A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtöki közleménye szerint 46 féle, hazai boltokban kapható fűszerpaprika őrleményt ellenőriztek és 11-nél találtak kifogásolnivalót. Kiemelték: a magyar fűszerpaprikák kimagaslóan teljesítettek a Nébih terméktesztjén.
A Nébih csütörtöki közleménye szerint a karácsonyi időszakban a hazai boltok kínálatát ellenőrizték, 46 féle fűszerpaprika-őrlemény hatósági laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatát végezték el.
Hol termett?
Eredetüket tekintve a fűszerpaprika-őrlemények 48 százaléka kevert volt, Magyarországról és más uniós országból származtak, 39 százalékuk magyar volt, 9 százalékuk harmadik országokból, Peruból és Kínából, 2 százalékuk pedig uniós tagállamból származott. Egy terméken hiányzott a fűszerpaprika termőhelyére vonatkozó jelölés, emiatt a gyártóval szemben eljárás indult.
A termékek legnagyobb részét kitevő kevert fűszerpaprika-őrlemények leginkább magyar és spanyol paprika felhasználásával készültek.
Mit vizsgáltak?
A hivatal szakemberei laboratóriumi körülmények között mind a 46-nál elvégezték a természetes színezőanyag-tartalom, a nedvességtartalom, az összes hamu, a savban oldhatatlan hamu és a kapszaicinoid-tartalom vizsgálatát. Valamennyinél ellenőrizték a jogszabályokban előírt jelölési követelményeket is.
A szakemberek végül a vizsgált termékek csaknem negyedénél, 11-nél találtak kifogásolnivalót, ezekben az esetekben hatósági eljárást indítottak. Az élelmiszer-ellenőrzési bírságok várható összege az előzetes adatok alapján mintegy 1,6 millió forint lesz.
Az aflatoxin, Ochratoxin-A, besugárzottság, növényvédőszer-maradék, valamint tiltott színezék-mennyiség esetében minden termék megfelelt a jogszabályban előírtaknak.
A kedveltségi rangsor felállításánál szempont volt a külső megjelenés, a szín, az íz és az illat értékelése is. A teszten résztvevő bírálók között szakemberek és civilek megadott szempontrendszer alapján 1-5 pontig osztályozták a termékeket.
Az eredményeket tartalmazó táblázat megtalálható a Nébih honlapján.