1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A szaktárca belátta, hogy a szlovák rendszámokra írt szigorú törvényi szabályozás megbukott, módosítják a jogszabályt, a közalkalmazottak ezzel igen jól járnak. A közúti bírságok ezentúl egy adatbázisba kerülhetnek, és egy új javaslat szerint nemcsak a rendőr állíthatná meg az autósokat ezentúl. Lőttek az óriásplakátoknak is.

A nemzeti fejlesztési miniszter benyújtotta a közlekedésről szóló törvény módosítójavaslatát. Az 51 oldalas dokumentum több lényegi változást is tartalmaz. A miniszter továbbá kezdeményezte a külföldi rendszámokra vonatkozó törvényi szabályozás módosítását is.

Az ombudsman szólt, a razzia kudarcba fulladt

Az ombudsmani vizsgálat után indított áprilisban a NAV kíméletlen hajszát a külföldi rendszámú autósok ellen. Becslések szerint Magyarországon 40 ezren használnak külföldi rendszámot, ezek közül az adóhatóság áprilisi razziáján 13-an akadtak fenn. A rendkívül szigorú törvény célja, hogy kiszűrje azokat, akik adóelkerülés végett használnak külföldi rendszámot. Csakhogy az Európai Unióban egyáltalán nem ritka, hogy valaki más országban dolgozik, mint ahol eredetileg a bejelentett lakcíme van. Dr. Szabó Máté ombudsman korábban kiadott jelentése mindezek mellett arra is felhívja a figyelmet, kifogásolható, hogy az ellenőrzött autósoknak kell bizonyítaniuk, jogszerűen vezetnek külföldi rendszámú járművet. Ha valakinél például nem volt ott a külföldi munkáltatótól kapott munkáltatói igazolás hiteles fordítása, még ha csak egy napra is jött, könnyen 800 ezres bírságot is kaphatott.

Enyhítik a szabályozást: a köz alkalmazottai kivételes helyzetben

A legnagyobb gond mégiscsak az jelenleg hatályos törvénnyel, hogy a tartózkodási hely szabad megválasztására és a szabad mozgásra vonatkozó uniós alapjogokat sérti. Valószínűleg a fejlesztési tárcánál is belátták, hogy a törvény nem érte el célját, ráadásul bonyolultsága miatt nehezen végrehajtható volt - ráadásul Brüsszel is könnyen beleköthet.

A Parlament honlapjára felkerült módosító szerint a külföldi munkáltatótól kapott kocsit a magyar állampolgárok korlátozás nélkül használhatják majd Magyarország területén. Enyhítik a külföldi lakhellyel rendelkező állampolgárok magyarországi közlekedésére vonatkozó szabályait is: félévenként maximum 30 napig használhatják majd autójukat, szemben az eddig megengedett egy nappal.

Ez azonban nem mindenkire fog vonatkozni. A külföldi kiküldetésben dolgozó magyar közalkalmazottak és diplomaták, az uniós képviselők, a nemzetközi szervezetekhez kiküldött politikusok, tisztségviselők és családtagjaik ezután korlátozás nélkül használhatják majd külföldi rendszámú autójukat idehaza.

Bírságok: közös adatbázis, külföldről is kérhetik a rendőrök

A külföldi szabálysértők által fizetendő bírságokat ezentúl a magyar rendőrség majd kérheti az uniós társszervektől. Így a külföldi szabálysértők adatai is tárolásra kerülnek, természetesen a magyarokkal együtt egy közös adatbázisba, ez újdonság (legyen az közúti ellenőrzésen tetten ért szabálysértés vagy közigazgatási bírság). A jogi személyek adatait veszik fel, de az adatbázisban megtalálható lesz a szabályszegés tényállása, körülményei, a kirótt bírság (enyhítés, ha van) és az ügyben eljáró hatóságok. Az adatokat csak 6 hónapi őrizhetik meg, utána törlésre kerülnek.

Mint említettük, a közlekedési törvényhez beadott módosítók között is vannak meglepetések és újdonságok. A javaslat szerint "közúti ellenőrök" is dolgoznának a rendőrök mellett az utakon, ez egy teljesen új minőség lenne, ők kormánytisztviselőként járhatnának el, feladatuk az autósok ellenőrzése lenne. Ez azt jelenti, hogy bárkit megállíthatnak a díjköteles közutakon, és ha valaki nem működik együtt velük azt legfeljebb 2 órára fel is tartóztathatják majd (ennyi idő alatt a rendőrök biztosan a helyszínre érnek).

A reklámcégek szívhatják a fogukat



Sikerült életszerűbbre szabni a parkolási büntetések szabályozását, a javaslat szerint ezek után egy nap egy helyen csak egyszer lehetne pótdíjat kiszabni az autósokra - a módosításra azért van szükség mert eddig ezt tételesen nem mondta ki a jogszabály.

A plakátcégek üzletébe alaposan beleront az új törvény. Lakott területen kívül a módosító alapján ezentúl csak olyan reklámplakátokat lehetne kihelyezni, melyek a közlekedés biztonságára hívják fel a figyelmet, lakott területen belül jóformán tilos lesz bármit is kihelyezni. Az utak mentén működő cégek (pl.: benzinkutak) persze kihelyezhetik logójukat, de nagyobb hirdető felületet nem helyezhetnek ki. A jogszabály természetesen a közlekedés biztonságával indokolja az eddig is egyre szigorúbb szabályozás felülírását.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
Vásárló Kihívás, szórakozás és megmérettetés is; minden, amit a futóversenyekről tudni kell!
Márkázott tartalom | 2024. április 19. 10:51
A futás egy olyan természetes mozgásforma, amely egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komoly anyagi beruházást, hatékony a test számára, ráadásul könnyen beiktatható a napirendünkbe. 
Vásárló Automatikusan megírt SEO szövegekkel a nagy kínai áruház ellen?
Márkázott tartalom | 2024. április 18. 12:11
Az újdonsült nagy kínai webáruház idehaza is tarol, így nem véletlen, hogy a hazai cégek többek között automatikusan megírt SEO szövegekkel és egyéb marketingmegoldásokkal is próbálnak tenni a cég térnyerése ellen. Mivel árban egyszerűen lehetetlen velük versenyezni, így nincs más lehetőség, minőségben és vásárlási élményben kell, még akkor is, ha ez sem olyan egyszerű.
Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG