Barna sör, félbarna, vagy világos, árpából esetleg búzából. A különböző típusú, ízű és színű sörök igen széles választékban kaphatóak a kereskedelemben. Az Élelmiszer és Vegyipari Laboratórium ellenőrzésén minden sör megfelelt.
Hallotta már a sör definícióját? A Magyar Élelmiszerkönyv így határozza meg a sör fogalmát: malátából, valamint pótanyagokból vízzel cefrézett, komlóval ízesített, sörélesztővel erjesztett, szén-dioxidban dús, általában alkoholtartalmú ital. Az ízesített sör: olyan sör, amelyhez az ízhatás kialakításához a komló helyett vagy mellett, egyéb ízesítőanyagot is felhasználhatnak. |
Átlátható csomagolás
A termékek megnevezésében a szabályok szerint fel kell tüntetni a „sör”, illetve „ízesített sör” kifejezést, valamint a sör színére utaló jelzőket, tehát, hogy a termék: „világos sör”, „félbarna, vörös sör” vagy „barna sör”. Az „ízesített sörök” megnevezésében az ízére, színére vagy egyéb jellegezettségére utaló szót is fel kell tüntetni.
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma 40-féle sör vizsgálatát végezte el. A vizsgálat fő szempontja az volt, hogy a jelölések megfelelőek-e, tehát valóban olyan sör van-e a palackban, vagy éppen dobozban, ami arra rá van írva. A vizsgálat termékek közül valamennyi megfelelt a követelményeknek.
Nem lehet hazudni az alkoholtartalomról
Ezen túl a sörök alkoholtartalmát is vizsgálták a szakemberek- azaz, hogy a címkén feltüntetett értékek megfelelnek-e a termékben lévő valós alkoholtartalommal. A mért alkoholtartalom valamennyi esetben megfelelt a címkén megjelölt értéknek.
Bár a sörök remekül szerepeltek a vizsgálatokon, fogyasztásukat csak mértékkel ajánlják az egészségügyi szakemberek – írja a Fogyasztóvédelem, amivel mi is csak egyetérteni tudunk.