2p

Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.

A brit Tesco „elkötelezett” Magyarország és a többi olyan közép-európai piac iránt, amelyeken most is jelen van – jelentette ki Ken Murphy, a vállalat vezérigazgatója. Annak ellenére nem terveznek kivonulást a régióból, hogy a brit boltlánc üzemi nyeresége felére esett az elmúlt üzleti évben.

Választ adott a cég
Választ adott a cég
Fotó: Depositphotos

A Tesco éves jelentésből kiderül, hogy a Tesco közép-európai vállalkozásai a 2024/2023-as pénzügyi évben 90 millió font (több 41,4 milliárd forint) üzemi profitot tettek zsebre, ami 50 százalékkal elmarad, az egy évvel korábbitól. A jelentés szerint ennek hátterében a költségek emelkedése és a kedvezőtlen magyarországi szabályozás (a nagy áruházláncokat sújtó különadó) van. Az időszak teljes egészében nyitva tartó boltokban a régióban 0,2 százalékkal nőttek a brit cég eladásai.

Árfolyamok és grafikonok

Emellett a hazai - brit - piacán jól muzsikál a kiskereskedő, így megengedheti magának, hogy máshol ne menjenek annyira jól a dolgai. Az árbevétel megugrásának köszönhetően a 2024 februárját megelőző üzleti évben 2,3 milliárd font (10580 milliárd forint) profitot kaszált a vállalat, szemben az ezt megelőző 12 hónapban elért 882 milliós nyereséggel.

Murphy azt a célt tűzte a Tesco elé, hogy vegye fel a kesztyűt a diszkontláncokkal, az Egyesült Királyságban is gyorsan erősödő Aldival és Lidllel, és ennek meg is lett az eredménye. Emellett a szigetországban jelentősen enyhült az infláció, ami szintén hozzájárult a profit két és félszeresére ugrásához. A cég részvényei hat százalékkal erősödtek az éves jelentés múlt heti megjelenése után. Murphy örömmel nyugtázta, hogy a Kantar piackutató cég jelentése szerint a brit infláció az élelmiszerek körében márciusban az elmúlt két évben a legalacsonyabb volt. A tavalyi 17,5 százalékról 4,5 százalékra szelídült és a cégvezető szerint a Tesco árai ennél kevésbé nőttek. (Forrás: ESM Magazine, Yahoo Finance

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Fontos hír jött a benzinről, már ne tankoljon hétfőig!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:35
Pünkösd hétfőn tovább csökkennek az üzemanyagárak.
Vásárló Nem Magyarországot választotta célpontjául a kisbolt-specialista
Buksza blog | 2024. május 14. 10:04
A főleg élelmiszereket és italokat árusító lengyel Zabka három üzlet megnyitását tervezi májusban Romániában, majd ezt követően gyors terjeszkedésbe kezd. 
Vásárló Jelentős árcsökkentésre kényszerül a McDonald's: menüt adnának szendvicsárban az amerikai éttermekben
Buksza blog | 2024. május 14. 08:57
A McDonald’s arra készül, hogy extra árengedményt ad legalább egyik menüjére, hogy visszacsalogassa azokat a vendégeit, akik az infláció miatt az utóbbi időben inkább otthon főznek.
Vásárló Hamarosan szívhatják a fogukat az autósok?
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 11:19
Az árcsökkenésnek vége szakadhat. 
Vásárló Nagyon bejött a "féláras" megoldás a magyar vásárlókat is megcélzó lengyel "cipőkirálynak"
Buksza blog | 2024. május 11. 09:37
Remekeltek az év elején a CCC cipőboltlánc üzletei. A nyereség a triplájára nőtt.
Vásárló Miért pont az Aldi vagy a többi diszkont? Megvan az új varázsszó
Buksza blog | 2024. május 9. 19:03
Az Aldi azon áruházláncok között lesz, amelyek jól jönnek majd ki abból az időszakból, amelyben az inflációval küszködő vásárlók sokkal jobban megnézik, mit vásárolnak a boltokban.
Vásárló Az elképzelhetetlent kínálja a svájci bicska új változata
Buksza blog | 2024. május 9. 15:13
A svájci bicska mögött 140 éves múlt áll, ám a fejlesztése soha nem áll meg egy pillanatra sem. Más kérdés, hogy amire a gyártó most készül, az igencsak meglepő változást hoz a bicska történetében.
Vásárló Hogyan tehetünk szert több bevételre?
Márkázott tartalom | 2024. május 9. 11:04
A nagy kérdés, ami a legtöbb ember foglalkoztatja: hogyan lehetnék gazdagabb, sikeresebb? Mit kellene tennem ahhoz, hogy biztonságos pénzügyi helyzetet teremtsek magamnak?
Vásárló Kitalálja, mennyivel olcsóbb ugyanaz a magyar tészta Romániában, mint nálunk?
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 06:35
Bődületes a különbség - miért vásárolna itthon az, aki Romániában is megteheti?
Vásárló Ezért kellett új ellenséget keresnie a kormánynak: sosem láttunk még ilyet a magyar boltokban
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. május 9. 05:36
A Privátbankár Árkosár-felmérések bő 17 éves történetének legnagyobb éves árcsökkenését mértük a hazai hipermarketekben májusban - igaz, az áresés mértéke messze-messze elmarad a korábban látott óriási áremelkedésektől. Jó hír, hogy végre havi szinten is értelmezhető árcsökkenés történt az élelmiszerek frontján. Megnéztük azt is, hol a legolcsóbb a spárga, a párizsi és a csirkemáj.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG