TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Különös személyi átfedések vannak Matolcsy György alapítványi világa és az MKB csoport között.
(Fotó: Kormany.hu)

Rejtélyes befektetők, kiterjedt rokonság, barátok barátai – különböző intenzitással, de örökké terítéken van az MKB eladása kapcsán felmerült rejtélyes befektetők köre, akik valamilyen módon kapcsolódnak Orbán Viktor és Matolcsy György köreihez. Most épp a Duna Aszfalt tulajdonosa kapcsán merült fel ismét a téma, mivel a hazai befektetők között szereplő Szíjj László úgy tűnik, titokban szép kis birodalmat építget Mészáros Lőrinccel, írja a 444.hu.

Senkinek semmihez sincs köze – vagy mégis?

A jegybankelnököt korábban azért vette elő a köznyelv, mert piaci pletykák szerint az MNB által létrehozott alapítványok, és/vagy a mögöttük álló FERIDA Zrt. vezetői lehetnek a titokzatos, árnyékba burkolódzó befektetők az MKB Bank eladása mögött, írja a Figyelőre hivatkozva a Magyar Narancs. A lap által közölt lista meglehetősen hosszú, egyebek mellett szerepel rajta gyakorlatilag a Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány teljes vezetői gárdája, köztük

Balogh Ádám, a kuratóriumi elnöke, a jegybank alelnökeként ő felelt korábban az MKB szanálásáért, ma már a bank vezetőségének tagja – az ő oldalán érkezett egyébként Kászpári Anita is, aki már korábban is több munkahelyre követte Baloghot, egyebek mellett ő felelt a Pénzügy Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Zrt. óriási kirúgásaiért is.

Hetényi Márk, aki az alapítványi szerepvállalása után az MKB vezérigazgató-helyettese, majd a bankcsoporthoz tartozó több leányvállalat felügyelőbizottsági tagja vagy ügyvezetője lett;

Kardkovács Kolos, aki a Magyar Nemzeti ügyvezetőjéből avanzsált át MKB-s üzletágvezetővé, egyebek mellett ő felel a SZÉP-kártya üzletágért és a 112 milliárd forintos vagyont kezelő MKB Nyugdíjpénztárért is,

valamint az alapítvány igazgatója, Patakiné Gramantik Ildikó is. Az igazgatóasszony korábban a Nemzetgazdasági Minisztériumban dolgozott, ezután lett tag a Pallas-univerzumban, az Optima, a Kasselik-Ház és a FERIDA igazgatóságában is. Idén február óta ő felügyeli a 10 milliárdos vagyont gondozó MKB Egészség- és Önsegélyező Pénzárt.

Rajtuk kívül még Fekete Zoltán, Halápi Dóra és Lay Csaba is érdekelt az MKB-ban.

A név kötelez?

A Pallas-univerzum vezetősége mellett számos fideszes politikust és Matolcsy György rokonait is megtaláljuk az MKB-érdekeltségűek körében, köztük Szatmáry Kristóf volt NGM-es miniszteri biztost; a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egykori tanácsadóját, Nagy Viktóriát, valamint a jegybankelnök fiát, Matolcsy Máté Hubát is – igaz, ő már egy ideje nem dolgozik a banknál, de a rokoni kapcsolatok megmaradtak: a Monetáris Tanács egyik tagjának, Pleschinger Gyulának a fia, Pleschinger Gyula Márk tavaly december óta cégjegyzésre is jogosult munkavállalója a patinás banknak.

De, persze, mint tudjuk, senki senkinek sem a strómanja – ezt már Orbán Viktor is többször megmondta korábban.

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megtudtuk, ki lehet az MKB Bank új vezére
Csabai Károly | 2020. november 19. 06:04
Megbízható forrásból származó értesüléseink szerint a Mészáros Lőrinc fő tulajdonában lévő hitelintézet igazgatósága a múlt héten lemondott Balog Ádám utódjának Barna Zsoltot javasolja, aki júliusban állt fel az OTP Bank általános vezérigazgató-helyettesi székéből. Balog Mészáros másik érdekeltségénél, az Opus Global Nyrt.-nél fog a továbbiakban tevékenykedni – de meglehet, csak a 2022-es választásokig, egy újabb Fidesz-győzelem esetén ugyanis kormányzati megbízatás néz ki neki.
Pénzügyi szektor Világraszóló újdonság a magyar Erste Banktól
PR | 2020. november 18. 10:17
A hitelkártyák után immár a Mastercard-betéti kártyák tulajdonosai is igényelhetnek részletfizetést az Erste Banknál, a folyószámla-hitelkeretük terhére – a világon elsőként. A részletekről Annus Norbertet, az Erste Bank Kártya és Fogyasztási Hitelek Igazgatóság vezetőjét kérdeztük.
Pénzügyi szektor Lemondott az MKB Bank vezetője
Csabai Károly | 2020. november 13. 18:05
Balog Ádám már 2020. december 31-én távozna, ám ha addig nem találják meg az utódját, akkor legkésőbb 2021. március 1-jén.
Pénzügyi szektor Hogy élték meg a koronavírus-járványt eddig a biztosítók?
Privátbankár.hu | 2020. november 6. 15:45
A járvány minden biztosító számára rendkívüli helyzetet hozott, de a szektor így is viszonylag jól átvészelte az eddigi időszakot.
Pénzügyi szektor Egyelőre nem keresi a versenytárshoz távozott helyettese utódját Csányi Sándor
Csabai Károly | 2020. november 6. 15:02
Ezt közölték az OTP Bank illetékesei lapunk kérdésére. Az elnök-vezérigazgató július 20-án vette át általános helyettese, Barna Zsolt feladatait, miután ő aznap közös megegyezéssel távozott, s szeptember 1-jén a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank egyesülését előkészítő céghez csatlakozott, egy hete pedig annak igazgatóságának az elnöke.
Pénzügyi szektor Eddig jól jött ki a pandémiából a CIB Lízing
Csabai Károly | 2020. november 5. 18:11
Közel 1 százalékponttal sikerült növelnie a piaci részesedését. Igaz, úgy, hogy az a bizonyos torta kisebb, a cibesek a hazai lízingpiac 20 százalékos éves visszaesését prognosztizálják.
Pénzügyi szektor Már meg is vannak az új óriásbank első vezetői
Privátbankár.hu | 2020. november 5. 15:04
Elkezdte a felkészülést a Magyar Bankholding Zrt., hogy a három bank részvényapportja után levezényelje a Budapest Bank Csoport, az MKB Bank Nyrt. és a Takarék Csoport fúzióját, valamint, hogy csoportirányítási és prudenciális kontrollfunkciókat lásson el. A munkára a három bankcsoport szakemberei közül választották ki a bankholding vezetőinek első körét.
Pénzügyi szektor Okozhat-e fejfájást az ellen-OTP az OTP-nek?
Csabai Károly | 2020. november 4. 05:07
Erre a kérdésre végleges választ csak azt követően lehet adni, amikorra befejeződik a nagy, vélhetően több évig tartó projekt és a Takarékbank, az MKB Bank és a Budapest Bank egyesüléséből létrejön a nevet még nem kapott, de a szakberkekben nemes egyszerűséggel ellen-OTP-ként aposztrofált új hitelintézet. Folyamatosan kapunk azonban újabb és újabb információmorzsákat annak megjövendöléséhez, mi várhat ránk.
Pénzügyi szektor Lázár János szerint a közeljövőben csökkenthetik a dohányboltok számát
MTI | 2020. november 3. 08:56
Azt is mondja, hogy harminc év múlva alig lesz már dohányos ember az országban.
Pénzügyi szektor Közel 870 milliót ad a kormány a férfi vízilabda BL-főtábla három budapesti tornájára
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 06:43
A BL-főtábla tornáira ad pénzt a kormány, az esemény helyszíne a Duna Aréna lesz.
Friss
hírlevél