4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A fogyasztási cikkek értéke rendszerint csökken az évek múlásával, de ez attól is függ, hogy mennyire ügyelünk a megfelelő karbantartásukra. Nincs ez másként a használt autók esetében sem, hiszen manapság már azok is fogyasztási cikkeknek számítanak. Egy autó értékének csökkenése lassítható, feltéve, ha megfelelően karbantartjuk, és követünk bizonyos tanácsokat.

A legtöbb autótulajdonos számára a gépkocsi az egyik legértékesebb vagyontárgy. Statisztikák szerint egy átlag autós körülbelül 7 évig használja autóját, és ez idő alatt általában csak a legalapvetőbb karbantartási munkálatokat végzi el – írja a közleményében az AAA Autó.

Ez a hozzáállás azonban gyakran több százezer forint veszteséget jelenthet akkor, amikor az autó tulajdonosa el szeretné adni a gépjárművét. Az autó műszaki állapota, illetve felszereltsége nem az egyetlen szempont, amely miatt a vevő a vásárlás mellett dönt. Egyéb fontos tényezők, amelyek egy használtautó megvásárlásánál sokat nyomnak a latba: az autó esztétikai állapota, illetve szerviztörténete.

Egy eladásra kínált használtautónak pontosan annyi az értéke, amennyit a vevő hajlandó fizetni érte. Az AAA adott néhány tippet az autó értékének megőrzéséhez, amelyek figyelembe vételével késleltethetni lehet az amortizáció folyamatát.

1. Megfelelően vezetett szervizkönyv - egy autó piaci értékét leginkább befolyásoló tényező. A karbantartási naplót naprakészen kell vezetni, továbbá a szervizelésről, illetve az alkatrészek cseréjéről kapott számlákat is meg kell őrizni. Ha az autót esetleg a parkolóban szerzett kisebb sérülés miatt kellett újrafesteni, mindent megfelelően kell dokumentálni annak érdekében, hogy később az eladásnál bizonyítani tudjuk, hogy a jármű nem szenvedett balesetet, csak esztétikai beavatkozás történt.

2. A karosszéria rendszeres tisztítása a legjobb módja annak, hogy megőrizzük nemcsak az autó felületének megfelelő állapotát, hanem hogy megakadályozzuk a kezdődő korróziót is. Egy autó külső, illetve belső terének esztétikai hibái is alapvető hatással vannak az eladási árra.

3. Az autó problémás részeinek karbantartása - Ahogyan az embernek, úgy az autónak is megvannak a gyenge pontjai. Ennek egyik tipikus példája az úgynevezett fékpor, amely lerakódik a kerekeken, beszennyezve azokat, ami hosszabb távon károsodást is okozhat. Ezek az apró szemcsék különösen az alumínium keréktárcsákra veszélyesek, mivel egy sárgásbarna színű égetett bevonatot képeznek azokon, és ez a kerekek hosszú távú elhanyagolását mutathatja. Egy kiváló minőségű kerékpolírozó rendszeres használata könnyedén orvosolhatja ezt a problémát.

 

 

4. Hagyjuk szakértőre a motor tisztítását. A motorháztető alatt fellelhető egyre nagyobb mennyiségű elektronikai alkatrészeknek köszönhetően, egyáltalán nem ajánlott, hogy saját magunk próbálkozzunk a motor tisztításával. A nagynyomású eszközök megfelelő szakértelem hiányában történő használata károsíthatja a motort.

5. Foltok a belső térben – ez jelzi leginkább, hogy mennyire figyelünk oda gépkocsink megfelelő karbantartására. Végül is a belső tér a járművezető és az utasok által leginkább használt területnek számít. Amennyiben nem fordítunk kellő figyelmet a belső tér tisztántartására, akkor akár eltávolíthatatlan funkcionális és esztétikai hibák is keletkezhetnek az autónkban.

6. Kellemetlen szag az utastérben - bármi is okozza azt, egyértelműen csökkenti az autónk értékét. A több szellőztetés, illetve szagtalanítók vagy aromás illatósítók használata csak rövid távon oldja meg ezt a problémát.

7. A drágább autók alaposabb karbantartása többszörösen is megtérül. Köztudott, hogy a drágább autók sokkal gyorsabban veszítenek értékükből. Éppen ezért azt javasoljuk, hogy a tulajdonosok az új, illetve alig használt autók esetében még nagyobb figyelmet fordítsanak azok megfelelő karbantartására.

Címkék: Vásárló AAA AAA Auto

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG