Felkészül a hal és sertésbelsőség
Czerván György felidézte: a végtermékek közül eddig 5 százalékra csökkent a sertés tőkehús (2016-ban), a friss tej, a tojás és a baromfihús (2017-ben), jövőre pedig a fogyasztási hal és a sertésbelsőség áfája csökken 5 százalékra. Emellett ez idő alatt több köztes termék általános forgalmi adója is mérséklődött a kedvezményes kulcsra, így például az élő- és a félsertés, továbbá az élő és a vágott szarvasmarha, a kecske és a juhé is.
Az államtitkár hozzátette: az áfacsökkentés minden végtermék esetében növelte annak fogyasztását, továbbá jótékonyan hatott a gazdasági környezetre is, mert fehéredtek az érintett területek. A hal áfájának jövő januári mérséklése 27-ről 5 százalékra, várhatóan mintegy 10 ezer forint megtakarítást jelent majd egy év alatt egy 4 fős család számára. A belsőségek - sertés és baromfi - fogyasztásánál az áfa csökkentése jövőre további 1000-1500 forint megtakarítást jelent majd a családoknak - mondta Czerván György.