Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Át kell állítani szervezetüket a sörivóknak: a kocsmai korsók után a boltok polcain is 4 deci lesz a mértékegység - a Heineken legalábbis leszámol egy régi hagyománnyal, és egységesíti (?) az üveges kiszereléseket. Áremelést viszont egyelőre nem tapasztaltunk.

Egy üveg sör meg egy üveg sör az hány liter sör?

Van az áremelésnek az a fajtája, amikor a polccímkékre írt ár nem lesz több, a vevő nem fizet többet, mint korábban, cserébe viszont kevesebbet kap a termékből ugyanazért a pénzért. Így lesz kevesebb chips ugyanakkora zacskóban, kevesebb tejföl vagy joghurt ugyanakkora pohárban, 19 szál cigi ugyanakkora dobozban, 40 deka párizsi egy rúdban - a végtelenségig folytathatnánk a sort. Nemrég a 75 dekás lisztre csodálkoztunk rá, amit könnyen egykilósnak nézhet az ember, most újabb innovációt fedeztünk fel a boltok polcain: itt a négydecis sör.

A Heineken félliteres palackját a napokban hiába kerestük a polcokon, a 0,33-as üveges és dobozos kiszerelés mellett csak a fél literes dobozos változat volt elérhető a hipermarketekben. Nem az történt azonban, hogy a világ megitta az összes vöröscsillagos sört, hanem a kiszerelés változása miatt tűntek el a polcokról a nagy üvegek: mostantól ugyanis 4 decis változatban forgalmazzák az üveges Heinekent.

Mintha csak a kocsmában lennénk

Gyors körképünk alapján valószínűsíthető, hogy a 0,33 literes kisüveges kiszerelés is megszűnik ezzel: egyrészt nem tűnik indokoltnak a mindössze bő féldecivel eltérő csomagolást is a polcokon tartani, másrészt az Interspar polcain már jelzik is a vásárlóknak, hogy a 0,33-as heinekenes üvegeket már csak néhány hónapig veszik vissza. 0,25 literes üveget egyelőre nem láttunk a polcokon, bár a Heineken egyik nyereményjátékában ezt kapják a győztesek multipackban.

Ez most a Heineken-kínálat a Tesco online boltjában.

 

Elsőre mindenképp furcsa lesz a 0,4 literes sörösüvegből kortyolgatni - igaz, a kocsmákban, pubokban a csapolt sör alap-mértékegysége, a korsó már jóideje 0,4 liter a korábban megszokott fél liter helyett.

Mennyi a sör négydecije?

Ami az árat illeti: elsőre nagyon kedvezőnek tűnik a 189 forintos ár (a Tescóban és a Tesco online-on ennyiért láttunk ma 0,4-es Heinekent), ha azonban "átváltjuk" félliteresre, 236,25 forintot kapunk, ami nagyjából megegyezik az elmúlt fél év hipermarketekben mért átlagárával (240 forint). Áremelés tehát egyelőre nem történt, csak kevesebbet kapunk kevesebb pénzért.

A fél literes Heineken átlagárának alakulása a hipermarketekben. Forrás: Privátbankár Árkosár.
Megjegyzés: a 2014 áprilisi ár nem átlagár, csak a Tescóban fellelhető ár. Az Árkosár felmérés legfrissebb része április 10-én, csütörtökön jelenik meg.

A tanulság annyi: sose vásároljunk megszokásból, és legyünk tudatosak - az árcímkén ne csak a legnagyobb számot nézzük, hanem az összehasonlításnál nézzük meg az egységárat is (kilónként, literenként, darabonként mennyibe kerül a termék) - még akkor is, ha ehhez néha nagyítóra van szükség.

A gyártó pedig minden bizonnyal költséget takaríthat meg a kiszerelés egységesítésével, hiszen így már nem kell a 0,33-as és a 0,5 literes üvegekről is gondoskodnia - hacsak nem vezetik be a 0,25 literes sörösüveget a magyar piacra, mert akkor ez a megállapítás értelemszerűen nem érvényes.

A Heineken hazai forgalmazója hamarosan sajtóközleményben is bemutatja új termékét - ami biztos, hogy csak az üveg változott, ami benne van, az ugyanolyan maradt. Aki tehát eddig is Heinekent ivott, annak arra kell figyelnie: 4 helyett 5 üveg sört kell bepakolni a kocsiba. És azért figyeljük az árcímkét is.

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Újra megjelent a régi áremelős trükk a boltokban – A Hét Videója
Izsó Márton - Gáspár András | 2021. április 9. 19:33
Az élelmiszerárak emelkedése lassul a hipermarketekben, örülni azért mégsem lehet felhőtlenül: az elmúlt év robosztus drágulása után nem csoda, ha most lassul az élelmiszer-infláció. Friss tapasztalat, hogy résen kell lennünk a bevásárlásnál és néha bizony a kisebb betűtípussal írt számot is meg kell néznünk az árcímkén, mert néhány termék ismét elkezdett „összemenni” – és mindezt a járványhelyzetben jobb, ha inkább egyedül tesszük, nem a fél családdal.
Vásárló Nagyon meglódult az infláció márciusban
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 09:25
A februári 3,1 százalék után márciusban 3,7 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest.
Vásárló Átírta a tavalyi pánikvásárlási hullám a kiskeradatot
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 09:23
Az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal, tavaly februárhoz mérten 5,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelem forgalma.
Vásárló Húsvét utáni nagybevásárlás: mi maradt a boltokban?
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. április 8. 17:25
Ha nem is őrült tempóban, de március után áprilisban is valamelyest tovább folytatódott a hazai hipermarketekben az árcsökkenés – legalábbis ez olvasható ki szokásos Árkosár-felmérésünk során szerzett tapasztalatokból. Miközben előző évhez képest újabb drágulásnak lehettünk tanúi, az ünnep utáni vásárlási láz utóhatásai is megmutatkoztak a boltokban.
Vásárló Meghosszabbította a kikapcsolási moratóriumot az MVM
MTI | 2021. április 7. 18:29
A döntés nem csak a védett ügyfeleket érinti.
Vásárló Új javaslat: applikációval ellenőriznék a koronavírus-védettséget?
Privátbankár.hu | 2021. április 6. 14:36
Az MKIK újabb javaslatokat tett a kormány számára.  
Vásárló A nyugdíj előtakarékosságokról őszintén
Márkázott tartalom | 2021. április 1. 14:00
A nyugdíj előtakarékosságok igen népszerűek: 1998 óta, amikor az önkéntes nyugdíjpénztárat létrehozták, már több mint egy millióan nyitottak itt számlát. 2014 óta, amikor pedig megjelent a nyugdíjbiztosítás is az állami adó-visszatérítés lehetőségének kedvezményezettjei között, ezt a lehetőséget is több mint 350.000-en kihasználták már. A főbb okok között kell említenünk a közhangulatot: igen sokan gondolják azt, hogy a (távoli) jövőben nem lesz elégséges az állami nyugdíj a tisztességes életvitel folytatásához. Vannak, akik szerint ez már a közeljövőben így lesz, míg egyesek szerint a jelenlegi állami nyugdíjrendszer ellátása sem megnyugtató. Az Államkincstár 2020-as adatai alapján az átlagos nyugdíj havonta 142.000 Ft volt, míg a medián nyugdíj összege 127.000 Ft. Ezek az összegek az ország különböző pontjain reálértékben különböznek, de az átlagos nyugdíjasok – könnyen beláthatjuk –, nem luxusvakációkon vesznek részt ezekből az összegekből.
Vásárló Nem veszélyezteti a járvány a húsvét egyik legfőbb szereplőjét
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 30. 17:33
A járvány idén sem veszélyezteti a tojásellátást, a kínálat az emelkedő fogyasztást is fedezi – közölte a Magyar Tojásszövetség.
Vásárló Három napra bezárnak a boltok - előtte tömeg lehet az áruházakban
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 30. 15:34
Ne mindenki az utolsó pillanatra hagyja a húsvéti nagybevásárlást!
Vásárló Eldőlt: egyetlen külföldi nézőt sem engednek be az olimpiára
MTI | 2021. március 20. 14:51
Az egyetlen értelmes döntést hozták meg a szervezők a 2021-ben (talán) megrendezésre kerülő 2020-as olimpiával kapcsolatban.
hírlevél
depositphotos