Január elsejével 27-ről 5 százalékra csökkent a sertés tőkehús áfája. A Népszabadságnak nyilatkozva Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke szerunt a nagyáruházláncoknál megnőtt a sertéshús vásárlása, illetve az átlagos vásárlások mennyisége.
(Fotó: Wikimedia Commons) |
Ezen a véleményen volt a Magyar Hírlapnak nyilatkozó Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára is, aki úgy látta, hogy egyértelműen megnőtt a kereslet a szükséges és nagyon várt áfacsökkentés hatására.
Mindkét lap foglalkozik azzal, hogy bizonyos sertéshúsrészek (fej, toka- és hasi szalonna, körmök) áfabesorolása nem egyértelmű. A napilapok szerint a vámtarifaszámok segíthetnek ebben a kérdésben, a Magyar Hírlap azonban úgy tudja, hamarosan a hivatalos adóhivatali állásfoglalás is elkészülhet.