Ezek a receptek, amellett, hogy biztonságérzetet adnak, olyankor, amikor szinte ki sem látszunk a teendőkből, gyakran jól variálhatók is, így sosem válnak unalmassá. A Borsdaralo.hu magazin szerkesztőinek segítségével készült összeállításunkban, 3 ilyen alapreceptet mutatunk be.
Muffin alaprecept
Az alábbi alap muffin receptet tetszőlegesen variálhatjuk, ízesíthetjük. A megadott mennyiségekből 12 darab muffin jön ki. Először keverjük össze a száraz hozzávalókat: 300 g lisztet, 120-150 g cukrot, 2 teáskanál sütőport és 1 csipetnyi sót.
Ezután a nedves hozzávalók összekeverése következik: dolgozzunk össze 90-100 g vajat, 160 ml tejet, 2 nagy tojást és vanília aromát ízlés szerint.
Az előbbiekben leírt alap muffin receptet kétféleképpen is elkészíthetjük. A 2 metódus közül vegyük górcső alá az egyszerűbbet, az „angol-módit”. Nincs is más dolgunk, csak kézzel összedolgozni az összetevőket, külön szeparálva a száraz hozzávalókat a nedvesektől.
A két masszát öntsük egybe, majd keverjük össze alaposan. Figyelem! A tésztát ne keverjük túl sok ideig. A „túlkevert” tészta nyúlós, és megvan rá az esély, hogy sütés után rágós, kemény lesz.
Ha kész van a muffin tészta, megtölthetjük a kapszlikat. Ne feledjük, a muffinok a sütőben megnőnek, hagyjunk elég helyet nekik ehhez, és a kapszlikat körülbelül 80%-ig töltsük meg. A tésztát 190 Celsius fokra előmelegített sütőben sütjük, 18-20 percig.
Guacamole alaprecept
A guacamole eredetileg egy azték eredetű pikáns étel, ami avokádóból készül. Itt Európában a mexikói konyha egyik jellegzetes fogásaként ismerhetjük. Az eredeti guacamole recept birtokában, pillanatok alatt varázsolhatunk egzotikusnak ható, pikáns ízvilágú előételt a vendégsereg elé.
A guacamole elkészítéséhez szükségünk lesz 1,5-2 db avokádóra, ami lehetőség szerint kellőképpen érett. Ha a boltban csak nagyobb méretűek közül tudunk választani, akkor elég, ha 1,5-et használunk el.
Kelleni fog még egy fél lilahagyma apróra vágva, 1 nagyobb méretű paradicsom és egy fél lime leve is. Ami pedig a fűszereket, illetve az ízesítést illeti, legyen kéznél egy kevés friss koriander, olívaolaj és só.
A mozsárba öntsük bele az olívaolajat, majd morzsoljuk össze benne az apróra vágott lilahagymát egy kevés korianderrel. Érdemes erre a műveletre időt szánni, hogy kioldódjon az alapanyagok aromája.
A kikanalazott avokádóhoz adjuk hozzá a lime-ot, majd alaposan dolgozzuk össze őket egy villával, de nem feltétlenül kell teljesen pépesnek lennie. Végül adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot és a hagymás olívaolajat.
Kókuszgolyó narancsízesítéssel
A kókuszgolyó az egyik legegyszerűbb édesség, amit nagyon gyorsan el lehet készíteni, ráadásul nagy előnye, hogy nem igényel sütést, ezért nyáron is jó választás, ha a vendégeket szeretnénk megkínálni, valami finomsággal.
Ha szerinted is verhetetlen páros a csokoládé és a narancs, akkor mindenképp próbáld ki az alábbi narancsos kókuszgolyó receptet!
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 25 dkg háztartási keksz
- 15 dkg porcukor
- 10 dkg vaj
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 1 dl tej
- 4 dkg reszelék a hempergetéshez
- + 1 nagyobb narancs frissen reszelt héja, akár a leve is
A narancsos kókuszgolyó elkészítése pofon egyszerű, a kókuszreszelék kivételével összedolgozzuk a hozzávalókat, majd fél óra hűtőben való pihentetés után, vizes kézzel golyókat formázunk. A golyókat meghempergetjük a kókuszreszelékben.
Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos ötletet adnunk a sütéshez és főzéshez. Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is!