Helyretették a lisztkérdést
Így a lisztkeverékből készített kenyereknél meghatározták a keveréket képező lisztek pontos arányát, így például a rozskenyér 60 százalékának rozslisztnek, 40 százalékának búzalisztnek kell lennie. A rozsos kenyér esetében a rozsliszt aránya 30 százalék, míg a búzaőrlemény 70 százalék.
Pontos összetétel
Emellett bővült a termék leírása, így könnyen leolvasható lesz a pontos összetétel, az érzékszervi tulajdonságok, a megjelenés és a kémiai paraméterek. Ezek az új termékek az egészséges táplálkozás igényeinek megfelelő összetételű termékek, közöttük a graham-, a teljes kiőrlésű, a tönkölybúza-, a kukoricás, a búza-, a rozsos kenyér, vagy a rozskenyér.
A kenyér és pékáruk lehetséges összetevői közé bekerültek az álgabonák - a hajdina és az amaránt -, amelyek egyre fontosabb részét képezik az egészségtudatos vásárlók étrendjének magas vitamin-, fehérje- és rosttartalmuk, illetve gluténmentességük miatt - mondta a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, Zsiga Róbert.
A változtatások legkésőbb fél év múlva lépnek hatályba, onnantól kezdve minden sütödének kötelező lesz betartania.
A sós kenyér kell a magyarnak
Korábban a Magyar Pékszövetség nehezményezte, hogy a sótartalmat is csökkentenék a kenyerekben. A Pékszövetség elnöke szerint a magyarok hozzá vannak szokva a kenyerek sósságához, ha ebből vissza kell venni, akkor könnyen lehet, hogy nem fog ízleni nekik. Emellett megjegyezték, hogy az új rendelet drágulást közvetlenül nem hoz, mivel az alapanyagok a kenyér esetében szinte kivétel nélkül csak a kisebb részét teszik ki a költségeknek.