A túl sok chia mag fogyasztása ugyanis emésztőrendszeri bántalmakat okoz, így napi 15 grammnál nem ajánlatos többet fogyasztani. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság állásfoglalásaiban ráadásul felhívja a figyelmet a lehetséges allergizáló hatására is, néhány esetben ugyanis keresztallergiás reakció lépett fel a szezámmagra, illetve a mustárra érzékenyeknél. Ezek miatt azonban rendkívül szigorú szabályozás vonatkozik a forgalmazására és használatára is, a forgalmazáshoz szükséges engedélyt a Földművelésügyi Minisztériumtól kell igényelni.
Mire ügyeljünk?
Az engedélyezési, illetve a notifikációs folyamat mellett a „chia mag” forgalmazásának és üzleti célú felhasználásának is szigorú feltételei vannak. Ezek egyike, hogy a vásárlók számára az aztékzsályamag önmagában kizárólag előrecsomagolt formában értékesíthető, kimérve, azaz lédig termékként nem árusítható! Az aztékzsályamagot tartalmazó termék jelölésén fel kell tüntetni, hogy a napi bevitel legfeljebb 15 gramm lehet. A termékeken szerepelnie kell továbbá az „aztékzsályamag (Salvia hispanica)” feliratnak, illetve összetevőként is ezen a néven kell feltüntetni a felhasznált anyagok csökkenő mennyiségi sorrendjében.