<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Az Európai Bizottság javaslatot fogadott el a dohánytermékekről szóló irányelv módosítása céljából. A jogszabályjavaslat új elemekkel bővíti, egyúttal pedig szigorítja a dohánytermékek gyártására, kiszerelésére és árusítására vonatkozó szabályozást.

Az új irányelv be fogja tiltani a jellegzetes ízesítésű cigarettákat, sodort cigarettákat és füst nélküli dohánytermékeket, és kötelezővé teszi a nagyméretű képes egészségügyi figyelmeztetések elhelyezését a cigaretták és a sodort cigaretták csomagolásán. (Azt, hogy a sodort cigaretta alatt a Bizottság pontosan mit ért, és hogy teljesen betiltják, vagy csupán a csomagolást szigorítják a Privátbankár.hu rákérdezett, a választ közölni fogjuk.)

A jogszabály ezen túlmenően szabályozni fogja a határokon átívelő internetes értékesítést, és technikai elemeket vezet be az illegális kereskedelem megakadályozása érdekében. A Bizottság javaslata értelmében az irányelv olyan termékeket illetően is rendelkezéseket határoz majd meg, melyekre eddig nem vonatkoztak külön szabályok.

Példaként említhetők az elektromos cigaretták (e-cigaretták) és a dohányzási célú gyógynövénytermékek. A rágódohány és a tubák címkézésére és összetevőire a jövőben külön szabályok fognak vonatkozni. Nem hoz változást az irányelv módosítása viszont a tekintetben, hogy a szájon át fogyasztott dohány (az ún. snüssz) ezentúl is tiltás alá esik majd.

Címkézés és csomagolás

A cigaretták és a sodort cigaretták dobozait az elő- és hátlap felületének 75%-át kitöltő méretű képes és szöveges egészségügyi figyelmeztetéssel kell ellátni. A csomagoláson nem szabad reklámelemeket megjeleníteni. A dohánytermékek csomagolásán a dohányfüst kátrány-, nikotin- és szén-monoxid-tartalmával kapcsolatban jelenleg feltüntetett – és általános vélemény szerint félrevezető – információkat a jövőben a csomagolás oldalán elhelyezett felirat váltja fel, amely arról tájékoztat, hogy a dohányfüst több mint 70 rákkeltő anyagot tartalmaz. A tagállamoknak megfelelően indokolt esetben jogukban áll semleges egységcsomagolást előírni.

Betiltják a mentolost, és sodort cigit

Az összetevők és a füstkibocsátás tekintetében elektronikus bejelentési formátum bevezetésére kerül majd sor. A javaslat előirányozza továbbá a jellegzetes ízesítésű cigaretták, sodort cigaretták és füst nélküli dohánytermékek, valamint a fokozottan toxikus és erős függőséget okozó dohánytermékek betiltását.

Füst nélküli dohánytermékek

A szájon át fogyasztott dohánytermékek (snüssz) a jövőben is minden tagországban tiltás alá esnek majd, kivéve Svédországot, amely mentességet kapott a tilalom alkalmazása alól. A jövőben minden füst nélküli dohánytermék egységcsomagjának a két fő felületén egészségügyi figyelmeztetést kell feltüntetni, jellegzetes ízesítésű dohánytermékeket pedig nem szabad majd árusítani.

Az e-cigik egy része gyógyszerkészítmény lesz

Az új dohánytermék-kategóriák bevezetése előzetes bejelentéshez lesz kötve. Azok a nikotintartalmú termékek (pl. az e–cigaretták), melyek nikotintartalma nem ér el egy bizonyos küszöbértéket, forgalmazhatók ugyan, de csakis akkor, ha található a csomagolásukon egészségügyi figyelmeztetés. Ha nikotintartalmuk meghaladja a küszöbértéket, forgalmazásukra csak akkor nyílik mód, ha gyógyszerkészítményként, például nikotinpótló terápia céljából engedélyezték őket. A dohányzási célú gyógynövénytermékek esetében is kötelező lesz egészségügyi figyelmeztetést feltüntetni.

Fiatalok védelme és biztonsági elemek

A javaslat továbbá az internetes kiskereskedők vonatkozásában bejelentési kötelezettséget, ezenfelül pedig életkor-ellenőrzési mechanizmus bevezetését is előirányozza. A cél az, hogy a gyermekek és a kiskorúak ne vásárolhassanak dohánytermékeket.

Az új irányelv nyomon követési és ellenőrzési rendszer, valamint biztonsági elemek (pl. hologramok) alkalmazását írja majd elő annak érdekében, hogy a kereskedők kizárólag olyan dohánytermékeket értékesítsenek az EU-ban, melyek megfelelnek az előírásoknak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Vár a 37. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál
PR | 2022. szeptember 26. 18:11
Mindegy, hogy sokat futsz, vagy keveset, állj rajthoz Te is a 37. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál valamelyik távján. Október második hétvégéjén több tízezer futó társaságában élvezheted Te is a közös mozgás örömét.
Vásárló Már csak a megfelelő fotó hiányzik az önéletrajzodból?
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 24. 11:37
Önéletrajzot írni nem egyszerű. Akkor sem, ha van már munkatapasztalatod, és akkor sem, ha pályakezdőként, friss diplomásként készülsz betörni a munkaerőpiacra. Ha ez utóbbi a helyzet, és gyakornoki vagy normál állást keresel, akkor bizony nem sok mindent tudsz beleírni az önéletrajzodba.
Vásárló Kültéri lépcső a házhoz: hogyan válasszuk ki a megfelelő alapanyagot?
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 16. 14:41
Ha a házunkon kívülre tervezünk lépcsőt, akkor mindenképp érdemes alaposan fontolóra vennünk a megfelelő alapanyagok kiválasztását, hogy valóban a kívánt végeredményt kapjuk. Ehhez azonban több szempontot is figyelembe kell vennünk, hiszen a kültéri viszonyok néha elég szélsőségesek, éppen ezért az ide tervezett lépcsőnek komoly kritériumoknak kell megfelelnie. Nézzük meg tehát, mire is érdemes pontosan odafigyelnünk az anyag választásánál.
Vásárló Borkóstoló a szecessziós kastélyépület pincéiben
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 16. 12:33
Aki Tolna megye kilencedik legnépesebb települését, Simontornyát meglátogatja, az ki ne hagyja a településbe oly harmonikusan beilleszkedő igazi kis szecessziós ékszerdobozt, a város híres szállodáját!
Vásárló Keressünk eredeti céges karácsonyi ajándékot!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 12. 16:00
A karácsonyi ajándékok megtalálása a családtagok számára is elég nehézkes, de ha még minket bíznak meg a tökéletes ajándék felkutatásával a vállalati ügyfeleknek vagy alkalmazottaknak, a nyomás megtízszereződik.
Vásárló Téged is kínoz az allergia?
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 12. 10:31
Sajnos manapság egyre többen szenvednek különféle allergiáktól, és ezek közül az egyik legalattomosabb a pollen és porallergia, amellyel csak nagyon nehezen lehet bármit is kezdeni. Biztosan neked is ismerős, hogy hiába minden erőfeszítés, a mindennapos porszívózás, az ablakon beszűrődő fénynyalábokban bizony táncot járnak a porszemek, pollenek.
Vásárló Online vásárlás – minden, ami érdemes tudnia, mielőtt kattint!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 9. 09:24
Ugyan nem egy újszerű dologról van szó, sokak számára még mindig kifejezetten kockázatos tevékenységnek számít az online vásárlás. A folyamat nem ördögtől való, sokkal egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb, mint az offline vásárlás, ráadásul még pénzt is spórolhat vele! 
Vásárló Céges karácsonyi ajándékcsomag olcsón, de mégis magas minőségben? Igen, létezik!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 8. 09:29
Az ajándékozás nem akkor lesz örömteli, ha minél nagyobb az ajándéktárgy értéke. Az ajándékozás attól válik igazán boldog pillanattá, hogy a meglepetés szívhez szól, és benne van mind az ajándékozott, mind az ajándékozó.
Vásárló A népharag a magángépek ellen fordult – de mi lehet a valódi megoldás a betiltás helyett?
Kollár Dóra | 2022. szeptember 7. 19:09
A magánrepülőgép-ipar által elindított „No Plane, No Gain”-kampány a magánrepülés termelékenységi és gazdasági előnyeit hangsúlyozza; a használt repülőgépek tavalyi eladásának ugrásszerű emelkedése és az európai magánrepülések rekordnövekedése alapján idén nyáron az utazók ráérezték arra, miért éri meg a hagyományos, kereskedelmi légiközlekedés helyett valami másra voksolni. Mindezek alapján úgy tűnhet, hogy a magánrepülők piacán tulajdonképpen minden rendben van, csakhogy a közvélemény egyre inkább a luxusgépek ellen fordul.
Vásárló Új online magazinok indultak augusztusban
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 7. 10:26
Új ismeretterjesztő valamint kulturális online magazint indítottak 2022 nyarán a citygreen.hu kertészeti és életmód magazin szerkesztői. A thinker.hu ismeretterjesztő magazin, valamint a teaser.hu kulturális és szórakoztató magazin színvonalas és hiteles tartalmakat kínál olvasói számára.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG