár.hu | 2021. január 18. 15:59
Egy szokatlanul barátságtalan időjárással megvert évben, nehéz évjáratban indult útjára tíz évvel ezelőtt a Schieber Pincészet, a kezdeti nehézségek azonban így sem tudták elvenni a kedvet a továbbiaktól. Schieber Anita és férje, Schieber Markus tudatos technológia-fejlesztési lépésekkel, elhivatottsággal, tapasztalatszerzéssel vágott neki a megmérettetésnek, amely a borbarátok kegyeiért zajlik. A tudatos beruházások, a minőségre törekvés és a küldetéstudat meghozta az eredményeket is. A Schieber borok több rangos díjat elhoztak már, Schieber Anita mégis arra a legbüszkébb, hogy a szekszárdi borvidék messze földön híres borászokból álló mezőnye tavaly a borvidék legjobbjának választotta a Tabu kékfrankost.
Vállalat Megint emelte a béreket az Aldi - ennyi most a kezdőfizetés
MTI | 2021. január 18. 11:13
4-8 százalékkal emelte idén a béreket az Aldi Magyarországon.
Vállalat Rövidített munkaidőre kényszerülnek a német autógyárak, mert a kütyüipar elvitte az alkatrészeket
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 09:25
Fennakadt az elektronikai alkatrészek szállítása. Visszapattanna a termelés, de így nem tud.
Vállalat Karácsony Gergely szerint kompenzációt kell adnia a kormánynak a kiesett iparűzési adó után
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 14. 17:09
Teljeskörű és automatikus kompenzációt kell, hogy kapjanak az önkormányzatok - mondta Budapest főpolgármestere a kormányzat és önkormányzati szövetségek egyeztetése után. 
Vállalat 3,3 milliárd forintból fejleszti hazai központjait a GE
MTI | 2021. január 14. 10:26
Budapesten és Szegeden lesz bővítés, a cég 45 új mérnököt vesz fel.
Friss
hírlevél