1p
Az Európai Bizottság javaslatot fogadott el a dohánytermékekről szóló irányelv módosítása céljából. A jogszabályjavaslat új elemekkel bővíti, egyúttal pedig szigorítja a dohánytermékek gyártására, kiszerelésére és árusítására vonatkozó szabályozást.

Az új irányelv be fogja tiltani a jellegzetes ízesítésű cigarettákat, sodort cigarettákat és füst nélküli dohánytermékeket, és kötelezővé teszi a nagyméretű képes egészségügyi figyelmeztetések elhelyezését a cigaretták és a sodort cigaretták csomagolásán. (Azt, hogy a sodort cigaretta alatt a Bizottság pontosan mit ért, és hogy teljesen betiltják, vagy csupán a csomagolást szigorítják a Privátbankár.hu rákérdezett, a választ közölni fogjuk.)

A jogszabály ezen túlmenően szabályozni fogja a határokon átívelő internetes értékesítést, és technikai elemeket vezet be az illegális kereskedelem megakadályozása érdekében. A Bizottság javaslata értelmében az irányelv olyan termékeket illetően is rendelkezéseket határoz majd meg, melyekre eddig nem vonatkoztak külön szabályok.

Példaként említhetők az elektromos cigaretták (e-cigaretták) és a dohányzási célú gyógynövénytermékek. A rágódohány és a tubák címkézésére és összetevőire a jövőben külön szabályok fognak vonatkozni. Nem hoz változást az irányelv módosítása viszont a tekintetben, hogy a szájon át fogyasztott dohány (az ún. snüssz) ezentúl is tiltás alá esik majd.

Címkézés és csomagolás

A cigaretták és a sodort cigaretták dobozait az elő- és hátlap felületének 75%-át kitöltő méretű képes és szöveges egészségügyi figyelmeztetéssel kell ellátni. A csomagoláson nem szabad reklámelemeket megjeleníteni. A dohánytermékek csomagolásán a dohányfüst kátrány-, nikotin- és szén-monoxid-tartalmával kapcsolatban jelenleg feltüntetett – és általános vélemény szerint félrevezető – információkat a jövőben a csomagolás oldalán elhelyezett felirat váltja fel, amely arról tájékoztat, hogy a dohányfüst több mint 70 rákkeltő anyagot tartalmaz. A tagállamoknak megfelelően indokolt esetben jogukban áll semleges egységcsomagolást előírni.

Betiltják a mentolost, és sodort cigit

Az összetevők és a füstkibocsátás tekintetében elektronikus bejelentési formátum bevezetésére kerül majd sor. A javaslat előirányozza továbbá a jellegzetes ízesítésű cigaretták, sodort cigaretták és füst nélküli dohánytermékek, valamint a fokozottan toxikus és erős függőséget okozó dohánytermékek betiltását.

Füst nélküli dohánytermékek

A szájon át fogyasztott dohánytermékek (snüssz) a jövőben is minden tagországban tiltás alá esnek majd, kivéve Svédországot, amely mentességet kapott a tilalom alkalmazása alól. A jövőben minden füst nélküli dohánytermék egységcsomagjának a két fő felületén egészségügyi figyelmeztetést kell feltüntetni, jellegzetes ízesítésű dohánytermékeket pedig nem szabad majd árusítani.

Az e-cigik egy része gyógyszerkészítmény lesz

Az új dohánytermék-kategóriák bevezetése előzetes bejelentéshez lesz kötve. Azok a nikotintartalmú termékek (pl. az e–cigaretták), melyek nikotintartalma nem ér el egy bizonyos küszöbértéket, forgalmazhatók ugyan, de csakis akkor, ha található a csomagolásukon egészségügyi figyelmeztetés. Ha nikotintartalmuk meghaladja a küszöbértéket, forgalmazásukra csak akkor nyílik mód, ha gyógyszerkészítményként, például nikotinpótló terápia céljából engedélyezték őket. A dohányzási célú gyógynövénytermékek esetében is kötelező lesz egészségügyi figyelmeztetést feltüntetni.

Fiatalok védelme és biztonsági elemek

A javaslat továbbá az internetes kiskereskedők vonatkozásában bejelentési kötelezettséget, ezenfelül pedig életkor-ellenőrzési mechanizmus bevezetését is előirányozza. A cél az, hogy a gyermekek és a kiskorúak ne vásárolhassanak dohánytermékeket.

Az új irányelv nyomon követési és ellenőrzési rendszer, valamint biztonsági elemek (pl. hologramok) alkalmazását írja majd elő annak érdekében, hogy a kereskedők kizárólag olyan dohánytermékeket értékesítsenek az EU-ban, melyek megfelelnek az előírásoknak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Szereti a csokit? A radikális változás is benne van a pakliban
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. június 19. 15:01
A kakaó ára annak rendje és módja szerint elszállt az utóbbi időszakban, amit előbb-utóbb a csokoládéké is követni fog, hacsak ki nem találnak valamilyen trükköt a csokigyártók ennek elkerülésére.
Vásárló Ritka kellemetlen hírt kaptak a magyar autósok - megint megjelent a 600 forintos benzin réme?
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 11:55
Rendkívüli áremelkedés jön.
Vásárló Idegesítik a súlycsökkentő gyógyszerek a fogyókúra- és a hízókúraipart
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 11:24
Nem tudják hogyan reagáljanak a súlycsökkentő gyógyszerek erőteljes előretörésére az élelmiszeripari vállalatok és a fitneszbiziniszben érdekelt szolgáltató cégek.
Vásárló Sosem látott újdonságok a parfümpiacon: ez már az új világ?
Elek Lenke | 2024. június 16. 16:07
A 21. század a szagokról szól. Mindennek finom, kellemes, egyedi illatúnak kell lennie. A  globális parfümpiac egyre nő, és ez a tendencia itthon is érezhető. Több mint 10 milliárd forintot költenek évente a magyarok parfümökre, és nemcsak a nők. Főleg külföldi termékekre adnak ki ennyi pénzt, hiszen Magyarországon nem létezik ez az iparág, eltekintve néhány niche, azaz egyedi, művészi, designer illatkompozíciótól.
Vásárló Célba vették a konyhák új lakóit
Buksza blog | 2024. június 15. 09:25
A forró levegős sütők már nem számítanak újdonságnak, ami felkeltette a nagy élelmiszergyártók érdeklődését is. Úgy gondolják, ideje kiszolgálniuk az emberek új konyhai „játékszerét”.
Vásárló Nagy fekete pontot adhatnak a Tescónak
Buksza blog | 2024. június 14. 10:58
Ha a részvényesek jóváhagyják a juttatásait, akkor a Tesco vezérigazgatója 430-szor többet fog keresni, mint egy átlagos dolgozó. Ezt a befektetők egy része a cég hírnevét romboló döntésnek tartja. 
Vásárló Kormányzati meghívót kaphat a Lidl és az Aldi Kanadából
Buksza blog | 2024. június 12. 09:04
Kanadában a kormány lépéseket tett arra, hogy külföldi versenytársakat, például az Aldival és/vagy a Lidlt hívja az országba, hogy versenytársat kapjon a legnagyobb helyi boltlánc. 
Vásárló Gazdasági csapás jön? Egy meglepő mutatóból is kiderülhet
Buksza blog | 2024. június 12. 08:29
Akár esik, akár fúj, a hölgyek használnak szépészeti termékeket, ám nem függetleníthetik magukat attól, hogy mennyi pénzt költhetnek ezekre. Ebből fakad egy lehetőség a recessziók előrejelzésére.
Vásárló Percenként frissülő árakkal bombázhatják a vevőket a boltok
Buksza blog | 2024. június 12. 07:55
Olyan tempóban frissülhetnek az áruházi akciók a jövőben, hogy az akcióvadászoknak lényegében folyamatosan a boltban kellene maradniuk, mert csak így lesznek képesek lecsapni a legfrissebb árengedményekre.
Vásárló Megjött a rossz hír a kormánynak a választások előtt - a boltokból érkezett a pofon
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. június 7. 05:49
A hivatalos inflációs adatok egy nappal a választások után érkeznek, a Privátbankár Árkosár friss eredményei viszont már most olvashatóak. Az előző havi komolyabb árcsökkenés után ráfagyhat a vásárlók arcára a mosoly: sokat drágult májushoz képest a nagybevásárlás júniusban, és tavaly nyárhoz képest is minimális az árcsökkenés. Ha már választások, megnéztük, hol a legolcsóbb a krumpli, a narancs és a pezsgő.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG