4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Indul az élet az irodákban, ügyfélszolgálatokon, üzemekben, ez azonban számos új feladatot jelent a cégeknek, annak érdekében, hogy alacsony szinten tartsák a fertőzöttség munkahelyi kialakulásának esélyét. Teljes bizonyossággal nem lehet elhárítani a veszélyt,ezt a munkavédelmi törvény sem várja el tőlük, de azt igen, hogy minimalizálják a munkavállalók megbetegedésének kockázatát. A Piac & Profit magazinban Dr. Balázs Annát, a CMC Déli Klinika vezérigazgatóját kérdeztük arról, hogyan indulhatnak újra a munkahelyekjárványügyi szempontból.

2019-ben kezdte el kialakítani azt a speciális infektológiai, diagnosztikai és immunológiai profilt a CMC Déli Klinika, amely szakmai irányelveinek összeállításában részt vett – többek között – Dr. Jankovics István nemzetközileg is elismert virológus főorvos. Ennek részeként a klinikán idén áprilisban indultak a COVID-19 tesztek.

„Első körben egy olyan diagnosztikai rendszert fejlesztettünk ki, amelyet az európai és az amerikai hatóságok által is elfogadott reagensekkel, a hazai páciens adatokhoz validálva vezettünk be több pontos, rendszeres minőségbiztosítási kontrollal. Majd április közepén csatlakoztunk az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi kezdeményezéséhez, és azóta a szigorú protokolljuk alapján végezzük el a szakmailag indokolt COVID vizsgálatokat. Nyilván minden szolgáltatásunkat az aktuálisan érvényben lévő hatósági eljárásrend – triázs-rendszer – szerint biztosítjuk. A vizsgálataink előtt a nemzetközi protokoll alapján egy specializált állapotfelmérést is elvégzünk a megbízható diagnózis érdekében. Az állapotfelmérés során rögzített adatokat figyelembe vesszük a vizsgálatok kiértékelésénél. Amit a saját rendszerünk bevezetésével pontosan meg tudunk állapítani, az az ellenanyagok termelődésének minőségi és mennyiségi mutatói. Ami azért is fontos, mert azt látjuk, hogy vannak olyan ellenanyagszintek, amik bizonyos betegségekhez vagy gyógyszerekhez köthetők. Így nyilván ezeket a változókat fontos tekintetbe venni a pontos diagnózis megállapításához” – ismertette Balázs Anna.

Dr. Balázs AnnaDr. Balázs Anna

Eddig 1700 szűrést végeztek, többek között vállalatok megbízásából. A munkavállalók egyszeri alkalommal történő, víruskimutatásra irányuló vagy immunológiai tesztelése járványügyi szempontból azonban – a tesztek pontosságától függetlenül –nem nyújt megfelelő védelmet sem a vállalat gazdasági stabilitásának megőrzése, sem pedig a járvány megfékezése szempontjából. Ezért a klinika a vállalati partnerei számára kidolgozott egy speciális komplex pandémiás modellt, amelynek keretein belül járványügyi szakmai segítséget nyújtanak a munkafolyamatok újraindításához, valamint a megváltozott munkakörülmények kapcsán a Munkavédelmi Törvény által előírt kockázatértékeléshez.

„Első lépésben felmérést végzünk a vállalati munkafolyamatokról és a munkavállalói kockázatokról, majd ezek alapján teszünk javaslatot a fertőzésveszély, illetve a munkahelyi járványgócok kialakulási esélyeinek a minimalizálására. A feladat munkáltatóként bennünket is érint: nekem is át kellett gondolni, hogy a saját dolgozóinkkal, munkafolyamatainkkal kapcsolatban milyen kockázatok vannak. A WHO programhoz történő csatlakozás kapcsán is folyamatosan követjük az ezzel kapcsolatos nemzetközi irányelveket, publikációkat, amelyek megteremtik a program alapjait. Nyilván nagyon sok mindent figyelembe kell venni ahhoz, hogy ehhez a dinamikusan változó helyzethez úgy tudjon egy vállalat alkalmazkodni, hogy ne kerüljön azzal a címlapokra, hogy bizonyos egységét beszüntették egy fertőzött munkavállaló miatt” – válaszolta a magazin kérdésre a szakember.

Persze fontos az is, hogy a cég minimalizálja a veszteségeit és minél előbb visszaálljon az üzembiztos, hatékony működése. Ráadásul várhatóan mindezt hosszabb távon szükséges biztosítani, hiszen lehet egy második, vagy akár harmadik hullám is, amíg a vakcina meg nem érkezik. A cikkből megismerheti Balázs Anna véleményét arról is, minek köszönhető, hogy egyelőre alulfertőzöttek a magyarok.

A Piac & Profit magazin írásából kiderül, hogyan vészelte át a fiatal, alig két éve indult magánegészségügyi szolgáltató a három hónapos leállást, mit jelent a precíziós orvoslás, amely a CMC Déli Klinika védjegye, és megtudhatja azt is, mekkora szeletet tud kihasítani egy új szolgáltató a hazai magánegészségügyi tortából. Fizessen elő, vásárolja meg digitálisan vagy keresse a lapot az újságárusoknál június 26-tól!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Egy Eb már nem elég, az impulzusvásárlás kora lejárt a fociban
Marosi Gergely | 2021. június 19. 05:37
John Jensentől Karel Poborskyig, Jan Erikssontól Nuno Gomesig sok olyan futballista volt az Európa-bajnokságok vagy világbajnokságok történetében, akinek játékjogát méregdrágán vették meg egy-egy kiugró teljesítmény után, hogy aztán a vevő végül csalódottan adja tovább őket. Öt éve Dzsudzsák Balázs lehangolva nyilatkozta, hogy a bravúros magyar Eb-szereplés után sem jöttek sorban az ajánlatok, ám az impulzus-vásárlások ideje alighanem elmúlt. Ettől függetlenül a klubok mellett ügynökségek sora figyeli játékosait hol örömmel, hol aggódva – hiszen egy nagy torna befolyásolja, befolyásolhatja a piaci értéket, és hamarosan kezdődik az átigazolási időszak.
Vállalat Óriási fejlesztés jön a Lego nyíregyházi gyáránál
MTI | 2021. június 18. 16:08
A kormány is beszáll 5,8 milliárd forinttal. 
Vállalat Hogy élesztené újra Budapestet a BKIK?
Privátbankár.hu | 2021. június 17. 13:46
A vendéglátóipar mellett más helyi, budapesti vállalkozásokat is segít majd a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara fogyasztásösztönző programja.
Vállalat Megint le lehet ülni az első ülésekre a BKK járatain
MTI | 2021. június 17. 10:40
És ismét lehet jegyet venni a sofőröknél.
Vállalat Megbírságolták Magyarország leggazdagabb emberének cégét
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 15:24
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 500 ezer forintos pénzbüntetést szabott ki az Opus Global Nyrt.-re, mivel a Magyarország leggazdagabb emberének többségi tulajdonában lévő tőzsdei cég nem tette közzé időben a hóvégi jelentését.
Vállalat A cégalapításokból is látszik, felpörgött a vállalkozási kedv
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 14:47
A cégalapítások és megszűnések is azt tükrözik, hogy a koronavírus-járvány kirobbanása utáni visszaesést követően élénkül a magyar gazdaság.
Vállalat Sokaknak kell a 219 ezer forint támogatás
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 11:11
Egy hét alatt több mint hétezren kérték az önfoglalkoztatók támogatását.
Vállalat Jól bekezdett Mészáros Lőrinc cége
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 09:55
Az Opus Global Nyrt. 8,1 milliárd forintos adózott eredményt ért el az első negyedévben. 
Vállalat Két német üzemben rövidített munkaidőt vezetett be a Daimler
MTI | 2021. június 15. 16:06
A globális chiphiány miatt ismét rövidített munkaidőt vezetett be a Daimler autógyártó két németországi üzemében a héten.
Vállalat Globális szolgáltatók közé léphet a 4iG az űrtávközlésben
Privátbankár.hu | 2021. június 15. 08:56
Bejelentette első nemzetközi tranzakcióját a 4iG Nyrt., mellyel tovább folytatódhat a cégcsoport távközlési portfoliójának építése, illetve űripari terjeszkedése.
hírlevél
depositphotos