5p
Te hogy oldanád meg azt a súlyos élelmiszerhiányt, amellyel a növekvő populáció és a kifogyó készletek miatt szembe kell majd néznünk? Van pár kutató a világon, akik egészen komoly - ráadásul igencsak ínycsiklandozó - megoldást kínálnak a problémára már most. Neked csak ennyit kell eldöntened: rovart, vagy szintetikus húst eszel inkább?

Az már most látszik, hogy a gyarapodó népesség miatt csak ideig-óráig lesz elegendő az az élelmiszer-mennyiség, amelyet a Földön képesek vagyunk megtermelni. Márpedig rohamosan nő azok száma a világban, akik meg tudják fizetni a jó minőségű élelmiszereket, mint például a különféle húsokat. Ha viszont azt hisszük, hogy a húsért tartott állatok tenyésztése együtt növekedhet az éhes szájak számával, nagyon nagyot tévedünk. Génmódosítás ide, hatékony feldolgozás oda, a húsipari termelés jelenlegi formája messze elmarad hatékonyságában a populáció növekedésétől, ráadásul morális és környezetvédelmi aggályokat is felvet a dolog.

Éppen ezért dolgoznak a kutatók azon, hogy hatékony, de mégis tápláló és minőségi tápanyagforrást találjanak az emberiségnek, most viszont úgy tűnik, nincs szükség nagy varázslatra: elég, ha a begyepesedett nyugati gasztrokultúra hajlandó kicsit felengedni, és felveszi a menüre a jó minőségű proteinben gazdag ízeltlábúakat.

Jöhet a tepsis tücsök

A Távol-Keleten évszázadok óta a mindennapi étkezés részének számítanak a különféle sült és fűszerezett bogarak és furcsának tűnő állatok. Népszerűségük annak köszönhető, hogy sok van belőlük, és táplálóak.

Az Entomo nevű friss amerikai vállalkozás operatív alelnöke, Darren Goldin éppen ezt a két jellemzőt emeli ki, amikor arról beszél a Bloomberg tudósításában, hogy miért lehetnek a bogarak a jövő alapvető élelmiszerei az emberiség számára. Tücsökfarmjukon, amely emberi fogyasztásra is tenyészti a rovarfajtát még egy séf is dolgozik, aki más alapanyagokkal együtt teszi ínycsiklandóvá a "fogásokat".

Ahhoz, hogy a mindennapi étkezés költséghatékony megoldásai legyenek a tücskök-bogarak, a fogyasztó agya a legnagyobb akadály: a rovaroknak más állatokkal szemben sokkal kevesebb vízre és élelemre van szükségül, és kisebb területen is elférnek. Arányaiban sokkal több tápanyagot tartalmaznak, az Entomo szerint pedig ledarálva, por alakban szinte bármivel összekeverhetők és "ízesíthetők", és vajként vagy porként is felhasználhatók. "Egy-egy aratás alkalmával 5 millió tücsköt gyűjtünk be egy teremből, amelyekből 1360 kg nyers élelmiszer lesz. Hetente 10 milliót gyűjtünk be." - számol be a Goldin.

Persze ennek az új fajta gazdálkodásnak is megvannak a gyermekbetegségei: egyelőre még aránylag drága a kutatás és fejlesztés, illetve ki kell találni azt is, hogy hogyan lesznek szép kövérek és boldogok a tücskök. "Ha sok tücsköt zársz össze egy terembe megzavarodnak. A sok egymásnak ütköző állat aztán egymás ellen fordul és felfalják egymást" - hangzik a példa arra vonatkozóan, hogy mi az, amit feltétlenül meg kell még oldani a rendszerben.

Persze van idő, egyelőre nem tolongnak a versenytársak sem az USA-ban sem Európában: simán lehet próbálkozni most is olyan termékekkel, mint a rovar-alapú fehérjeport, az ízesített rágcsák és más egyéb hozzávalók. "Ha azt nézzük, hogy a szusi 20 év alatt szivárgott be az amerikai kultúrába, akkor a tücsköknek 3-5 évet adunk" - véli Goldin.

Szintetikus lakoma

Persze annak sem kell félnie a jövőben, aki nem bírja az ellenérzéseit leküzdeni a rovarokkal szemben, mindössze a húsról kell lemondania. Jó hír: az illúziót megtarthatja.

A zamatos, finom hús minden tulajdonságát képesek a kutatók reprodukálni szintetikus anyagokkal. A vért, az ízt, az illatokat, a szöveteket - mindent. Nem kell azonban kizárólag műanyagban gondolkodunk: rengeteg a kiaknázatlan lehetőség a növényekben is.

A zöldség, ami összevérezi a terítőt

Az Impossible Foods alapítója, Patrick Brown azt mondja, minden, amit eddig a húsfogyasztásról képzeltünk, hibás. Az állatok úgy termelnek húst, hogy növényeket esznek. Brown szerint tehát úgy is tudunk húst teremteni, hogy az elkészítési láncból kivesszük az állatot. Ez nem csak, hogy humánus megoldás, de gazdaságilag is fenntarthatóbb.

"Az agyunk teszi hússá a húst" - mondja az alapító, aki szerint az érzékszerveinket könnyen becsaphatjuk egy kis utánzással. Ehhez vegyületre lebontva próbálták meg újraalkotni a húst a laborokban kizárólag növényi anyagok segítségével. Végül megtalálták a "varázsszert": a vért alkotó hemoglobin egyik makromolekulája a hem. Azonban nem csak a vérben fordul elő ez az alkotóelem, hanem a szójában vagy az élesztőben is, illetve rengeteg növényben. Az Impossible Foods szerint ez az, ami ellenállhatatlanná teszi a húst, és ez az a molekula, ami alapján elkészítették az első teljesen növény alapú hamburgerhúst.

Ez a húspogácsa ugyanúgy viselkedik, mint a hagyományos társaik. Átsül, megég, illata van. Annyira hasonló, hogy egy vakteszten simán becsapná az egyszerű kóstolót. A cégnek most egy feladata van: lecsökkenteni az árát, hogy versenyképes legyen a piacon.

A kérdés már csak az, hogy szerinted hús-e az ilyen hús?

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Zagyszivattyú kínálat – Mutatjuk, mire használható az eszköz!
Márkázott tartalom | 2025. november 13. 10:21
A modern építőipar, a mélyépítés, valamint a környezetvédelemhez kapcsolódó víztelenítési és szennyvízkezelési feladatok elképzelhetetlenek a zagyszivattyú kínálat megbízható és nagy teljesítményű tagjai nélkül. A zagyszivattyúk képesek a legnagyobb kihívást jelentő, koptató hatású, szilárd részecskéket és iszapot tartalmazó folyadék, a zagy hatékony kezelésére. A Tsurumi márkanév a megbízhatóság, a tartósság és a technológiai innováció szinonimája a szakmában. Közel egy évszázados tapasztalatával a világ egyik legelismertebb gyártójává vált a merülőszivattyúk szegmensében.
Vásárló Összefüggést találtak a fiatal felnőttek vastagbélrákja és a biológiai életkor között
Natív tartalom | 2025. november 12. 14:05
Az 50 év alatti vastagbélrákok emelkedése új megvilágításba helyezi a megelőzést – a biológiai életkor lehet a korai felismerés kulcsa.
Vásárló Teszt Plussz Magazin: ezek a legjobb vezeték nélküli állóporszívók
Márkázott tartalom | 2025. november 12. 10:25
A Teszt Plussz Magazin ismét frissítette vezeték nélküli állóporszívó tesztjét, aminek részeként megvizsgálták az egész piacot, és a teszteredményekből kiderült, hogy a Dyson még mindig uralja a prémium kategóriát, de egyre komolyabb kihívót jelent a Dreame, miközben az alacsonyabb kategóriákat leginkább a Xiaomi, a Bosch, a Shark és a Gorenje porszívói uralják.
Vásárló Váratlanul bezuhant a drágulás a boltokban – a kormányt ez hidegen hagyja
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2025. november 10. 05:42
Az előző hónaphoz képest régen látott mértékű árcsökkenést talált a legfrissebb Privátbankár Árkosár-felmérés a hipermarketekben. Éves szinten persze nőttek az árak, de a drágulás több mint egyéves mélypontra fékezett. Az árrésstop mégis maradt – ennek már csak politikai okai lehetnek, szakmaiak nem. Novemberi felmérésünk során lehet, hogy láttuk az ország utolsó szögletes trappistáját is.
Vásárló Alvás és mindennapi terhelés – Hogyan válasszunk megfelelő matracot?
Márkázott tartalom | 2025. november 8. 17:23
A pihenés módja sokak számára egy megszokott rutin, mégis gyakran csak akkor kerül előtérbe, amikor hosszabb idő után kényelmetlenséget tapasztalunk. A fekhely kialakítása nemcsak az alvás hosszára, hanem a napközbeni működésünkre is hat. 
Vásárló Az adatmentés fontossága a digitális korban
Márkázott tartalom | 2025. november 7. 16:50
A digitális világban mindennapi eszközeinkkel rögzítjük életünk pillanatait: képek, dokumentumok, üzenetek. De vajon elegendő figyelmet fordítunk ezek megőrzésére? Fontos tudatosítani, hogy eszközeink naponta különféle kockázatoknak vannak kitéve.
Vásárló Zöld fűtési alternatíva: a pelletkazánok
Márkázott tartalom | 2025. november 5. 16:41
Napjaink egyik nagy kérdése, hogy miként lehet környezettudatosan élni, és ennek részeként, milyen technológiákat érdemes választani a mindennapi életben. 
Vásárló A jövő otthona, avagy miért választják egyre többen a könnyűszerkezetes házakat?
Márkázott tartalom | 2025. november 4. 17:16
Az építkezés mindig nagy döntés, hiszen az ember az otthonát nem néhány évre tervezi. Az utóbbi időben egyre többen fordulnak a könnyűszerkezetes házak felé, amelyek nemcsak gyorsabban elkészülnek, hanem energiatakarékosabbak és fenntarthatóbbak is a hagyományos építési módoknál.
Vásárló Hogyan érd el a Z generációt a közösségi médiában?
Márkázott tartalom | 2025. november 4. 10:15
Az online platformok terén a Z generáció egyedi szereppel bír; ők azok a digitális bennszülöttek, akik gyakorlatilag már az online térben nőttek fel. 
Vásárló A megbízható rögzítés az építőipar alapja
Márkázott tartalom | 2025. november 3. 16:45
Az építkezések és felújítások világában sokszor a legapróbb részletek döntik el, mennyire lesz tartós és biztonságos a végeredmény. Akár egy családi ház szerkezetéről, akár ipari létesítményről van szó, a stabil rögzítés nélkülözhetetlen. Azok az elemek, amelyek a háttérben végzik a dolgukat, valójában a teljes szerkezet biztonságát tartják kézben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG