4p
Az USA-ban mindennek ára van, a veszélynek is. A biztosítók több pénzt kérnek azoktól, akiknek egy bizonyos fajta kutyájuk van, sőt listájuk van arról, melyek a legveszélyesebb fajták. Az újságírók meg persze megírják.

"Tíz, a biztosítók által leggyakrabban feketelistára tett kutyafajta” címmel írt cikket a Bankrate.com. Az USA-ban ugyanis egyes biztosításoknál, mint a házra, ház körüli balesetekre kötött fajtáknál, a kutyatámadás is a károkok között van – nem véletlen hát, hogy a biztosítók veszélyforrásként értékelik.

 

A Bankrate.com egy Einhorn Insurance nevű cégre hivatkozva összegyűjtötte azokat a kutyafajtákat, amelyeket a biztosítók a leggyakrabban tesznek feketelistára, azaz amelyek a leggyakrabban okoznak háztartási baleseteket. Ez általában véres kutyatámadásokat jelent, melyekre a cikk példákat is felhoz – a kutyák védelmében azonban hozzátennénk, hogy minden fajtánál csak egyet-egyet.

1. Pitbull – és terrier

Minden „feketelistázott” kutyafajhoz elmesélnek egy kutyatámadás-történetet, de konkrét számadatokat, statisztikákat nem közölnek. A lista élén mindenesetre a pitbull és a staffordshire terrier állnak – hogy miért így duóban, az nem derül ki. A pitbullok mindenesetre néhány támadás kapcsán a magyarországi hírekben is gyakran előfordulnak. A cikk azonban olyan véleményt is említ, amely szerint ezen kutyusok „démonizálása alaptalan” („are unfairly demonized”).

2. Dobbermann

A Wikipedia családszeretőnek, gyerekszeretőnek, békésnek írja le a dobbermannokat, a véres hírekre éhes amerikaiak viszont egy kutyatámadást részleteznek, ahol gyermek volt az áldozat.

3. Rottweiler

Természetesen itt is eltér a kutyabarátok és a többiek véleménye. Egy kutyabarát-szervezet csupa szépet és jót mond a fajtáról, bár még ők is hozzáteszik, hogy ehhez „ engedelmességre való nevelés, szocializáció, napi gyakorlatok kellenek, és mindig kontroll alatt kell tartani”.

4. Csau csau

Bár néha játékkutyának néz ki, úgy tűnik, a csau-csau korántsem veszélytelen. A jenkik szerint legalábbis ez eredetileg egy vadászkutya, amely bizonyos esetekben agresszívvé válhat.

5. Dán dog

Ez a fajta 100 fontot (mintegy 43 kilót) is elérhet – még az állatorvosok is azt ajánlják, hogy időben kezdjük meg a nevelését.

6. Perro de Presa Canario

Ez a fajta vélhetően nem szaladgál sok hazai udvarban, a Wikipedia szerint mindenesetre „kanári-szigeteki kutya” a neve. Talán leginkább a bulldoghoz hasonlít, de sok más fajtát is felsorolnak őseként. Mondjuk a spanyolul tudók már a név alapján gyanút foghatnak, a „presa” ugyanis prédát (is) jelent, ami nem éppen békés foglalkozásra utal (kanári-szigeteki nyomkövető kutyának vagy vérebnek is lehetne fordítani).

De, kérdem én, miért is háziasította az ember a kutyát? Csak nem vadászatra?

Az amcsik szerint viszont 15 évre ítéltek egy nőt San Francisco-ban a kutyái miatt, amelyek 75 harapást ejtettek a szomszédon.

7. Szamuráj akita

Az Akita állítólag a szamurájok kutyája volt, meglepő, ha harcos? Nem igazán. Még a kutyabarátok amerikai szervezete is állandó felügyeletet javasol mellé, ha gyerekek vagy más kisállatok vannak a közelben.

8. Alaszkai malamut

Sok szépet és jót mondanak erről az eszkimó-kutyáról, intelligencia, alkalmazkodás, kitartás. De sajnos kutyatámadásokról is jöttek hírek.

9. Katonai német juhász

Hát igen, felénk nagyon gyakori. De háborús filmekben vagy krimikben is, nem nehéz róla harcos múltat feltételezni. Hogy azért van-e a biztosítók feketelistáján, mert gyakori fajta, vagy a vérében van – nem foglalnék állást. Talán az a meglepő, hogy ennyire hátul van a listán?

10. Elítélt szibériai husky

A 2012-es évben egy szibériai husky -  egy bírósági ítélet szerint – meggyilkolt egy szegény csivavát egy parkban. Nagy per lett belőle, a kutyust el is ítélték, a gazdáját különböző dolgokra kötelezték, mint például a szájkosár alkalmazása.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG