3p

Földbe áll a magyar gazdaság? Okozhat földrengést az amerikai elnökválasztás? Mire lesz elég a kormány akcióterve?
Online Klasszis Klub élőben Pogátsa Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a közgazdász-szociológustól!

2024. október 31. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Persze az első kérdése erre mindenkinek az: csak nem kikerül belőle a játék??? A rövid válasz: nem.

A McDonald's globális központja ma bejelentette, hogy átalakítja a gyerekek kedvenc menüjét. Közleményük szerint a tervezett lépések a gyermekek kiegyensúlyozott táplálkozását, az olvasás népszerűsítését, valamint a rászoruló családok támogatását kívánják elősegíteni.

A változás azért nem egyik napról a másikra történik, és igazából az elsődleges célközönség talán nem is fogja észrevenni a különbséget - tehát nem a játék kerül ki belőle.

Mi változik?

A hazai Happy Meal menük egyébként sem tartalmaznak mesterséges aromákat és színezőanyagokat. A sült krumpliban, a zsemlékben, a marha- és sertéshús pogácsákban, a McNuggetsben és más csirkés és halas termékekben nincs tartósítószer. Azok a termékek, pl. a szószok, ahol ez élelmiszerbiztonsági szempontból elengedhetetlen, csak a technológiailag szükséges minimum mennyiségben tartalmaznak adalékanyagot vagy tartósítószert. Egyetlen McDonald’s termékben sincs nátrium-glutamát ízfokozó, a menükben pedig választható ásványvíz, gyümölcslé és répakarika is.

A globális vállalások között az alábbiak szerepelnek:

1. Kiegyensúlyozott menük

2022-ig a Happy Meal menük legalább 50 százaléka meg kell, hogy feleljen a McDonald’s globális Happy Meal tápérték-kritériumainak, azaz:

  • legfeljebb 600 kcal energiatartalommal;
  • az energiatartalom legfeljebb 10%-ának megfelelő telítettzsír-tartalommal;
  • legfeljebb 650 mg nátriumtartalommal;
  • az energiatartalom legfeljebb 10%-ának megfelelő hozzáadott cukor-tartalommal bírhatnak.

2. Egyszerűbb összetevők

A McDonald’s világszerte megszünteti a mesterséges aromák és mesterséges színezőanyagok alkalmazását a Happy Meal menükben, továbbá csökkenti a felhasznált mesterséges tartósítószerek mennyiségét.

3. Átlátható tápérték-információk

A vállalat a McDonald’s-honlapokon és mobilalkalmazásokon is feltünteti a Happy Meal menükre vonatkozó tápérték-információkat.

4. Felelős reklámozás

A gyermekek felé történő felelős reklámozás elkötelezett támogatójaként a McDonald’s vállalja, hogy csak az 1. pontban részletezett tápérték-kritériumoknak megfelelő Happy Meal ajánlatokat reklámoz a gyermekek számára, emellett továbbra is fenntartja a már meglévő, a gyermekeket célzó reklámokat érintő helyi és regionális önkéntes vállalásait.

5. A Happy Meal menün belül az ajánlott étel- és italcsoportok fogyasztásának ösztönzése

A McDonald’s azt is vállalja, hogy innovatív marketingeszközökkel népszerűsíti az ajánlott étel- és italcsoportokat (zöldség, gyümölcs, rostos gyümölcslevek és pürék, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, ásványvíz, teljes kiőrlésű péksütemények)  a Happy Meal menükben.

Minden Happy Mealből 5 forint nemes célra megy

A McDonald’s a Ronald McDonald House Charities-en keresztül több mint negyven éve segíti a családokat abban, hogy a szülők akkor is a gyermekeik közelében lehessenek, amikor a kicsik hosszú kórházi kezelést igénylő betegséggel küzdenek.

Magyarországon eddig több, mint 9000 család részesült ebből a segítségből az 1994-ben létrejött Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány által Budapesten és Miskolcon működtetett Ronald Házakban, valamint a pécsi Ronald Szobákban.

A program finanszírozásában jelentős szerepet vállalnak a McDonald’s és franchise partnerei által üzemeltetett éttermek, amelyek 2017-től minden eladott Happy Meal után 5 Ft-tal, az adománygyűjtő hét során pedig minden eladott sült burgonya után 40 Ft-tal támogatják az alapítvány működését.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Kardot rántottak az élelmiszer-vásárlók: van rá egy mód, hogyan lehet móresre tanítani a trükköző cégeket
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. október 22. 15:07
Az élelmiszergyártóknak eddig valahogy sikerült eladniuk a fogyasztóknak, hogy időnként ugyanannyi pénzért kisebb csomagolásban kevesebbet adnak nekik a kedvenc termékeikből. Újabb fordulójához érkezett a vevők és a cégek csatája. 
Vásárló A vásárlók túlnyomó többsége durcás vagy dühöng a boltokban
Buksza blog | 2024. október 21. 15:06
Az nem meglepő, hogy az átlagos vásárlókat kiborítja az élelmiszerek és a háztartási cikkek elmúlt évekbeli drágulása, ám egy kutatásból az is kiderült, hogy a jómódúak is morognak.
Vásárló Becentizi árait az Aldi a többi áruházlánc alá: indul a 17 400 forintos művelet
Buksza blog | 2024. október 20. 12:31
Az áruházláncok elkezdték promotálni az év végi ünnepek első nagy fordulójára, a hálaadás idejére tervezett áraikat az Egyesült Államokban. Az ilyenkor szokásos ételek nyersanyagaiban hatalmas a verseny. 
Vásárló Van bármilyen előfizetése? Lesz kiút a "rabságból", miután asztalra csapott a hatóság
Buksza blog | 2024. október 19. 16:11
Régi panasza az ügyfeleknek, hogy miközben semmi perc alatt megköthetnek egy előfizetési szerződést, annak lemondása a lehetetlennel határos. Az Egyesült Államok illetékes hatósága megelégelte ezt a helyzetet.
Vásárló Kiderült a súlycsökkentő gyógyszerek újabb „súlyos mellékhatása”
Privátbankár.hu | 2024. október 19. 13:47
Az esküvő nagyon sok ember életében borzasztóan fontos esemény, amire akár egy éven át készülnek a menyasszonyok és a vőlegények. Ez alatt jelentősen megváltozhat a testük.
Vásárló Hatékony reklám megfizethető áron? Lehetséges!
Márkázott tartalom | 2024. október 18. 10:43
Egy újonnan alakult cég számára hatalmas kihívás a termékek, szolgáltatások népszerűsítése. Hiszen a legtöbb esetben még nem rendelkeznek akkora bevétellel, hogy költeni tudjanak a hirdetésekre. Ha azonban az emberek nem ismerik a kínálatukat, nem tudnak szert tenni profitra sem. Ebben a pénzügyileg igencsak megterhelő helyzetben lehet kiváló megoldás egy egyszerű, olcsó, de annál eredményesebb reklám: a papír ragasztószalag alkalmazása!
Vásárló Nem könnyű szerencsejáték-függővé válni, de érdemes vigyázni
Natív tartalom | 2024. október 17. 12:44
A következő tényezők nagyban befolyásolják, hogy kiből lesz szerencsejáték-függő: gyenge társas kapcsolatok, a család megtartó erejének hiánya, az alacsony önértékelés és a magány érzése mind közrejátszhatnak abban, ha valaki szerencsejáték-függővé válik – derül ki egy friss kutatásból.
Vásárló Dohányzás: itt az új trónkövetelő
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 07:55
Volt idő, amikor a dohányzás egyszerű dolog volt, ám az e-cigik megjelenésével ennek régen vége szakadt. A dohánygyártók mindig találnak új módokat.
Vásárló Holnaptól olcsóbb lesz az egyik üzemanyag, itt vannak a számok
Privátbankár.hu | 2024. október 16. 10:03
Érdemes figyelni.
Vásárló Infláció? Az micsoda?
Kenessei András | 2024. október 14. 15:01
Folyamatos és állandó a pénzromlás. Nem csak nálunk. Az egész világon. Jegyzet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG