Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A hordozható elektronikai eszközök könnyebbé és kényelmesebbé teszik mindennapjainkat, de igen kevés szó esik az ezek működtetéséhez szükséges akkumulátorokról és elemekről, pedig egyáltalán nem mindegy, hogy milyen áramforrással látjuk el őket. Ezért az alábbiakban, az egyik legrégebben használt típus, a szén-cink modellek jellemzőit mutatjuk be.

A szén-cink elemek története

A modern elemek atyjának az olasz Alessandro Voltát tartják, aki több mint 200 évvel ezelőtt találta fel a kénsavoldatba merített cink- és rézelektródokból álló galvánelemet. A technológia az évtizedek alatt folyamatosan fejlődött, többféle vegyi összetételű erőforrás készült, amelyek használhatósága, biztonsága sokat javult, és természetesen teljesítményük is a többszörösére nőtt. 

A galvánelemek fejlődésében mérföldkövet jelentett az első szén-cink összetételű szárazelem feltalálása 1866-ban, amely Georges Leclanché francia kémikus nevéhez fűződik.

A szén-cink elemek felépítése

A Leclanché által kifejlesztett elemekben az anód szerepét a cinklemezből készült tartály töltötte be, amelyben cink-klorid és ammónium-klorid massza volt található. Ebben a gélszerű oldatban helyezkedett el a barnakőpor és korom keverékével bevont szénelektród, vagyis a katód. A mai típusokban a negatív pólust az elem cinkburkolata, míg a pozitív pólust a szénrúd képezi.

Jellemzőik

A szén-cink elemek több mint 100 év elteltével is igen gyakorinak számítanak, hiszen az elemek eladásainak majdnem ötödét teszik ki. Népszerűségük oka a kedvező ár mellett a biztonságos használatban rejlik, ugyanis lemerülésüket követően csak hosszú évek múltán folynak ki, de addigra már általában üzemen kívül helyezik őket.

Az elemeknek ez a típusa alacsony energiaigényű, folyamatos használatra a legideálisabb, például LED lámpába, távirányítóban, vezeték nélküli egérbe és órába. A szén-cink áramforrások 1,5 V feszültséggel rendelkeznek, de sorba kötve természetesen ennél nagyobb feszültség is biztosítható.

Szén-cink elemek méretei

A többi elemhez hasonlóan ez a típus is több méretben kapható. A 18650-Akku.hu szén-cink elem kínálatában megtalálhatók a mikro- és ceruzaelemek mellett a nagyobb méretű baby és góliát elemek, de a 9 V-os modellek is, így a leggyakrabban használt hordozható eszközökbe könnyen találni ilyen áramforrást. Bár a szén-cink elemek hosszú üzemidőt biztosítanak a már említett - jellemzően - alacsony energiaigényű készülékek működéséhez, azok számára, akik munkájuk vagy hobbijuk miatt gyakran használnak bizonyos elektronika eszközöket, jó választást jelenthetnek a Li-ion akkumulátorok is.

A 18650-Akku.hu webáruházában mindenesetre a legkülönfélébb típusú, minőségi akkumulátorok és elemek közül válogathatnak a látogatók.

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Újra megjelent a régi áremelős trükk a boltokban – A Hét Videója
Izsó Márton - Gáspár András | 2021. április 9. 19:33
Az élelmiszerárak emelkedése lassul a hipermarketekben, örülni azért mégsem lehet felhőtlenül: az elmúlt év robosztus drágulása után nem csoda, ha most lassul az élelmiszer-infláció. Friss tapasztalat, hogy résen kell lennünk a bevásárlásnál és néha bizony a kisebb betűtípussal írt számot is meg kell néznünk az árcímkén, mert néhány termék ismét elkezdett „összemenni” – és mindezt a járványhelyzetben jobb, ha inkább egyedül tesszük, nem a fél családdal.
Vásárló Nagyon meglódult az infláció márciusban
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 09:25
A februári 3,1 százalék után márciusban 3,7 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest.
Vásárló Átírta a tavalyi pánikvásárlási hullám a kiskeradatot
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 09:23
Az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal, tavaly februárhoz mérten 5,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelem forgalma.
Vásárló Húsvét utáni nagybevásárlás: mi maradt a boltokban?
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. április 8. 17:25
Ha nem is őrült tempóban, de március után áprilisban is valamelyest tovább folytatódott a hazai hipermarketekben az árcsökkenés – legalábbis ez olvasható ki szokásos Árkosár-felmérésünk során szerzett tapasztalatokból. Miközben előző évhez képest újabb drágulásnak lehettünk tanúi, az ünnep utáni vásárlási láz utóhatásai is megmutatkoztak a boltokban.
Vásárló Meghosszabbította a kikapcsolási moratóriumot az MVM
MTI | 2021. április 7. 18:29
A döntés nem csak a védett ügyfeleket érinti.
Vásárló Új javaslat: applikációval ellenőriznék a koronavírus-védettséget?
Privátbankár.hu | 2021. április 6. 14:36
Az MKIK újabb javaslatokat tett a kormány számára.  
Vásárló A nyugdíj előtakarékosságokról őszintén
Márkázott tartalom | 2021. április 1. 14:00
A nyugdíj előtakarékosságok igen népszerűek: 1998 óta, amikor az önkéntes nyugdíjpénztárat létrehozták, már több mint egy millióan nyitottak itt számlát. 2014 óta, amikor pedig megjelent a nyugdíjbiztosítás is az állami adó-visszatérítés lehetőségének kedvezményezettjei között, ezt a lehetőséget is több mint 350.000-en kihasználták már. A főbb okok között kell említenünk a közhangulatot: igen sokan gondolják azt, hogy a (távoli) jövőben nem lesz elégséges az állami nyugdíj a tisztességes életvitel folytatásához. Vannak, akik szerint ez már a közeljövőben így lesz, míg egyesek szerint a jelenlegi állami nyugdíjrendszer ellátása sem megnyugtató. Az Államkincstár 2020-as adatai alapján az átlagos nyugdíj havonta 142.000 Ft volt, míg a medián nyugdíj összege 127.000 Ft. Ezek az összegek az ország különböző pontjain reálértékben különböznek, de az átlagos nyugdíjasok – könnyen beláthatjuk –, nem luxusvakációkon vesznek részt ezekből az összegekből.
Vásárló Nem veszélyezteti a járvány a húsvét egyik legfőbb szereplőjét
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 30. 17:33
A járvány idén sem veszélyezteti a tojásellátást, a kínálat az emelkedő fogyasztást is fedezi – közölte a Magyar Tojásszövetség.
Vásárló Három napra bezárnak a boltok - előtte tömeg lehet az áruházakban
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 30. 15:34
Ne mindenki az utolsó pillanatra hagyja a húsvéti nagybevásárlást!
Vásárló Eldőlt: egyetlen külföldi nézőt sem engednek be az olimpiára
MTI | 2021. március 20. 14:51
Az egyetlen értelmes döntést hozták meg a szervezők a 2021-ben (talán) megrendezésre kerülő 2020-as olimpiával kapcsolatban.
hírlevél
depositphotos