1p
Tombol a kánikula, tombol a strandszezon. Nagy melegben a vízparton hamar le lehet égni, még akkor is, ha használunk napvédőt. Nem mindegy ugyanis, hogy milyet és mennyit kenünk magunkra. Az pedig általánosan igaz, hogy kortól és bőrtípustól függetlenül oda kell figyelni a védelemre.

Két úton ugyanoda

Működési mechanizmusuk szerint a napvédőszerek két csoportba sorolhatók: kémiai és fizikai védőszerek. A vegyi szűrők az UV-sugarak elnyelésével fejtik ki hatásukat és további csoportokba sorolhatóak annak megfelelően, hogy mely sugarak elnyelésére képesek: UV-A, UV-B, vagy mindkettő - magyarázza Zubek Krisztina, a Dermatica bőrgyógyásza.

A fizikai szűrők az UV-sugarak visszaverésével, vagy szétszórásával fejtik ki hatásukat. A vegyi tartalmú védőszerek gyakran több összetevő kombinációját tartalmazzák, hogy megfelelő védelmet nyújtsanak mindkét sugárzás ellen. A fizikai szűrők egyaránt hatásosak mind az UV-A és UV-B elleni védelemben. Két legismertebb fajtája a titán-dioxid és a cink-oxid. A bőrgyógyász szerint ezek a hatóanyagok közel a legideálisabb védelmet képesek kialakítani, mivel vegyileg közömbösek, biztonságosak és minden fajta UV-sugárzás ellen széleskörű védelmet biztosítanak.

Az SPF vajon mi?

Az SPF az angol Sun Protection Factor, vagyis napvédő faktor kifejezés rövidítése. A világon mindenütt ez jelöli, hogy az adott termék mekkora védelmet képes biztosítani a nap ellen, 2 mg/cm2 mennyiségben alkalmazva a bőrön. Adott termék SPF-számának meghatározásához felmérik, hogy egy adott egyén esetében mennyi UV-sugárzás (többségében UV-B) szükséges egy alig észrevehető leégéshez napvédővel és anélkül. Adott esetben, ha 10 perc elegendő a leégéshez, napvédő alkalmazásával pedig ez az idő 100 perc, akkor az adott termék SPF száma 10-es (100/10).

A bőrgyógyász szerint az adott napvédő hatékonysága attól függ, milyen gyakorisággal és hogyan vittük fel a bőrre. Függ attól, hogy az adott személy mennyire izzad, illetve attól, hogy mennyit tartózkodunk vízben, miután bekentük magunkat.  A tapasztalatok szeint sokan azért égnek le, mert a szükséges mennyiség alig harmadát kenik magukra a napvédőből, ráadásul nem ismétlik meg a krémezést.

Tanácsok a napvédők helyes használatához

• Használjunk egy jó, széles spektrumú, legalább 30-as faktorszámú (SPF), benzophenone vegyi és fizikai védelmet egyaránt biztosító napvédő terméket.

 

• Bőségesen kenjük be magunkat naptejjel, minden olyan helyen, ahol érheti a bőrünket a nap, így az összefüggő filmréteggel biztosíthatunk védelmet a káros sugarak ellen.

• Célszerű már a napozás előtt fél órával bekenni magunkat, majd mielőtt kifekszünk a napra, ismét. Erre azért van szükség, mert körülbelül 20-30 perc alatt felszívódik a napkrém, és mivel könnyedén ledörzsölhető, így tudunk egyenletes fedést biztosítani a bőrünkön.

• Amennyiben órákat töltünk a napon, fontos kétóránként ismét bekenni magunkat.

• Úszás, erős izzadás, vagy törölközőhasználat után azonnal meg kell ismételni a krémezést. Akkor is, ha időközben ruhát vettünk fel, mert az ledörzsölhette a krémet, vagy a tejet. Ezekben az esetekben akkor is célszerű megismételni, ha a napvédő vízálló.

• A rovarriasztók csökkentik a napvédők hatását, így, amennyiben egyszerre alkalmazzuk mindkettőt, használjuk magasabb faktorszámú krémet.

• Az alkoholtartalmú testápolók, spray-k, vagy gélek zsírosabb, szőrrel jobban fedett testrészeken használatosak. A krémek a száraz bőr védelmére a legalkalmasabbak, s a tejes ápolók felvitele a legegyszerűbb. Speciális stifteket alkalmazhatunk az orr, az ajkak és a szem körüli érzékeny területek védelmére.

Fontos tudni!

A szakorvos szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy minden kozmetikai készítményben az illatanyagok és konzerválószerek is allergiát válthatnak ki, mely reakciót a napsugárzás tovább erősíthet. Az érzékeny, allergiára hajlamos emberek különös odafigyeléssel válasszák ki kozmetikumaikat!

A készítmények kiválasztásakor alapvető követelmény, hogy ne károsítsák a bőrt, ne legyenek toxikusak, fényérzékenyítők és a verejtékkel se lépjenek reakcióba. A bőrgyógyász szerint ezeknek a feltételeknek ma még nem minden készítmény felel meg.
Az okok felderítése összetett feladat, tehát amennyiben a termék elhagyásával és egy más márka választásával sem oldódnak meg problémáink, úgy feltétlenül kérjük bőrgyógyász szakorvos segítségét.

A szakember azt javasolja, hogy amennyiben új terméket próbálunk ki, akkor előtte mindig egy kis bőrfelületen teszteljük.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Szereti a csokit? A radikális változás is benne van a pakliban
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. június 19. 15:01
A kakaó ára annak rendje és módja szerint elszállt az utóbbi időszakban, amit előbb-utóbb a csokoládéké is követni fog, hacsak ki nem találnak valamilyen trükköt a csokigyártók ennek elkerülésére.
Vásárló Ritka kellemetlen hírt kaptak a magyar autósok - megint megjelent a 600 forintos benzin réme?
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 11:55
Rendkívüli áremelkedés jön.
Vásárló Idegesítik a súlycsökkentő gyógyszerek a fogyókúra- és a hízókúraipart
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 11:24
Nem tudják hogyan reagáljanak a súlycsökkentő gyógyszerek erőteljes előretörésére az élelmiszeripari vállalatok és a fitneszbiziniszben érdekelt szolgáltató cégek.
Vásárló Sosem látott újdonságok a parfümpiacon: ez már az új világ?
Elek Lenke | 2024. június 16. 16:07
A 21. század a szagokról szól. Mindennek finom, kellemes, egyedi illatúnak kell lennie. A  globális parfümpiac egyre nő, és ez a tendencia itthon is érezhető. Több mint 10 milliárd forintot költenek évente a magyarok parfümökre, és nemcsak a nők. Főleg külföldi termékekre adnak ki ennyi pénzt, hiszen Magyarországon nem létezik ez az iparág, eltekintve néhány niche, azaz egyedi, művészi, designer illatkompozíciótól.
Vásárló Célba vették a konyhák új lakóit
Buksza blog | 2024. június 15. 09:25
A forró levegős sütők már nem számítanak újdonságnak, ami felkeltette a nagy élelmiszergyártók érdeklődését is. Úgy gondolják, ideje kiszolgálniuk az emberek új konyhai „játékszerét”.
Vásárló Nagy fekete pontot adhatnak a Tescónak
Buksza blog | 2024. június 14. 10:58
Ha a részvényesek jóváhagyják a juttatásait, akkor a Tesco vezérigazgatója 430-szor többet fog keresni, mint egy átlagos dolgozó. Ezt a befektetők egy része a cég hírnevét romboló döntésnek tartja. 
Vásárló Kormányzati meghívót kaphat a Lidl és az Aldi Kanadából
Buksza blog | 2024. június 12. 09:04
Kanadában a kormány lépéseket tett arra, hogy külföldi versenytársakat, például az Aldival és/vagy a Lidlt hívja az országba, hogy versenytársat kapjon a legnagyobb helyi boltlánc. 
Vásárló Gazdasági csapás jön? Egy meglepő mutatóból is kiderülhet
Buksza blog | 2024. június 12. 08:29
Akár esik, akár fúj, a hölgyek használnak szépészeti termékeket, ám nem függetleníthetik magukat attól, hogy mennyi pénzt költhetnek ezekre. Ebből fakad egy lehetőség a recessziók előrejelzésére.
Vásárló Percenként frissülő árakkal bombázhatják a vevőket a boltok
Buksza blog | 2024. június 12. 07:55
Olyan tempóban frissülhetnek az áruházi akciók a jövőben, hogy az akcióvadászoknak lényegében folyamatosan a boltban kellene maradniuk, mert csak így lesznek képesek lecsapni a legfrissebb árengedményekre.
Vásárló Megjött a rossz hír a kormánynak a választások előtt - a boltokból érkezett a pofon
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. június 7. 05:49
A hivatalos inflációs adatok egy nappal a választások után érkeznek, a Privátbankár Árkosár friss eredményei viszont már most olvashatóak. Az előző havi komolyabb árcsökkenés után ráfagyhat a vásárlók arcára a mosoly: sokat drágult májushoz képest a nagybevásárlás júniusban, és tavaly nyárhoz képest is minimális az árcsökkenés. Ha már választások, megnéztük, hol a legolcsóbb a krumpli, a narancs és a pezsgő.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG