2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Egyesül Államokban érvényes bírósági ítélet mondja ki, hogy a fogyasztó jól teszi, ha nem hisz a szemének, amikor hamburgerreklámokat néz. Azoktól nem várható el, hogy teljesen valósághűek legyenek. 

A McDonald’s és a Wendy’s gyorsétteremláncok megnyerték azt a pert, amelyet egyik vendégük indított ellenük, mert szerinte a cégek reklámjai megtévesztőek voltak - számolt be a döntésről a Reuters. Justin Chimienti felperes azt állította keresetében, hogy a két cég a valóságosnál nagyobbnak láttatja hamburgereit az azokról készült hirdetések fotóin.

Elég alaposan alátámasztott vélemény

Hector Gonzalez bíró azonban nem talált bizonyítékot erre a vádra a McDonald’s Big Mac, illetve a Wendy’s Bourbon Bacon Cheeseburger termékei esetén, amelyekre a panasz vonatkozott. A bíró alapos vizsgálódásának bizonyítéka, hogy 19 oldalas indoklást fűzött ítéletéhez. 

Chimienti azzal vádolta a két gyorsétteremláncot, hogy hirdetéseik félig sült húspogácsákat ábrázolnak, ugyanis a hús mérete 25 százalékkal zsugorodik a teljes sütés nyomán. Idézett egy élelmiszerstylistot, aki dolgozott a McDonald’snek és a Wendy’snek is. Az illető szerint a cégek előnyben részesítették a nem teljesen kisütött  húspogácsákat, mert a jól kisütöttek „kevésbé étvágygerjesztőek.


Emellett azt is a cégek szemére vetette, hogy hamburgereik egyéb összetevőit is megtévesztően eltúlozzák hirdetéseiken. A bíró szerint a hamurgerláncok törekvése, hogy étvágygerjesztőnek tüntessék fel termékeiket, nem különbözik más cégek hasonló törekvéseitől. A reklámok célja, hogy pozitív választ szüljenek a potenciális vendégekben.

19 oldalas indoklással ellátott bírósági döntés adott igazat a McDonald'snek és a Wendy'snek. Fotó: Pixabay
19 oldalas indoklással ellátott bírósági döntés adott igazat a McDonald'snek és a Wendy'snek. Fotó: Pixabay

A McDonald’set és a Wendy’st nem kötelezi arra semmilyen szabály, hogy termékei egy az egyben úgy nézzenek ki a valóságban, mint a hirdetéseken. A tartalmukkal, így a súlyukkal és az energiatartalmukkal kapcsolatos adatoknak kell megfelelniük a valóságnak. Nem megtévesztő az sem, ha a hamburger többi összetevője nem pont úgy alakul, ahogy a felperes jónak látná. A Burger King és a Taco Bell hasonló pereknek néz elébe, ám vélhetően a két versenytárssal kapcsolatban hozott bírósági döntés precedensértékű lesz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Vizsgálat indult az Aldi ellen - mi volt igazából a hűtőpultokban?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 11:22
100 százalék magyar - írták a hűtőpultokra, de a GVH azt gyanítja, hogy ez nem volt igaz.
Vásárló Hamarosan kiderülhet, melyik áruház nyert a júliusi „karácsonyi” vásárban
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 10:05
A karácsonyi vásárra emlékeztető júliusi nagy akciósorozatot az Amazon kezdte a Prime Dayjel, ám az online áruházak gyorsan átvették az ötletet, sőt a hagyományos játékosok is beszálltak a versenybe. 
Vásárló Legyen résen, árcsökkenés jön a kutakon!
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 15:46
Keddtől a benzin nagykereskedelmi ára 2 forinttal, a gázolajé pedig 3 forinttal mérséklődik.
Vásárló Az Oktogonról elment, most Romániából rajtolna újra az amerikai gyorsétteremlánc
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:55
Románia lehet térségünkben az az ország, ahol az amerikai Wendy’s teszteli, hogy képes lenne-e visszatérni Európába. A kudarccal végződött előző kísérletnek Magyarország is részese volt.
Vásárló Intézkedett a Lidl: majdnem milliós fizetést kínál a kezdőknek a német üzletekben
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:21
Szeptembertől többet kapnak a német Lidl-üzletek dolgozói. 
Vásárló Eddig bírta, példátlan lépésre szánta el magát a másik Aldi
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 07:47
Az Aldi szerint minden termékét olyan olcsón kínálja a vevőknek, amilyen olcsón csak tudja, ezért a cég áruházai egyfajta kedvezményt testesítenek meg a kiskereskedelemben. Ez változhat a jövőben.
Vásárló A legfelsőbb szintet is elérte a botrány: mérgezték a lakosságot, nem csoda, hogy bedühödtek a kínaiak
Buksza blog | 2024. július 14. 14:37
Kínában nem ritkák az élelmiszer-biztonsági botrányok, amelyeknek ismert és ismeretlenül maradt halálos áldozatai is vannak. A legújabb ügyre a legfelsőbb pekingi vezetés is kénytelen volt reagálni.
Vásárló A vásárlóknak és a boltosoknak is elege lett
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 13. 19:14
Nagy változás jöhet az önkiszolgáló pénztáraknál egy felmérés nyomán. Nagyjából kétszer annyian vannak, akik szerint meg kellene szüntetni az önkiszolgáló pénztárakat, mint akik támogatják ezeknek a megtartását. 
Vásárló A hőszigetelés a nyári hőség ellen is megoldást jelent!
Márkázott tartalom | 2024. július 8. 10:19
A hőszigetelés fontossága megkérdőjelezhetetlen az energiahatékonyság szempontjából, mivel általa jelentős fűtési- és hűtésiköltség-megtakarítást, illetve nagyobb komfort érhetünk el. 
Vásárló Beütött a legrosszabb forgatókönyv: újra drágább lett a családi nagybevásárlás
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. július 8. 05:44
Az elmúlt évek masszív ársokkja után az utóbbi időben javíthatott kicsit a hangulatunkon a néhány százalékos éves árcsökkenés - ez azonban most nyolc hónap után véget ért, ismét többet kell fizetnünk a hipermarketekben, mint egy éve. Havi szinten viszont kissé mérséklődtek az árak, pedig az állam kivonult az árazásból. Féltve őrizgetjük 50 forintos palackjainkat, kutatjuk az olcsó dinnyét és fagyit - itt a friss Privátbankár Árkosár.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG