5p

Az álláskeresés nem könnyű feladat. Még ha sok lehetőség közül is választhatunk, az első személyes tapasztalatok megszerzéséig valójában nem tudhatjuk, melyik munkakör, cég, csapat illik leginkább kompetenciáinkhoz, személyiségünkhöz. Arra, hogy munkahelyet találjunk, ma már számos platformot biztosít az online tér, miközben még mindig sokan élnek a hagyományosabb módszerrel, és személyes kapcsolatokon keresztül tájékozódnak. Melyik lehet az előnyösebb?

Az online álláskeresés világa

A weben zajló álláskeresésnek ma már többféle módja is van. Számos weboldal jött létre, hogy segítsen összekapcsolni a munkavállalókat, valamint az alkalmazottat kereső cégeket, vállalatokat. Emellett sok platform támogatást is ad a minél alaposabb és sikeresebb álláskeresői dokumentumok elkészítésében.

Könnyű tájékozódás

Akadnak platformok, amelyek a közösségi oldalak mintájára teszik lehetővé a szakmai egymásra találást. Itt a profilunkban feltüntetett információkkal tudunk képet adni végzettségünkről, tapasztalatainkról, motivációinkról. A hasonló felületek a szakmai kapcsolatokra is hangsúlyt fektetnek, hiszen az ezeken fellelhető ismerettségi térkép segítségével a munkáltató akár szakmai ismerősein keresztül is rátalálhat és informálódhat egy adott jelentkezőről. 

Emellett léteznek weboldalak, amelyek a mi igényeinkből kiindulva elvégzik helyettünk az online keresést, és folyamatosan értesítenek a hozzánk illő ajánlatokról. Ezeken a felületeken még nem feltétlenül szükséges kész dokumentumokat csatolnunk, de szakmai életutunkról mindenképpen képet kell adnunk.

Rendezett online arckép

Az álláskereső portálokon, közösségi felületeken létrehozott arculat mellett nagyon fontos, hogy mindenféle közösségimédia-térben ellenőrizzük a profiljainkat. Vegyük sorra, milyen képeket töltöttünk fel magunkról, milyen információkat közöltünk nyilvános posztokban, hiszen ma már legtöbb esetben a személyes profiljainkat is megnézi a leendő munkaadó.

Összességében az online álláskeresés előnye és hátránya tulajdonképpen ugyanaz: teljesen tiszta lappal indulva ugyan, de kizárólag saját magunk alakítjuk a rólunk sugárzott szakmai képet. A cégek, vállalatok hitelességét pedig a megfelelő ellenőrző oldalakat, adatbázisokat használva nem kell kétségbe vonnunk.

Személyes kapcsolatok és szakmai elhelyezkedés

A személyes kapcsolatokon keresztül való álláskeresés többféle módon megvalósulhat. Ami biztos, fontos szerepet játszik benne az emberi tényező, sokszor hangsúlyosabban, mint a szakmai múlt. Azonban ettől függetlenül utóbbi sem elhanyagolható.

Korábbi szakmai kapcsolatok folytatása

Amennyiben még tanulmányaink alatt gyakornoki helyet kapunk vagy a szükséges kötelező gyakornoki helyen bizonyítunk, és folytathatjuk a munkát, azzal nagyon értékes kapcsolati tőkéhez juthatunk. Ez a fajta személyes vonatkozás azért is különösen jó befektetés, mert rengeteg szakmánkhoz kapcsolódó területet, személyt ismerhetünk meg – kezdetben tét nélkül.

A személyes kapcsolatokat abban az értelemben is használhatjuk, hogy a korábbi jól bevált ügyfeleken, partnereken keresztül tájékozódunk az új lehetőségekről. Azaz olyanoktól érdeklődünk, akikkel jól ment a közös munka, ismerik a kompetenciáinkat, képességeinket, munkamorálunkat, éppen ezért megfelelő információt tudnak adni arról, hogy adott cégben lehet-e helyünk.

Civil barátságok, ismeretségek

A személyes múltunk, baráti kapcsolataink, ismeretségeink, rokoni szálaink is megnyithatnak lehetőségeket, hiszen az is lényeges szempont, milyen emberek vagyunk. Azonban nagyon fontos, hogy ezekben az esetekben is hosszú távon a szakmai kompetenciáink jelenthetnek sikert. Éppen ezért a felkészültség itt is elengedhetetlen.

A személyes kapcsolatokkal szerzett álláslehetőség előnye, hogy emberileg biztosított a közeg, a bizalom alapvető felénk, illetve a mi oldalunkról erősebb. A hátránya, hogy szakmailag bizonyos helyzetekben többet kell bizonyítanunk, hiszen a kollégák nem mindig nézik jó szemmel a nepotizmust. Emellett a váltás, az esetleges konfliktusok a munkát adó ismerőssel akár árnyékot is vethetnek a korábbi jó kapcsolatra.

Amire mindenképp szükségünk lesz

Válasszuk bármelyik utat, bizonyos dokumentumokra minden esetben szükségünk lesz. A webes álláskeresés során az első lépések egyike az önéletrajz feltöltése, míg a személyes kapcsolatok nyomán is idővel biztosan számot kell adnunk szakmai hátterünkről. Éppen emiatt a jó önéletrajz és motivációs levél elengedhetetlen.

Az önéletrajzkészítésben hatalmas segítséget jelenthetnek a különböző szakmai portálok, amelyek bemutatják a legfőbb lépéseket. Például: külföldön és Magyarországon a CVApp egyaránt lehetővé teszi, hogy könnyedén szerkeszthető online CV-t írjunk. Ennek során előre megírt kifejezéseket adhatunk hozzá az önéletrajzhoz, vagy épp automatikus helyesírás-ellenőrzőt futtathatunk le rajta.

Emellett különböző sablonokból válogathatunk: ezeket igazíthatjuk adott szakmához, vagy ahhoz az igényünkhöz, hogy egyszerű, modern vagy épp kreatív megjelenést szeretnénk. De egy ilyen felületen a kísérőlevelet is könnyebben elkészíthetjük, hiszen kész variációkat olvashatunk és szintén alkalmazhatunk sablonokat. Ez minden bizonnyal időt és energiát takarít meg: így még több helyre jelentkezhetünk sokkal kisebb időbefektetéssel.

Az út különböző, a tényezők ugyanazok

A sikeres álláskeresés sokféle körülmény függvénye, mint ahogy az is, melyik út vezet majd a hozzánk leginkább passzoló munkához: a személyes kapcsolatok, a szakmai tapasztalatok vagy a célzott online álláskeresés. Ami bizonyos, hogy a felkészültség, a megfelelő végzettség, az elhivatottság és a tanulni akarás, valamint a professzionális önéletrajz és kísérőlevél mindegyik esetben elengedhetetlen. Szerencsére ez utóbbi esetekben a Magyarországon is elérhető CVApp hasznos segítséget nyújthat számunkra, így magabiztosabban vághatunk neki a kihívásoknak!

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Érdekes jóslat jelent meg Lidlről, a Tescóról és a többi boltláncról
Buksza blog | 2023. november 29. 16:04
A legnagyobb boltláncok - köztük a Tesco és a Lidl - a piaci súlyuknál fogva fordulatot hozhatnának a húsfogyasztásban és ezzel a környezetvédelemben néhány éven belül.
Vásárló Erre vártak az autósok: péntektől csökken a benzin ára
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 11:01
577 forintot kell majd fizetni egy literért.
Vásárló Mennyiért lehet bevásárolni a magyar diszkontokban? Itt a Privátbankár Diszkont Árkosár legfrissebb felmérése
Csernátony Csaba | 2023. november 27. 05:42
Tartották magukat novemberben is a diszkontláncok, a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára alig változott októberhez képest. Tehát a drágulás elmaradt, igaz, egyelőre várni kell az árak csökkenésére is.
Vásárló Itt a fordulat: vesztésre állnak a boltok online riválisai
Buksza blog | 2023. november 24. 09:31
Rossz idők járnak az online élelmiszer-forgalmazó cégekre: a járvány alatt felfutó elektronikus vásárlás után egyre inkább visszatértek a vevők a fizikai boltokba. Az Egyesült Államokban például az élelmiszerek mintegy 11 százaléka talál gazdára az interneten. Magyarországon is hasonló a helyzet: itt az elszálló árak miatt tértek vissza sokan a boltokba.
Vásárló Jönnek az új "árcímkék", érdemes tisztában lenni a boltok bűvésztrükkjeivel!
Buksza blog | 2023. november 22. 11:20
Az elmúlt évben nagyon árérzékennyé váltak a vásárlók, ezért kulcskérdés lett az árazás. A következő évben tovább folyhat a vásárlók „elbűvölése” a jó ármeghatározással.
Vásárló Komfortos otthon, kisebb környezethasználat
PR | 2023. november 21. 09:05
A napi közlekedés mellett az otthon, a háztartás működése a legnagyobb környezethasználat egy átlagember életében. Fűtünk, világítunk, háztartási gépeket üzemeltetünk – mindez jelentős energiafogyasztással és ökológiai lábnyommal jár. A fejlett országokban, így Magyarországon is egyre nagyobb teret nyernek az ún. intelligens otthonok, amelyek úgy képesek növelni a mindennapok komfortját, hogy közben egyszerre csökkentik a lakhatáshoz kapcsolódó negatív környezeti hatásokat és fokozzák a mindennapok biztonságát. Íme ezen otthonok legfőbb előnyei!
Vásárló A karikagyűrű divat évről évre változik
Márkázott tartalom | 2023. november 20. 10:16
A házasságkötés egy igen nagy döntés a pár életében, hiszen ezután már hivatalosan is összetartozónak minősülnek. Az összetartozás egyik szimbóluma a karikagyűrű, amit a pár az esküvő alkalmával húz rá egymás ujjára.
Vásárló A víz, mint természetes üzemanyag: így segíti a hidratáltság a hatékony munkavégzést
Márkázott tartalom | 2023. november 19. 09:49
A víz az emberi test legfontosabb üzemanyaga. Alapvető szerepet játszik az életfunkciók működésében, ugyanakkor a megfelelő hidratáltság javítja az agy teljesítményét és segíthet csökkenteni a fáradtságot. Éppen ezért a vízfogyasztás a munka folyamán is nélkülözhetetlen.
Vásárló Pocsék eredmény jött: utolsók között a magyar üzletek
Buksza blog | 2023. november 18. 16:03
Az uniós kiskereskedelmi listán Magyarország a legrosszabbul teljesítő államok között van. Csak Belgium és Szlovénia rendelkezik rosszabb eredménnyel. A spanyolok jelentik a jó példát. 
Vásárló Az Aldi újabb forradalmat indítana, így lehetnek olcsóbbak az élelmiszerek is
Buksza blog | 2023. november 18. 09:09
Olcsóbbá válhatnak alapvető élelmiszerek az Aldi boltjaiban: egy üzletben már munkába állt egy újratöltő állomást, amelyből kimérve, és a csomagolt verzióhoz képest olcsóbban lehet vásárolni. Az állomás ráadásul a környezetnek is jót tesz: heti egy újratöltéssel ugyanis 1,4 milliárd egyszer használatos műanyagtól lehetne elköszönni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG