Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Különös személyi átfedések vannak Matolcsy György alapítványi világa és az MKB csoport között.
(Fotó: Kormany.hu)

Rejtélyes befektetők, kiterjedt rokonság, barátok barátai – különböző intenzitással, de örökké terítéken van az MKB eladása kapcsán felmerült rejtélyes befektetők köre, akik valamilyen módon kapcsolódnak Orbán Viktor és Matolcsy György köreihez. Most épp a Duna Aszfalt tulajdonosa kapcsán merült fel ismét a téma, mivel a hazai befektetők között szereplő Szíjj László úgy tűnik, titokban szép kis birodalmat építget Mészáros Lőrinccel, írja a 444.hu.

Senkinek semmihez sincs köze – vagy mégis?

A jegybankelnököt korábban azért vette elő a köznyelv, mert piaci pletykák szerint az MNB által létrehozott alapítványok, és/vagy a mögöttük álló FERIDA Zrt. vezetői lehetnek a titokzatos, árnyékba burkolódzó befektetők az MKB Bank eladása mögött, írja a Figyelőre hivatkozva a Magyar Narancs. A lap által közölt lista meglehetősen hosszú, egyebek mellett szerepel rajta gyakorlatilag a Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány teljes vezetői gárdája, köztük

Balogh Ádám, a kuratóriumi elnöke, a jegybank alelnökeként ő felelt korábban az MKB szanálásáért, ma már a bank vezetőségének tagja – az ő oldalán érkezett egyébként Kászpári Anita is, aki már korábban is több munkahelyre követte Baloghot, egyebek mellett ő felelt a Pénzügy Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Zrt. óriási kirúgásaiért is.

Hetényi Márk, aki az alapítványi szerepvállalása után az MKB vezérigazgató-helyettese, majd a bankcsoporthoz tartozó több leányvállalat felügyelőbizottsági tagja vagy ügyvezetője lett;

Kardkovács Kolos, aki a Magyar Nemzeti ügyvezetőjéből avanzsált át MKB-s üzletágvezetővé, egyebek mellett ő felel a SZÉP-kártya üzletágért és a 112 milliárd forintos vagyont kezelő MKB Nyugdíjpénztárért is,

valamint az alapítvány igazgatója, Patakiné Gramantik Ildikó is. Az igazgatóasszony korábban a Nemzetgazdasági Minisztériumban dolgozott, ezután lett tag a Pallas-univerzumban, az Optima, a Kasselik-Ház és a FERIDA igazgatóságában is. Idén február óta ő felügyeli a 10 milliárdos vagyont gondozó MKB Egészség- és Önsegélyező Pénzárt.

Rajtuk kívül még Fekete Zoltán, Halápi Dóra és Lay Csaba is érdekelt az MKB-ban.

A név kötelez?

A Pallas-univerzum vezetősége mellett számos fideszes politikust és Matolcsy György rokonait is megtaláljuk az MKB-érdekeltségűek körében, köztük Szatmáry Kristóf volt NGM-es miniszteri biztost; a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egykori tanácsadóját, Nagy Viktóriát, valamint a jegybankelnök fiát, Matolcsy Máté Hubát is – igaz, ő már egy ideje nem dolgozik a banknál, de a rokoni kapcsolatok megmaradtak: a Monetáris Tanács egyik tagjának, Pleschinger Gyulának a fia, Pleschinger Gyula Márk tavaly december óta cégjegyzésre is jogosult munkavállalója a patinás banknak.

De, persze, mint tudjuk, senki senkinek sem a strómanja – ezt már Orbán Viktor is többször megmondta korábban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Az MNB és Mészáros Lőrinc cégének levelei felzaklatták a biztosítási alkuszokat
Csabai Károly | 2021. január 16. 17:15
Az érintettek egy részében spekulációra adott okot, hogy a jegybanki megkereséssel egy időben a Mészáros Lőrinc kisebbségi tulajdonában lévő Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. felajánlotta nekik, képviseli az érdekeiket. Lapunk forrásai szerint azonban az MNB, mint felügyelet egy 2018-ban a hazai jogrendbe átültetett európai irányelvek meglétét kívánta ellenőrizte, egyebek mellett azt, nem számítanak-e fel túl magas jutalékokat az alkuszok. Márpedig a piacon a Hungarikumot pont azok között tartják számon, amelyek ezt a gyakorlatot követik.
Pénzügyi szektor Rábólintott az MNB az új szuperbank tagjait érintő vételi ajánlatra
MTI | 2021. január 15. 17:49
Jóváhagyta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Magyar Bankholding Zrt. és az MTB Zrt. által az MKB Nyrt. és a Takarék Jelzálogbank Nyrt. részvényeire vonatkozó kötelező nyilvános vételi ajánlatot, a részvényeseknek január 19-től február 17-ig van lehetőségük elfogadni az ajánlatot - közölte az MKB és a Takarék Jelzálogbank a tőzsde honlapján pénteken.
Pénzügyi szektor Vizsgálódott az MNB - ezért bírságolták meg a Groupamát
Privátbankár.hu | 2021. január 12. 11:10
A Magyar Nemzeti Bankrendszeres ellenőrzései keretében átfogó vizsgálatot folytatott a Groupama Biztosító Zrt.-nél (Groupama). A vizsgálat 2017 májusától a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át. Bár a jegybank több hiányosságot is feltárt, ezek alapvetően nem érintik a biztosító megbízható működését.
Pénzügyi szektor Csökkent a hazai biztosítási alkuszok száma
Csabai Károly | 2021. január 6. 15:55
A biztositas.hu weboldalt üzemeltető társaság december 31-ével beolvadt anyacégébe, a Netrisk.hu Kft-be, amellyel egyidejűleg az utóbbi neve Első Online Biztosítási Alkusz Kft-re változott. Kérdés, az utóbbi években az online piacon gyakorlatilag egyeduralkodó két társaságból maradt egy mennyire tudja megőrizni a pozícióját Mészáros Lőrinc gőzerővel terjeszkedő cégével, a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft-vel szemben.
Pénzügyi szektor Még közelebb kerültünk a gigabank elindulásához
Privátbankár.hu | 2020. december 31. 09:09
Kötelező nyilvános vételi ajánlatot nyújtott be a Magyar Bankholding Zrt. és az MTB Zrt. a banki papírokra.
Pénzügyi szektor Sorvezetőt küld a bankoknak az MNB több fontos új szabályról
Privátbankár.hu | 2020. december 28. 13:34
A hazai bankokat érintő több fontos döntésről és szabályról tájékoztatót küld a Magyar Nemzeti Bank az érintetteknek.
Pénzügyi szektor Bankárélet a pandémia alatt: valaki rászokott a kerékpárra, más Rúzsa Magdival publikált receptkönyvet
Csabai Károly | 2020. december 27. 06:34
A koronavírus-járvány miatt számos hobbinknak, kedvenc szórakozásunknak sem hódolhatunk. Nem járhatunk például úszni, terembe kosarazni, vagy squasholni, most télen pedig síelni, de moziba vagy színházba sem. A hazai bankok, hitelintézetek vezetőinél érdeklődtünk, ők hogyan vészelik át e nehéz napokat, van-e olyan tevékenységük, amelyeket nem űzhetnek, s a kényszer szülte helyzetben belevágtak-e esetleg másba.
Pénzügyi szektor Már működik a Magyar Bankholding Zrt.
Privátbankár.hu / MTI | 2020. december 16. 07:17
Ténylegesen is elindult a működés, azaz létrejött Magyarország második legnagyobb bankcsoportja.
Pénzügyi szektor Megválasztották Mészáros Lőrinc bankjának új vezetőjét
Privátbankár.hu | 2020. december 14. 13:32
Ahogy azt lapunk elsőként kilátásba helyezte, a Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában lévő hitelintézet elnök-vezérigazgatói posztjáról lemondott Balog Ádám helyére a mai rendkívüli közgyűlésen Barna Zsoltot választották, 2021. január 1-jétől, miután megkapta ehhez a Magyar Nemzeti Bank engedélyét.
Pénzügyi szektor Túlteljesítették Orbán Viktor elvárását a bankok
Csabai Károly | 2020. december 13. 18:19
Ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb, 2020 első háromnegyedéves adataiból. Amely azt tekinti zsinórmértéknek, hogy a Magyarországon tevékenykedő hitelintézetek összesített mérlegfőösszegének hány százalékát adják azok, amelyek belföldi irányításúak.
Friss
hírlevél