A paradicsomok közötti eligazodást egy, az édességmérték jelölésére szolgáló etikett segíti, amely azt mutatja meg, hogy egy 1-től 5-ig terjedő skálán mennyire édes a választott paradicsom. A besoroláshoz az úgynevezett Brix érték szolgál alapul, amely a paradicsom esetében annak cukortartalmát jelzi. Az etikett megtalálható minden paradicsomfajta ártábláján, a csomagolt kiszerelésben megvásárolható paradicsomok esetében pedig az édességmértéket mutató etikett rákerül a csomagolásra is.
Mi az a Brix-skála?Az oldható szárazanyag tartalom az egyik legfontosabb értékmérő paramétere a paradicsomnak. A nyers fogyasztásra és a feldolgozásra termesztett paradicsom teljes szárazanyag-tartalmának megállapítására alkalmas mértékegység a Brix-fok. A paradicsomban ez nem más, mint a cukortartalom. A Brix mértékét alapvetően befolyásolják a termelési körülmények, különösen a fényviszonyok. |
„Mi különbözteti meg a paradicsomokat egymástól? Számít a héjvastagság, a lédússág, a gyümölcs húsossága, a savasság és persze a cukortartalom. A skála bevezetésével a vásárlók az igényeiknek legmegfelelőbb terméket tehetik a kosarukba” – mondta Tőzsér Judit, a Lidl Magyarország vállalati kommunikációs vezetője.
Főleg magyart árulnak a szezonban
A szortiment legédesebb paradicsomfajtái a Strabena és a Cukorfalat, mindkettő magyar beszállítóktól kerül az áruházak polcaira. Az elmúlt évben az élelmiszeráruház-lánc közel 8000 tonna paradicsomot értékesített, amely több mint 20 százalékkal haladja meg az azt megelőző évi eladásokat. A magyar gazdáktól származó paradicsom aránya a szezonban meghaladja a teljes kínálat 80 százalékát. A vásárlók körében a legkedveltebb fajta a fürtösparadicsom, amely a teljes paradicsomértékesítés közel 70 százalékát teszi ki - közölte a diszkontlánc a Privátbankár.hu-val.