Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára az MTI-nek elmondta: évente 30-35 millió palack, hozzávetőleg 240.000 hektoliter pezsgő készül Magyarországon. Ebből mintegy negyvenezer hektoliternyit visznek külföldre, főként a skandináv országokba és a balti államokba. A legális behozatal nagyjából ugyanilyen nagyságrendű.
A főtitkár közölte: a pezsgő szezonális terméknek tekinthető, a lakosság ugyanis elsősorban a nagyobb ünnepek előtt, és az év vége felé vásárolja ezt az italt. Az eladott mennyiség mintegy fele az év utolsó hónapjában fogy el. A magyar pezsgőgyártás árbevétele 12-15 milliárd forint évente.
Magyarországon a hazai gyártású pezsgők közül a legtöbben a 600-800 forintos árfekvésű pezsgőt fogyasztják, ez a standard minőség. Az ennél jobb minőségű pezsgőket 1000-1200 forintért lehet megvenni.
A külföldről származó, illetve az úgynevezett tradicionális hazai pezsgőfajták palackját kétezer forint felett lehet megvásárolni, ám felső árhatár itt lényegében már nincs.
Horváth Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy az év vége közeledtével több üzletben is megjelennek az olcsó olasz habzóborok, amelyeket néha pezsgőként kínálnak. Ezek az áruk jelentős veszteséget okoznak a hazai pezsgő-előállítóknak.
Jelezte: a magyar pezsgő termelést úgy lehetne tovább élénkíteni, ahogyan azt Ausztriában tették, azaz az ital jövedéki adóját nullára csökkentették. Ennek hatására nyugati szomszédunknál fellendült a pezsgőgyártás - mondta.
Horváth Csaba megjegyezte: egy hasonló lépés megtétele után az államot nem érné anyagi veszteség, mivel a kieső jövedelmet a növekvő termelés és az áfából befolyó összeg pótolná.
Szeretjük a gazdaságos virslit
A szomszéd karácsonya mindig zöldebb
Karácsonykor meghúzzuk a borosüveget
MTI