<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Három éve még csak egy gyenge viccnek tűnt, most egyre inkább úgy tűnik, komolyan kell venni az Amazon ötletét: folyamatosan próbálkoznak a drónos házhozszállítással, az egyik kísérleti terepen meg is történt az első ilyen ügylet - a megrendeléstől a kézbesítésig mindössze 13 perc telt el. Sok kérdést felvet még a technológia, de a lényeg már kezd körvonalazódni.

Miközben itthon a hírek szerint a Magyar Postának a munkaerőhiány miatt alaposan meggyűlik a baja a karácsonyi csomagok kézbesítésével, amit a kormány csak tetézett a nyugdíjasoknak (és másoknak) küldött last minute Erzsébet-utalványokkal, az Amazon történelmet írt a csomagszállításban.

Az Amazon három éve lengette be, hogy arra készül, drónokkal (is) szállítsa házhoz a nála megrendelt csomagokat. A terv igen ambíciózus, és főleg a légügyi és más szabályozási kérdések miatt ütközik egyelőre akadályba a tömeges megvalósítás. Most azonban kiderült, Cambridge közelében már egy ideje folynak a kísérletek arra, hogy a Prime Air névre keresztelt szolgáltatást elindítsák. Ebben csak néhány tucat ügyfél vesz részt, így a tömeges elterjedéstől még messze vagyunk.

Mindenesetre december 7-én az Engadget beszámolója szerint megtörtént az első drónos kiszállítás. Mindössze 13 perccel azután, hogy a megrendelést véglegesítették a webáruházban, már landolt is a ház előtti gyepen a drón a csomaggal. Mindez így néz ki az Amazon videóján:

A Cambridge közeli raktárat direkt az ilyen típusú rendelések teljesítésére alakították ki. Miután beérkezett a megrendelés és a csomagot összeállították, egy motorizált pályán hagyja el a felpakolt drón az épületet. A felszállás után legfeljebb 120 méteres magasságban jut el a célhoz a szerkezet.

Az Amazon drónjai jelenleg csak nappal repülhetnek, napos időben - esőben, hóban vagy jeges körülmények között nem szállhatnak fel. A társaság szerint az ilyen pilóta nélküli gépeknek számára el kellene különíteni egy saját légtér-részt, ahol csak a drónok repülhetnének.

Bár a nagy-britanniai Cambridge mellett az Egyesült Államokban, Izraelben és Ausztriában is folynak tesztek a Prime Airrel, egyelőre még jól láthatóan gyerekcipőben jár a szolgáltatás. Mindenesetre három éve még Jeff Bezos Amazon-vezér bejelentése még csak egy gyenge viccnek tűnt, mostanra viszont jól látszk, hogy valóban része az Amazon terveinek - hívja fel a figyelmet az Engadget. Az persze biztos, hogy jóval nehezebb lenne mondjuk London egén drónos kiszállítást szervezni, mint a Cambrigdge-környéki vidéki környezetben.

Nem lesz egyszerű a szabályozás

Jelenleg az Európai Unióban nincs összehangolt szabályozás a drónok használatáról, bár az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség már dolgozik egy szabálycsomagon. Az európai légiügyi szervezetek közös közleményben tudatták: szorgalmazzák a drónok regisztrációját és a vezetők kötelező képzésének bevezetését. Csak a brit Polgári Repülési Hatóság tavaly 12 hónap alatt hét esetről számolt be, amikor a leszálló repülőgépek majdnem összeütköztek egy drónnal.

Az Egyesült Államok előrébb jár, már elkészült a kereskedelmi célú drónok forgalmát szabályozó törvény. A bejelentéssel az amerikai kormány gyakorlatilag szabad utat nyitott a vezető nélküli repülők kisebb méretű típusainak kutatási, oktatási és szállítási célból történő alkalmazásához. Igaz, a forradalom még várat magára: a szabályozás nem vonatkozik az Amazonra és a Google óriáscég leányvállalatára, az Alphabetre. Ezeknek a cégeknek a drónnal történő szállításokra külön szabályozást dolgoznak ki.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló A nap képe: ezer forintért adják a tejet ebben a budapesti áruházban
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 18:01
Bio és 3,5 százalékos, de az ártól akkor is lehidaltunk. 
Vásárló A karácsonyi ajándékon is spórolnak a magyarok
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 14:53
Kevesebb ajándékot vesznek a magyarok idén karácsonyra, és 7 százalékuk senkinek nem ad ajándékot - derült ki a Yettel országos reprezentatív kutatásából.
Vásárló Néhány nap, és ajándékot kapnak a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2022. november 16. 14:19
Csökken a tankolás ára.
Vásárló A LEGO® a felnőttek arcára is mosolyt csal
Márkázott tartalom | 2022. november 15. 08:32
Ha Neked is fejtörést okoz a karácsonyi ajándékok kiválasztása, segítünk. Mit szólnál valamihez, ami játékos örömöt szolgáltat, megmozgatja a kreatív gondolatokat és lehetőséget kínál a humoros énetek kiélésére? A LEGO nem csak a gyermekek játékszere; minden felnőtt számára létezik hozzá illő készlet, legyen szó járművekről, művészetről és dekorációról, filmekről vagy videójátékokról. Lepd meg a szeretteid és élvezzétek a közös játékot!
Vásárló Az otthon és a kert gondozásához nélkülözhetetlen eszközök
Márkázott tartalom | 2022. november 13. 08:52
Amikor egy lakásról vagy házról, és a hozzá tartozó kertről gondolkodunk, általában nem az az első gondolatunk, hogy milyen szerszámokra és szerszámgépekre lesz szükségünk a karbantartásához. Pedig számtalan olyan eszköz van, ami nélkül nem tudjuk megoldani még a legegyszerűbb feladatokat sem. Nézzük, milyen dolgok nélkülözhetetlenek a ház körül!
Vásárló A húsdaráló és a legfontosabb alkatrészei
Márkázott tartalom | 2022. november 12. 09:44
A darált húsos ételeket imádjuk. Össze is fut a nyál a számban, ha a rakott spagettire vagy a bolognai spagettire gondolok, de az egytálételeket is bármikor szívesen tálaljuk otthonunkban. Azok számára, akik friss alapanyaggal szeretnének dolgozni, elengedhetetlen a húsdaráló.
Vásárló A nap képe: újabb boltban korlátozzák a tojásvásárlást
Privátbankár.hu | 2022. november 12. 09:40
Kollégánk a Reál boltjában járva látta ezt a figyelmeztető táblát.
Vásárló Készülnek a nagy lakásfelújítási tervek?
Márkázott tartalom | 2022. november 11. 09:48
Sokszor észre sem vesszük, hogy mennyire ráférne az otthonunkra egy alapos tatarozás, hiszen a forró nyári hónapokban sokkal többet tartózkodunk kint a szabadban, és leginkább csak akkor szembesülünk az otthonunk hiányosságaival, amikor az ősz és a tél bezár minket a négy fal közé.   Ilyenkor akad ugyanis időnk arra, hogy alaposan szétnézzünk, és mivel a hideg esték amúgy is kuckózással telnek, jobban felerősödik bennünk a vágy, hogy tovább csinosítsuk az otthonunkat.
Vásárló Árstop: néhány nap haladékot kaptak a boltok
Privátbankár.hu | 2022. november 10. 17:07
November 14-ig nem büntetnek a krumpli és tojás árstopok megsértése miatt.
Vásárló Katasztrofálisan gyenge a forint, hirdess inkább euróban!
Márkázott tartalom | 2022. november 9. 14:13
Úgy látszik nincs remény a 400 forint alatti euróra, hiszen az elmúlt napokban is épphogy csak benézett 400 alá a forint. Az utóbbi időszak átmeneti erősödése az euróval szemben már megtorpant. Így akár megtakarításról, akár befektetésről van szó, érdemes euróban gondolkozni. És ha eladó ingatlanunk van, az árfolyam kockázat elkerülése érdekében érdemes azt is euróban értékesíteni. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG