5p

Megváltó vagy „csak” leváltó lehet Magyar Péter? Kihúzza az Orbán-kormány 2026-ig?
Meddig marad szankciós listán Rogán Antal? Mi lesz a régi ellenzékkel?
Online Klasszis Klub élőben Kéri Lászlóval!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a politológustól!

2025. január 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Te hogy oldanád meg azt a súlyos élelmiszerhiányt, amellyel a növekvő populáció és a kifogyó készletek miatt szembe kell majd néznünk? Van pár kutató a világon, akik egészen komoly - ráadásul igencsak ínycsiklandozó - megoldást kínálnak a problémára már most. Neked csak ennyit kell eldöntened: rovart, vagy szintetikus húst eszel inkább?

Az már most látszik, hogy a gyarapodó népesség miatt csak ideig-óráig lesz elegendő az az élelmiszer-mennyiség, amelyet a Földön képesek vagyunk megtermelni. Márpedig rohamosan nő azok száma a világban, akik meg tudják fizetni a jó minőségű élelmiszereket, mint például a különféle húsokat. Ha viszont azt hisszük, hogy a húsért tartott állatok tenyésztése együtt növekedhet az éhes szájak számával, nagyon nagyot tévedünk. Génmódosítás ide, hatékony feldolgozás oda, a húsipari termelés jelenlegi formája messze elmarad hatékonyságában a populáció növekedésétől, ráadásul morális és környezetvédelmi aggályokat is felvet a dolog.

Éppen ezért dolgoznak a kutatók azon, hogy hatékony, de mégis tápláló és minőségi tápanyagforrást találjanak az emberiségnek, most viszont úgy tűnik, nincs szükség nagy varázslatra: elég, ha a begyepesedett nyugati gasztrokultúra hajlandó kicsit felengedni, és felveszi a menüre a jó minőségű proteinben gazdag ízeltlábúakat.

Jöhet a tepsis tücsök

A Távol-Keleten évszázadok óta a mindennapi étkezés részének számítanak a különféle sült és fűszerezett bogarak és furcsának tűnő állatok. Népszerűségük annak köszönhető, hogy sok van belőlük, és táplálóak.

Az Entomo nevű friss amerikai vállalkozás operatív alelnöke, Darren Goldin éppen ezt a két jellemzőt emeli ki, amikor arról beszél a Bloomberg tudósításában, hogy miért lehetnek a bogarak a jövő alapvető élelmiszerei az emberiség számára. Tücsökfarmjukon, amely emberi fogyasztásra is tenyészti a rovarfajtát még egy séf is dolgozik, aki más alapanyagokkal együtt teszi ínycsiklandóvá a "fogásokat".

Ahhoz, hogy a mindennapi étkezés költséghatékony megoldásai legyenek a tücskök-bogarak, a fogyasztó agya a legnagyobb akadály: a rovaroknak más állatokkal szemben sokkal kevesebb vízre és élelemre van szükségül, és kisebb területen is elférnek. Arányaiban sokkal több tápanyagot tartalmaznak, az Entomo szerint pedig ledarálva, por alakban szinte bármivel összekeverhetők és "ízesíthetők", és vajként vagy porként is felhasználhatók. "Egy-egy aratás alkalmával 5 millió tücsköt gyűjtünk be egy teremből, amelyekből 1360 kg nyers élelmiszer lesz. Hetente 10 milliót gyűjtünk be." - számol be a Goldin.

Persze ennek az új fajta gazdálkodásnak is megvannak a gyermekbetegségei: egyelőre még aránylag drága a kutatás és fejlesztés, illetve ki kell találni azt is, hogy hogyan lesznek szép kövérek és boldogok a tücskök. "Ha sok tücsköt zársz össze egy terembe megzavarodnak. A sok egymásnak ütköző állat aztán egymás ellen fordul és felfalják egymást" - hangzik a példa arra vonatkozóan, hogy mi az, amit feltétlenül meg kell még oldani a rendszerben.

Persze van idő, egyelőre nem tolongnak a versenytársak sem az USA-ban sem Európában: simán lehet próbálkozni most is olyan termékekkel, mint a rovar-alapú fehérjeport, az ízesített rágcsák és más egyéb hozzávalók. "Ha azt nézzük, hogy a szusi 20 év alatt szivárgott be az amerikai kultúrába, akkor a tücsköknek 3-5 évet adunk" - véli Goldin.

Szintetikus lakoma

Persze annak sem kell félnie a jövőben, aki nem bírja az ellenérzéseit leküzdeni a rovarokkal szemben, mindössze a húsról kell lemondania. Jó hír: az illúziót megtarthatja.

A zamatos, finom hús minden tulajdonságát képesek a kutatók reprodukálni szintetikus anyagokkal. A vért, az ízt, az illatokat, a szöveteket - mindent. Nem kell azonban kizárólag műanyagban gondolkodunk: rengeteg a kiaknázatlan lehetőség a növényekben is.

A zöldség, ami összevérezi a terítőt

Az Impossible Foods alapítója, Patrick Brown azt mondja, minden, amit eddig a húsfogyasztásról képzeltünk, hibás. Az állatok úgy termelnek húst, hogy növényeket esznek. Brown szerint tehát úgy is tudunk húst teremteni, hogy az elkészítési láncból kivesszük az állatot. Ez nem csak, hogy humánus megoldás, de gazdaságilag is fenntarthatóbb.

"Az agyunk teszi hússá a húst" - mondja az alapító, aki szerint az érzékszerveinket könnyen becsaphatjuk egy kis utánzással. Ehhez vegyületre lebontva próbálták meg újraalkotni a húst a laborokban kizárólag növényi anyagok segítségével. Végül megtalálták a "varázsszert": a vért alkotó hemoglobin egyik makromolekulája a hem. Azonban nem csak a vérben fordul elő ez az alkotóelem, hanem a szójában vagy az élesztőben is, illetve rengeteg növényben. Az Impossible Foods szerint ez az, ami ellenállhatatlanná teszi a húst, és ez az a molekula, ami alapján elkészítették az első teljesen növény alapú hamburgerhúst.

Ez a húspogácsa ugyanúgy viselkedik, mint a hagyományos társaik. Átsül, megég, illata van. Annyira hasonló, hogy egy vakteszten simán becsapná az egyszerű kóstolót. A cégnek most egy feladata van: lecsökkenteni az árát, hogy versenyképes legyen a piacon.

A kérdés már csak az, hogy szerinted hús-e az ilyen hús?

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Összezavarta a lengyeleket a kenyércsoda
Privátbankár.hu | 2025. január 20. 08:33
Gratuláltak a lengyelek annak a péknek, aki azt az interneten megjelent fotó tanúsága szerint hatalmas lovat készített kenyérből. Később kiderült, hogy lóvá tették a jó kenyér szerelmeseit.
Vásárló A Lidl megfejeli az óránként 5100 forintos minimálbért a hazai pályán
Privátbankár.hu | 2025. január 18. 10:01
A Lidl és a Kaufland tulajdonosa, a Schwarz Group úgy kalkulál, hogy hosszabb távon akkor van esélye a piaci sikerre, ha megtartja a legjobb szakembereket. Ennek szellemében emelik a béreket.
Vásárló Fájdalmas pillanatok várnak a magyar autósokra
Privátbankár.hu | 2025. január 15. 14:41
Jön a drágulás a benzinkutakon. 
Vásárló Kiváló Minőségű Élelmiszerek az ALDI polcain
PR | 2025. január 15. 11:52
Az ALDI egyre több, olyan magas minőségű termékkel várja a vásárlókat, amely elnyerte a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyet!
Vásárló Magyarországon bevált recepttel hódít külföldön a Lidl
Privátbankár.hu | 2025. január 13. 12:58
A Lidl Parkside névre keresztelt magyarországi outlet áruháza, amely Biatorbágyon található. Most a prágaiak is kaptak egyet. 
Vásárló PMS kezelése: a viszcerális terápia alkalmazása a menstruációs görcsök enyhítésére
Márkázott tartalom | 2025. január 13. 10:43
A premenstruációs szindróma sok nő életét megnehezíti, melynek tünetei rendkívül változatosak, mind fizikai, mind érzelmi szinten jelentkezhetnek. Az érintettek tapasztalhatnak ingerlékenységet, hangulatingadozást, feszültséget vagy akár depresszióra emlékeztető tüneteket. 
Vásárló Nagyon rosszul indul az év: olyasmi közeleg a magyar boltokban, amit soha nem akartunk látni
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2025. január 13. 05:47
Ismét hajszálra van a két számjegyűtől az élelmiszerárak emelkedése a legfrissebb Privátbankár Árkosár-felmérés szerint. Januárban újabb történelmi csúcs született. Ha ebben a tempóban folytatódna a drágulás, akár már 2 hónapon belül is elérheti a 40 ezer forintot a családi élelmiszer-nagybevásárlás ára. 
Vásárló Ezekbe fektess, ha az online jelenléted szeretnéd erősíteni!
Márkázott tartalom | 2025. január 12. 10:11
  Az online jelenlét egyre fontosabb szerepet játszik a vállalkozások sikerében, legyen szó egyéni vállalkozásról vagy multinacionális cégről. A digitalizáció térnyerésével már nem elég egy egyszerű weboldal vagy közösségi média profil. Ahhoz, hogy kitűnj a tömegből, és valódi eredményeket érj el, célzott stratégiára és befektetésekre van szükség. De melyek azok a területek, amelyekre mindenképp érdemes koncentrálni?
Vásárló Hitelprogramok, amelyek komoly segítséget jelenthetnek a cégek számára
Márkázott tartalom | 2025. január 11. 12:07
Modern világunkban különféle megoldások támogatják a cégek működését. Ilyen az az integrált szoftverrendszer is, az úgynevezett ERP, amely segítségével a vezetőség azonnal lehívhat fontos információkat.
Vásárló Hogyan rendezzünk be egy élelmiszerboltot?
Márkázott tartalom | 2025. január 8. 11:04
Természetesen egy új vállalkozás indítása tele van izgalmakkal és kihívásokkal. Ahhoz, hogy minél nagyobb hatékonysággal induljon már az első időszak, alapos tervezésre van szükség. Az élelmiszeripari boltok berendezése nagymértékben hozzájárul az üzlet sikeréhez. Ebben pedig a polcok jelentik a legnagyobb segítséget.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG