Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A CSOK, vagyis a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, gyermekek után igényelhető, vissza nem térítendő állami támogatás kétségtelenül az Otthonteremtési Program egyik éllovasa.

A támogatás 2021 éves feltételrendszere az idők folyamán sokat módosult, így bemutatjuk a 7 legfontosabb előfeltételt, ami egy konkrét ellenőrző listaként fog szolgálni a felvételnél.

1. Ki jogosult a CSOK-ra 2021 évben?

Meglévő gyerek(ek)nél: szinte bárki. Élettársak, gyermeküket egyedül nevelő szülők és házaspárok is igénybe vehetik. Meglévő gyermek esetén a szülők életkorára nincs előírás.

Vállalt gyerek(ek)nél: azok a fiatal házaspárok jogosultak a támogatásra, ahol a házaspár legalább egyik tagja (a férj vagy a feleség) 40 éves életkor alatti. Az életkort kizárólag a kérelem beadásakor vizsgálják.

2. Ki után vehető igénybe a CSOK 2021-ben?

Meglévő gyerek(ek)nél: 12 hetes magzati kortól egészen 25 éves életkorig. A nagykorú gyereknek nem kötelező iskolába járnia elég, ha 25 év alatt van.

Vállalt gyerek(ek) esetében: az igényléskor még csak tervezett később születendő gyerekek, akiknek az érkezésére határidőt is vállalnak a szülők. Új ingatlancél esetében maximum 3 gyermek vállalható, használt ingatlancéloknál maximum 2. 

3. Mire lehet igénybe venni pontosan?

A támogatás ingatlancélra, vagyis vásárlásra, építésre és bővítésre fordíthatók, de pontosan megfogalmazva az alábbiak valamelyikére:

 • olyan új lakás vagy lakóház építésére, amely 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott építési engedéllyel rendelkezik
 • olyan új lakás vagy lakóház vásárlására, amely 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkezik
 • használt lakás vagy lakóház vásárlására
 • meglévő lakás vagy lakóház bővítésére

Mindezeken felül az ingatlannak még az alábbiakkal kell még rendelkeznie:

 • minimum 12 m2 szoba, fürdővel és főző helyiséggel
 • közmű által bevezetett villamos energia szolgáltatás
 • egyedi fűtés rendszer (központi vagy távfűtés is megfelelő)
 • egyedileg megoldott vagy közmű általi szennyvízelvezetés
 • közmű általi ivóvíz szolgáltatás, vagy ivóvíz minőségű kút az ingatlanhoz

Fontos tudnivalók még, hogy a támogatással épített vagy vásárolt ingatlanban csakis az igénylők szerezhetnek tulajdont, ez házastársak vagy élettársak esetén mindkét felet jelenti.

A már meglévő ingatlan bővítése esetén az igénylőknek minimum 50%-os tulajdonnal kell rendelkezniük az ingatlanban.

A szabályzat nem korlátozza, hogy az igénylőnek a CSOK-os ingatlanon kívül mennyi ingatlanja lehet.

Támogatással történő vásárlás esetén az eladó és a vevő élettársak, valamint közeli hozzátartozói nem lehetnek, úgy mint szülő, nagyszülő, gyermek, unoka, testvér és házastárs.

4. Milyen hosszú TB jogviszonnyal kell rendelkezni? Mi a helyzet a külföldön élő magyarokkal?

A CSOK támogatás igénylésének egyik feltétele, hogy meglegyen a szükséges jogviszony, amely 180 nap, kivéve akkor, ha valaki 10 millió forint támogatást szeretne igénybe venni, mert akkor 2 év folyamatos jogviszony szükséges. Folyamatosnak akkor tekinthető a TB jogviszony, ha abban maximum 30 nap megszakítás volt.

A jogviszony igazolásához az alábbiak fogadhatók el:

 • a közfoglalkoztatotti jogviszony kivételével minden olyan jogviszony elfogadható, melyet tartalmaz a Tb törvény 6. §-a
 • nappali tagozatos tanulói jogviszony középfokú vagy felsőoktatási intézményben
 • külföldi biztosítási jogviszony, ez esetben a külföldi hatóság igazolja le a jogviszony hosszát

Külföldi magyarok esetén a külföldi jogviszony igazolása mellett a támogatás igénybevételéhez nyilatkozatot kell tenni arról, hogy legalább az egyik igénylő az igénylést követően 180 napon belül a magyar TB jogviszonya alá kerül, tehát munkát vállal, vagy vállalkozást indít Magyarországon.

Amennyiben a magasabb, vagyis a 2 éves Tb-jogviszony az elvárás, akkor feltétel, hogy a TB jogviszony az igénylést megelőző 180 nap magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonyból származzon, amely nem lehet közfoglalkoztatotti jogviszony.

5. Büntetlen előélet szükséges a támogatáshoz? Van ez alól kivétel?

A támogatáshoz 90 napos erkölcsi bizonyítvány leadása szükséges és büntetlen előélet mindkét fél részéről. Amennyiben az igénylők közül egyik is fent van a bűntettesek nyilvántartásában, vagyis priusza van akkor, nem kaphatnak CSOK-ot.

Kivételt képeznek ez alól az intézkedések, úgy, mint a megrovás vagy próbára bocsátás. Amennyiben egy jogerős ítéletnél pénzbírság a végszó, akkor az illető abban az esetben, ha a bírságot megfizeti, büntetlen előéletűnek számít, így igényelhet támogatást is.

6. Köztartozásmentesség is szükséges a támogatáshoz?

A kormányrendelet szerint a családok otthonteremtési kedvezményének (CSOK) egyik alapfeltétele, hogy az igénylőnek ne legyen köztartozása. Ezt kétféleképpen tudja igazolni. Vagy az adóhivatal által kiállított 30 napnál nem régebbi NAV nullás igazolással, vagy úgy, hogy szerepel a köztartozásmentes adózói adatbázisban.

Az együttes nemleges adóigazolást a NAV állítja ki az ügyfél kérelmére és amelynek illetéke, azaz a kiállítás díja háromezer forint. Amennyiben elegendő időnk van a CSOK igénylése közben, vagy előrelátóan gondolunk az ingatlan tranzakció lefuttatására, akkor a köztartozásmentes adózói adatbázisba való bekerülést érdemes választani. Ezzel ingyenessé és állandóvá tehetjük a nemleges köztartozás bank felé történő igazolását. Így elkerülhetjük továbbá azt a kellemetlen szituációt is, amikor a támogatás mellé igényelt lakáshitel elbírálási folyamata közben valamilyen okból kifolyólag újra bekérné a bank a „nullás” NAV igazolást, ami nekünk újbóli sorban állást és újabb költséget jelent.

Az adatbázisba történő bekerülés feltétele, a nemleges köztartozáson túl, hogy a KOMA elnevezésű nyomtatványt az ügyfélkapun keresztül benyújtsuk a NAV-hoz. A nyilvánosan működő köztartozás mentes adózói adatbázis a benne megtalálható információkkal és adatokkal havonta egyszer frissül. Ez minden hónap 10-én történik, és az adatbázisban kizárólag az az adófizető szerepelhet, akinek a kérelmét legkésőbb az adott tárgyhónap legutolsó napjáig beadták digitálisan. A nyilvános adatbázisban való megjelenés nagy előnye, hogy illetékmentes, azaz ingyenes a kérelem benyújtása, és mindaddig szerepelhet benne az adózó, amíg köztartozás mentessége fennáll.

Így elérhetjük, hogy a CSOK feltételei között szereplő NAV nullás igazolást díjmentesen kiváltsuk a fenti módszerrel, és az esetlegesen elhúzódó folyamat közben ne kelljen aggódnunk a papíralapú igazolás 30 napos érvényességi ideje, azaz „szavatossága” miatt. További előny, hogy hitelfelvétel esetén jobb képet adhatunk magunkról a kockázatkezelés felé, ha például saját vállalkozásunkból származik a jövedelmünk, mert a rendszer megmutatja, hogy nincs köztartozásunk, azaz rendesen fizetjük a járulékainkat.

7. Mi a kérelem beadásának a határideje?

A CSOK kérelmet új lakás vagy lakóház építése és használt lakás bővítése esetén rögtön a használatbavételi engedély/hatósági bizonyítvány megszerzését megelőzően kell benyújtani.

Új vagy használt lakás vásárlása esetén a CSOK kérelem az adásvételi szerződés megkötése utáni 180 napon belül nyújtható be. A kérelmet lakásvásárlás esetén 30 napon belül kell elbírálniuk a hitelintézeteknek.

2021-ben a CSOK kiváló alkalmat nyújt azoknak, akik bele akarnak vágni lakással kapcsolatos terveikbe. A lehetőségek most adottak ahhoz, hogy a legjobbat hozzuk ki az ingatlan ügyeinkből, így több maradhat a zsebünkben. Ne hagyja elveszni pénzügyeit! Kérjen szakértői segítséget!

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló 2021 speciális ajánlatai: Windows 10 Pro már 2600 forintért
PR | 2021. január 25. 10:51
A Godeal24.com rögtön egy újévi akcióval indítja a 2021-es évet. Ami remek alkalom azoknak akik új PC-t vagy laptopot szeretnének vásárolni, hiszen a Windows és az Office nem hiányozhat egyetlen számítógépről sem. 
Vásárló Új Vámpírnapló évad?
Márkázott tartalom | 2021. január 21. 18:49
A vámpírtörténeteket időtlen idők óta imádják az emberek. A férfiak inkább a horrorisztikus feldolgozásokat, míg nők milliói a romantikus szálakat részesítik előnyben. A vámpírok létezése Drakula legendája óta foglalkoztatja az embereket, nem véletlen, hogy sorra jelennek meg a témában könyvek, filmek, sorozatok. Ezek közül az egyik legelterjedtebb a Vámpírnapló. Várható új évad? Mire lehet számítani? Visszatér az eredeti színészgárda? Tudtad, hogy ha már felnőtt vagy, van egy finomság, amely Ianhez és Paulhoz kötődik, és Te is megkóstolhatod?
Vásárló Még nem jött el az önvezető légitaxik ideje
Márkázott tartalom | 2021. január 18. 12:59
A prognózis szerint 2050-re azonban már 100 ezer légitaxi közlekedhet világszerte.
Vásárló Szakíts időt a kávézás élményére, és próbáld ki a szemes kávét!
Márkázott tartalom | 2021. január 16. 15:04
A kávézás sokak számára egy külön élmény, egy reggeli rituálé, amely segítségével az ember felkészülhet az előtte álló feladatokra, és kellő lendülettel kezdheti el a napot. Manapság már számos idő- és energianyerő készülékkel találkozhatunk, amelyek segítségével kompenzálhatjuk a modern világ okozta időhiányt, és felgyorsíthatjuk a folyamatokat.  Amikor valóban sietned kell, akkor tényleg ideálisabb megoldás egy kapszulás kávéfőzőnek a használata, hiszen gyorsan és egyszerűen a csészédbe kerül a napindító adag. Azonban ízvilágában, aromájában és illatában is másabb a frissen őrölt kávé, fogyasztása alkalmával sokkal közelebb érezheted magad a guatemalai vulkánok lánculatai között meglapuló ültetvényhez.
Vásárló 3+1 tipp, amivel csökkentheted autód üzemanyag-fogyasztását
Márkázott tartalom | 2021. január 16. 08:58
Ugye te is szeretnél spórolni az autód fenntartási költségein? Te is szívesebben tankolnál kevesebbet hónapról hónapra az autódba, igaz? Bizonyára neked is jól jönne pár ezer forint pluszban a pénztárcádba minden hónapban. Most mutatok neked 4 olyan tuti tippet, amivel csökkenteni tudod autód üzemanyag-fogyasztását.
Vásárló Rosszul indul az év: újabb csúcsra emelkedtek az élelmiszerárak
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. január 13. 14:51
Az elmúlt két hónap viszonylag kedvező folyamatai után januárban újra felgyorsult az élelmiszerárak emelkedése. A Privátbankár.hu legfrissebb Árkosár-felmérése szerint mind az előző hónaphoz, mind pedig tavaly januárhoz képest megugrottak az árak a hipermarketekben - egy év alatt több mint 9 százalékkal nőtt a bevásárlás ellenértéke.
Vásárló A webshopok jövőjét már Kínában kell keresni?
Privátbankár.hu | 2021. január 10. 16:52
Az elmúlt közel egy évben a plázák megjelenése óta nem látott vásárlói forradalom zajlott le, hiszen a pandémia minden eddiginél jobban megdobta az e-kereskedelem forgalmát, jelentősen meggyorsítva azt a folyamatot, amelynek keretében a kiskereskedelem az online platformra helyeződik át. De mit tanulhat ebben a helyzetben a nyugat a webshopok királyától, Kínától?
Vásárló Esküvőszervezői gyorstalpaló
Márkázott tartalom | 2021. január 10. 13:55
Az esküvő előtti időszak minden pár életében örömteli, de igen stresszes időszak. A piac óriási, rengeteg a szolgáltató, rengeteg a lehetőség. Sokan el is vesznek a részletekben. Ahhoz, hogy veletek ez ne történjen meg, érdemes az elképzeléseket minél részletesebben megbeszélni, határidőket szabni és időben elkezdeni az esküvő megszervezését. Az az ideális, ha 12 hónappal a kitűzött dátum előtt elkezditek az előkészületeket.
Vásárló Jellemző lelki nehézségek a cukorbetegeknél
Márkázott tartalom | 2021. január 9. 11:25
  A cukorbetegség egy krónikus betegség, s mint ilyen, bizony akármennyire is ismert, megfelelő életmóddal és szükség szerint gyógyszerek segítségével jól kezelhető betegségről van szó, szíven üti az embert, amikor ezzel a diagnózissal szembesül.    Az egészség elvesztése mindig erőteljes érzéseket, haragot, bánatot, keserűséget vált ki az egyénből - ezt mindenki tudja, aki már komolyabb betegséggel küzdött meg vagy kénytelen azzal tartósan együtt élni. Ahhoz, hogy egy betegséggel hosszú távon egészséges lélekkel, békében élhessük az életünket, nagyon fontos, hogy valóban elfogadjuk a betegséget, s annak következményeit, mint például az életmódbeli változtatásokat, a gyógyszeres kezelést vagy az alapbetegséget kísérő egyéb betegségeket, szövődményeket.
Vásárló Praktikus tippek az elektronikai jelzőrendszerek kialakításához
Márkázott tartalom | 2021. január 8. 12:00
  Miként jelentkezik a korszerű elektronikai jelzőrendszerek hasznossága akkor, amikor az otthonunkban kialakított vagyonvédelmi rendszerek hatékonyságát vesszük alapul? A cikkben ezt a kérdést fogjuk részletesen is megválaszolni.
Friss
hírlevél