<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Tombol a kánikula, tombol a strandszezon. Nagy melegben a vízparton hamar le lehet égni, még akkor is, ha használunk napvédőt. Nem mindegy ugyanis, hogy milyet és mennyit kenünk magunkra. Az pedig általánosan igaz, hogy kortól és bőrtípustól függetlenül oda kell figyelni a védelemre.

Két úton ugyanoda

Működési mechanizmusuk szerint a napvédőszerek két csoportba sorolhatók: kémiai és fizikai védőszerek. A vegyi szűrők az UV-sugarak elnyelésével fejtik ki hatásukat és további csoportokba sorolhatóak annak megfelelően, hogy mely sugarak elnyelésére képesek: UV-A, UV-B, vagy mindkettő - magyarázza Zubek Krisztina, a Dermatica bőrgyógyásza.

A fizikai szűrők az UV-sugarak visszaverésével, vagy szétszórásával fejtik ki hatásukat. A vegyi tartalmú védőszerek gyakran több összetevő kombinációját tartalmazzák, hogy megfelelő védelmet nyújtsanak mindkét sugárzás ellen. A fizikai szűrők egyaránt hatásosak mind az UV-A és UV-B elleni védelemben. Két legismertebb fajtája a titán-dioxid és a cink-oxid. A bőrgyógyász szerint ezek a hatóanyagok közel a legideálisabb védelmet képesek kialakítani, mivel vegyileg közömbösek, biztonságosak és minden fajta UV-sugárzás ellen széleskörű védelmet biztosítanak.

Az SPF vajon mi?

Az SPF az angol Sun Protection Factor, vagyis napvédő faktor kifejezés rövidítése. A világon mindenütt ez jelöli, hogy az adott termék mekkora védelmet képes biztosítani a nap ellen, 2 mg/cm2 mennyiségben alkalmazva a bőrön. Adott termék SPF-számának meghatározásához felmérik, hogy egy adott egyén esetében mennyi UV-sugárzás (többségében UV-B) szükséges egy alig észrevehető leégéshez napvédővel és anélkül. Adott esetben, ha 10 perc elegendő a leégéshez, napvédő alkalmazásával pedig ez az idő 100 perc, akkor az adott termék SPF száma 10-es (100/10).

A bőrgyógyász szerint az adott napvédő hatékonysága attól függ, milyen gyakorisággal és hogyan vittük fel a bőrre. Függ attól, hogy az adott személy mennyire izzad, illetve attól, hogy mennyit tartózkodunk vízben, miután bekentük magunkat.  A tapasztalatok szeint sokan azért égnek le, mert a szükséges mennyiség alig harmadát kenik magukra a napvédőből, ráadásul nem ismétlik meg a krémezést.

Tanácsok a napvédők helyes használatához

• Használjunk egy jó, széles spektrumú, legalább 30-as faktorszámú (SPF), benzophenone vegyi és fizikai védelmet egyaránt biztosító napvédő terméket.

 

• Bőségesen kenjük be magunkat naptejjel, minden olyan helyen, ahol érheti a bőrünket a nap, így az összefüggő filmréteggel biztosíthatunk védelmet a káros sugarak ellen.

• Célszerű már a napozás előtt fél órával bekenni magunkat, majd mielőtt kifekszünk a napra, ismét. Erre azért van szükség, mert körülbelül 20-30 perc alatt felszívódik a napkrém, és mivel könnyedén ledörzsölhető, így tudunk egyenletes fedést biztosítani a bőrünkön.

• Amennyiben órákat töltünk a napon, fontos kétóránként ismét bekenni magunkat.

• Úszás, erős izzadás, vagy törölközőhasználat után azonnal meg kell ismételni a krémezést. Akkor is, ha időközben ruhát vettünk fel, mert az ledörzsölhette a krémet, vagy a tejet. Ezekben az esetekben akkor is célszerű megismételni, ha a napvédő vízálló.

• A rovarriasztók csökkentik a napvédők hatását, így, amennyiben egyszerre alkalmazzuk mindkettőt, használjuk magasabb faktorszámú krémet.

• Az alkoholtartalmú testápolók, spray-k, vagy gélek zsírosabb, szőrrel jobban fedett testrészeken használatosak. A krémek a száraz bőr védelmére a legalkalmasabbak, s a tejes ápolók felvitele a legegyszerűbb. Speciális stifteket alkalmazhatunk az orr, az ajkak és a szem körüli érzékeny területek védelmére.

Fontos tudni!

A szakorvos szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy minden kozmetikai készítményben az illatanyagok és konzerválószerek is allergiát válthatnak ki, mely reakciót a napsugárzás tovább erősíthet. Az érzékeny, allergiára hajlamos emberek különös odafigyeléssel válasszák ki kozmetikumaikat!

A készítmények kiválasztásakor alapvető követelmény, hogy ne károsítsák a bőrt, ne legyenek toxikusak, fényérzékenyítők és a verejtékkel se lépjenek reakcióba. A bőrgyógyász szerint ezeknek a feltételeknek ma még nem minden készítmény felel meg.
Az okok felderítése összetett feladat, tehát amennyiben a termék elhagyásával és egy más márka választásával sem oldódnak meg problémáink, úgy feltétlenül kérjük bőrgyógyász szakorvos segítségét.

A szakember azt javasolja, hogy amennyiben új terméket próbálunk ki, akkor előtte mindig egy kis bőrfelületen teszteljük.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Kültéri lépcső a házhoz: hogyan válasszuk ki a megfelelő alapanyagot?
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 16. 14:41
Ha a házunkon kívülre tervezünk lépcsőt, akkor mindenképp érdemes alaposan fontolóra vennünk a megfelelő alapanyagok kiválasztását, hogy valóban a kívánt végeredményt kapjuk. Ehhez azonban több szempontot is figyelembe kell vennünk, hiszen a kültéri viszonyok néha elég szélsőségesek, éppen ezért az ide tervezett lépcsőnek komoly kritériumoknak kell megfelelnie. Nézzük meg tehát, mire is érdemes pontosan odafigyelnünk az anyag választásánál.
Vásárló Borkóstoló a szecessziós kastélyépület pincéiben
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 16. 12:33
Aki Tolna megye kilencedik legnépesebb települését, Simontornyát meglátogatja, az ki ne hagyja a településbe oly harmonikusan beilleszkedő igazi kis szecessziós ékszerdobozt, a város híres szállodáját!
Vásárló Keressünk eredeti céges karácsonyi ajándékot!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 12. 16:00
A karácsonyi ajándékok megtalálása a családtagok számára is elég nehézkes, de ha még minket bíznak meg a tökéletes ajándék felkutatásával a vállalati ügyfeleknek vagy alkalmazottaknak, a nyomás megtízszereződik.
Vásárló Téged is kínoz az allergia?
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 12. 10:31
Sajnos manapság egyre többen szenvednek különféle allergiáktól, és ezek közül az egyik legalattomosabb a pollen és porallergia, amellyel csak nagyon nehezen lehet bármit is kezdeni. Biztosan neked is ismerős, hogy hiába minden erőfeszítés, a mindennapos porszívózás, az ablakon beszűrődő fénynyalábokban bizony táncot járnak a porszemek, pollenek.
Vásárló Online vásárlás – minden, ami érdemes tudnia, mielőtt kattint!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 9. 09:24
Ugyan nem egy újszerű dologról van szó, sokak számára még mindig kifejezetten kockázatos tevékenységnek számít az online vásárlás. A folyamat nem ördögtől való, sokkal egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb, mint az offline vásárlás, ráadásul még pénzt is spórolhat vele! 
Vásárló Céges karácsonyi ajándékcsomag olcsón, de mégis magas minőségben? Igen, létezik!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 8. 09:29
Az ajándékozás nem akkor lesz örömteli, ha minél nagyobb az ajándéktárgy értéke. Az ajándékozás attól válik igazán boldog pillanattá, hogy a meglepetés szívhez szól, és benne van mind az ajándékozott, mind az ajándékozó.
Vásárló A népharag a magángépek ellen fordult – de mi lehet a valódi megoldás a betiltás helyett?
Kollár Dóra | 2022. szeptember 7. 19:09
A magánrepülőgép-ipar által elindított „No Plane, No Gain”-kampány a magánrepülés termelékenységi és gazdasági előnyeit hangsúlyozza; a használt repülőgépek tavalyi eladásának ugrásszerű emelkedése és az európai magánrepülések rekordnövekedése alapján idén nyáron az utazók ráérezték arra, miért éri meg a hagyományos, kereskedelmi légiközlekedés helyett valami másra voksolni. Mindezek alapján úgy tűnhet, hogy a magánrepülők piacán tulajdonképpen minden rendben van, csakhogy a közvélemény egyre inkább a luxusgépek ellen fordul.
Vásárló Új online magazinok indultak augusztusban
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 7. 10:26
Új ismeretterjesztő valamint kulturális online magazint indítottak 2022 nyarán a citygreen.hu kertészeti és életmód magazin szerkesztői. A thinker.hu ismeretterjesztő magazin, valamint a teaser.hu kulturális és szórakoztató magazin színvonalas és hiteles tartalmakat kínál olvasói számára.
Vásárló Hatalmasat drágult a kenyér - sosem került még ennyibe a havi nagybevásárlás
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. szeptember 7. 05:19
Újra 31 ezer forint fölé emelkedett a családi nagybevásárlás értéke - ez az előző hónaphoz képest is nagy ugrást jelent, a tavaly szeptemberi áraknál pedig közel 32 százalékkal magasabb a végösszeg. 15 éve futó felméréssorozatunk történetében mindkét érték abszolút csúcsot jelent. Három termék ára több mint duplájára emelkedett egy év alatt - drágulásban abszolút rekorder lett a kenyér. Számítana valamit, ha októberben véget érne az árstop?
Vásárló Jó hír, hogy a mobilok sérülékeny USB csatlakozója is javítható
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 5. 11:49
Az okostelefonok USB csatlakozója az egyik legsűrűbben használt alkatrésze a készülékeknek, így a meghibásodásuk is gyakori, javításuk a szervizekben mindennapos dolog.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG