<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Rekordot döntött, bár az előző évhez képest lassuló növekedést mutatott a kínai lakosság holdújévi ünnepek alatti költekezése - derül ki a hivatalos statisztikákból.

A bolti és éttermi eladások 539 milliárd jüant (1 jüan=35 forint) tettek ki Kína-szerte az egyhetes munkaszünettel járó holdújévi ünneplés ideje, a február 9-ét követő hét alatt - olvasható ki a kereskedelmi minisztérium statisztikáiból. Ez az előző évhez képest ugyan erős, 14,7 százalékos bővülés, elmarad ugyanakkor a korábbi év 16,4 százalékos növekedési üteméhez képest.

A holdújévhez kapcsolódó ünnepségsorozat tradicionálisan a legnagyobb költekezés időszaka a kelet-ázsiai országban, százmilliók számára az egyetlen olyan alkalom az évben, amikor családtagjaikat, szüleiket, gyerekeiket viszontláthatják. A boltok már hetekkel az ünnep kezdete előtt tele vannak, a nagyvárosok éttermei teljesen megtelnek, foglalással is nehéz helyet szerezni.

A mérséklődő növekedés oka elsősorban nem a kínai gazdaság növekedésének lassulásában keresendő - adnak magyarázatot a jelenségre a szakemberek. Nem is az egyszerű emberek szintjén jelentkezett, sokkal inkább a Hszi Csin-ping leendő elnök által a tavaly ősszel meghirdetett takarékossági kampánynak és korrupcióellenes harcnak tudható be. Ezt az is jól mutatja, hogy míg a ruhára, ételre, italra költés stabil, 6, 9 és 11 százalékos növekedést mutat, a felsőkategóriás hotelfoglalások 15-20 százalékkal estek vissza, hasonlóképpen a hivatalos vacsorák, fogadások száma is jelentős mértékben lecsökkent.

Az egyhetes ünnep Valentin-nappal való ütközésének is betudhatóan az ékszereladások 38 százalékkal növekedtek a holdújév hetében. Hasonló okokból a mozik forgalma is rekordot döntött: a 2012-es 414 millió jüan után az idén már 755 millió jüan bevételt könyvelhettek el február 9-15. között. Külföldre négymillió kínai utazott, ez 14 százalékos növekedés 2012 hasonló időszakához képest, a legkedveltebb célpont Thaiföld, Dél-Korea és Vietnam volt.

Vásárló Végül nem a kormány csodafegyvere hatott: egyéves mélypontra esett az élelmiszer-drágulás
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2023. június 7. 05:48
Ahogy az várható volt, beérik a bázishatás: most is akkorát drágult a családi nagybevásárlás, mint tavaly nyáron, de százalékos értékben kifejezve rég nem látott mértékűre csökkent az éves árindex a Privátbankár Árkosár-felmérése szerint. Az árstopos krumpli meglepően nagyot drágult, a kötelező akciók hatását pedig megtippelni sem lehet, mivel egyébként is tele vannak akciós táblákkal az üzletek.
Vásárló Az Aldi nagyot megy a briteknél, már egy éve a legolcsóbb szupermarket
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 16:23
Az Aldi lett Nagy-Britannia legolcsóbb szupermarketje a 12. egymást követő hónapban is, de alig maradt el tőle a Lidl.
Vásárló Ha szerdán tankolna, ezzel fog szembesülni
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 14:47
Nem nyúlnak az üzemanyagok árához a hét közepén. 
Vásárló A Spartól a kisujját kéri kormány, de a karját kapja
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 13:58
A Spar csoport az akcióköteles időszak első napjától több mint 700 akciós ajánlattal várja vásárlóit, 300 termék árát pedig a május 31-i áron befagyasztja – közölte szupermarket lánc. A kötelező árengemény mértékét jelentősen meghaladóan olcsóbb tételek is szerepelnek a csökkentett árú kínálatban.
Vásárló Gyereknek lenni jó!
PR | 2023. május 31. 15:28
A gyermeki fantázia világokat képes teremteni. De mi történik akkor, ha a valóság ugyanolyan csodálatos, mint a szárnyaló képzelet? Ha egyszer csak életnagyságú TRex hátára lehet pattanni, lehetőség nyílik ráját simogatni, cápát etetni, trambulinon ugrálni?
Vásárló „Ősi” amerikai kaja lenne a hamburger? Ugyan, a kínaiak már kétezer éve eszik
Molnár Csaba | 2023. május 28. 18:21
McDonald’s, Burger King, Wendy’s, Five Guys – a világ legnagyobb hamburgerező étteremláncai mind amerikaiak, így kézenfekvőnek tűnik, hogy Amerika – sok minden más mellett – a basic street food, a hamburger szülőhazája. Pedig nem, nagyon nem. Amellett, hogy a 19. században a nagy kivándorlási hullám előtt Európában már létezett a hamburger (bővebben a keretes írásban), a kínaiak több mint kétezer éve készítik és eszik a zsemlekenyérbe töltött raguszerű húst.
Vásárló Top 10 női parfüm 2023 - szezonnyitó illatok
Márkázott tartalom | 2023. május 25. 11:43
Az illat - a megjelenés szerves része. Egyes illatok erős mágneses térként vonzanak, mások fordítva eltávolodásra késztetnek. Az aroma sokat elárul az emberről, egyfajta névjegykártya. Ezért olyan fontos megtalálni a megfelelő parfümöt. A trendekről, a kiválasztási szabályokról és a 2023-as 10 legjobb női parfümről beszélgetünk.
Vásárló Ez a világ 10 legkülönlegesebb és legdrágább luxusórája
Kollár Dóra | 2023. május 20. 18:36
A luxusórák az egyik legfontosabb státuszszimbólumnak számítanak, azonban ezek közt is akadnak elképesztő különlegességek. 
Vásárló Sokat drágult a hús vagy a zöldség? Nézze meg az angoloknál, na, ott kilőttek az árak!
Molnár Csaba | 2023. május 17. 09:56
A brit szupermarketekben árusított húsok és zöldségek ára csaknem megduplázódott a tavalyi év azonos időszakához képest.
Vásárló Újabb széleskörű árcsökkentés a Tesconál
Molnár Csaba | 2023. május 17. 09:02
A Tesco további árcsökkentéseket jelentett be 30 saját márkás tészta- és étolajtermékre brit hálózatában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG