Étterem a Castellum Hotel négycsillagos wellness szállodában, Hollókőn. (MTI Fotó: Komka Péter) |
Bérfejlesztés nélkül megtorpanhat a turizmus dinamikus fejlődése, a béremelésre a szállásszolgáltatást terhelő 18 százalékos áfa 5 százalékra csökkentése teremthet alapot, amely megtérülne a költségvetésnek is - mondta Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke a Magyar Időknek.
Rövid távon javulna a helyzet
A hazai szobakapacitás hatvan százalékát lefedő szövetség elnöke szerint az európai viszonylatban is szerény, átlagos magyar szobaárakból nehéz magasabb fizetéseket adni, ezért új erőforrásokra van szükség, például a szállásszolgáltatás áfájának csökkentésére. Egy modellszámítás szerint ha csupán 3-4-5 évre rögzítenék a kedvezményes áfát, a szállodaipar versenyképessége akkor is ugrásszerűen fejlődhetne már rövid távon is.
Az üzemeltetők az adócsökkentés révén nem a nyereséget akarják növelni, a többlet nagy részét ágazati szinten a bérek emelésére fordítanák, emellett megfelelő alapot adna a fejlesztésekhez, ugyanis rengeteg beruházás elmaradt a válság éveiben, amiket pótolni, folytatni kell, mert a minőségi szolgáltatásokon alapuló versenyképességet szolgálják.
Idővel megtérülne
Szólt arról is, hogy az áfacsökkentés látszólag áldozatot igényelne a költségvetéstől, azonban több európai ország példája már mutatja, hogy utóbb hatékonynak bizonyulhat, új munkahelyeket is teremtene, és végső soron nagyobb adóbevételeket eredményez az államkasszának. Emellett - jegyezte meg - a turizmusba fektetett minden állami pénz ezen a területen valóban helyben marad.
Könnyid László szerint ideje a közös gondolkodáson alapuló megújulásnak az ágazatban, ebben pedig partner a kormányzat.
Ahol még sorba állnak az áfacsökkentésért, alacsonyabb áfát szeretnének - a tejfölre, a túróra és a sertésbelsőségekre - a halra |