3p
Egyre többen választják print könyv helyett a digitális megoldásokat. Az ekönyv-olvasók már elterjedtek a könyvfalók között, de megfontolják, mennyit adnak egy könyvért.

Felsőfokú végzettséggel rendelkező, középkorú hölgy – ilyen az átlagos magyar könyvrajongó a Pocketbook és a Papirontul.hu közös felmérése alapján, amely során több mint 1200 könyvszeretőt kérdezett meg olvasási szokásaikról.

Ágyban, párnák közt, de elektromosan

Illetve, külön olvasósarokban vagy munkába menet nyúlunk leggyakrabban könyvért. Egy felmérés szerint a legtöbben, akik szeretnek olvasni, hetente befejeznek egy könyvet. Közülük egyre többen hajlanak az elektronikus könyvek felé.

Az e-könyv értéke

A felmérés eredményei szerint a rendszeresen olvasók csaknem fele rendelkezik már e-könyv olvasóval, további 35 százalék pedig tervezi ennek beszerzését. A kitöltők 18 százaléka ugyanakkor digitálisan, de nem e-tintás eszközön olvas – ők leginkább táblagéppel, asztali számítógéppel vagy okostelefonnal helyettesítik az e-könyvolvasót. Emellett elmondható, hogy a magyar könyvrajongók csaknem negyede már kizárólag digitális formában olvas, amihez képest a papír alapú könyvek forgatásához mindössze 10 százalékuk ragaszkodik.

Kevesebbért vennénk az ekönyveket.

A digitális tartalomért pénzt is hajlandóak vagyunk adni. A válaszadók egyötöde a nyomtatott könyv árának 80 százalékát is hajlandó kifizetni az elektronikus változatért, a magyar olvasótábor 60 százaléka azonban a papír-változat árának maximum a felét adná ki egy e-könyvért. Mindez nem feltétlenül jó hír a kiadók és szerzők számára, hiszen a nyomtatott és az e-könyv előállítási költsége között alig van különbség. A tapasztalatok szerint jelenleg mindössze 17 százalékkal kerül kevesebbe egy e-könyv előállítása.

Ezeken olvasunk a legszívesebben

E-könyv funkciók

Az elektronikus könyvolvasók magyar piacát a felmérés eredményei szerint két márka dominálja. A magyarok 70 százaléka ugyanis a Kindle és a PocketBook készülékei közül választ. A piac maradékán további 10 gyártó osztozik (például az Onyx, a Prestigo és a Koobe), a vezetőknél jóval kisebb piaci részesedéssel. A Pocketbook térnyerését valószínűleg magyar nyelvű menüjének, valamint a több mint 15 féle támogatott fájlformátumának köszönheti. E két tényező ugyanis a legfontosabb elvárás egy e-könyv olvasóval szemben, emellett a válaszadók valamivel több mint kétharmada a háttérvilágítást, fele pedig az előre telepített többnyelvű szótárt jelölte meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Fontos hír jött a benzinről, már ne tankoljon hétfőig!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:35
Pünkösd hétfőn tovább csökkennek az üzemanyagárak.
Vásárló Nem Magyarországot választotta célpontjául a kisbolt-specialista
Buksza blog | 2024. május 14. 10:04
A főleg élelmiszereket és italokat árusító lengyel Zabka három üzlet megnyitását tervezi májusban Romániában, majd ezt követően gyors terjeszkedésbe kezd. 
Vásárló Jelentős árcsökkentésre kényszerül a McDonald's: menüt adnának szendvicsárban az amerikai éttermekben
Buksza blog | 2024. május 14. 08:57
A McDonald’s arra készül, hogy extra árengedményt ad legalább egyik menüjére, hogy visszacsalogassa azokat a vendégeit, akik az infláció miatt az utóbbi időben inkább otthon főznek.
Vásárló Hamarosan szívhatják a fogukat az autósok?
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 11:19
Az árcsökkenésnek vége szakadhat. 
Vásárló Nagyon bejött a "féláras" megoldás a magyar vásárlókat is megcélzó lengyel "cipőkirálynak"
Buksza blog | 2024. május 11. 09:37
Remekeltek az év elején a CCC cipőboltlánc üzletei. A nyereség a triplájára nőtt.
Vásárló Miért pont az Aldi vagy a többi diszkont? Megvan az új varázsszó
Buksza blog | 2024. május 9. 19:03
Az Aldi azon áruházláncok között lesz, amelyek jól jönnek majd ki abból az időszakból, amelyben az inflációval küszködő vásárlók sokkal jobban megnézik, mit vásárolnak a boltokban.
Vásárló Az elképzelhetetlent kínálja a svájci bicska új változata
Buksza blog | 2024. május 9. 15:13
A svájci bicska mögött 140 éves múlt áll, ám a fejlesztése soha nem áll meg egy pillanatra sem. Más kérdés, hogy amire a gyártó most készül, az igencsak meglepő változást hoz a bicska történetében.
Vásárló Hogyan tehetünk szert több bevételre?
Márkázott tartalom | 2024. május 9. 11:04
A nagy kérdés, ami a legtöbb ember foglalkoztatja: hogyan lehetnék gazdagabb, sikeresebb? Mit kellene tennem ahhoz, hogy biztonságos pénzügyi helyzetet teremtsek magamnak?
Vásárló Kitalálja, mennyivel olcsóbb ugyanaz a magyar tészta Romániában, mint nálunk?
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 06:35
Bődületes a különbség - miért vásárolna itthon az, aki Romániában is megteheti?
Vásárló Ezért kellett új ellenséget keresnie a kormánynak: sosem láttunk még ilyet a magyar boltokban
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. május 9. 05:36
A Privátbankár Árkosár-felmérések bő 17 éves történetének legnagyobb éves árcsökkenését mértük a hazai hipermarketekben májusban - igaz, az áresés mértéke messze-messze elmarad a korábban látott óriási áremelkedésektől. Jó hír, hogy végre havi szinten is értelmezhető árcsökkenés történt az élelmiszerek frontján. Megnéztük azt is, hol a legolcsóbb a spárga, a párizsi és a csirkemáj.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG