3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A vezetékes víz használata szerencsére már mindennapjaink részét képezi. Csak megnyitjuk a csapot, és máris a kívánt hőfokú és erősségű vízsugár tölti meg poharunkat vagy fürdőkádunkat. De nem volt ez mindig így. Lássunk egy kis történelmi áttekintést a csaptelepek fejlődéséről!

A kezdetek

Ahogyan a legtöbb dolog, úgy a csaptelepek története is az ókori görögökig nyúlik vissza. A régészeti leletekből kiderült, hogy közel 4000 évvel ezelőtt Kréta szigetén a knosszoszi palotában már égetett agyag csöveken jutott a víz a márvány szökőkutakba, amelyek arany és ezüst kifolyókkal rendelkeztek. Ezeket tekinthetjük a csaptelepek őseinek.

A római korban szélesebb körben elterjedtek a vízvezetékek, és a tehetősebbek privát fürdői mellett nagy népszerűségnek örvendtek a nyilvános fürdők is. Itt már ólom csöveken folyt a hideg és meleg víz. Róma fénykorában tucatnyi nyilvános fürdő működött városszerte, emellett ezernél is több szökőkút és ciszterna mutatta a technika és a fürdőkultúra fejlettségét.

Forradalmi újítások

Az azóta eltelt közel 2000 évben a vízvezetékrendszerek és a csaptelepek is hatalmas változáson mentek keresztül. Hosszú ideig csak hidegvíz folyt a csapokból, majd ahogy a melegvíz is elérhető lett a háztartásokban, az Angliában még ma is alkalmazott két csaptelepes megoldás volt használatban, amelynél az egyik kifolyóból csak hideg-, a másikból csak melegvíz folyt.

Ezután még az 1930-as évekig a csaptelepek két fogantyúval rendelkeztek, egyik a hideg-, másik a melegvíz szabályozására szolgált, mely megoldás azonban nem tette lehetővé a víz hőmérsékletének megfelelő beállítását. Ezt elégelte meg Al Moen amerikai főiskolai hallgató, aki 1937-ben feltalálta az egykaros csaptelepet, amely alkalmas volt arra, hogy a hideg- és a melegvíz keverésével szabályozhassák a víz hőmérsékletét.

A mai modern csapok elődjét, a gömbcsapot 1945-ben találták fel, amely egyszerre tette lehetővé a víz hőmérsékletének és a mennyiségének szabályozását.

Egy márka, mely közel egy évszázada jelen van

A sokak által ismert KLUDI már 1926-ban, szinte a kezdetek kezdetén jelen volt a konyha és fürdőszoba berendezések, csaptelepek világában. A családi vállalkozás a német Menden nevű városkában indult, mára pedig nemzetközi szinten is nagy tiszteletet vívott ki magának.

A márka továbbra is az alapítás helyszínén végzi a fejlesztéseket, a gyártás azonban 5 különböző országban zajlik, felhasználási területüket pedig közel 100 országra becsülik. A cég megélte a fent említett újítások korát és még ma is képes megfelelni a folyamatosan változó igényeknek és trendeknek. Nézzük, mi a legújabb divat ezen a területen.

A legújabb trendek

Napjainkban a csaptelepek külsejének csak a képzelet szab határt. Formában, anyagban és színben egyaránt nagy a választék, de mind közül a legnépszerűbbek a fényes nikkel-króm felületű csapok.

Technikai megoldások terén jelenleg igen kedveltek a falba épített csaptelepek, zuhanyrendszerek, mely utóbbiak gyakran masszázs vagy esőztető funkcióval is fel vannak szerelve. Érdekes trend manapság az infraérzékelős csaptelepek térnyerése otthonainkban is.

A funkcionalitás és az esztétikum mellett a csaptelepek kiválasztásánál is egyre nagyobb szerepet kap a környezettudatosság. Ennek egyik eszköze a beépített perlátor. Ez a szerkezet apró levegőbuborékokat kever a vízhez, amelynek segítségével rengeteg víz takarítható meg, ráadásul a segítségével nagyon kellemes, puha vízsugarat kapunk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Hamarosan szívhatják a fogukat az autósok?
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 11:19
Az árcsökkenésnek vége szakadhat. 
Vásárló Nagyon bejött a "féláras" megoldás a magyar vásárlókat is megcélzó lengyel "cipőkirálynak"
Buksza blog | 2024. május 11. 09:37
Remekeltek az év elején a CCC cipőboltlánc üzletei. A nyereség a triplájára nőtt.
Vásárló Miért pont az Aldi vagy a többi diszkont? Megvan az új varázsszó
Buksza blog | 2024. május 9. 19:03
Az Aldi azon áruházláncok között lesz, amelyek jól jönnek majd ki abból az időszakból, amelyben az inflációval küszködő vásárlók sokkal jobban megnézik, mit vásárolnak a boltokban.
Vásárló Az elképzelhetetlent kínálja a svájci bicska új változata
Buksza blog | 2024. május 9. 15:13
A svájci bicska mögött 140 éves múlt áll, ám a fejlesztése soha nem áll meg egy pillanatra sem. Más kérdés, hogy amire a gyártó most készül, az igencsak meglepő változást hoz a bicska történetében.
Vásárló Kitalálja, mennyivel olcsóbb ugyanaz a magyar tészta Romániában, mint nálunk?
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 06:35
Bődületes a különbség - miért vásárolna itthon az, aki Romániában is megteheti?
Vásárló Ezért kellett új ellenséget keresnie a kormánynak: sosem láttunk még ilyet a magyar boltokban
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. május 9. 05:36
A Privátbankár Árkosár-felmérések bő 17 éves történetének legnagyobb éves árcsökkenését mértük a hazai hipermarketekben májusban - igaz, az áresés mértéke messze-messze elmarad a korábban látott óriási áremelkedésektől. Jó hír, hogy végre havi szinten is értelmezhető árcsökkenés történt az élelmiszerek frontján. Megnéztük azt is, hol a legolcsóbb a spárga, a párizsi és a csirkemáj.
Vásárló Újabb pofont kapnak a termékzsugorítók
Buksza blog | 2024. május 7. 11:11
Méretes bírságra számíthat az a gyártó Dél-Koreában, amelyik titokban próbálja csökkenteni termékei megszokott mennyiségét ugyanazért az árért.
Vásárló Az Aldi közelebb menne a vevőkhöz, miközben a Lidl ünnepel
Buksza blog | 2024. május 7. 07:48
Az Aldi egyik legjobb terjeszkedési döntése az volt, amikor a cég vezetősége úgy határozott, hogy partra szállnak Nagy-Britanniában. A „hódítást” a helyi lakosok bevonásával akarják kiterjeszteni.
Vásárló Örömhírt kaptak a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 13:24
Szerdától a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is tovább csökken.
Vásárló Készítsd fel a bőröd speciális krémekkel a szoláriumozásra!
Márkázott tartalom | 2024. május 3. 08:43
Itt a jó idő, előkerülnek a szekrényekből a rövidebb ruhák, pólók és lassan már a fürdőruhákra is szükség lesz. Ha egészséges, szép, barna bőrszínnel szeretnél ezekben a ruhadarabokban megjelenni, látogass el alkalmanként a szoláriumba! Azonban úgy, mint a napozásnál, itt is oda kell figyelni néhány alapszabályra! 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG