Már nem elég a mértéktartás? |
Ünnepléshez vagy vacsora mellé, búfelejtéshez, lazításhoz, házibuliba pedig egyenesen elengedhetetlen – több száz okot lehet felsorolni, hogy valaki épp miért nyúl az üveg után. Az régóta köztudott, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás milyen káros hatással van a szervezetre, most azonban kiderült: már egyetlen pohárka is növeli a rák kialakulásának kockázatát. Ráadásul rögtön hét fajtáét.
Hét ok, amiért sürgősen tedd le a poharat
Az Addiction című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány készítői a WHO, a World Cancer Research Fund rákkutatási alap és a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség elmúlt tíz évben megjelent kimutatásait vették alapul a felméréshez. A kutatás megkerülhetetlen kapcsot fedez fel a rák kialakulása és az alkoholfogyasztás között: azok körében, akik kis mértékben, de rendszeresen fogyasztanak szeszesitalokat, jóval gyakrabban alakul ki daganatos betegség, mind a tartózkodó társaik körében, írja a lapra hivatkozva a The Guardian.
„Azt pontosan még nem tudjuk, hogy milyen módon befolyásolja az alkohol, illetve annak lebontása a daganatok kialakulását, az azonban biztos, hogy a fogyasztók körében jóval gyakrabban alakul ki garat-, gége-, nyelőcső-, mell-, máj-, valamint hasnyálmirigy és vastagbélrák, mint azok körében, akik ritkán vagy egyáltalán nem fogyasztanak szeszesitalokat”, fogalmazott Jennie Connor, az Új-zélandi Otago Egyetem kutatója.
Nagy a kormányzati felelősség
Egy-egy figyelemfelhívó kampányban nem elég csak a nehézivókat megszólítani Connor szerint, ez ugyanis az angliai tapasztalatok alapján „elenyésző eredményt hoz”. Az emberek többsége nincs tisztában az alkohol okozta kockázatokra, 10-ből 9-en nem is tudják, hogy összefüggésben lehet a rák kialakulásával.
Az országok vezetésének és az oktatásban résztvevőknek jóval több figyelmet kéne fordítani megelőzésre és figyelemfelhívásra, például felvilágosító órák, plakátok és az üvegeken elhelyezett, jól látható és alapos tájékoztató matricák segítségével, tette hozzá a szakember. Ebből a szempontból egyébként februárban már történt némi előremozdulás, Dame Sally Davies professzor, az angol egészségügy egyik kiemelkedő alakja például 14 egységnyi (körülbelül 7 pint sör) mértékében szabta meg a még „tűrhető” mennyiségű alkoholfogyasztás mértékét. A nőknek azonban egyáltalán nem ajánlja az ivászatot.
Te is tehetsz az egészségedért!
A legegyszerűbb persze az, ha az ember képes teljes önmegtartóztatásban élni és egyáltalán nem fogyaszt alkoholt, ez azonban nem mindenki számára elérhető megoldás. A szakemberek azt javasolják, hogy azok, akik sűrűn fogyasztanak alkoholt – például a sokat bulizó fiatalok – mindig tartsanak néhány „mentes-napot”, és az ivászatok közben is igyekezzenek néhány pohár italt vízre, vagy valami üdítőre cserélni. Az ütős, tömény szeszek helyett keressük a kevésbé nagy százalékú italokat, koktélokból pedig a mentes vagy az enyhébb változatot válasszuk.
Mindeközben Magyarországon: alkoholisták országa leszünk? Közben szépen, lassan mindenki leépül a nagyivó magyarok körül, az állam meg tesz az egészre, elvégre nincs magyar virtus (se szavazat) pálinka nélkül. Már régen túl vagyunk az egymillió alkoholista országán, ez szinte már temető. Mégsem akarjuk észrevenni, mekkora problémával állunk szembe. Varga Mónika addiktológust kértük meg, hogy világítsa meg a probléma nagyságát. >>> |