<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kutatók autók okosítására szolgáló, utólag beszerelhető eszközöket vizsgáltak.

Az autórajongók jelenleg kétféle módon juthatnak hozzá csatlakoztatott autóhoz: egy „eleve okos” kocsit vásárolnak, vagy különféle „okos eszközökkel” feljavítják a már meglévő gépjárművet. Bár a vezetési élmény mindkét módszerrel fokozható, az okos technológia egy teljesen új területet nyit meg a rossz szándékú felhasználás előtt, mint erre a média és a Kaspersky saját kutatásai is már többször rámutattak. A jelenség elkerülhetetlen: amint egy technológiai elem alapvetővé válik, a hozzá kapcsolódó biztonsági problémák is megszaporodnak.

A fentieket figyelembe véve a Kaspersky kutatói nekiláttak megvizsgálni, hogy ezek az IoT-eszközök biztonságával foglalkozó jelentések hatottak-e bármilyen módon is az autóipar számára okoseszközöket készítő gyártókra. A kutatók több szúrópróbaszerűen kiválasztott eszközt elemeztek, többek között egy OBD diagnosztikai szkennert, egy gumiabroncsnyomás- és hőmérsékletellenőrző rendszert, egy okos riasztórendszert, egy GPS nyomkövetőt és egy alkalmazás-vezérelt fedélzeti kamerát.

Az eredmények kellemes meglepetést okoztak: míg az IoT iparágat gyakorta sérülékenynek tartják, addig ezek az autóiparhoz köthető okos és hálózatba kapcsolt eszközök meglehetősen biztonságosnak bizonyultak, a szakemberek semmilyen komoly sérülékenységet nem tártak fel. Ugyanakkor több biztonsági problémára is fény derült: a szkenneren keresztül például távolról hozzá lehetett férni a vezetésdinamikai adatokhoz, az abroncsnyomás-ellenőrző rendszerből érkező jeleket manipulálni lehetett, és, ami a legriasztóbb volt: a riasztórendszerrel ki lehetett nyitni a jármű ajtaját. Ezek a műveletek azonban vagy nagyon nehezen valósíthatók meg, vagy nem hoznak kézzelfogható vagy azonnali eredményt a bűnözők számára.

„Az általunk vizsgált eszközök számos biztonsági irányelvnek megfeleltek, és néhány kisebb probléma kivételével kellőképpen biztonságosak voltak. Ez részben az említett eszközök limitált funkcionalitásának volt betudható, részben pedig annak, hogy a termékeken keresztül végrehajtott sikeres támadás nem jár komoly következményekkel – de természetesen a gyártók ébersége is nagyban hozzájárult a jó eredményekhez. Örömmel láttuk, hogy erőfeszítéseket tettek az eszközök biztonságosabbá tételéért, ami jó jelnek tekinthető az autóipar egésze szempontjából. Azonban még így sem dőlhetnek nyugodtan hátra: tapasztalataink szerint minél okosabb egy eszköz, annál nagyobb az esélye a biztonsági problémák előfordulásának. Ezért kell már a termékfejlesztés korai szakaszában is nagyobb figyelmet fordítani a biztonságra, különösen most, amikor az okos eszközök egy új generációja jelenik meg a piacon”, mondta Viktor Csebisev, a Kaspersky biztonsági szakértője.

Az autóokosító eszközök még biztonságosabbá tételéhez a következőket tanácsolják:

  1. Amikor döntést hoz arról, hogy a járműve mely részét teszi egy kicsit okosabbá, először vegye figyelembe a biztonsági kockázatokat. Gondolja meg kétszer is a vásárlást, ha az eszköznek az autó telemetria-adataihoz van valami köze, vagy ha hozzáfér a jármű „agyához”.
  2. Egy adott eszköz beszerzése előtt böngésszen az interneten, keressen híreket az esetleges sérülékenységekkel kapcsolatban. Valószínű, hogy a megvásárolni kívánt eszközt már vizsgálták biztonsági szakértők, így meg lehet tudni, hogy találtak-e problémát az eszközben, vagy hogy a talált hibákat kijavították-e már.
  3. Nem mindig a legjobb ötlet a piacra frissen kikerült legújabb termékek megvásárlása. Az új termékekben gyakorta felfedezett standard hibák mellett a nemrégiben piacra dobott eszközökben lehetnek olyan biztonsági problémák is, amelyeket a biztonsági kutatók még nem fedeztek fel. A legjobb, ha olyan termékeket vásárol, amelyek már több szoftverfrissítésen is átestek.
  4. Mindig vegye figyelembe az eszköz „mobil dimenziójának” biztonságosságát, különösen, ha Androidos eszköze van – az alkalmazások gyakorta hasznosak és megkönnyítik az életet, de ha egy okostelefont megtámad egy rosszindulatú vírus, akkor sok minden félresikerülhet.
  5. Az okos eszközökkel kapcsolatos kiberbiztonság jelentette kihívások leküzdése céljából a Kaspersky beruházott a Kaspersky operációs rendszerbe (Kaspersky OS), amelyet széles körben használnak az egyénre szabott hardverek és szoftverek gyártásánál. A rendszer számos területen használható: mobil eszközökön és személyi számítógépeken, IoT eszközökön, intelligens energiarendszerekben, ipari rendszerekben, valamint telekommunikációs és szállítási rendszerekben. A Kaspersky Lab lehetőséget lát a KasperskyOS továbbfejlesztésére az ügyfelek igényeinek kielégítése, továbbá annak biztosítása érdekében, hogy a legmagasabb szintű biztonság valósulhasson meg minden fenti területen, az autóipart is beleértve. Bővebb információ itt található.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Melyik a mi autónk? Megdőlt a rekord a piacon
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 08:22
Csúcsot döntött a használtautó-piac forgalma 2021-ben - 819 ezer használt autó cserélt gazdát tavaly.
Vásárló MST, a magyar crypto elkezdte meghódítani a piacot
PR | 2022. január 17. 13:21
Hatalmas sikere kezd lenni a Millionstarternek a nemzetközi piacon.
Vásárló Az Aldi és a Lidl mostantól hibridhússal eteti az embereket
Privátbankár.hu | 2022. január 15. 13:06
A németországi Aldi és Lidl diszkontokban a vásárlóknak a napokban új húskészítményeket kínálnak, ami lehetővé teszi számukra, hogy egészségesebben étkezhessenek és jobban óvják a környezetet. Ezzel azonban nem kell teljesen nélkülözniük a húst sem. Mit is tartalmaznak ezek?
Vásárló Új járatot indít a Wizz Air
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 14:25
Szabad az út Moldovába.
Vásárló Olcsó húsnak híg lesz a leve? Import termékeket hozhat az árbefagyasztás
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 15:48
Már borítékolható, mit lépnek majd a kereskedők februártól, és nem biztos, hogy a vevők fognak jól járni. 
Vásárló Gulyás Gergely bejelentette: hat helyett hét termék árát rögzítik
Csabai Károly | 2022. január 13. 13:28
Még mindig maradtak tisztázandó kérdések az Orbán Viktor által tegnap bejelentett intézkedésekkel kapcsolatban.
Vásárló Élelmiszerárstopot hirdetett ki Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 17:45
Ez volt Orbán Viktor nagy bejelentése: az október közepi szintre kell visszavágni hat élelmiszer árát.
Vásárló Törölközők promóciós céllal
Márkázott tartalom | 2022. január 12. 10:21
Jól tudjuk, hogy rengeteg dolog, kütyü, ruhaféle alkalmas promóciós célra. Nem lehet ez alól kivétel a törölköző sem, hiszen egy fontos, mindennap használt tisztálkodási eszközről van szó. Lássuk, kiknek éri meg logóztatni ezt a tárgyat!
Vásárló Business, Duna, Lifestyle
PR | 2022. január 11. 13:35
A Danubius Hotel Helia szolgáltatási köre jó példája az átgondolt munka-élet egyensúlyt előtérbe helyező szemléletnek, ami sok szempontból teszi emberközelivé a Danubius Hotels XIII. kerületi, Duna-parti szállodáját.
Vásárló Fitness bringa - Hétköznapi kondi hatékonyan
Márkázott tartalom | 2022. január 11. 10:45
Problémát okoz, hogy egyszerre gyorsan és kényelmesen tekerj a városban? Jó lenne, ha nemcsak a szabadidődben, de a mindennapok során is beiktathatnád a tekerést a programfüzetedbe? Esetleg szeretnéd kényelmessé tenni a napi bicajos teljesítményed? Nos, akkor bizony ehhez szükséged lesz egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett biciklire.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló