Az üzletben az élelmiszer-előállításról semmilyen nyilvántartást sem vezettek, az önellenőrzési rendszer sem volt naprakész, a higiénikus kézmosás feltételei pedig több kézmosónál is hiányoztak - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közleményében.
Az akció során az üzletben és annak raktárában összesen 460 kilogramm jelöletlen, valamint a helyszínen tiltott módon lefagyasztott, lejárt fogyaszthatósági idejű húst foglaltak le. A forgalomból kivont húsok között ismeretlen eredetű, ezért nem nyomon követhető vaddisznócomb, szarvashús, kacsa- és libamáj, kacsamell, borjúcomb, báránygerinc és egyéb, magas árfekvésű áruk voltak, amiket elsősorban éttermeknek akartak értékesíteni.
A lefoglalt termékek közül különösen veszélyesnek számít az ismeretlen eredetű, Trichinellára nem vizsgált vaddisznóhús.
A termékeket megsemmisíttették, a vállalkozás milliós nagyságrendű bírságra számíthat. Na de pontosan ki is? A NÉBIH jogsértési listája szerint a dunaharaszti székhelyű Szoltim Hús Kft-nél találtak komoly hiányosságokat. Az adatok szerint a cég telephelye pedig a Hold utcai piacra van bejegyezve.
A trichinellózisról A trichinellózist szabad szemmel nem látható féregélősködők okozzák. Az élősködők az emberi szervezetbe fertőzött, nem kellően hőkezelt hús vagy abból készült nem hőkezelt húskészítmény (kolbász, sonka stb.) elfogyasztásával kerülnek be. A lappangási időszakot követően fejfájás, rossz közérzet és magas láz jelentkezik. Gyakori a súlyos izomfájdalom. Erős fertőzöttség esetén változatos és olykor súlyos idegrendszeri tünetek alakulhatnak ki. Egyes súlyos esetekben a megbetegedés halálos kimenetelű is lehet. |