A közlemény szerint a minták határérték feletti mennyiségben egyáltalán nem, kimutatható mennyiségben ugyanakkor tartalmaztak rovarölő- és gombaölőszer-maradékot. Az ökológiai gazdálkodásból származó (bio) mintákból semmilyen növényvédőszer-maradék sem volt kimutatható.
A vizsgálat kimutatta, hogy gombaölő hatású növényvédőszerek gyümölcsrészbe való bejutása rendkívül alacsony, szermaradék jellemzően csak a narancshéjban volt kimutatható, ott is csak igen kis koncentrációban. Ezen termékekből azonban több (esetenként több száz) kilogrammot kellene elfogyasztani az egészségügyi kockázat alsó határának eléréséhez - hangsúlyozta a Nébih.
Íz, illat, szín, hámozhatóság
Valamennyi minta bőven meghaladta a cukorsav aránynál előírt minimum értéket és a létartalomra vonatkozó előírásoknak is megfeleltek. A termékek többsége 100 grammonként 40-70 milligramm C-vitamin mennyiséget tartalmazott, így egy narancs elfogyasztása fedezi az ajánlott napi C-vitamin bevitel több mint felét.
A kedveltségi teszten az is kiderült, hogy az íz és a szín nincs szoros összefüggésben egymással, vagyis a szép élénk szín még nem garancia a finom ízre - olvasható a közleményben.