<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Áprilisban 11,5 százalékkal nőttek a termelői árak, ami lassuló ütemet jelez, de az élelmiszerárakat felfelé húzza. Szakértő szerint ez a trend folytatódhat a következő időszakban is.

Az élő állatok és állati termékek árának növekedése (3,2%) messze elmaradt a növényi termékek áremelkedésétől (15,9%) - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

2013-ban eddig a növények közül a gabonából és az ipari termékekből a tárolt mennyiséget értékesítették, ezért még a 2012. évi záró készletek határozzák meg az árakat. A zöldségeknél elkezdődött a primőr termékek értékesítése, emellett az áremelkedéshez a márciusi télies időjárás is hozzájárult.

A nemzetközi piacok hatnak a hazai árakra

A KSH közleménye szerint a gyümölcsöknél áprilisban már árulták a szamócát, de a csoporton belül még mindig az almának van döntő súlya. 2013 áprilisában a gabonafélék ára 18,4%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A búza és a kukorica ára 2012 folyamán folyamatosan nőtt. A búzánál a

Fórián Zoltán

2013. januári csúcs nem érte el a 2011. márciusi rekordárat, a kukoricánál pedig kismértékben meghaladta azt. Mindkét terméknél a januári csúcs óta kismértékben csökkentek az árak.

Fórián Zoltán, az Agrár Európa Kft üzletág igazgatója a Privátbankárnak elmondta, hogy az indexek az egész élelmiszeriparban csökkenő ütemben növekednek, ennek ellenére felfelé húzzák az élelmiszerárakat.  Ez a trend várhatóan folytatódik a következő időszakban is. Ennek az az alapja, hogy a gabonaárak a nemzetközi piacokon tíz hónapja folyamatosan csökkennek, ami megjelenik nálunk is.

Az ipari növények ára 15,2%-kal nőtt az előző év áprilisához mérten, ezen belül az olajos növények ára 14,7%-kal lett magasabb. A burgonya árindexe idén áprilisban – a 2012. évi igen alacsony árak miatt – 78,5%-kal növekedett az előző év azonos időszakához képest.

Fórián Zoltán szerint a krumpli azért emelkedett ilyen mértékben, mert kevés termett belőle tavaly. Ráadásul azokban az országokban is alacsony volt a termésátlag, ahonnan esetleg beszerezhettük volna a krumplit.

A zöldségfélék ára 6,8%-kal emelkedett áprilisban. Ebben az időszakban a paradicsomnak és a paprikának van a legnagyobb súlya. A paradicsom ára mind a piacon, mind a felvásárlásnál közel 20%-kal drágult. Eközben a paprika ára a piacon több mint 17%-kal csökkent, míg felvásárlási ára ugyanennyivel nőtt. A gyümölcsök árszintjét továbbra is az alma ára határozza meg, ami több mint 10 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A szamóca a rossz időjárás miatt megközelítőleg 50%-kal került többe, mint egy évvel korábban. Így a gyümölcsárindex 13%-kal emelkedett 2012 áprilisához mérten.

A húsárak vegyesen alakultak

A vágóállatok áprilisi termelői árszintje 3,4%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A vágómarha felvásárlási ára 23,7%-kal csökkent. A baromfi árnövekedése továbbra is kétszámjegyű (10,2%) maradt. A üzletág igazgató szerint ez azért alakult így, mert nagy a baromfi iránti kereslet külföldön és ez húzza az árakat. Ugyanakkor a vágómarha ára azért tudott csaknem negyedével csökkenni, mert befagyott az exportpiac.

A vágósertés termelői árának növekedése tavaly áprilisban 22,5, idén már csak 3,2% volt. Áprilisban a vágósertés felvásárlási ára 395 forint volt kilogrammonként.

2013 áprilisában az állati termékek ára 2,8%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A tej felvásárlási ára év eleje óta lényegében stagnált, 95 forintba került literenként, így a 2012. áprilisihoz képest a termelői árszintje 5,9%-kal nőtt. A tojás termelői árszintje az előző év azonos időszakához viszonyítva 20,7%-kal csökkent, ami a tavaly bevezetett baromfitartási jogszabály miatt kialakult hirtelen árnövekedést (63,4%) részben kompenzálta.

2013. január–áprilisban a mezőgazdasági termelői árak 15,8%-kal nőttek az előző év azonos időszakához mérten. Ugyanez a típusú index 2012 első négy hónapjában 2,3%-kal csökkent.

Vásárló Végül nem a kormány csodafegyvere hatott: egyéves mélypontra esett az élelmiszer-drágulás
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2023. június 7. 05:48
Ahogy az várható volt, beérik a bázishatás: most is akkorát drágult a családi nagybevásárlás, mint tavaly nyáron, de százalékos értékben kifejezve rég nem látott mértékűre csökkent az éves árindex a Privátbankár Árkosár-felmérése szerint. Az árstopos krumpli meglepően nagyot drágult, a kötelező akciók hatását pedig megtippelni sem lehet, mivel egyébként is tele vannak akciós táblákkal az üzletek.
Vásárló Az Aldi nagyot megy a briteknél, már egy éve a legolcsóbb szupermarket
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 16:23
Az Aldi lett Nagy-Britannia legolcsóbb szupermarketje a 12. egymást követő hónapban is, de alig maradt el tőle a Lidl.
Vásárló Ha szerdán tankolna, ezzel fog szembesülni
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 14:47
Nem nyúlnak az üzemanyagok árához a hét közepén. 
Vásárló A Spartól a kisujját kéri kormány, de a karját kapja
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 13:58
A Spar csoport az akcióköteles időszak első napjától több mint 700 akciós ajánlattal várja vásárlóit, 300 termék árát pedig a május 31-i áron befagyasztja – közölte szupermarket lánc. A kötelező árengemény mértékét jelentősen meghaladóan olcsóbb tételek is szerepelnek a csökkentett árú kínálatban.
Vásárló Gyereknek lenni jó!
PR | 2023. május 31. 15:28
A gyermeki fantázia világokat képes teremteni. De mi történik akkor, ha a valóság ugyanolyan csodálatos, mint a szárnyaló képzelet? Ha egyszer csak életnagyságú TRex hátára lehet pattanni, lehetőség nyílik ráját simogatni, cápát etetni, trambulinon ugrálni?
Vásárló „Ősi” amerikai kaja lenne a hamburger? Ugyan, a kínaiak már kétezer éve eszik
Molnár Csaba | 2023. május 28. 18:21
McDonald’s, Burger King, Wendy’s, Five Guys – a világ legnagyobb hamburgerező étteremláncai mind amerikaiak, így kézenfekvőnek tűnik, hogy Amerika – sok minden más mellett – a basic street food, a hamburger szülőhazája. Pedig nem, nagyon nem. Amellett, hogy a 19. században a nagy kivándorlási hullám előtt Európában már létezett a hamburger (bővebben a keretes írásban), a kínaiak több mint kétezer éve készítik és eszik a zsemlekenyérbe töltött raguszerű húst.
Vásárló Top 10 női parfüm 2023 - szezonnyitó illatok
Márkázott tartalom | 2023. május 25. 11:43
Az illat - a megjelenés szerves része. Egyes illatok erős mágneses térként vonzanak, mások fordítva eltávolodásra késztetnek. Az aroma sokat elárul az emberről, egyfajta névjegykártya. Ezért olyan fontos megtalálni a megfelelő parfümöt. A trendekről, a kiválasztási szabályokról és a 2023-as 10 legjobb női parfümről beszélgetünk.
Vásárló Ez a világ 10 legkülönlegesebb és legdrágább luxusórája
Kollár Dóra | 2023. május 20. 18:36
A luxusórák az egyik legfontosabb státuszszimbólumnak számítanak, azonban ezek közt is akadnak elképesztő különlegességek. 
Vásárló Sokat drágult a hús vagy a zöldség? Nézze meg az angoloknál, na, ott kilőttek az árak!
Molnár Csaba | 2023. május 17. 09:56
A brit szupermarketekben árusított húsok és zöldségek ára csaknem megduplázódott a tavalyi év azonos időszakához képest.
Vásárló Újabb széleskörű árcsökkentés a Tesconál
Molnár Csaba | 2023. május 17. 09:02
A Tesco további árcsökkentéseket jelentett be 30 saját márkás tészta- és étolajtermékre brit hálózatában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG